Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Limba Mielului: Cum recunosti aceasta floare, beneficii si proprietati
Postat in: Sanatatea ta

Limba Mielului: Cum recunosti aceasta floare, beneficii si proprietati

Limba mielului mai este cunoscuta si sub denumirea de Alior, are culoare albastra in forma de stea si este foarte cunoscuta datorita proprietatilor sale benefice asupra organismului. Aceasta planta are un gust asemanator cu al castravetelui astfel ca este si un bun condiment pentru mancare, dar si un medicament natural pentru numeroase afectiuni.

Caracteristici generale pentru planta Limba Mielului

Limba mielului este o planta erbacee care se dezvolta si creste in locurile insorite. Nu este o planta pretentioasa astfel ca se gaseste deseori pe strazi, pe camp sau in gradini.Aceasta are o tulpina inalta si flori superbe in forma de stea cu cinci petale de culoare albastra sau roz. In compozitia ei, se afla o mare cantitate de minerale, cu precadere potasiu si calciu dar si fier si cupru.

De asemenea, pe langa aceste minerale mai contine si numeroase vitamine, precum: A, complexul B, vitamina C, Omega 6, dar si numerosi antioxidanti si anticoagulanti. Florile sunt folosite ca si condiment, iar in scop terapeutic se foloseste intreaga planta adica atat florile cat si tulpina, semintele si radacinile. Perioada de inflorire este mai-septembrie, iar recoltarea se face in iunie, cand plantele sunt cele mai bogate in principii active.

Proprietatile plantei limba mielului
Planta Limba Mielului este o specie erbacee care prospera in zone insorite. Este adaptabila la diferite conditii climatice si soluri, fiind des intalnita pe drumuri, campuri si gradini. Cu o tulpina inalta, Limba Mielului are flori de un albastru sau roz stralucitor, cu petale in forma de stea. Aceasta planta este bogata in minerale precum potasiu, calciu, fier, cupru si are proprietati antiinflamatoare puternice.

In plus, Limba Mielului contine un spectru larg de vitamine, incluzand A, complexul B, vitamina C, Omega 6 si antioxidanti si anticoagulanti. Florile sunt adesea utilizate ca condiment, dar totodata se pot folosi tulpinile, semintele si radacinile pentru tratamente terapeutice. Perioada de inflorire a acestei plante este intre mai si septembrie, iar recoltarea partilor aeriene se face in luna iunie, cand planta este mai bogata in substante active. Limba Mielului este recomandata ca tonic nervos, avand un efect calmant asupra sistemului nervos central.

Aceasta planta se remarca printr-o larga diversitate de proprietati avand in vedere ca este benefica pentru o multime afectiuni. Este foarte cunoscuta pentru actiunea: antiinflamatoare, expectoranta, diuretica, antioxidanta, sudorifica, anticoagulanta, secretoare si tonica. Se recomanda pentru ameliorarea stresului, a racelii, reduce febra, este un bun expectorant si este foarte benefica in cazul bronsitelor si a amigdalitei. Planta este folosita deseori ca un tonic nervos, avand in vedere ca ajuta la relaxarea centrilor nervosi. Preparatele cu aceasta planta sunt utilizate in tratarea artritei si pentru reglarea tensiunii, dar si pentru ameliorarea durerilor menstruale.

Beneficii pentru sanatate ale florilor de Limba Mielului

Trateaza eczemele si ranile
Datorita proprietatilor antinflamatoare, limba mielului favorizeaza vindecarea ranilor si impiedica dezvoltarea infectiilor bacteriene si fungice la nivelul leziunilor.

Avand in vedere ca aceasta planta contine o cantitate mare de acid gamma linolenic, un acid gras, limba mielului are atat efecte emoliente, cat si vitaminizante si cicatrizante. De asemenea, impiedica sangerarea plagilor deschise.

Are efecte depurative si detoxifiante
Preparatele cu limba mielului reprezinta un ajutor de pret in curele de slabire deoarece intensifica metabolismul si ajuta la arderea celulelor grase. In plus, impiedica depunerea grasimilor si ajuta la reglarea greutatii corporale.

Imbunatateste functia rinichilor
Sustine sanatatea rinichilor impiedicand depunerea calculilor renali, impiedicand dezvoltarea infectiilor urinare.

Regleaza temperatura corporala
Preparatele cu limba mielului au proprietati sudorifice, favorizeaza transpiratia si regleaza temperatura corpului. Infectiile se vindeca mult mai usor cu ajutorul acestei plante medicinale.

Limba mielului este un tonic eficient pentru sistemul nervos
Este foarte des folosita pentru detensionarea nervoasa si ofera o stare deplina de relaxare. De asemenea, impiedica dezvoltarea asteniei, a depresiei si a altor afectiuni nevrotice.

Proprietati expectorante deosebite.
Se dovedeste a fi foarte eficienta in tratarea afectiunilor respiratorii. Are o actiune expectoranta deosebita si scade in mod considerabil inflamatiile cailor respiratorii superioare. Pentru un plus de efect, se poate folosi in combinatie cu alte plante medicinale cum sunt : bronsite, traheite, laringite, sinuzite.

Limba mielului: mod de utilizare
Planta se foloseste in fitoterapie sub numeroase forme: pulbere, macerat, infuzie, decoct, tinctura.

Pulberea de limba mielului
Pulberea se obtine prin macinarea plantei uscate si a radacinii.  Preparatul se pastreaza in recipiente ermetic inchise, in spatii ferite de umiditate si lumina. Se ia apoi cate o lingurita de pulbere in fiecare dimineata. Pulberea ajuta la imbunatatirea memoriei, are efect detoxifiant si impiedica transpiratia excesiva.

Cataplasmele din parti aeriene de limba mielului.
Frunzele zdrobite se pot folosi ca pansamente naturale pentru zonele inflamate si au un puternic efect antiseptic si antiinflamator facilitand astfel vindecarea eczemelor, a ranilor sau a arsurilor.

Semintele de limba mielului
Semintele proaspete sunt folosite pentru scaderea tensiunii si reglarea hormonala. Acestea se adauga in iaurturi sau in alte preparate alimentare si sunt renumite pentru gustul lor foarte bun.

Uleiul de limba-mielului
Uleiul se obtine din semintele plantei si se utilizeaza sub forma de capsule administrate pe cala orala.  Acesta se poate folosi si la masaj, pentru ca ajuta la regenerarea pielii si reducerea ridurilor. De asemenea, este bun si pentru masarea articulatiilor, datorita efectelor sale de ameliorare a durerilor in cazuri de artrita.

Ceai de limba mielului
Ceaiul preparat din aceasta planta este indicat pentru celulita si se recomanda a fi integrat in curele de slabire. Este foarte eficient si in caz de raceala, durere in gat, febra sau bronsita.

Daca este consumat zilnic ajuta la prevenirea infectiilor urinare si amelioreaza durerile menstruale, trateaza afectiunile rinichilor si ale vezicii urinare. Ceaiul de limba mielului se face prin amestecarea apei clocotite cu  flori de planta, se lasa 10 minute la infuzat apoi se strecoara si se consuma cate 2 cani pe zi.

Contraindicatii si precautii

Daca nu sunt urmate cu precizie indicatiile terapeutice pot sa apara efecte adverse, care sunt insotite de simptome precum dureri de cap, greata si varsaturi. Desi este un condiment si medicament, aceasta planta medicinala se utilizeaza cu succes dupa diverse interventii chirurgicale, datorita efectelor sale  anticoagulante puternice. Preparatele curative cu limba mielului nu trebuie consumate de catre persoanele care sufera de afectiuni ale ficatului, boli hepatice sau hemoragice. De asemenea, se recomanda evitarea folosirii acestei plante de femeile insarcinate sau cele care alapteaza, pentru a indeparta aparitia complicatiilor.

Cum se poate folosi passiflora? Similitudini cu floarea Limba Mielului

Passiflora atat ca planta din frunze si flori transformata in pastile si capsule cat si ca ceai de passiflora, are numeroase beneficii pentru sanatate. In primul rand planta este recunoscuta pentru faptul ca poate sa combata anxietatea si starile de agitatie.

Din cele mai vechi timpuri floarea pasiunii este considerata o adevarata planta de relaxare. Conform unor studii, ar putea reduce anxietatea in doar 30 de minute, chiar si la pacientii care urmeaza sa fie supusi unor interventii chirurgicale. Avantajul fata de medicamentele anxiolitice, printre altele, este ca administrarea acestei plante nu are niciun efect secundar si nici nu creaza dependenta.

Practic este un analgezic natural, iar actiunea sa antispastica permite utilizarea acestuia in caz de probleme datorate contracturilor musculare, precum crampele menstruale. Totodata, amelioreaza disconfortul tipic al menopauzei: aportul de preparate pe baza de plante pe baza de floarea pasiunii poate fi indicat pentru a atenua orice afectiuni prezente in timpul menopauzei.

In plus, Floarea pasiunii este bogata in ingrediente active antioxidante, inclusiv quercetina, rutina si apigenina. Studiile au aratat ca extractul din petalele de floarea pasiunii pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute (hipertensiune). Administrarea unei infuzii din aceasta floare in fiecare zi poate regla nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arteriala usoara. 

Tu ce stii despre Passiflora?

Bibliografie:

Abu-Bakar M, 1992. Cordia curassavica: successful biological control of a noxious weed in Malaysia. MAPPS Newsletter;

Alzugaray D, Alzugaray C, eds, 1984. Enciclopedia de las plantas que curan. Sao Paulo, Brasil;

Amela Garcia MT, Almasia N, Gallo L, 2000. Éxito reproductivo de Pasiflora foetida (Passifloraceae) en cultivo;

Amela Garcia MT, Hoc PS, 1998. Biología floral de Pasiflora foetida (Passifloraceae);

 

10 aprilie 2023
Related posts
Florile de tei: Beneficii pentru organism, cum trebuie sa le folosesti Florile de tei: Beneficii pentru organism, cum trebuie sa le folosesti

Florile de tei se culeg cu tot cu frunze doar pe timp insorit la sfarsitul lunii iunie, la scurt timp dupa inflorire. Acestea se pun la uscat in locuri racoroase si intunecoase. In 7 zile, acestea sunt uscate si numai bune de folosit pentru ceai. Din florile de tei se face un ceai foarte bun care face adevarate minuni atat pentru minte, cat si pentru trup si suflet.

5 aprilie 2023
citește articolul
Florile de soc: Proprietati, beneficii si ce afectiuni poate trata Florile de soc: Proprietati, beneficii si ce afectiuni poate trata

Florile de soc sunt bogate in glicozide, taninuri, flavonoide, caroten, rutin si vitamina C. Fructele de soc contin alcaloizi, caroteni, taninuri, acizi organici si vitaminele A, B si C.

22 martie 2023
citește articolul
Florile de musetel: beneficii pentru sanatate, utilizari, contraindicatii Florile de musetel: beneficii pentru sanatate, utilizari, contraindicatii

Florile de musetel contin aproximativ 120 de compusi, iar o parte sunt extrem de benefici corpului uman. Pe langa acidul salicilic, vitamina A, riboflavina, minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, mangan si sodiu), planta de musetel mai contine si alte principii active importante.

11 martie 2022
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.