Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Boala Castleman: Cauze, simptome si metode de tratament

Boala Castleman: Cauze, simptome si metode de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 mai 2023 Ultima actualizare: 11 mai 2023

Boala Castleman este o tulburare rara, care implica un sistem imunitar hiperactiv. La persoanele sanatoase, sistemul lor imunitar se activeaza pentru a lupta impotriva invadatorilor, cum ar fi bacteriile sau virusii, dar apoi se restabileste. La persoanele cu boala Castleman, sistemul lor imunitar continua sa ramana activat si duce la o stare hiperinflamatorie cronica, care poate deteriora mai multe organe si chiar poate provoca moartea.

Ganglionii limfatici ”lucreaza”! cu sistemul imunitar pentru a filtra substantele din corp, iar cand o persoana este bolnava, ganglionii limfatici lucreaza mai greu pentru a elimina bacteriile sau virusul, impreuna cu celulele pe care corpul le foloseste pentru a se lupta cu patogenul. Acest lucru provoaca o crestere excesiva a celulelor in ganglionii limfatici, facand ca acesti ganglioni sa fie mai mari (se umfla). In boala Castleman, unul sau mai multi ganglioni limfatici se maresc. Si nu doar ca devin mai mari, ci atunci cand medicul analizeaza o proba a unui ganglion limfatic (o biopsie) sub microscop, acesta poate vedea modificari ale tesutului.

Ce este boala Castleman

Boala Castleman este clasificata in prezent ca unicentrica sau multicentrica, iar diferentele dintre boala Castleman unicentrica si multicentrica sunt importante, deoarece fiecare tip necesita tratamente diferite.

Boala Castleman Unicentrica (UCD)
Boala Castleman Unicentrica (UCD) - sau boala Castleman localizata - provoaca extinderea unuia sau mai multor ganglioni limfatici intr-o zona (regiune) a corpului. Cauzele UCD sunt necunoscute.

Boala Castleman multicentrica (MCD)
Boala Castleman multicentrica (MCD) provoaca extinderea ganglionilor limfatici in mai multe regiuni ale corpului.

Cauze
In timp ce cauzele UCD sunt necunoscute, o infectie HHV-8 este asociata cu MCD. Aveti un risc mai mare de a dezvolta HHV-8-asociat MCD daca aveti HIV sau o alta afectiune care poate face dificil pentru sistemul imunitar de a lupta impotriva virusului HHV-8. Oamenii de stiinta cerceteaza cauzele potentiale ale UCD si iMCD, inclusiv infectii altele decat HHV-8, mutatii genetice si raspunsuri autoimune.

Simptome
Semnele si simptomele bolii Castleman variaza in functie de tip. De exemplu, probabil ca nu veti avea simptome daca aveti tipul unicentric, iar ganglionii limfatici mariti pot fi singurul semn. Este posibil ca medicul sa nu suspecteze UCD pana cand nu observa extinderea ganglionilor limfatici in timpul imagisticii pentru o cu totul alta problema. Cand apar simptome, acestea pot rezulta dintr-un ganglion limfatic marit, creand presiune asupra unui organ din apropiere. MCD este mult mai probabil sa provoace modificari vizibile, iar semnele si simptomele MCD includ:

Febra
Transpiratii nocturne
Greata si varsaturi
Pierdere inexplicabila in greutate
Oboseala extrema
Ganglionii limfatici anormal de mari
Splina marita (splenomegalie)
Ficat marit (hepatomegalie)
Amorteala in maini si picioare
Umflarea picioarelor si a gleznelor
Umflarea abdomenului
Anemie (cantitate mica de celule rosii din sange)

Cum este diagnosticata boala Castleman?
Simptomele bolii Castleman sunt similare cu alte afectiuni, inclusiv boli comune, cum ar fi gripa. Medicul poate efectua diverse teste pentru a exclude aceste conditii si pentru a determina tipul de boala Castleman. Testele si procedurile pot include:

Biopsia: O biopsie a ganglionilor limfatici este singura modalitate de a confirma ca aveti modificarile patologice tipice asociate cu boala Castleman. In timpul unei biopsii, medicul indeparteaza o proba de tesut dintr-un nod limfatic - sau intregul nod limfatic - si o examineaza sub microscop pentru a identifica caracteristicile patologice ale bolii Castleman. Rezultatele vor determina daca aveti HHV-8 asociat cu MCD sau un alt tip de boala Castleman.

Teste de sange si urina: Medicul dumneavoastra poate lua o proba de sange sau urina pentru a verifica daca exista semne de MCD. De exemplu, specialistul poate verifica celulele sanguine pentru a cauta semne de anemie (numar scazut de celule rosii din sange), trombocitoza (numar mare de trombocite) sau trombocitopenie (numar scazut de trombocite). Numarul anormal de celule sanguine este asociat cu unele forme de boala Castleman. Medicul poate indica, de asemenea, efectuarea unui test HIV, deoarece un rezultat HIV-pozitiv este tipic pentru MCD asociat HHV-8.

Teste imagistice: Teste precum raze X, scanari CT, RMN-uri si scanari PET i permit medicului sa localizeze ganglionii limfatici mariti in corp. Imagistica poate arata, de asemenea, alte semne ale bolii Castleman, cum ar fi o splina marita sau ficatul marit.

Tratament pentru boala Castleman
Tratamentul pentru boala Castleman variaza in functie de tip.

Tratamentul bolii Castleman Unicentric (UCD)
Chirurgia pentru a elimina ganglionii limfatici afectati este tratamentul primar pentru UCD. In functie de locul in care sunt localizati ganglionii limfatici sau daca sunt prea mari, este posibil sa fie nevoie sa primiti radioterapie sau imunoterapie inainte de interventia chirurgicala pentru UCD. Aceste terapii micsoreaza cresterea ganglionilor limfatici, facandu-i mai usor de indepartat.

Daca chirurgii nu pot elimina tumora si nu aveti simptome, medicul poate decide sa va monitorizeze tumora in loc sa o trateze imediat. Daca interventia chirurgicala nu este o optiune si aveti simptome, medicul va poate recomanda tratamente pentru boala Castleman multicentrica.

Tratamentul bolii Castleman multicentrice (MCD)
MCD este mai greu de tratat decat UCD. Deoarece tipul multicentric este larg raspandit, medicii nu utilizeaza in mod obisnuit interventii chirurgicale sau radiatii pentru a-l trata. In schimb, tratamentul depinde de faptul daca aveti HHV-8 si cat de grava este boala.

Se pot utiliza:

Corticosteroizi: Medicamente care reduc inflamatia si ajuta la ameliorarea simptomelor. Acest lucru este de obicei recomandat la persoanele care sunt grav bolnave pentru a gestiona rapid inflamatia.Medicamente pentru chimioterapie: Medicamente anticanceroase care incetinesc cresterea excesiva a celulelor din sistemul limfatic.
Imunoterapia: Anticorpi monoclonali umanizati (proteine care ajuta la combaterea infectiilor) care stimuleaza sistemul imunitar. Acest tratament functioneaza prin blocarea unei proteine care alimenteaza cresterea celulelor in MCD. Medicamente antivirale: Medicamente utilizate pentru tratamentul HIV sau HHV-8. Este posibil sa aveti nevoie de medicamente antivirale si alte tratamente daca aveti HHV-8 asociat cu MCD si o alta infectie.

Ce complicatii sunt asociate cu boala Castleman?
Boala Castleman sporeste sansele de a dezvolta cancer, inclusiv cancerul sistemului limfatic (limfom). MCD poate creste riscul de a dezvolta infectii care pot deteriora organele si chiar pot pune viata in pericol fara tratament. Medicul specialist va va monitoriza indeaproape starea de sanatate, adaptand tratamentul pentru a preveni complicatiile ori de cate ori este posibil.

Parazitozele intestinale: de ce apar, cum se pot evita, metode de tratament

Atunci cand ai dureri de stomac inexplicabile, stari de greata, de voma, mai ales daca simptomele apar la cateva zile dupa ce ai mancat ceva, e posibil sa ai parazitoza. Parazitii intestinali (parazitozele intestinale) sunt cauzati de obicei de protozoare (organisme unicelulare) sau helminti (viermi si larve). Cele mai comune tipuri de protozoare sau viermi intestinali includ Giardia si Cryptosporidium. Cei mai obisnuiti helminti sunt oxiurii, anchilostomosii, tenia si viermii rotunzi. In multe cazuri, acesti viermi ajung in sol in diferite gunoaie, resturi de fecale de la animale si intra in contact in organismul uman prin contact cu materiale infectate sau daca anumite alimente nu sunt spalate corect sau nu sunt gatite corespunzator.

Riscul de a gazdui in intestin o specie de viermi intestinali este mai mare daca locuiti sau vizitati o zona in care parazitii sunt obisnuiti sau in care deseurile umane sau animale nu sunt tratate corespunzator. Unitatile de ingrijire a copiilor si de ingrijire pe termen lung sunt locuri in care exista un risc mai mare de aparitie a parazitilor, mai ales in gradinite, spitale cu centre de pediatrie unde nu se face dezinfectie in mod corespunzator.

Cum poti preveni parazitozele intestinale?

Bibliografie:

Alum A, Rubino JR, Ijaz MK. The global war against intestinal parasites--should we use a holistic approach?. Int J Infect Dis. 2010;
Betti L, Trebbi G, Majewsky V, et al. Use of homeopathic preparations in phytopathological models and in field trials: a critical review. Homeopathy. 2009 Oct;
Dinleyici EC, Eren M, Dogan N, Reyhanioglu S, Yargic ZA, Vandenplas Y. Clinical efficacy of Saccharomyces boulardii or metronidazole in symptomatic children with Blastocystis hominis infection. Parasitol Res. 2011;
El-On J. Current status and perspectives of the immunotherapy of leishmaniasis. Isr Med Assoc J. 2009 Oct;
Farthing MJ. Treatment options for the eradication of intestinal protozoa. Nat Clin Pract Gastroenterol Hepatol. 2006;
Guarner F. Prebiotics, probiotics and helminths: the 'natural' solution? Dig Dis. 2009;

Articole similare
Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta

Functiile creierului sunt pe cat de admirabile, pe atat de extraordinare. Acestea depind de miliarde de neuroni si de comunicarea interna dintre ei. Creierul genereaza gandire, credinte, amintiri, comportament si dispozitie.

27 martie 2023
citește articolul
Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ

Ficatul este un organ de culoare rosiatica-brun inchis, fiind situat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, sub diafragma si deasupra stomacului, rinichiului drept si intestinelor.

25 martie 2023
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul
Secretiile nazale: De ce apar, cum le putem preveni, complicatii ale bolii Secretiile nazale: De ce apar, cum le putem preveni, complicatii ale bolii

Desi mucusul este foarte neplacut, acesta are anumite proprietati benefice pentru organism.  Astfel, are rol de protectie, prevenind patrunderea germenilor, a prafului, polenului si a bacteriilor in plamani, acestea oprindu-se in interiorul nasului.

1 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina