Levantica: mod de utilizare, beneficii si proprietati
Lavanda sau levantica este o planta cu proprietati extraordinare pentru sanatatea organismului. Aceasta este utilizata inca din cele mai vechi timpuri, cand se foloseau extrasele de lavanda pentru prepararea de parfumuri si produse cosmetice. De asemenea, se faceau bai cu lavanda pentru a o parfuma si a-si purifica trupul si spiritul. Exista aproximativ 30 de specii de lavanda, insa doar unele sunt cultivate pentru utilizari terapeutice si pentru industria cosmetica sau a detergentilor.
Cum sa folosesti florile de levantica in scopuri terapeutice
Florile de levantica sunt cele folosite in terapie. Aroma caracteristica este data de uleiurile volatile extrase din inflorescente. Constituentii principali sunt: acetat de linalil, linalol, acetat de lavandulil, iar aroma lavandei este dulce si florala. Proprietatile lavandei sunt: antiseptice, curative, antidepresive, calmante, echilibrante. Lavantica se foloseste in mai multe forme, inclusiv sub forma de uleiul esential care se foloseste cu succes in aromoterapia moderna, pentru reintinerirea si relaxarea trupului si mintii.
Studiile arata ca acest ulei are capacitatea de sinergie sau de potentare a efectelor altor uleiuri esențiale atunci cand sunt combinate. Lavanda este utilizata sub forma de pulbere, tinctura sau capsule cu ulei de lavanda. Aceasta este utilizata si sub forma de condiment pentru inghetate si prajituri dar se regaseste si in salate sau antreuri, in preparate cu carne, vanat sau ca element de decor.
Lavantica este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, care are o actiune benefica si asupra psihicului, dar si fizicului. Aceasta are efecte benefice in arsuri, afte bucale, migrene, insomnii, muscaturi de insecte, afectiuni ale pielii, infectii, stres sau tensiune nervoasa. Aceasta are capacitatea de a ajuta organismul sa se adapteze la conditii de stres sau la anumite dezechilibre. Ofera un plus de relaxare si un somn odihnitor, dar are si proprietati de restabilirea a echilibrului organismului, stimulandu-l din punct de vedere energetic.
Uleiul esential de lavanda are actiune sedativa, relaxanta muscular, antiinflamatoare, analgezica, cicatrizanta, scade tensiunea sangvina si reduce manifestarile stresului. Produsele cosmetice naturale cu lavanda sunt: sapunuri, creme, masti pentru ten, bombe efervescente de baie si sare de baie.
Beneficiile florilor de levantica in stomatologie
Este recomandat pentru orice tip de durere sau inflamatie. In stomatologie se pot utiliza picaturile de ulei de lavanda pe leziune a mucoasei bucale (afta, herpes) pentru reducerea durerii, inflamatiei si grabirea cicatrizarii. Calmeaza si linisteste spiritul. Aromaterapia in medicina dentara este un ajutor in terapia problemelor dumneavoastra, nu un inlocuitor al medicului dentist.
Sistemul circulator
Sistemul circulator este un sistem vital al organismului uman care are rolul de a distribui sangele in toate partile organismului. Acesta este format din inima, vasele sanguine si sangele. Inima, care este un muschi, functioneaza ca un pompator, trimitand sangele prin vasele sanguine la toate partile organismului. Levantica este un adjuvant benefic pentru a reduce presiunea sanguina, palpitatiile si alte boli cardiace care provoaca o stare de stres.
Sistemul digestiv
Levantica este un bun remediu pentru toate bolile digestive, in special pentru cele care afecteaza sanatatea copiilor, cum ar fi colicile si diareea. Este extrem de eficienta si pentru remedierea digestiei dificile si dureroase, diminuarea flatulentei, indigestiei, indeparteaza starile de greata si voma.
Sistemul urogenital
Este un adjuvant in tratamentul cistitei, supurarilor si retentiei de lichide. Uleiul de levantica este un aliat de nadejde la nastere, deoarece are un rol calmant si purifica aerul din interior. De asemenea, reduce manifestările sindromului premenstrual, durerea menstrual si problemele specifice menopauzei.
Sistemul articular
Reduce durerile musculare, calmand durerea si spasmele si reduce in mod considerabil inflamatiile. Combate artrita, reumatismul si tensiunea musculara, precum si luxatiile.
Sistemul nervos
Echilibreaza sistemul nervos reducand stresului la nivel emotional si anxietatea. Radacina de levantica poate fi folosita ca planta medicinala pentru sistemul nervos. Acesta poate ajuta la ameliorarea stresului, anxietatii si a insomniei. In plus, poate avea efecte calmante asupra sistemului nervos, ajutand la reducerea tensiunii si a hiperexcitabilitatii nervoase.
Sistemul neurologic
Combate depresia, fiind un remediu excelent pentru migrene, dureri de cap si insomnie.
Sistemul respirator
Levantica are capacitatea de a revigora sistemul imunitar si se recomanda a se folosi deoarece joaca un rol protector impotriva infectiilor. De asemenea, este un ajutor de nadejde in ceea ce priveste combaterea virusurilor, racelilor, tusei, gripei, bronsitei, astmului si infectiilor in gat.
Alte proprietati importante ale lavandei
Lavanda are un efect extrem de benefic asupra pielii. Se recomanda utilizarea acestei plante pentru ingrijirea tuturor tipurilor de piele, datorita capacitatii de reintinerire. Aceasta se evidentiaza si datorita proprietatilor sale antiseptice, antifungice, calmante, curative si echilibrante.
Levantica joaca un rol important in vindecarea vanatailor, arsurilor chiar si in cazul celor solare, acneei, abcesului, eczemei, micozelor si psoriazisului. Este la fel de eficienta si in tratamentul bolilor infectioase ale pielii, cum ar fi scabia si varicela.De asemenea, ajuta la vindecarea ranilor si amelioreaza durerile. Trateaza intepaturile de insecte daca este aplicata in stare pura. Calmeaza si linisteste spiritul si ajuta la regasirea echilibrului existential.
Cercetarile stiintifice au demonstrat o serie de beneficii potentiale ale lavandei, printre care si stimularea cresterii parului. Asadar, uleiul esential de lavanda este foarte benefic in acest sens si este nevoie de doar o aplicare topica timp de 4 saptamani pentru o observa efectul produs.
Contraindicatii si precautii ale folorosirii florilor de levantica
Utilizarea lavandei este considerata sigura, atunci cand este adaugata in preparate culinare. In plus, suplimentele cu lavanda administrate pe termen scurt nu prezinta nici un fel de riscuri insa acestea nu trebuie utilizate de catre femeile insarcinate sau cele care alapteaza.
Totusi, uleiul esential de lavanda este destinat aromaterapiei si aplicarii topice, deci nu trebuie ingerat. Daca este administrat oral, acesta poate produce toxicitate, provocand crampe si greata. Suplimentele cu lavanda ar putea interactiona cu unele medicamente, cum sunt cele pentru scaderea tensiunii arteriale sau pentru inducerea somnului, de aceea este nevoie de aprobarea medicul inainte de a utiliza produsele naturiste cu lavanda. Desi, levantica prezinta numeroase beneficii potentiale pentru organism aceasta nu poate inlocui tratamentul recomandat de medic.
Ce este Lavanda? Cum o recunosti? Diferente si asemanari cu levantica
Lavanda este una dintre cele mai vechi plante folosite in cosmetica dar si cu scop curativ. Vechii greci ii spuneau Nardus, iar romanii, Lavandarius. Inca de la inceputurile primelor formatiuni asezari-stat uleiul de lavanda era folosit datorita proprietatilor tamaduitoare antiseptice si care se stie ca tine departe insecte precum tantari, molii.
Etimologia cuvantului „Lavanda” ne conduce la verbul „lavare” din limba latina, care inseamna „a spala”, ceea ce ne conduce la concluzia ca lavanda era folosita in scopuri de curatenie si ingrijire personala, inca de la inceputurile civilizatiei. Atat grecii cat si romanii stiau de exemplu ca lavanda ajuta persoanele care sufera insomnii, anxietate si stari depresive, printre multe altele. Spre deosebire de egiptenii care obisnuiau sa isi unga capul cu ulei de lavanda, filosofii greci preferau sa isi unga talpile picioarelor, pentru ca apoi parfumul sa se ridice natural pana la nivelul capului, parfumand tot corpul.
Primele tratamente prescrise de medici cu lavanda dateaza din 77 d.Chr. Atunci se folosea pentru a elimina indigestia, durerile de cap si usturimile de gat. Si romanii au recunoscut lavanda pentru proprietatile sale tamaduitoare si antiseptice, pentru capacitatea de a indeparta insectele cu ajutorul parfumului puternic de lavanda si o foloseau des atat pentru spalarea rufelor, ingrijirea personala, cat si pentru gatit sau improspatarea camerelor. Este cunoscut de catre istorici faptul ca soldatii romani luau lavanda cu ei in campaniile militare pentru tratarea ranilor, a intepaturilor de insecte sau a problemelor cu stomacul sau rinichii.
In perioada Renasterii, in Franta, lavanda era folosita la scara larga impotriva infectiilor. In secolul XVII majoritatea scrierilor despre plante recomandau lavanda ca fiind un medicament miraculos, bun pentru multe probleme de sanatate. Atunci au inceput sa apara foarte multi comercianti stradali de lavanda. Preturile erau destul de piperate, mai ales la Marea Ciuma din 1665, cand lavanda se considera ca tine departe boala.
Totodata, Regina Victoria a Marii Britanii folosea foarte des lavanda, inclusiv cand facea baie cerea ramuri de lavanda in apa. Mai tarziu lavanda proaspata a inceput sa fie uscata si pusa in saculeti printre haine pentru a alunga fluturii si moliile. Lavanda se mai folosea si pentru spalarea peretilor si a mobilei, pentru ca ajuta la indepartarea insectelor de toate felurile.
Bibliografie:
Karaman T, Karaman S, Dogru S, Tapar H, Sahin A, Suren M, Arici S, Kaya Z.Complement Ther Clin Pract. 2016 May;
Arslan I, Aydinoglu S, Karan SJ, The effects of lavender and rosemary essential oils on test-taking anxiety among graduate nursing students. Clinical trial, 2020;
McCaffrey R, Thomas DJ, Kinzelman, Aromatherapy massage with lavender essential oil and the prevention of disability in ADL in patients with osteoarthritis of the knee: A randomized controlled clinical trial.