Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cupuacu: ingredient exotic din Brazilia, descopera beneficiile pentru piele

Cupuacu: ingredient exotic din Brazilia, descopera beneficiile pentru piele

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 mai 2024 Ultima actualizare: 27 mai 2024

Cupuacu a inceput sa fie din ce in ce mai prezent in diferite cosmetice de pe piata din Romania. Untul de cupuacu din Brazilia are o multime de intrebuintari, dar in industria cosmetica este privit ca si ingredient minune.

Cum se obtine?

Untul este obtinut prin presarea samburilor fructului de Cupuacu, copac originar din jungla Amazoniana, din regiunea estica a bazinului fluviului. Cupuacu este inrudit cu arborele de cacao si are multe intrebuintari in alimentatia populatiilor bastinase. Localnicii folosesc cupuacu pentru a prepara sucuri, inghetata, serbet si alte deserturi.

Din samburii bogati in grasimi se extrage untul cu miros dulceag si culoare alb galbuie si cu o textura mai moale decat a untului de cacao. Untul de cupuacu este solid, seamana cu untura, dar cremos la contactul cu pielea, este emolient, hidratant si regenerant. Are o mare capacitate de absorbtie si mentinere a apei in tesuturi, de aceea poate fi considerat o alternativa vegetala la lanolina.

Untul de cupuacu este bogat in fitosteroli, polifenoli si acizi grasi, avand numeroase beneficii pentru pielea uscata, deshidratata, matura, dar si pentru par: imbunatateste elasticitatea si previne aparitia ridurilor, combate radicalii liberi care oxideaza celulele si determina imbatranirea, protejeaza si sustine bariera naturala a pielii, regenereaza tenul, metine supletea, elasticitatea si hidratarea parului, fiind benefic in special pentru parul uscat, deteriorat, vopsit, cret, rebel. Produsele care contin unt de cupuacu sunt ideale pentru hidratarea tenului si a corpului, pentru masti capilare sau pentru tratamente pentru parul uscat si lipsit de stralucire.

Cum arata arborele de cupuacu?

Arborii de Cupuacu pot ajunge până la 20 m înălțime, au un coronament bogat, iar fructele de Cupuacu sunt ovale, mari și grele. Acestea conțin semințe ce au gust dulce, puțin acru. Untul de Cupuacu se deosebește printr-o aromă minunată, dulce, cu note ce sunt asemănătoare ciocolatei. Capacitatea sa de absorbție este remarcabilă, ceea ce îl face un produs perfect pentru hidratare.

Cupuacu - Miracolul naturii din Brazilia

În Brazilia extractele din semintele si fructele de cupuacu se folosesc de mii de ani in alimentatie. De la incasi si azteci pana la primii colonisti, de la populatiile bastinase la emigrantii veniti in Brazilia, cupuacu a fost folosit in toate domeniile. In cosmetica sud-americana cupuacu se foloseste in creme de maini si de corp, lotiuni pentru piele, produse pentru par uscat si deteriorat, balsam de buze, sapunuri de maini si de corp.

Cum actioneaza untul de cupuacu?

Untul de cupuacu conține o mare cantitate mare de fitosteroli, iar acestea acționează ca antiinflamatori pentru piele, fiind un agent de curățare a radicalilor liberi, acizilor grași Omega 3 și 6. Stimulează procesele de vindecare ale pielii și redă elasticitatea țesutului dermic. La fel ca si fructele arborelui de cacao, untul de cupuacu contine Vitamina A, vitamina E, Vitamina C, vitamina B12, acid folic si antioxidanti.

Produsele care contin unt de cupuacu sunt recomandate pentru regenerarea imperfecțiunilor tenului si au un efect antioxidant puternic. Untul de cupuacu poate fi folosit ca ingredient in creme hidratante, creme de noapte, creme antirid, creme de după plajă și in balsam de buze. Datorita vitaminelor din textura, produsele care contin cupuacu formează o barieră protectoare asupra pielii, protejând-o de raze UV, frig, produse chimice și dezhidratare si oferă pielii un aspect moale, plăcut, elastic.

