Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Prilocaina: actiune antiinflamatorie, adjuvant in diferite tipuri de dureri, contraindicatii de folosire

Prilocaina: actiune antiinflamatorie, adjuvant in diferite tipuri de dureri, contraindicatii de folosire

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 23 ianuarie 2025 Ultima actualizare: 23 ianuarie 2025

Prilocaina este un anestezic local din clasa amino-amidelor, utilizat pe scara larga in interventii chirurgicale minore, proceduri stomatologice si in diverse tratamente dermatologice. Ea actioneaza prin blocarea semnalelor de durere trimise de nervi catre creier, oferind o solutie rapida si eficienta pentru controlul durerii. Prilocaina este frecvent folosita sub forma de injectii, creme si plasturi anestezici, adaptandu-se necesitatilor variate ale pacientilor si medicilor.  Prilocaina este o substanta care inhiba activitatea nervilor, blocand temporar transmiterea impulsurilor nervoase responsabile de perceptia durerii. Dupa aplicare, prilocaina interfereaza cu canalele de sodiu din membranele celulelor nervoase, prevenind trecerea ionilor de sodiu in celula si reducand astfel potentialul de actiune. Acest proces face ca semnalele nervoase sa nu mai fie transmise catre creier, oferind o senzatie de amorteala in zona tratata. Unul dintre principalele avantaje ale prilocainei este actiunea sa rapida. Anestezia se instaleaza de obicei intre 5 si 15 minute de la aplicare, in functie de doza si de adancimea de injectare. Spre deosebire de alte anestezice locale, prilocaina este metabolizata mai rapid de ficat, reducand astfel riscul de acumulare toxica in organism. Aceasta caracteristica face prilocaina o optiune sigura pentru pacienti cu probleme hepatice moderate.Prilocaina este utilizata in mai multe domenii medicale, de la stomatologie si chirurgie minora la dermatologie. Datorita eficientei si sigurantei sale, este frecvent prescrisa pentru anestezia locala temporara in proceduri precum:

  • Proceduri stomatologice: Este des utilizata pentru extractii dentare, tratamente de canal si alte proceduri dentare care necesita anestezie locala. In aceste cazuri, prilocaina este injectata direct in gingie, asigurand amorteala necesara fara dureri intense.
  • Chirurgie minora la nivelul ochilor sau fetei:  In interventiile minore care nu necesita anestezie generala, prilocaina este utilizata pentru a reduce durerea. De exemplu, pentru excizia unor leziuni superficiale, cusaturi sau mici interventii cutanate.
  • Tratament dermatologic si cosmetic: Prilocaina se gaseste adesea in creme si plasturi anestezici pentru proceduri cosmetice precum epilarea laser, injectii cu acid hialuronic sau tratamente pentru tatuaje. In aceste situatii, prilocaina ofera o solutie eficienta de amortire a pielii, reducand semnificativ disconfortul.
  • Proceduri ginecologice si urologice: In anumite proceduri ginecologice si urologice, prilocaina poate fi folosita pentru a oferi confort pacientilor fara a recurge la anestezie generala.

Beneficii si avantaje ale utilizarii prilocainei

Prilocaina este preferata pentru mai multe motive, in special datorita profilului sau de siguranta. Comparativ cu alte anestezice locale, prilocaina prezinta un risc mai redus de toxicitate sistemica. Aceasta este importanta mai ales in contextul pacientilor care necesita doze mai mari de anestezic pentru proceduri complexe. Printre beneficiile principale se numara:

  • Durata moderata de actiune: Prilocaina ofera un timp adecvat de amortire pentru majoritatea procedurilor, cu o durata de actiune intre 1 si 2 ore. Aceasta permite medicilor sa finalizeze tratamentele fara nevoia unei re-administrari frecvente.
  • Mai putin toxica: Datorita metabolizarii rapide de catre ficat si rinichi, prilocaina este mai putin toxica decat lidocaina, de exemplu, si are un risc mai scazut de a produce reactii adverse la pacienti.
  • Timp scurt de instalare a efectului: Spre deosebire de alte anestezice, prilocaina actioneaza rapid, facilitand un proces de tratament eficient si confortabil pentru pacienti.

Reactii adverse si contraindicatii pentru utilizarea prilocainei

Ca orice anestezic, prilocaina poate provoca reactii adverse, in special atunci cand este utilizata in doze mari sau in mod necorespunzator. Reactiile adverse pot include amortirea excesiva, iritatii cutanate la locul de aplicare si reactii alergice. In cazuri rare, poate duce la o conditie numita methemoglobinemie, in care oxigenarea sangelui este afectata. Methemoglobinemia este o reactie adversa potential grava care apare atunci cand prea multa hemoglobina este transformata in methemoglobina, o forma inactiva a proteinei, ceea ce reduce capacitatea sangelui de a transporta oxigenul. Aceasta poate duce la simptome precum oboseala, dureri de cap si, in cazuri severe, dificultati respiratorii. Persoanele cu antecedente de methemoglobinemie sau cele care folosesc alte medicamente care pot induce aceasta conditie ar trebui sa evite prilocaina.

