Podbal: Cum recunosti planta, care sunt beneficiile, cum se poate folosi

Podbalul reprezinta o planta medicinala care are proprietati terapeutice. Denumirea stiintifica a acestei plante este Tussilago farfara si face parte din familia Asteraceae. Aceasta planta mai este cunoscuta si sub alte cateva denumiri, acestea fiind Talpa gastii, Fiara, Podbalul salbatic sau Podbalul de balta. Aceasta planta creste mai ales in zonele umede, de exemplu malurile raurilor, baltile sau marginile padurilor. Podbalul prezinta niste frunze mari, cordiforme si cu flori galbene in forma de margareta, acestea aparand inainte de aparitia frunzelor.
Podbalul are proprietati expectorante, emoliente si antiinflamatorii, fiind folosit in mod traditional cu scopul de a trata afectiunile respiratorii, cum ar fi tusea, bronsita si astmul. In egala masura, se zice despre aceasta planta ca ar prezenta efecte benefice asupra sanatatii pielii si ca ar putea fi folosita in tratarea eczemelor si a altor afectiuni dermatologice. Trebuie mentionat faptul ca, inainte de a pune in consum podbalul pentru scopurile sale terapeutice, este indicat sa discutati cu un specialist in plante medicale sau cu un medic, pentru ca unele parti ale plantei pot avea in componenta substante toxice si dozele potential benefice pot varia in functie de utilizare.
Cum recunosti planta?
Podbalul (Tussilago farfara) este o planta medicinala din familia Asteraceae. Popular mai este numit brusturel, cenusoara, limba vecinei, gusa gainii. Este apreciata inca din antichitate pentru calitatea de a „alunga tusea”. Frunzele de podbal au proprietati emoliente, tonice, antispastice, secretolitice si antiinflamatoare, fapt pentru care sunt utilizate in fitoterapie.
Podbalul contine alcaloizi pirolizidinici, care sunt tumorigenici si hepatotoxici, putand produce cancer hepatic si alte afectiuni ale ficatului. Din aceasta cauza comercializarea podbalului (varietatea naturala) a fost interzisa in Germania[2]. In Germania si Austria aceasta a fost inlocuita cu o varietate clonala care nu contine concentratii detectabile de alcaloizi pirolizidinici.
Este o planta perena erbacee. Este printre primele plante care infloresc primavara devreme, in luna martie, avand culoare galbena, cu diametrul de 2-3 cm. Are cca. 50–300 mm, tulpina este floriera lanos-paroasa, acoperita de scvame alungite, rosiatice. Tulpina creste primavara timpuriu inainte de dezvoltarea frunzelor. Florile sunt galbene, in antodiu (antodiu sau calatidiu - inflorescenta specifica plantelor). Frunzele de la baza tulpinii au limbul aproape rotund, adanc corodat. Fructele sunt achene. De la podbal se recolteaza in scop medicinal frunzele mari, late, care cresc direct din rizomi, dupa ofilirea florilor. Frunzele de podbal contin mucilagii, tanini, substante amare (tusilagina), acizi grasi, carotenoizi, inulina, fitosteroli, flavone, substante triterpenicesi saruri minerale.
Care sunt proprietatile medicinale ale acestei plante?
Podbalul, asemeni tuturor plantelor medicinale, prezinta diverse proprietati, acestea fiind de obicei folosite in medicina traditionala cu scopul de a trata diferite afectiuni. Cateva dintre proprietatile sale medicinale sunt urmatoarele:
Proprietati expectorante - Aceasta planta se face remarcata pentru capacitatea sa de a contribui la eliminarea secretiilor si a mucusului din caile respiratorii, prin acest lucru facilitand astfel respiratia. Podbalul este utilizat de obicei in tratarea tusei, bronsitei, astmului si a altor afectiuni respiratorii. Proprietati antiinflamatorii - In alcatuirea acestei plante se regasesc numerosi compusi cu actiune antiinflamatoare, acestia putand contribui la reducerea inflamatiilor si a durerilor asociate cu afectiuni precum artrita sau reumatismul.
Proprietati emoliente - Frunzele de podbal pot fi folosite cu scopul de a calma si de a hidrata pielea iritata sau afectata de afectiuni cutanate, de exemplu eczemele, dermatitele sau arsurile minore. Acest lucru se face prin utilizarea plantei sub forma de uleiuri, creme sau lotiuni. Proprietati cicatrizante - Se crede despre aceasta planta ca are capacitatea de a stimula procesul de vindecare si de regenerare a tesuturilor. Prin aplicarea topica a frunzelor sau a unguentelor pe baza de podbal, se poate ajuta la vindecarea ranilor sau ulceratiilor cutanate.
Proprietati antitusive – Podbalul poate contribui la diminuarea tusei si la calmarea iritatiilor din caile respiratorii, iar prin acest lucru facilitandu-se astfel expulzarea mucusului si ameliorand disconfortul asociat tusei. Trebuie mentionat faptul ca utilizarea podbalului in scopuri medicinale trebuie sa fie facuta cu precautie si sub supravegherea unui specialist in plante medicinale sau a unui medic. Dozele si modul de administrare pot varia in functie de afectiunea tratata si de starea generala a fiecarei persoane. De asemenea, consultul trebuie efectuat pentru a evita aparitia unor efecte adverse.
De ce aceasta planta a fost utilizata pe post de remediu traditional pentru tuse si afectiuni respiratorii?
Este cunoscut faptul ca, in medicina traditionala, podbalul a fost folosit cu scopul de a trata tusea si afectiunile respiratorii, lucru datorat proprietatilor sale medicinale. Cateva dintre motivele pentru care aceasta planta a fost folosita pe post de remediu in aceste situatii sunt urmatoarele:
Expectorant natural - Podbalul are capacitatea de a stimula productia de mucus in caile respiratorii, prin acest lucru ajutandu-se la subtierea si eliminarea mucusului acumulat in plamani si caile respiratorii. Efectul acesta expectorant faciliteaza expulzarea mucusului si reducerea tusei productive. Actiuni antiinflamatoare - Datorita substantelor active gasite in aceasta planta, de exemplu mucilagiile si flavonoidele, care au proprietati antiinflamatoare, se poate diminua inflamatia din caile respiratorii. Prin acest lucru, se pot calma iritatiile si disconfortul care sunt asociate cu afectiunile respiratorii, cum ar fi bronsita sau astmul.
Calmarea iritatiilor - Podbalul prezinta si proprietati emoliente, acest lucru insemnand ca poate calma si proteja mucoasa iritata a cailor respiratorii. Astfel, planta poate ameliora simptomele precum tusea uscata si durerea in gat. Traditie si experienta - Folosirea podbalului in tratarea afectiunilor respiratorii are o traditie indelungata in medicina populara. Oamenii au sesizat beneficiile in ameliorarea simptomelor asociate cu tusea si alte afectiuni respiratorii, astfel transmitand de la o generatie la alta cunostintele pe care generatia anterioara le-a acumulat.
Trebuie mentionat faptul ca, utilizarea podbalului nu ar trebui sa inlocuiasca un tratament medical corespunzator. De asemenea, este indicat sa consultati un medic inainte de a incepe tratamentul cu aceasta planta, in special in cazul unor afectiuni respiratorii severe sau cronice.
Cand se recomanda sa folosesti florile de podbal?
Consumul de podbal poate fi recomandata in diverse situatii si pentru diferite afectiuni, insa este important sa discutati intotdeauna cu un specialist in plante medicinale sau un medic inainte de a il folosi. Cateva cazuri in care consumul de podbal poate fi indicat sunt urmatoarele:
Tuse si afectiuni respiratorii - In cazul unei tuse productive, in care exista o cantitate remarcanta de mucus si se doreste stimularea expectoratiei, ar putea fi recomandat consumul de podbal. In aceeasi masura, acesta poate fi folosit in cazuri de bronsita, astm si alte afectiuni respiratorii, toate acestea depinzand de recomandarea specialistului. Iritatii si inflamatii ale cailor respiratorii - Multumita proprietatilor sale antiinflamatoare si emoliente, planta poate fi consumata cu scopul de a calma iritatiile si inflamatiile din caile respiratorii, de exemplu in cazuri de laringita sau faringita.
Probleme digestive minore - Un alt caz in care fotbalul ar putea fi recomandat, este pentru a ameliora problemele digestive minore, cum ar fi disconfortul abdominal sau indigestia. Cu toate acestea, este necesar ca acesta sa fie administrat cu precautie si sub supravegherea unui specialist, pentru ca poate cauza efecte secundare digestive in unele situatii. Este important de mentionat faptul ca fiecare caz este unic si ca dozele si modul de administrare pot fi diferite in functie de afectiunea tratata si de particularitatile individuale ale fiecarui om.
Grifonia: Cum recunosti planta, beneficii pentru metabolism, contraindicatii
Grifonia este o planta ce isi are originea in Africa de Vest si este cunoscuta sub numele sau stiintific de „Griffonia simplicifolia”. Aceasta planta se face remarcata pentru continutul sau de 5-hidroxitriptofan, sau prescurtat 5-HTP, care este un aminoacid cu rolul de a servi drept precursor al neurotransmitatorului serotonina. 5-HTP este folosit de obicei ca supliment alimentar si este de multe ori utilizat in scopuri medicinale. Acesta poate fi extras din semintele plantei grifonia si este folosit cu scopul de a trata diverse afectiuni, inclusiv tulburari ale somnului, depresie, anxietate, migrene si sindromul premenstrual. In aceeasi masura, se spune despre acest aminoacid ca ar putea sprijini reglarea apetitului si a greutatii corporale.
Grifonia este disponibila sub forma de suplimente alimentare si se gaseste in diferite forme, de exemplu capsule, tablete sau pulbere. Inainte de a consuma orice supliment pe baza de grifonia, este recomandat sa consultati un profesionist in domeniul sanatatii pentru a va evalua si pentru a va indica doza necesara. Acest lucru se practica deoarece, grifonia, ca multe alte plante, poate avea interactiuni cu medicamente pe care le puteti lua, in urma carora pot aparea efecte adverse. Intotdeauna inainte de a incepe un nou tratament, este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un profesionist in domeniul sanatatii pentru a primi sfaturi si informatii personalizate in functie de nevoile dumneavoastra specifice.
Bibliografie:
Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;