Platanul: Cum il recunosti, beneficii pentru organism, reguli de folosire
Platanul reprezinta un arbore care are frunze cazatoare, ce este cunoscut si sub numele de platan comun (Platanus orientalis) sau platan de miazazi (Platanus occidentalis). Acest arbore face parte din familia Plantanaceae si isi are originea in regiunile temperate ale Europei si Americii de Nord. Platanul are o coroana larga si deschisa, cu ramuri mari si un trunchi masiv, ce poate ajunge la dimensiuni impresionante. Frunzele acestui arbore sunt mari, sub forma de palma si cu margini netede sau usor lobate. Platanul este un arbore cu cresterea rapida si poate atinge inaltimi considerabile.
Fructele acestui arbore sunt numite achenii si sunt grupate in mici sfere lemnoase, care, in general, apar in timpul toamnei si persista pe ramuri pana in primavara urmatoare. Platanul este apreciat pentru umbra sa densa si aspectul sau impunator. De cele mai multe ori este plantat in parcuri, gradini si alei, lucru datorat frumusetii sale ornamentale. In aceeasi masura, lemnul acestui arbore este valoros si este folosit in industria mobilei, constructiilor si a altor aplicatii. Platanul este un arbore rezistent si adaptabil, si poate creste in diferite tipuri de soluri si poate tolera conditii de mediu diverse.
Care sunt proprietatile medicinale ale platanului?
Platanul nu este cunoscut in sine pentru faptul ca prezinta proprietati medicinale semnificative. Insa, cu toate acestea, in practica medicinii traditionale, anumite parti ale acestui arbore sau substante derivate din acesta pot fi utilizate in diferite scopuri. Este important de mentionat faptul ca aceste utilizari nu sunt neaparat sustinute din punct de vedere stiintific, si ca intotdeauna inainte de a pune in consum orice planta medicinala este recomandat sa consultati un profesionist medical. Cateva dintre utilizarile traditionale ale acestui arbore in medicina populara sunt urmatoarele:
Infuzii din scoarta - Se spune despre infuzia facuta din scoarta platanului ca ar avea proprietati antiseptice si astringente. In trecut, infuziile de acest tip erau utilizate cu scopul de a trata afectiuni respiratorii, de exemplu tusea si bronsita. Gargara cu infuzie de frunze - Infuzia de frunze de platan ar putea fi utilizata in gargara cu scopul de a calma iritatiile gatului si pentru a ameliora afectiunile orale minore, cum ar fi ranile sau aftele.
Efect antiinflamator - In medicina traditionala unele parti ale platanului, de exemplu scoarta, ar fi putut fi utile pentru a diminua inflamatiile si pentru a ameliora unele afectiuni ale pielii, cum ar fi eruptiile cutanate si eczemele. Este necesar de subliniat faptul ca utilizarile mentionate anterior sunt bazate pe cunostinte si experiente traditionale si nu pe dovezi stiintifice clare. Pentru afectiuni medicale sau probleme de sanatate, este indicat sa consultati un profesionist medical inainte de a pune in consum orice forma de tratament pe baza de plante. Acesta va poate ofer informatii si indicatii in functie de preferintele si nevoile dumneavoastra.
Nu exista dovezi stiintifice clare care sa sustina faptul ca platanul, fie el oriental, fie occidental, ar putea imbunatati somnul. Platanul in sine nu este cunoscut pentru a avea proprietati sedative sau relaxante care sa afecteze somnul uman. Insa, cu toate acestea, cu ajutorul unui mediu inconjurator natural, inclusiv prezenta arborilor, poate contribui la un somn mai calitativ in general. Exista multiple motive pentru care acest lucru este crezut, iar cateva dintre acestea sunt urmatoarele:
Calitatea aerului – Arborii, inclusiv platanii, pot ajuta la purificarea aerului prin absorbtia dioxidului de carbon si eliberarea oxigenului in timpul fotosintezei. Aerul mai curat si mai proaspat in jurul nostru poate ajuta la formarea unui mediu propice pentru un somn odihnitor.
Zgomot redus - Datorita prezentei copacilor, cum ar fi platanii, se poate crea o bariera naturala impotriva zgomotelor din mediu, spre exemplu zgomotele facute de catre traficul rutier sau sunetele dintr-un oras aglomerat. Astfel, prin reducerea zgomotelor, se poate ajuta la inducerea unui somn mai linistit, la reducerea stresului si a anxietatii care pot afecta somnul.
Relaxare fii calm - O multime de oameni isi gasesc relaxarea si linistea in mijlocul naturii sau in jurul arborilor.
Sentimentul acesta de calm poate ajuta la inducerea unui somn mai odihnitor, poate inhiba anxietatea si poate diminua stresul. Deci, platanul in sine nu prezinta proprietati specifice care ajuta la imbunatatirea somnului, insa prezenta acestuia in natura in general poate forma un mediu mai placut si mai favorabil pentru un somn odihnitor.
Cand este indicat sa folositi frunzele de platan?
Folosirea platanului in scopuri medicinale este limitata si, de obicei nu este indicata fara a avea parte de un consult medical adecvat. Cu toate ca nu exista dovezi clare cu privire la utilizarea platanului in tratamentele medicale moderne, in practicile medicinale traditionale, exista anumite parti sau substante derivate din acesta care pot fi folosite in diverse moduri. In cazul in care va exprimati dorinta de a explora utilizarile traditionale ale platanului sau a produselor pe baza de platan, este necesar sa luati in considerare urmatoarele aspecte:
Consultati un specialist - Inainte de a folosi plante medicinale sau orice alte produse pe baza de plante, este indicat sa discutati cu un profesionist medical, de exemplu un medic sau un fitoterapeut. Acestia va pot oferi informatii specifice si pot evalua posibilitatea de potrivire a folosirii platanului in functie de starea dumneavoastra de sanatate si de alte tratamente pe care le urmati. Efecte secundare si interactiuni - Este important sa fiti constienti de faptul ca plantele medicinale pot avea efecte secundare si pot interactiona cu alte medicamente sau afectiuni medicale. Inainte de a pune in consum orice planta medicinala, nu numai arborele platan, este important sa consultati un specialist despre posibilele riscuri sau contraindicatii.
Utilizare responsabila - In cazul in care va decideti sa folositi platanul sau produse pe baza de platan, respectati mereu indicatiile de pe instructiunile de utilizare, dar si doza recomandata. Plantele medicinale nu trebuie folosite pe post de inlocuitor pentru tratamente medicale recomandate de catre un profesionist medical. Astfel, folosirea platanului cu scop medicinal trebuie abordata cu prudenta si sub supravegherea unui specialist in domeniu.
Cum actioneaza frunzele de cupuacu? Similitudini cu platanul
Untul de cupuacu extras din arborele de cupuacu conține o mare cantitate mare de fitosteroli, iar acestea acționează ca antiinflamatori pentru piele, fiind un agent de curățare a radicalilor liberi, acizilor grași Omega 3 și 6. Stimulează procesele de vindecare ale pielii și redă elasticitatea țesutului dermic. La fel ca si fructele arborelui de cacao, untul de cupuacu contine Vitamina A, vitamina E, Vitamina C, vitamina B12, acid folic si antioxidanti.
Produsele care contin unt de cupuacu sunt recomandate pentru regenerarea imperfecțiunilor tenului si au un efect antioxidant puternic. Untul de cupuacu poate fi folosit ca ingredient in creme hidratante, creme de noapte, creme antirid, creme de după plajă și in balsam de buze. Datorita vitaminelor din textura, produsele care contin cupuacu formează o barieră protectoare asupra pielii, protejând-o de raze UV, frig, produse chimice și dezhidratare si oferă pielii un aspect moale, plăcut, elastic.
Se recomanda folosirea de produse pe baza de cupuacu dupa epilat, deoarece hidratează în profunzime pielea uscată si foarte uscată si reține colagenul și elastina în țesut. Vorbim de un produs ideal pentru regenerarea pielii, pentru a elimina pielea uscata de pe călcâie si a ajuta vindecarea mâinilor crăpate.
Untul de cupuacu este ideal si pentru tratamentele legate de par. Produsele care folosesc acest ingredient ajuta la hidratarea în profunzime a firul de păr si se recomanda pentru tratamentul părului degradat, vopsit si lipsit de strălucire. Substantele active din untul de cupuacu oferă elasticitate și strălucire părului si penetrează foliculii de păr, menținând părul puternic.
Cum recunosti frunzele arborelui de cupuacu?
Bibliografie:
1. Blandino A, Dravillas K, Cantero D, Pandiella SS, Webb C. Utilisation of whole wheat flour for the production of extracellular pectinases by some fungal strains. Process Biochemistry. 2001;
2. Dinu D, Nechifor MT, Stoian G, Costache M, Dinischiotu A. Enzymes with new biochemical properties in the pectinolytic complex produced by Aspergillus niger MIUG 16. Journal of Biotechnology. 2007;
3. Hannan A, Bajwa R, Latif Z. Status of Aspergillus niger strains for pectinases production potential. Pakistan Journal of Phytopathology. 2009;
4. Maciel MHC, Herculano PN, Porto TS, Teixeira MFS, Moreira KA, Souza-Mota CM. Production and partial characterization of pectinases from forage palm by Aspergillus niger URM4645. African Journal of Biotechnology. 2011;
5. Teixeira MFS, Lima Filho JL, Duran N. Carbon sources effect on pectinase production from Aspergillus japonicus 586. Brazilian Journal of Microbiology. 2000;