Lasnicior: efecte calmante, antispastice si somnifere. Cum recunosti planta
Lasnicior, cunoscut si sub denumirea sa stiintifica, Solanum dulcamara, sau sub numele de vita-de-vie salbatica, reprezinta o planta care face parte din familia Solanaceae. Aceasta este o specie de liana sau tufa ce creste in diferite zone care au climat temperat din Europa, Asia si America de Nord. Aceasta este considerata a fi o planta perena care se dezvolta in zone umede, de-a lungul apelor sau pe marginea padurilor.
Lasniciorul este cunoscut pentru fructele sale, care sunt bace rosii sau galbene, care, cu toate ca arata atractiv, sunt otravitoare pentru consumul uman. Planta are in componenta compusi toxici cum ar fi solanina si solasonina, care pot sa cauzeze simptome gastrointestinale, tulburari nervoase si alte reactii adverse in cazul in care sunt integrate in cantitati mici. In afara de toxicitatea sa, planta aceasta a fost folosita in medicina traditionala in unele culturi pentru tratarea unor afectiuni spre exemplu reumatismul, eczemele si astmul. Cu toate acestea, folosirea acesteia in scopuri medicinale este controversata si nu este indicata din cauza potentialului sau toxic.
Care sunt proprietatile medicinale ale lasniciorului?
Cu toate ca aceasta planta are in alcatuire compusi toxici si nu este recomandata pentru folosire medicinala din cauza riscului sau potential pentru sanatatea umana, aceasta a fost folosita in trecut in medicina traditionala pentru tratarea anumitor afectiuni. Insa, in prezent, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa ateste eficacitatea sau siguranta utilizarii acestei plante in scopuri terapeutice. Cateva dintre utilizarile traditionale ale lasniciorului sunt urmatoarele:
- Reumatism - Unele surse traditionale sugereaza despre aceasta planta ca ar putea fi utilizata cu scopul de a ameliora simptomele reumatismului si durerilor articulare.
- Dermatite si eczeme – Lasniciorul a fost folosit in trecut cu scopul de a trata afectiuni ale pielii, spre exemplu dermatitele si eczemele. Cu toate acestea, utilizarea in ceea ce sunt privite aceste afectiuni, nu este sustinuta din punct de vedere stiintific si exista riscul de aparitie al unor reactii adverse sau de aparitie al unor complicatii.
- Astm si tuse - In unele culturi, lasniciorul a fost folosit pentru tratarea simptomelor astmului si tusei. Din pacate, in prezent nu exista suficiente dovezi pentru a sustine aceste utilizari, iar din acest motiv nu este sigura utilizarea acestei plante in acest scop.
- Afectiuni digestive - Uneori planta a fost folosita cu scopul de a trata tulburari gastrointestinale minore, de exemplu indigestia.
Este necesar de mentionat faptul ca, multe dintre utilizarile traditionale ale lasniciorului nu sunt validate de catre cercetarile stiintifice si ca planta are in alcatuire compusi toxici care pot sa cauzeze aparitia unor daune grave asupra sanatatii umane. In cazul in care aveti probleme de sanatate, este mai sigur sa discutati cu un profesionist medical calificat inainte de a folosi orice tip de planta sau substanta pentru scopurile medicinale populare.
Cum actioneaza lasniciorul? Cand are efecte calmante si antiseptice?
Din punct de vedere stiintific, nu exista suficiente dovezi care sa sustina faptul ca aceasta planta prezinta efecte calmante, antiseptice sau somnifere. De fapt, planta are in alcatuire compusi toxici, spre exemplu alcaloizii din familia solanaceelor, care ar putea sa reprezinte un pericol pentru sanatatea umana. Consumul acestor compusi poate sa provoace reactii adverse, printre care se regasesc si simptome gastrointestinale severe, tulburari nervoase, probleme respiratorii si chiar decese in cazuri grave.
Nu exista cercetari sau studii clinice serioase care sa sustina faptul ca aceasta planta este utilizata ca remediu calmant, antiseptic sau somnifer. Din acest motiv, nu este indicat sa incercati sa folositi aceasta planta pentru a interveni asupra acestor afectiuni. Exista alte optiuni mai sigure si mai eficiente disponibile pe piata pentru a rezolva aceste nevoi, iar in cazul in care aveti deja probleme de sanatate, este mai bine sa discutati cu un medic sau un profesionist medical inainte de a incerca orice forma de tratament sau remediu.
Cand este indicata aceasta planta?
Din cauza compusilor toxici care se afla in componenta lasniciorului si din cauza lipsei de dovezi stiintifice solide care sa sustina folosirea sa in scopuri medicinale, nu exista situatii clare in care aceasta planta ar fi recomandata pentru consum sau utilizare. Este necesar de subliniat faptul ca, toxicitatea acestei plante poate sa duca la aparitia unor reactii grave si chiar intoxicatii, cu toate ca nu este recomandat sa incercati sa folositi aceasta planta pentru sanatate sau bunastarea dumneavoastra.
In cazul in care aveti nevoi medicale, de exemplu calmarea sau ajutor pentru somn, exista alte optiuni sigure si eficiente disponibile in tratamentul medical sau in produsele naturale recunoscute. Este necesar sa discutati cu un medic inainte de a lua orice tip de decizie cu privire la sanatatea dumneavoastra sau la folosirea oricaror produse pe baza de plante.
De ce este important lasniciorul? Beneficiile pentru om
Lasniciorul este important din mai multe motive, insa nu neaparat din punct de vedere de vedere medical sau benefic pentru oameni. Cateva aspecte relevante sunt urmatoarele:
Ecologie si biodiversitate
Lasniciorul face parte din ecosistemele naturale si ajuta la biodiversitatea globala. Aceasta planta ofera adapost si hrana pentru anumite specii de animale si insecte. Cu toate acestea, poate sa devina invaziva si poate ameninta speciile native in cazul in care nu este gestionata corespunzator.
Studiu stiintific
Planta a fost studiata din punct de vedere stiintific pentru a se intelege compozitia chimica a compusilor sai toxici si impactul acestora asupra ecosistemelor si sanatatii umane. Studiile acestea au adus intelegere in ceea ce este privita toxicitatea solaninelor si a altor alcaloizi care se gasesc in planta.
Cunoasterea cu privire la toxicitatea lasniciorului poate servi pe post de avertizare pentru a preveni consumul accidental sau neintentionat. Educatia oamenilor cu privire la plantele otravitoare si periculoase poate sa ajute la evitarea unor situatii daunatoare. De obicei, este important sa va informati cu privire la orice planta, cu precautie si sa cautati sfatul medical sau informatii de la surse de incredere inainte de a utiliza tratamentul respectiv in scopuri medicinale.
Ce este pedicuta si ce similitudini are cu lasniciorul
Pedicuta (Lycopodium clavatum) este o planta perena mica, cu frunze mici, de culoare verde, cunoscuta si sub numele de lycopodium de iarba sau muschi de club. Această planta este utilizata in mai multe domenii, inclusiv in medicina si in industria farmaceutica, dar are si alte aplicatii.
Pedicuta (Lycopodium clavatum) este folosita in tratarea afectiunilor digestive, urinare, respiratorii si ale pielii, insa nu numai. Cu toate acestea, in homeopatie, se considera ca pedicuta poate sprijini indirect sistemul imunitar prin echilibrarea si stimularea capacitatii de vindecare a organismului in ansamblu. Homeopatia se bazeaza pe principiul ca o substanta care produce simptomele unei anumite afectiuni la o persoana sanatoasa poate trata aceleasi simptome la o persoana bolnava, atunci cand este diluata si agitata repetat in procesul de preparare a remediului homeopatic.
Astfel, in homeopatie, pedicuta poate fi prescrisa ca parte a unui tratament personalizat, in functie de simptomele si caracteristicile individuale ale pacientului. Se poate utiliza in cazul unui individ care prezinta o serie de simptome si caracteristici specifice, care pot include, printre altele, disfunctii digestive, senzatie de epuizare, vulnerabilitate la infectii sau tulburari nervoase.
Cu toate acestea, este important sa subliniem ca homeopatia este o practica controversata si ca eficacitatea sa nu a fost demonstrata in studii stiintifice riguroase. Prin urmare, daca sunteti interesat de utilizarea acestei plante sau a altor remedii homeopatice pentru sprijinirea sistemului imunitar, este recomandat sa consultati un homeopat calificat sau un profesionist medical in domeniul homeopatiei pentru a primi indrumare adecvata si personalizata.