Se recomanda folosirea de produse pe baza de cupuacu dupa epilat, deoarece hidratează în profunzime pielea uscată si foarte uscată si reține colagenul și elastina în țesut. Vorbim de un produs ideal pentru regenerarea pielii, pentru a elimina pielea uscata de pe călcâie si a ajuta vindecarea mâinilor crăpate.

Untul de cupuacu este ideal si pentru tratamentele legate de par. Produsele care folosesc acest ingredient ajuta la hidratarea în profunzime a firul de păr si se recomanda pentru tratamentul părului degradat, vopsit si lipsit de strălucire. Substantele active din untul de cupuacu oferă elasticitate și strălucire părului si penetrează foliculii de păr, menținând părul puternic.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/nutrition/cupuacu

https://www.supercupuacu.com/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206358/

REFERINTE:

1. Blandino A, Dravillas K, Cantero D, Pandiella SS, Webb C. Utilisation of whole wheat flour for the production of extracellular pectinases by some fungal strains. Process Biochemistry2001;37(5):497–503. 
2. Dinu D, Nechifor MT, Stoian G, Costache M, Dinischiotu A. Enzymes with new biochemical properties in the pectinolytic complex produced by Aspergillus niger MIUG 16. Journal of Biotechnology2007;131(2):128–137. 
3. Hannan A, Bajwa R, Latif Z. Status of Aspergillus niger strains for pectinases production potential. Pakistan Journal of Phytopathology2009;21(1):77–82. 
4. Maciel MHC, Herculano PN, Porto TS, Teixeira MFS, Moreira KA, Souza-Mota CM. Production and partial characterization of pectinases from forage palm by Aspergillus niger URM4645. African Journal of Biotechnology2011;10(13):2469–2475. 
5. Teixeira MFS, Lima Filho JL, Duran N. Carbon sources effect on pectinase production from Aspergillus japonicus 586. Brazilian Journal of Microbiology2000;31(4):286–290. 
6. Jayani RS, Saxena S, Gupta R. Microbial pectinolytic enzymes: a review. Process Biochemistry2005;40(9):2931–2944.
7. Colla LM, Primaz AL, Lima M, Bertolin TE, Costa JAV. Isolation and screening of fungi to bioremediation from triazine herbicide contaminated soil. Ciência e Agrotecnologia2008;32(3):809–813. 
8. Sreenath HK, Sudarshanakrishna KR, Santhanam K. Improvement of juice recovery from pineapple pulp/residue using cellulases and pectinases. Journal of Fermentation and Bioengineering1994;78(6):486–488.
9. Brasil IM, Maia GA, Figueiredo RW. Physical-chemical changes during extraction and clarification of guava juice. Food Chemistry1995;54(4):383–386.
Articole similare
Florile de muscata: Beneficii pentru organism, contraindicatii de consum Florile de muscata: Beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Este important sa consulati un specialist inainte de a utiliza muscata in orice scop terapeutic, deoarece aceasta poate interactiona cu alte medicamente sau poate avea efecte secundare. De asemenea, trebuie sa aveti grija sa nu utilizati cantitati prea mari de ulei esential de muscata, deoarece acesta poate fi toxic pentru organism.

16 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul
Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de unt de arahide Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de unt de arahide

Pe langa beneficiile nutritionale, untul de arahide este si un aliment convenabil si versatil pentru sportivi. Poate fi adaugat la smoothie-uri, fulgi de ovaz sau paine prajita pentru o gustare rapida si usoara. Este, de asemenea, o optiune excelenta pentru cei care au nevoie sa se alimenteze rapid dupa un antrenament.

25 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul
Baia cu aburi: beneficii pentru sanatate, piele si ten Baia cu aburi: beneficii pentru sanatate, piele si ten

Corpul cald respira pentru a se raci, folosind glandele sudoripare si mentinand functia raspunsului la transpiratie pentru a favoriza reglarea termica in afara baii. Desi baia cu aburi este un leac vechi pentru a ajuta la tratarea episoadelor de gripa si raceala, aceasta metoda nu va inlocui niciun alt tratament medical, ci se poate aplica in paralel cu tratamentul prescris.

24 aprilie 2023
Edited 24 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina