Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Pedicuta: o planta medicinala cu multiple beneficii pentru sistemul imunitar

Pedicuta: o planta medicinala cu multiple beneficii pentru sistemul imunitar

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 16 decembrie 2024

Pedicuta (Lycopodium clavatum) este o planta perena mica, cu frunze mici, de culoare verde, cunoscuta si sub numele de lycopodium de iarba sau muschi de club. Această planta este utilizata in mai multe domenii, inclusiv in medicina si in industria farmaceutica, dar are si alte aplicatii. Pedicuta (Lycopodium clavatum) este folosita in tratarea afectiunilor digestive, urinare, respiratorii si ale pielii, insa nu numai. Cu toate acestea, in homeopatie, se considera ca pedicuta poate sprijini indirect sistemul imunitar prin echilibrarea si stimularea capacitatii de vindecare a organismului in ansamblu. Homeopatia se bazeaza pe principiul ca o substanta care produce simptomele unei anumite afectiuni la o persoana sanatoasa poate trata aceleasi simptome la o persoana bolnava, atunci cand este diluata si agitata repetat in procesul de preparare a remediului homeopatic.

Astfel, in homeopatie, pedicuta poate fi prescrisa ca parte a unui tratament personalizat, in functie de simptomele si caracteristicile individuale ale pacientului. Se poate utiliza in cazul unui individ care prezinta o serie de simptome si caracteristici specifice, care pot include, printre altele, disfunctii digestive, senzatie de epuizare, vulnerabilitate la infectii sau tulburari nervoase. Cu toate acestea, este important sa subliniem ca homeopatia este o practica controversata si ca eficacitatea sa nu a fost demonstrata in studii stiintifice riguroase. Prin urmare, daca sunteti interesat de utilizarea acestei plante sau a altor remedii homeopatice pentru sprijinirea sistemului imunitar, este recomandat sa consultati un homeopat calificat sau un profesionist medical in domeniul homeopatiei pentru a primi indrumare adecvata si personalizata.

Ce substante contine pedicuta

  • Anatina
  • Clamatina
  • Licopodina
  • Nicotina
  • Clavatoxina
  • Compusi flavonoizi si triterpenici
  • Minerale

Sporii contin fitosterine, acizi esterificati si acizi grasi. In practica fitoterapeutica, se utilizeaza intreaga parte a plantei, inclusiv sporii. Acestia se vor recolta in intervalul iulie-august, inainte sa se scuture. Trebuie avut in vedere faptul ca, pentru a utiliza un medicament bun al acestei plante, trebuie sa stim ca are alcaloizi diferiti care sunt foarte toxici. Partea plantei in care se gasesc sporii este total inofensiva. Acest lucru se datoreaza faptului ca au o cantitate minima de alcaloizi care sunt foarte toxici. Aceste spori sunt comercializati sub forma de pulbere (pudra).

In homeopatie, planta este utilizata in tratamentul anevrismelor, constipatiei, febrilor si tulburarilor pulmonare si bronsice cronice. De asemenea, reduce inflamatia gastrica, simplifica digestia si ajuta la tratamentele afectiunilor renale cronice. Mai multe studii sustin activitatea analgezica, antioxidanta, anticancer, antimicrobiana, antiinflamatoare, neuroprotectoare, imunomodulatoare si hepato-protectoare a pedicutei. De asemenea, poate atenua oboseala si oboseala cronica. Sporii au fost utilizati in trecut pentru tratarea sangerarilor nasului si in vindecarea ranilor.

In multe civilizatii L. clavatum a fost apreciat ca medicament. In zonele inalte centrale din Noua Guinee si in Filipine este mestecat pentru a induce varsaturi dupa intoxicatii alimentare sau dureri acute de stomac. Indienii nord-americani au aplicat pedicuta ca remediu pentru articulatiile rigide. In medicina traditionala europeana a fost utilizat ca diuretic, ca un medicament puternic pentru a vindeca diareea, dizenteria si suprimarea urinei, dar a fost folosit si pentru spasme si hidrofobie, guta, scorbut, reumatism.

Utilizari ale plantei

  • Medicina homeopatica: Pedicuta este folosita ca remediu homeopatic pentru tratarea anumitor afectiuni, cum ar fi tulburarile digestive, disfunctiile hepatice, infectiile tractului urinar si problemele cu sistemul respirator. Industria farmaceutica: Extractele de pedicuta sunt utilizate in industria farmaceutica pentru a produce capsule si comprimate, deoarece acesta contine substante cu proprietati legatoare si antiaglomerante, care ajuta la obtinerea formelor farmaceutice corespunzatoare.
  • Industria cosmetica: Pulberea de pedicuta este utilizata in produsele cosmetice, in special in pudre si fonduri de ten, pentru a conferi o textura fina si matifianta pielii. Pirotehnie: Din cauza proprietatilor inflamabile ale sporilor, pedicuta este folosita in industria pirotehnica pentru a crea efecte speciale, cum ar fi focul de scena sau scantei in spectacolele de teatru si filme.
  • Horticultura: Pedicuta este, uneori, folosita in gradinite si sere pentru a acoperi solul, oferind un aspect decorativ si mentinand umiditatea.

 

Beneficii ale pedicutei

Se poate stabili un remediu homeopat care este obtinut in fitoterapie si serveste la tratarea persoanelor cu probleme de sanatate in domeniile gastroenterologiei, urologiei, dermatologiei si in unele modificari atat in tulburari de comportament, cat si in metabolism.

  • Digestie si probleme gastrointestinale: Pedicuta este adesea folosita pentru a trata tulburarile digestive, cum ar fi balonarea, flatulenta excesiva, senzatia de plenitudine si disconfortul abdominal. Este utila in cazul persoanelor care au o digestie lenta, cu eructatii acide si senzatie de arsura in stomac.
  • Probleme urinare: Pedicuta poate fi utilizata in tratamentul infectiilor urinare si al problemelor asociate sistemului urinar, cum ar fi senzatia de urinare frecventa, urinarea dificila si senzatia de arsura in timpul urinarii.
  • Probleme respiratorii: Aceasta planta medicinala poate fi utilizata pentru a trata afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul, tusea si bronsita. De asemenea, poate fi utila in cazul racelilor si gripei, mai ales atunci cand exista tuse productiva si dificultati de respiratie. Probleme ale pielii: Pedicuta poate fi utilizata in tratamentul diverselor afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele, dermatitele si iritatiile cutanate. Poate ajuta la reducerea inflamatiei si a mancarimii asociate cu aceste afectiuni.
  • Tulburari ale sistemului nervos: Aceasta planta medicinala poate fi folosita pentru a trata tulburarile nervoase, cum ar fi anxietatea, insomnia si dificultatile de concentrare. Se crede ca pedicuta poate ajuta la calmarea sistemului nervos si la promovarea starii de relaxare. Potrivit popoarelor care au utilizat pedicuta si preparate din aceasta, concluzionam faptul ca utilizarea medicinala plantei are o actiune analgezica, antireumatica, carminativa, usor diuretica, stomacala si tonica. 

Planta este utilizata intern in tratamentul afectiunilor urinare si renale, artritei reumatice, cistitei, gastritei etc. Se aplica extern impotriva bolilor si iritatiilor pielii. Planta este folosita proaspata sau uscata, iar sporii acestei plante exercita un efect antipruriginos, decongestionant, diuretic. Tot extern, planta se poate folosi sub forma de publere pentru diferite boli ale pielii, rani sau pentru a opri sangerarea nazala. Conform sustinatorilor remediilor naturiste, pedicuta are o gama larga de aplicatii, inclusiv pentru tuse uscata, oreion si dureri reumatice. In ciuda acestor potentiale beneficii, nicio planta nu inlocuieste un consult medical de specialitate, cu atat mai putin un tratament prescris de medic, ci se poate folosi mai mult ca adjuvant pentru diferite afectiuni si conditii. 

Ce este patlagina. Similitudini cu pedicuta. Cum sa consumi corect ceaiul din aceste plante

Patlagina este o planta care aduce beneficii sanatatii noastre in multe feluri. Desi este intotdeauna cel mai bine sa ne consultam cu medicul nostru daca putem sau ar trebui sa urmam un tratament naturist cu preparate din aceasta planta. Originara in Europa si parti ale Asiei, planta a fost raspandita in mai toata lumea de colonistii europeni. Inca din cele mai vechi timpuri, a fost considerata un panaceu, „mama tuturor plantelor”, cu o multime de beneficii. Dupa ce a „invadat” continentele americane, aceasta a fost adoptata rapid si de populatia bastinasa si introdusa in medicina traditionala pe baza de plante. Frunzele de patlagina au fost folosite de nativii americani inca de la inceputul aparitiei plantei in America.

Nu se stie data exacta cand a inceput sa fie folosita planta de patlagina in Europa, dar exista scrieri inca din Evul Mediu, din secolul XI. Patlagina este o planta foarte comuna, intalnita de cele mai multe ori in gradinile, parcurile neamenajate sau chiar pe terenurile virane din preajma marilor orase, este o buruiana pe care oamenii la sate o lasa sa creasca pe marginea drumurilor, in gradini, in curtile oamenilor datorita proprietatilor tamaduitoare. Cunoscuta in popor sub numele de limba oii, limba baltilor sau iarba taieturii, exista numeroase scrieri din Europa din secolele XII - XIV care vorbesc despre patlagina ca un remediu eficient si un bun antidot impotriva otravurilor. Din patlagina se folosesc frunzele ajunse la maturitate pentru ca acestea, in forma cruda sau uscata pentru ceai contin: vitamina K, tanin, glicozidul aucubina, polifenoli, alantoina. Patlagina actioneaza ca emolient si expectorant, antihemoragic, cicatrizant, hipocolesterolemiant, antiseptic, hipotensor.

BIBLIOGRAFIE:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;

Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;

Articole similare
Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata

Procesul inflamator de la nivelul peretilor vaselor de sange poate duce la anevrisme oriunde in corp, insa deseori sunt afectate arterele care iriga inima. Toate straturile inimii pot fi afectate de inflamatie, ceea ce duce la functionarea defectuoasa a valvelor inimii.

9 septembrie 2024
Edited 9 septembrie 2024
citește articolul
Vertijul: De ce apare, simptome, boli asociate, tipuri de tratament Vertijul: De ce apare, simptome, boli asociate, tipuri de tratament

Vertijul este o afectiune prin care bolnavul experimenteaza iluzia de miscare chiar daca el se afla in repaos. Una dintre cele mai comune boli care are vertijul ca si simptom este boala Meniere. Aceasta afectiune se manifesta monoauricular, ceea ce provoaca hipoacuzie senzoriala pentru sunetele de frecventa joasa. Factorii de risc care stau la baza modificarilor ce apar la nivelul urechii si care creeaza bolnavului dezechilibru.

26 august 2024
Edited 26 august 2024
citește articolul
Boala Castleman: Cauze, simptome si metode de tratament Boala Castleman: Cauze, simptome si metode de tratament

Ganglionii limfatici ”lucreaza”! cu sistemul imunitar pentru a filtra substantele din corp, iar cand o persoana este bolnava, ganglionii limfatici lucreaza mai greu pentru a elimina bacteriile sau virusul, impreuna cu celulele pe care corpul le foloseste pentru a se lupta cu patogenul. Acest lucru provoaca o crestere excesiva a celulelor in ganglionii limfatici, facand ca acesti ganglioni sa fie mai mari (se umfla).

11 mai 2023
Edited 11 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.