Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Grifonia: Cum recunosti planta, beneficii pentru metabolism, contraindicatii

Grifonia: Cum recunosti planta, beneficii pentru metabolism, contraindicatii

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 septembrie 2024 Ultima actualizare: 17 septembrie 2024

Grifonia este o planta ce isi are originea in Africa de Vest si este cunoscuta sub numele sau stiintific de „Griffonia simplicifolia”. Aceasta planta se face remarcata pentru continutul sau de 5-hidroxitriptofan, sau prescurtat 5-HTP, care este un aminoacid cu rolul de a servi drept precursor al neurotransmitatorului serotonina. 5-HTP este folosit de obicei ca supliment alimentar si este de multe ori utilizat in scopuri medicinale. Acesta poate fi extras din semintele plantei grifonia si este folosit cu scopul de a trata diverse afectiuni, inclusiv tulburari ale somnului, depresie, anxietate, migrene si sindromul premenstrual. In aceeasi masura, se spune despre acest aminoacid ca ar putea sprijini reglarea apetitului si a greutatii corporale.

Grifonia este disponibila sub forma de suplimente alimentare si se gaseste in diferite forme, de exemplu capsule, tablete sau pulbere. Inainte de a consuma orice supliment pe baza de grifonia, este recomandat sa consultati un profesionist in domeniul sanatatii pentru a va evalua si pentru a va indica doza necesara. Acest lucru se practica deoarece, grifonia, ca multe alte plante, poate avea interactiuni cu medicamente pe care le puteti lua, in urma carora pot aparea efecte adverse. Intotdeauna inainte de a incepe un nou tratament, este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu un profesionist in domeniul sanatatii pentru a primi sfaturi si informatii personalizate in functie de nevoile dumneavoastra specifice.

 

De ce grifonia este considerata un super aliment pentru creier?

Aceasta planta este de multe ori considerata a fi un super aliment pentru creier multumita continutului sau de 5-HTP. Aminoacidul acesta este un precursor al neurotransmitatorului serotonina, care are un rol important in reglarea starii de spirit, a somnului si a altor functii cognitive. Cateva dintre motivele pentru care aceasta planta este considerata a fi benefica pentru creier sunt urmatoarele:

  • Cresterea nivelului de serotonina – Aminoacidul 5-HTP este transformat in serotonina in creier. Serotonina este un neurotransmitator care este implicat in reglarea starii de spirit, a somnului si a anxietatii. Datorita cresterii nivelului de serotonina, cu ajutorul grifoniei, se poate sustine o stare de spirit echilibrata si se poate contribui la gestionarea stresului si a depresiei.
  • Ameliorarea simptomelor depresiei si anxietatii - Grifonia poate fi benefica in tratamentul simptomelor depresiei si anxietatii, pentru ca joaca un rol important in reglarea acestor afectiuni. Prin cresterea disponibilitatii de serotonina din creier, grifonia poate ajuta la ameliorarea starii de spirit si anxietatii.
  • Imbunatatirea somnului - Serotonina reprezinta un precursor al melatoninei, adica al unui hormon implicat in reglarea ciclului somn-veghe. Consumul de grifonia poate contribui la stimularea productiei de melatonina si poate ajuta la imbunatatirea calitatii somnului si la gestionarea tulburarilor de somn, de exemplu insomniile. Sustinerea sanatatii cognitive - Nivelul optim de serotonina poate ajuta la functia cognitiva si la sanatatea creierului. Serotonina este implicata in reglarea atentiei, concentrarii si a memoriei. Astfel, grifonia poate ajuta performanta cognitiva si sanatatea creierului in general.

Este necesar de mentionat faptul ca suplimentele alimentare, inclusiv cele pe baza de grifonia, pot prezenta efecte diverse de la om la om, iar rezultatele pot fi diferite. Inainte de a pune in consum orice supliment alimentar, este indicat sa consultati un medic profesionist a primi sfaturi personalizate si pentru a verifica compatibilitatea cu alte medicamente sau afectiuni medicale.

 

Care sunt beneficiile consumului de grifonia?

Asemeni tuturor plantelor medicinale, grifonia prezinta o serie de beneficii pentru sanatate, multumita continutului sau de 5-HTP si a efectelor acestuia asupra nivelului de serotonina din creier. Cateva dintre cele mai cunoscute beneficii asociate cu consumul de grifonia sunt urmatoarele:

  • Imbunatatirea starii de spirit - Unul dintre principalele roluri ale acestei plante este de a creste nivelul de serotonina din creier, neurotransmitatorul care este asociat cu o stare de spirit. Astfel, consumul de grifonia poate fi folositor in ameliorarea simptomelor depresiei si anxietatii, dar si in promovarea unei stari generale de bine si a echilibrului emotional. Sustinere somnului sanatos - Precursorul melatoninei este serotonina, adica al unui hormon care este responsabil de reglarea ciclului somn-veghe. Prin consumul de grifonia se poate stimula productia de melatonina si se poate contribui la imbunatatirea calitatii somnului si la gestionarea tulburarilor de somn, cum ar fi insomniile.
  • Reducerea simptomelor migrenelor si a durerilor de cap - Exista oameni care spun despre grifonia ca ar prezenta beneficii in reducerea frecventei si severitatii migrenelor si a durerilor de cap. Aceste efecte pot fi atribuite cresterii nivelului de serotonina, care ar putea influenta modul in care creierul percepe si raspunde la durere.
  • Sprijinirea gestionarii greutatii corporale - Se spune despre acidul 5-HTP care este gasit in grifonia, ca ar putea avea un rol important in controlul apetitului si in reglarea greutatii corporale. 5-HTP poate contribui la cresterea nivelului de serotonina, astfel influentand senzatie de satietate si poate diminua pofta de mancare. Cu toate acestea, este necesar de subliniat faptul ca pierderea in greutate sanatoasa implica atat un regim alimentar echilibrat, cat si un stil de viata activ, nu numai consumul de grifonia.

Este esential sa retineti din acest articol ca beneficiile consumului de grifonia pot varia de la om la om, rezultatele pot fi influentate de diferiti factori, de exemplu doza utilizata, durata consumului si starea individuala de sanatate. Inainte de a pune in consum orice supliment pe baza de grifonia, este indicat sa consultati un medic profesionist cu scopul de a obtine sfaturi personalizate, dar si pentru a verifica compatibilitatea cu alte medicamente sau afectiuni medicale.

 

Cand este indicat sa se consume aceasta planta?

Utilizarea acestei plante poate fi recomandata in diverse situatii, acest lucru depinzand de nevoile individuale si recomandarile unui profesionist. Cateva dintre situatiile in care este indicat sa se consume grifonia sunt urmatoarele:

  • Tulburari ale starii de spirit - Grifonia poate fi considerata un element important in tratarea simptomelor de depresie, anxietate, sau alte tulburari ale starii de spirit.
  • Tulburari ale somnului - In cazul in care intampinati dificultati in a adormi sau experimentati tulburari ale somnului, de exemplu insomnii, consumul de grifonia poate fi luat in considerare drept o optiune pentru a sprijini un somn sanatos.

Gotu Kola sau Centella Asiatica: O planta ayurvedica cu multiple similitudini cu planta Grifonia

Gotu Kola este o planta erbacee perena din familia Apiaceae, care este cunoscuta sub numele sau stiintific de Centella asiatica. Aceasta isi are originea in zonele tropicale din Asia si este recunoscuta si sub numele de „ iarba de lei” sau „ iarba tigrului”. Gotu Kola este utilizata de secole in medicina traditionala asiatica, mai ales in medicina ayurvedica si in medicina chineza. Frunzele si tulpinile acestei plante au in componenta compusi activi, spre exemplu triterpenoidele si asiaticozidele, care prezinta proprietati medicinale. Planta aceasta este de multe ori folosita pentru o varietate de afectiuni si scopuri terapeutice. Cateva dintre cele mai intalnite utilizari ale acestei plante sunt urmatoarele:

Sistem nervos - Se spune despre Gotu Kola ca prezinta efecte calmante si ca ar putea contribui la diminuarea stresului si anxietatii. In aceeasi masura, se crede ca aceasta planta ar putea imbunatati memoria si concentrarea. Sistem circulator - De multe ori Gotu Kola este folosita cu scopul de a imbunatati circulatia sangelui si pentru a intari vasele de sange. Se spune despre aceasta ca poate ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si ca poate fi folositoare in tratamentul venelor varicoase si a ulcerelor venoase.

Piele si rani - Gotu Kola este utilizata in mod traditional cu scopul de a trata ranile, cicatricile si alte probleme ale pielii. Se crede despre aceasta planta ca poate contribui la stimularea productiei de colagen si la vindecarea tesuturilor. Antioxidant - In componenta acestei plante se regasesc numerosi antioxidanti care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a deteriorarii cauzate de catre radicalii liberi. Alte afectiuni - Gotu Kola este folosita si in tratarea altor afectiuni, spre exemplu artrita, astmul, inflamatiile si problemele digestive.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;

Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;

Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;

Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;

Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;

Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;

Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;

El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;

Articole similare
Taurina: ce este, cum o utilizam corect si ce doza este recomandata Taurina: ce este, cum o utilizam corect si ce doza este recomandata

Taurina, cunoscuta sub numele de acid beta aminoetilsulfonic, este un aminoacid conditionat important in mai multe dintre procesele metabolice ale organismului, avand si importante proprietati antioxidante. Un raport din 2019 sugereaza ca cea mai mare doza zilnica de taurina pe care o puteti consuma in siguranta este de 3 grame pe zi. Cu toate acestea, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a sugerat in orientarile sale din 2012 ca puteti lua in siguranta pana la 6 grame pe zi .

30 septembrie 2024
Edited 30 septembrie 2024
citește articolul
Uleiul de rozmarin: Proprietati, cum trebuie folosit, contraindicatii Uleiul de rozmarin: Proprietati, cum trebuie folosit, contraindicatii

Uleiul de rozmarin poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la reducerea disconfortului gastric, prin stimularea secretiei de enzime digestive si a fluxului biliar. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor respiratorii, cum ar fi tusea si congestia nazala, prin continutul sau de uleiuri esentiale cu proprietati antiseptice si expectorante.

27 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Diabetul zaharat la copii: simptome, cauze si tratament Diabetul zaharat la copii: simptome, cauze si tratament

Diabetul zaharat de tip 1 este cel mai frecvent intalnit la copiii cu varsta sub 10 ani si este cauzat de o reactie autoimuna care distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. Acest tip de diabet necesita administrarea zilnica de insulina si monitorizarea regulata a nivelului de glucoza din sange.

20 august 2024
Edited 20 august 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.