Contraindicatii de folosire a prilocainei. In ce situatii poate deveni letala daca dozajul nu este ajustat

  • Copii mici si varstnici: Acestia sunt mai susceptibili la efectele secundare ale prilocainei si pot dezvolta mai usor reactii adverse severe.
  • Persoanele cu boli hepatice severe: Desi prilocaina este metabolizata rapid, pacientii cu afectiuni hepatice severe pot intampina dificultati in eliminarea substantei.
  • Pacientii cu sensibilitate la anestezice: Orice pacient cu antecedente de reactii alergice severe la anestezicele locale ar trebui sa fie evaluat cu atentie inainte de administrarea prilocainei.

Diferentele dintre prilocaina si alte anestezice locale

Comparativ cu alte anestezice locale, precum lidocaina sau bupivacaina, prilocaina are cateva caracteristici distinctive. In timp ce toate aceste anestezice functioneaza prin blocarea canalelor de sodiu pentru a preveni transmiterea semnalelor dureroase, prilocaina se remarca prin toxicitatea mai redusa si efectele secundare mai putin frecvente. Astfel, in proceduri de durata medie, prilocaina este adesea preferata. Un alt avantaj este faptul ca prilocaina produce mai rar reactii alergice in comparatie cu alte anestezice. Aceasta o face o optiune de incredere pentru persoanele cu sensibilitate la alte substante anestezice. Datorita timpului sau de actiune moderat, prilocaina este ideala pentru proceduri care nu necesita anestezie prelungita.

Prilocaina este un anestezic local eficient, folosit intr-o gama variata de proceduri medicale, datorita profilului sau de siguranta si eficientei sale. Prin actiunea sa rapida si riscul redus de toxicitate, prilocaina ofera o solutie ideala pentru interventiile medicale care necesita anestezie de scurta durata. Pentru a minimiza riscul de efecte adverse, prilocaina trebuie utilizata conform instructiunilor medicului si luand in considerare starea generala de sanatate a pacientului.

Bibliografie:

Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2022 Dec 15;

Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2023 Aug 01;

Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2023 Nov;

Articole similare
Culoarea urinei: Ce boli poate ascunde, cand stii ca trebuie sa mergi la doctor Culoarea urinei: Ce boli poate ascunde, cand stii ca trebuie sa mergi la doctor

Multe lucruri pot afecta culoarea urinei, inclusiv lichidele consumate, alimentele, medicamentele si unele afectiuni. Cat de intunecata sau deschisa la culoare este urina indica, de obicei,  cantitatea de apa din urina. Suplimentele de vitamina B va pot face urina galben stralucitor. Unele medicamente, mure, sfecla rubarba sau sange in urina pot determina urina sa devina maro rosiatic.

6 iunie 2023
Edited 17 decembrie 2024
citește articolul
Pierderea in greutate spontana: ce boli poate ascunde, cand trebuie sa mergi la medic Pierderea in greutate spontana: ce boli poate ascunde, cand trebuie sa mergi la medic

Pierderea in greutate involuntara se dezvolta de obicei pe parcursul mai multor saptamani sau luni. Poate fi un semn al unei tulburari mentale sau fizice semnificative. Tulburarea cauzala poate fi evidenta (de ex. diaree cronica datorata sindromului de malabsorbtie) sau ocult (de ex. cancer nediagnosticat). Scaderea in greutate este de obicei considerata importanta din punct de vedere clinic daca depaseste 5% din greutatea corporala sau 5 kg in mai mult de 6 luni.

Cu toate acestea, aceasta definitie traditionala nu face distinctia intre pierderea masei corpului slab si a grasimilor, ceea ce poate duce la rezultate diferite. In plus, acumularea de edem (de exemplu in insuficienta cardiaca sau boala renala cronica) poate masca pierderea semnificativa clinic a masei corpului slab.

6 iunie 2023
citește articolul
Boala Pompe: o afectiune rara a metabolismului care poate afecta musculatura Boala Pompe: o afectiune rara a metabolismului care poate afecta musculatura

Boala Pompe este o boala neuromusculara progresiva si debilitanta care cuprinde o serie intreaga de fenotipuri, variind de la un curs de progresie rapida, care este de obicei fatala inainte de primul an de viata, la un curs de degenerare progresiva, care duce la morbiditate prematura semnificativa si / sau mortalitate.

23 mai 2023
Edited 23 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.