Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Platfus: Ce este, cum apare, de ce provoaca bataturi

Platfus: Ce este, cum apare, de ce provoaca bataturi

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 iunie 2017 Ultima actualizare: 29 martie 2023

Platfusul este o afectiune medicala denumita popular si ”piciorul plat”. Se intampla atunci cand arcada talpii se aplatizeaza. Ea poate fi mai mult sau mai putin pronuntata, afectand intrega statica a organismului uman. Persoanele ce sufera de platfus vor intampina si alte probleme legate de genunchi si dureri la nivelul membrelor inferioare.

Estimarile arata ca un procent de 30% din intreaga populatie prezinta afectiunea piciorului plat in diferite stadii. Din fericire, se poate corecta cu ajutorul antrenamentelor personalizate. Exista pacienti asimptomatici. Insa, cei ce simt un disconfort sau durerile cauzate de catre piciorul plat, vor avea nevoie de tratamente de calmare a durerilor. Unii vor purta talonete personalizate in incaltaminte. Exista o legatura intre platfus si bataturi.

Bataturile sunt acele zone cu piele ingrosata si intarita care apar indeosebi pe talpa piciorului, in zona degetelor sau a calcaiului si, mai rar, in zona palmelor. Acestea se formeaza prin depunerea celulelor de piele moarta la exterior intocmai pentru a proteja de traumatisme sau frictiuni straturile inferioare ale pielii. In faza incipienta, cu toate ca nu sunt dureroase, sunt extrem de inestetice, insa lasate netratate, in timp, pot conduce la aparitia complicatiilor. 

Care sunt tipurile de platfus?

Platfusul poate fi o afectiune dobandita sau congenitala. La fel ca si alte afectiuni, piciorul plat este de mai multe tipuri, fiecare avand caracteristici diferentiatorii:

Piciorul plat flexibil – Este cea mai intalnita forma. Nu exista presiune asupra piciorului, deoarece scobitura naturala exista. Insa, in momentele cand pacientul sta in picioare, scobitura se prabuseste, iar presiunea incepe sa apara. Se poate tarta cu ajutorul unor programe de kinetoterapie.
Piciorul plat semi-flexibil – Pacientii pot avea sau nu presiune pe picior. Scobitura aproape ca nu este prezenta, piciorul devenind mai plat cand se sta in picioare. Tratamentele specifice acestui tip pot doar sa amelioreze problema.
Piciorul plat rigid – Nu prezinta nici un fel de scobitura. Nu poate fi readus in pozitia sa normala.

Care sunt simptomele platfusului?

Majoritatea pacientiilor ce sufera de platfus se plang de o durere in mijlocul talpii. Durerea devine mai persistenta atunci cand se realizeaza efort fizic, iar uneori poate fi insotita de o umflatura la nivelul gleznei, in partea interioara. Alte simptome ce pot aparea sunt:

Durerea de sold;
Durerea de genunchi;
Durerea de calcaie;
Durerea in zona lombara;
Durerea degetelor de la picioare;

Mersul/alergatul incorect;
Senzatia picioarelor intepenite.

Din nefericire, persoanele ce prezinta un picior plat sunt mai predispuse spre a face monturi. Astfel, piciorul plat poate duce si spre alte afectiuni mai grave, precum:

Tendinita achileana;
Artrita de glezna;
Artrita de la nivelul picioarelor;
Sindromul de stres tibial;
Inflamatii la nivelul ligamentelor prezente in talpi.

In momentul in care deformarea este din ce in ce mai accentuata, adica arcada talpii incepe sa cada din ce in ce mai mult, punctele de sprijin a oaselor se schimba. Asadar, vor aparea si dureri in zona exterioara a piciorului, oasele devin rigide, in timp ce centrul de greutate isi schimba pozitia spre maleola mediala, fapt ce provoaca dureri acute, greu de suportat.

Care sunt cauzele aparitiei piciorului plat?

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca persoanele ce sufera de platfus se nasc defapt cu aceasta afectiune. Insa, lucrurile stau putin mai diferit, iar cauzele piciorului plat sunt mai multe. Acestea fiind spuse, mai jos vei gasi o lista cu posibilele cauze:

Genetica – Copilul poate sa mosteneasca de la parinti, in cazul in care si acestia au avutplatfus. Se poate transmite pe cale ereditara;
Pantofii – Uneori, o pereche frumoasa de pantofi nu inseamna neaparat ca sunt si comozi. Astfel, incaltamintea incomoda si nepotrivita poate sa provoace aparitia platfusului;
Cauze neurologice – Afectiunile neurologice precum paralizia cerebrala, distrofia musculara sau spina bifida pot fi cateva cauza aparitiei afectiunii.
Cauze reumatologice – Aceasta cauza este intalnita adesea in radnul reprezentantelor frumosului ce au o predispozitie genetica spre slabiciunea tesutului. Astfel, afectiuni precum poliartrita reumatoida sau sindromul Ehlers – Danlos pot favoriza aparitia piciorului plat;
Cauze endocrino-matabolice – Diabetul si obezitatea favorizeaza aparitia piciorului plat;
Traumatismele – Exista rani la nivelul gleznelor si a piciorului sau rupturi ale tendonului muschiului tibial posterior ce sunt defapt cauzele aparitiei piciorului plat.

Platfusul mai poate fi intalnit si in cazul femeilor insarcinate sau se poate declansa in cazul in care persoana se afla la o varsta inaintata. Unele femei ce poarta tocuri mult prea inalte pot sa prezinte pe viitor afectiunea piciorului plat. In cazul copiilor mici, daca acestia prezinta dureri la mers, atunci platfusul poate fi o cauza. Asa cum am mentionat si in randurile anterioare, cei ce sufera de platfus au o predispozitie in a face monturi. Insa, medicii specialisti nu cunosc cu exactitate legatura dintre cele doua afectiuni. Monturile sunt influentate de platfus in combinatie cu alte dezechilibre de la nivelul organismului.

Majoritatea pacientilor ce sufera de monturi au avut in familie persoane cu aceeasi afectiune. Platfusul este o modificare la nivelul anatomiei piciorului, prin urmare, greutatea corporala se va lasa pe primul metatarsian, fiind un motiv de deplasare al acestuia.

Cum se poate trata afectiunea piciorului plat?

Platfusul trebuie sa fie identificat inca de la primele simptome. Doar asa putem actiona in consecinta, evitand agravarea situatiei. Insa, tratamentul este necesar doar atunci cand exista simptome ce afecteaza cu adevarat calitatea vietii persoanei ce sufera de platfus. Purtarea de talonete nu se recomanda copiilor aflati sub varsta de 4 ani. Bolta plantara se dezvolta in majoritatea cazurilor pana in varsta de 6 ani. Interventiile chirurgicale se recomanda doar atunci cand exista difromitati congenitale ale piciorului, ce vor afecta cu siguranta structura osoasa.

In cazul adultilor, doar 25% se plang de simptome asociate cu durerea. Asadar, medicul specialist poate recomanda analgezice, exercitii fizice, masaje terapeutice, purtarea de talonete. Toate aceste metode au rolul de a diminua durerea si de a imita structura normala a talpii. In general, persoanele ce sufera de piciorul plat trebuie sa-si schimbe incaltamintea. Adesea acestea vor purta incaltaminte ortopedica. Persoanele supraponderale vor trebui sa slabeasca, deoarece greutatea mult prea mare pe picior poate agrava simptomele platfusului.

Exista si contraindicatii, precum efortul fizic intens. Persoanelor cu piciorul plat li se va recomanda sa mearga pe jos, sa foloseasca cat mai des bicicleta sau inotul. In cazul in care pacientul se confrunta cu probleme la nivelul echilibrului, dificultati in timpul mersului, dureri acute de picioare sau aparitia platfusului din senin, este necesar sa se prezinte in cel mai scurt timp cu putinta la medicul specialist pentru un consult de specialitate.

De ce apar bataturile la picioare?

Bataturile sunt cauzate de frecare constanta si presiune mare pe o anumita zona a pielii. Daca la palme pot aparea ca urmare a frecarii constante cu un anumit obiect, de exemplu un obiect de gradinarit sau o racheta de tenis, la picioare acestea pot aparea ca o consecinta a mai multor factori. Bataturile la picioare sunt favorizate, in primul rand, de anumite modele de incaltaminte. In aceasta categorie intra modelele cu talpa foarte subtire, modelele cu toc foarte inalt si incomod, dar si incaltamintea larga. De asemenea, purtarea incaltamintei fara sosete cauzeaza o frecare suplimentara care favorizeaza aparitia bataturilor, situatie care se repeta si daca sosetele purtate sunt foarte groase sau mult mai mari decat laba piciorului. Bataturile se dezvolta mai usor la persoanele care merg desculte, care merg foarte mult pe jos, la sportivi sau la persoanele care prezinta monturi, platfus sau nu calca corect.

Cum se pot trata bataturile?

Bataturile trebuie tratate inca din faza initiala, existand riscul ca, in functie de marime si localizare, mai tarziu sa fie nevoie de o interventie chirurgicala pentru micsorarea acestora. Se recomanda inmuierea zonei cu probleme in apa calda, iar apoi eliminarea pielii moarte cu ajutorul unei pietre ponce. Nu este indicat sa se taie pielea ingrosata deoarece exista riscul de a aparea ulterior durerea sau infectia. Acest proces trebuie repetat cel putin o data pe saptamana, iar talpile trebuie unse cu creme sau uleiuri hidratante, ideal pe baza de uree, ingredient care face minuni in acest caz, si invelite apoi in prosop sau sosete. Cel mai comod si eficient tratament impotriva bataturilor este, insa, cel cu sosete medicinale exfoliante. Tineti cont ca, pentru prevenirea reaparitiei, modelul incaltamintei este extrem de important. Alegeti intotdeauna modele in care piciorul sa se simta confortabil si sa stea lejer si purtati papuci moi atunci cand stati in casa.

BIBLIOGRAFIE:

Bell DJ, Weerakkody Y. "Pes planus". Radiopaedia. Retrieved 2018-03-01. Detailed explanations and references are located in the Calcaneal; 
Kulig K, Burnfield JM, Reischl S, Requejo SM, Blanco CE, Thordarson DB (January 2005). "Effect of foot orthoses on tibialis posterior activation in persons with pes planus". Medicine and Science in Sports and Exercise;

Bell DJ, Weerakkody Y. "Pes planus". Radiopaedia. "Fallen Arch". Health A to Z. Aetna InteliHealth(R). 2007-12-18. Archived from the original on 2008-08-03. Retrieved 2008-05-27. Unlike a flexible flatfoot, a rigid flatfoot is often the result of a significant problem affecting the structure or alignment of the bones that make up the foot's arch.

Kulig K, Burnfield JM, Reischl S, Requejo SM, Blanco CE, Thordarson DB (January 2005). "Effect of foot orthoses on tibialis posterior activation in persons with pes planus". Medicine and Science in Sports and Exercise. 37 (1): 24–29. doi:10.1249/01.mss.0000150073.30017.46. PMID 15632663.

Jones BH, Thacker SB, Gilchrist J, Kimsey "Flatfoot". Bone, Joint and Muscle Conditions: Flatfoot. Seattle Children's Hospital. 2008-07-29. Retrieved 2008-05-27. About one in four people with rigid flatfoot has pain and disability.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...