Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Culoarea urinei: Ce boli poate ascunde, cand stii ca trebuie sa mergi la doctor

Culoarea urinei: Ce boli poate ascunde, cand stii ca trebuie sa mergi la doctor

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 iunie 2023

Modificarile in urinare pot semnala diverse probleme de sanatate si pot necesita consultarea unui medic. Culoarea, mirosul, cantitatea sunt doar cateva dintre posibilele probleme legate de urinare. Iata cateva semnale de alarma si momentele in care ar trebui sa cautati asistenta medicala:

Sange in urina (hematurie): Daca observati urina rosiatica sau cu pete de sange, ar trebui sa consultati imediat un medic, deoarece acesta poate fi un semn al unei infectii urinare, a prezentei pietrelor la rinichi sau a unei afectiuni mai grave, cum ar fi cancerul de vezica. Durere sau arsura la urinare: Senzatiile dureroase sau de arsura pot indica o infectie urinara, cum ar fi cistita sau uretrita. Este recomandat sa solicitati sfat medical pentru a obtine un diagnostic si tratament adecvat.

Urinare frecventa sau nevoia de a urina urgent: Daca simtiti nevoia de a urina foarte des sau aveti o senzatie puternica de a urina imediat, poate fi vorba de o infectie urinara sau de o afectiune a prostatei. Consultati medicul pentru evaluare si tratament. Dificultate in a urina: Daca intampinati dificultati in a incepe sau a opri urinarea, aveti un flux slab sau aveti senzatia de golire incompleta a vezicii urinare, este important sa cautati asistenta medicala pentru a exclude probleme ale prostatei sau alte afectiuni urinare.

Modificari in culoarea sau mirosul urinei: O urina de culoare anormala, cum ar fi foarte inchisa sau foarte deschisa, sau un miros neobisnuit pot fi semne ale unor probleme de sanatate, inclusiv infectii sau tulburari renale. Umflarea membrelor inferioare: Daca observati umflaturi la nivelul picioarelor, gleznelor sau picioarelor, insotite de modificari in urinare, cum ar fi urina tulbure sau redusa cantitativ, aceasta poate indica o disfunctie renala si trebuie sa solicitati ingrijiri medicale.

Culoarea si mirosul urinei. Cum stii ca trebuie sa te programezi la un consult

Multe lucruri pot afecta culoarea urinei, inclusiv lichidele consumate, alimentele, medicamentele si unele afectiuni. Cat de intunecata sau deschisa la culoare este urina indica, de obicei,  cantitatea de apa din urina. Suplimentele de vitamina B va pot face urina galben stralucitor. Unele medicamente, mure, sfecla rubarba sau sange in urina pot determina urina sa devina maro rosiatic. Unele alimente (cum ar fi sparanghelul), vitaminele si antibioticele pot face mirosul de urina diferit. Un miros dulce, fructat, poate fi cauzat de diabetul necontrolat. O infectie urinara poate provoca un miros neplacut.

Urina galben deschis: culoarea galbena tipica este normala si se datoreaza prezentei urobilinei amestecate cu apa. Daca bem mai mult, urina este mai usoara si, daca bem mai putin, urobilina este mai concentrata si mai intunecata. Daca urina este foarte clara, dar nu am baut mult, ar putea indica diabet. Urina portocalie: se poate datora pur si simplu consumului de morcovi, dar poate indica si o problema hepatica. Daca nu ati consumat alimente de aceasta culoare,  trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

Urina albastra verzuie: consumand sparanghel sau coloranti albastri verzui in alimente, aceste aspecte pot modifica culoarea urinei. Unele bacterii care provoaca infectii urinare pot da si aceasta culoare. Urina de culoare cafelei: Fasolea poate produce aceasta culoare, precum si unele medicamente. Deshidratarea severa sau unele probleme hepatice pot provoca, de asemenea, aceasta culoare.

Urina roz sau rosiatica: poate fi produsa de afine si alte alimente rosii. De asemenea, si datorita exercitiilor fizice intense. Dar fara aceste declansatoare, este de obicei vorba despre prezenta sangelui in urina, care poate ascunde o infectie, o piatra in rinichi sau cauze mai periculoase, cum ar fi tumorile tractului urinar. Daca urina este rosie, este intotdeauna recomandat sa va consultati cu un urolog cat mai curand posibil.

Urina cu miros puternic: sparanghelul sau cafeaua o pot produce. De asemenea, si infectiile urinare. Urina spumoasa: se datoreaza prezentei proteinelor in urina. Proteinuria trebuie studiata intotdeauna, deoarece, daca nu se datoreaza unui exces de proteine din dieta, poate traduce o problema renala. Simptomele comune ale unei probleme urinare includ:

Senzatie de ardere la urinare - este cel mai frecvent simptom al unei infectii urinare.
Necesitatea de a urina frecvent, chiar si o cantitate mica.
Durere.
Febra.
Un sentiment ca nu va puteti goli complet vezica.
Sange in urina ( hematurie ). Urina poate parea rosie, maro sau roz. Sangele din urina poate aparea dupa exercitii fizice intense, cum ar fi alergarea sau mersul cu bicicleta.
Scurgeri de urina ( incontinenta ).
Greata si varsaturi.

Cand aveti un singur simptom sau daca simptomele sunt vagi, poate fi mai greu sa va dati seama care este problema. Daca sunteti putin deshidratat, urina va fi mai concentrata, iar urinarea poate provoca disconfort. Beti mai multe lichide - suficiente pentru a face urina sa fie galben deschis sau limpede ca apa - pentru a ajuta la reducerea disconfortului. Modificarile in urinare pot fi cauzate de mai multe afectiuni, printre care se numara:

Infectii urinare: Cistita (infectia vezicii urinare) si uretrita (infectia uretrei) pot determina urina tulbure, cu miros neplacut, durere sau arsura la urinare si urinare frecventa.
Litiaza renala: Prezenta pietrelor la rinichi poate provoca sange in urina (hematurie), durere intensa in zona lombara sau abdominala, urgenta crescuta la urinare si modificari in fluxul urinar.
Afectiuni renale: Boli renale precum glomerulonefrita, pielonefrita sau insuficienta renala pot afecta filtrarea si excretia normala a urinei, determinand modificari in cantitatea, culoarea si compozitia acesteia.

Afectiuni ale prostatei: Hiperplazia benigna de prostata si cancerul de prostata pot cauza dificultati la urinare, urinare frecventa, senzatia de golire incompleta a vezicii urinare si sange in urina.
Tulburari renale ereditare: Afectiuni precum polichisticoza renala sau sindromul Alport pot afecta structura si functia rinichilor, generand modificari ale urinei.

Tulburari ale vezicii urinare: Cistita interstitiala, vezica hiperactiva sau vezica neurogenica pot determina urinare frecventa, urgenta crescuta, durere la nivelul vezicii urinare si alte modificari in urinare. Cancer de vezica sau rinichi: Aceste tipuri de cancer pot fi asociate cu sange in urina, durere la nivelul regiunii lombare sau abdominala si alte simptome urinare anormale.

Probleme urinare legate de imbatranire

Pe masura ce oamenii imbatranesc, unele probleme urinare sunt mai frecvente. Incontinenta stresului este cea mai frecventa forma de incontinenta urinara la femeile in varsta. Nasterile multiple, imbatranirea si scaderea nivelului hormonal pot provoca modificari ale muschilor pelvieni si structuri de sprijin care duc la incontinenta de stres. Poate aparea si la barbati, in special la cei care au suferit o interventie chirurgicala de prostata. Orice modificare a urinei care ingrijoreaza trebuie sa fie investigata de catre un medic urolog. Atat barbatii, cat si femeile se vor adresa acestui specialist, astfel incat sa se elimine potentialele afectiuni care pot pune viata in pericol.

 

Articole similare
Boala Crohn: cauze principale, simptome intalnite si forme de tratament Boala Crohn: cauze principale, simptome intalnite si forme de tratament

Boala Crohn reprezinta o inflamare cronica a intestinului care se soldeaza cu diaree cronica, sange in scaun, febra, oboseala, pierdere in greutate, varsaturi. Diagnosticul acestei boli se pune exclusiv de catre medicul specialist, dar exista adjuvante care amelioreaza simptomele acestei boli. De exemplu, unii specialisti spun ca exista o legatura intre carenta de vitamina D3 si boala Crohn.

26 iulie 2024
Edited 26 iulie 2024
citește articolul
Cheilitis simplex: Cand apare boala, de ce apare, preventie Cheilitis simplex: Cand apare boala, de ce apare, preventie

Buzele uscate sunt o problema comuna, care afecteaza atat barbatii, cat si femeile, in momente diferite din viata lor.

15 februarie 2023
citește articolul
Boala Basedow-Graves: De ce apare, simptome, metode de tratament Boala Basedow-Graves: De ce apare, simptome, metode de tratament

Boala Graves - numita dupa doctorul irlandez care a descris-o in anii 1800, aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului, deopotriva la tineri si la varstnici. Nu se stie cu certitudine de ce apare boala Graves, insa doctorii cred ca este cauzata de un cumul de factori precum varsta, starea de sanatate a sistemului imunitar, predispozitia genetica si hormonii sexuali.

23 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina