Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Pierderea in greutate spontana: ce boli poate ascunde, cand trebuie sa mergi la medic

Pierderea in greutate spontana: ce boli poate ascunde, cand trebuie sa mergi la medic

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 iunie 2023

Pierderea in greutate involuntara se dezvolta de obicei pe parcursul mai multor saptamani sau luni. Poate fi un semn al unei tulburari mentale sau fizice semnificative. Tulburarea cauzala poate fi evidenta (de ex. diaree cronica datorata sindromului de malabsorbtie) sau ocult (de ex. cancer nediagnosticat).

Scaderea in greutate este de obicei considerata importanta din punct de vedere clinic daca depaseste 5% din greutatea corporala sau 5 kg in mai mult de 6 luni. Cu toate acestea, aceasta definitie traditionala nu face distinctia intre pierderea masei corpului slab si a grasimilor, ceea ce poate duce la rezultate diferite. In plus, acumularea de edem (de exemplu in insuficienta cardiaca sau boala renala cronica) poate masca pierderea semnificativa clinic a masei corpului slab. Pe langa pierderea in greutate, pacientii pot avea si alte simptome, cum ar fi anorexia, febra sau transpiratiile nocturne din cauza bolii de baza. In functie de cauza si severitate, pot fi prezente si simptome si deficiente nutritionale.

Pierderea in greutate apare atunci cand se cheltuiesc mai multe calorii decat se consuma (ingerate si absorbite). Tulburarile care cresc cheltuielile sau scad absorbtia tind sa creasca pofta de mancare. Cel mai adesea, aportul caloric inadecvat este mecanismul de pierdere in greutate si astfel de pacienti tind sa aiba apetit scazut. Uneori sunt implicate mai multe mecanisme. De exemplu, cancerul tinde sa scada pofta de mancare, dar creste si cheltuielile calorice de baza prin mecanisme de mediere a citokinei.

Cauze ale pierderii in greutate spontane

Multe tulburari provoaca pierderea in greutate involuntara, inclusiv aproape orice boala cronica de o severitate suficienta. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt evidente din punct de vedere clinic si au fost de obicei diagnosticate inainte de aparitia pierderii in greutate. Alte tulburari si conditii sunt mai susceptibile sa se manifeste cu pierdere in greutate involuntara. Cele mai frecvente cauze ascunse ale pierderii in greutate involuntara suntꓽ

Hipertiroidismul
Diabetul necontrolat
Tulburari care provoaca o absorbtie insuficienta
Tulburari psihice (de exemplu depresie si anxietate)
Cancer
Efectele adverse ale medicamentelor
Consumul de droguri

Cand pierderea in greutate se intampla involuntar, se poate datora diferitelor situatii, cum ar fi:

Prezenta ulcerelor sau a afectiunilor gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativa, pancreatita cronica, ischemia mezenterica si boala celiaca;
Modificari neurologice, cum ar fi boala Parkinson, dementa, scleroza multipla sau accident vascular cerebral;
Boli endocrine, cum ar fi hipertiroidismul, insuficienta suprarenala sau diabetul necontrolat;
Boala pulmonara obstructiva cronica, cum ar fi emfizemul pulmonar sau bronsita cronica;
Boli infectioase, cum ar fi tuberculoza si SIDA;
Boli de inima, cum ar fi insuficienta cardiaca avansata;
Probleme sau tulburari psihologice, cum ar fi depresia, tulburarea bipolara, anorexia, anxietatea, bulimia, tulburarea obsesiv-compulsiva sau schizofrenia;
Efectul secundar al medicamentelor, cum ar fi antiepileptice, antidepresive, anxiolitice, diuretice sau laxative;
Cancer, cel mai frecvent pierderea in greutate apare in mielomul multiplu, leucemie si limfoame.

In plus, consumul de alcool sau droguri ar putea provoca, de asemenea, pierderea in greutate, fara un motiv aparent. Cu toate acestea, pierderea in greutate poate avea si cauze specifice, in functie de varsta individului sau de etapele specifice ale vietii, cum ar fi: persoanele in varsta, femeile insarcinate care sufera de varsaturi frecvente, copiii. Pierderea in greutate neintentionata poate fi motiv de ingrijorare si poate indica o serie de afectiuni subiacente. Este important sa fiti atenti la aceasta schimbare in greutate si sa consultati medicul daca observati urmatoarele aspecte:

Pierderea semnificativa in greutate: Daca pierdeti o cantitate semnificativa in greutate fara a incerca sa o faceti, cum ar fi pierderea a mai mult de 5% din greutatea corporala intr-un interval de 6 luni pana la 1 an, este motiv de ingrijorare. Pierdere in greutate rapida: Daca pierdeti in greutate intr-un ritm rapid, cum ar fi mai mult de 2 kg pe saptamana, poate fi un semn de preocupare.
Simptome asociate: Pierderea in greutate neintentionata poate fi insotita de alte simptome precum oboseala inexplicabila, slabiciune, lipsa poftei de mancare, dureri, modificari ale tranzitului intestinal sau simptome digestive.

Antecedente medicale: Daca aveti o istorie de afectiuni care pot cauza pierdere in greutate neintentionata, cum ar fi cancerul, boala pulmonara cronica, boala celiaca sau afectiunile tiroidiene, este important sa fiti atenti la orice schimbare in greutate si sa consultati medicul. Pierderea in greutate poate fi ingrijoratoare atunci cand pierdeti, fara un motiv aparent, mai mult de 5% din greutatea corporala obisnuita in ultimele 6 luni sau mai mult de 10% dupa 6 luni. Formula pentru calcularea procentului de pierdere in greutate este:

% Pierdere in greutate = Greutate obisnuita - Greutate curenta/Greutate obisnuita x 100. Rezultatul acestei formule va va anunta daca pierderea in greutate este severa sau nu. De exemplu, o persoana care are ca greutate obisnuita 70 kg si are in prezent o greutate de 60 kg, pierzand aceasta greutate in mod neasteptat in ultimele 8 luni, procentul sau de pierdere in greutate este calculat dupa cum urmeaza: 70 kg - 60 kg / 70 kg x 100 = 14,28%, ceea ce inseamna ca ai pierdut mai mult de 10% din greutatea ta obisnuita si ca aceasta pierdere in greutate este severa.

In plus, ar trebui sa fiti constienti si de prezenta altor semne si simptome precum oboseala, pierderea poftei de mancare, modificari ale ritmului functiei intestinale, dureri osoase, cresterea ganglionilor limfatici si frecventa crescuta a infectiilor, cum ar fi gripa, de exemplu, este important in aceste cazuri sa mergeti la medic pentru o evaluare si sa preveniti complicatiile.

Orice simptom asociat cu scaderea in greutate trebuie sa ii fie comunicat medicului, intrucat exista o serie de afectiuni de care pacientul nu stie si care ii pot pune viata in pericol (de exemplu, cancer). Controalele regulate la diferite specialitati medicale, in care se efectueaza teste de screening sunt deosebit de importante.

Este important sa consultati medicul pentru evaluare si diagnostic adecvat in cazul in care observati o pierdere semnificativa in greutate neintentionata. Medicul va va evalua istoricul medical, va va efectua un examen fizic si poate solicita teste suplimentare, cum ar fi analize de sange, imagistica sau biopsii, pentru a identifica cauza subiacenta a pierderii in greutate. Tratamentul va depinde de cauza identificata si poate include terapie medicamentoasa, interventii dietetice sau alte optiuni terapeutice specifice.

 

Articole similare
Mielomul multiplu sau boala Kahler. Cum apare, cum se poate preveni Mielomul multiplu sau boala Kahler. Cum apare, cum se poate preveni

Mielomul multiplu este o forma de cancer care se formeaza intr-un tip de celule albe din sange numite „celule plasmatice”. Celulele plasmatice sanatoase ajuta la combaterea infectiilor prin producerea de anticorpi care recunosc si ataca germenii. 

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament

Xerostomia, asa cum mai este cunoscut simptomul de gura uscata, este senzatia pe care o avem cu totii uneori cand nu exista suficienta saliva produsa de glandele salivare. Asadar, avem un simptom al unei afectiuni, nu o afectiune in sine.

3 aprilie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul
Boala Gaucher: Cum se manifesta, de ce apare, simptome Boala Gaucher: Cum se manifesta, de ce apare, simptome

Boala Gaucher este o boala monogenica, descrisa pentru prima data de medicul francez Philippe Gaucher, in 1882. Se transmite autozomal recesiv si este cauzata de mutatii la nivelul unei gene situate pe cromozomul 1, ce codifica enzima glucocerebrozidaza (β–glucozidaza acida, glicozilceramidaza).

23 martie 2023
Edited 29 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate