Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Boala Pompe: o afectiune rara a metabolismului care poate afecta musculatura

Boala Pompe: o afectiune rara a metabolismului care poate afecta musculatura

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 mai 2023 Ultima actualizare: 23 mai 2023

Boala Pompe este o boala neuromusculara progresiva si debilitanta care cuprinde o serie intreaga de fenotipuri, variind de la un curs de progresie rapida, care este de obicei fatala inainte de primul an de viata, la un curs de degenerare progresiva, care duce la morbiditate prematura semnificativa si / sau mortalitate.

Unii pacienti dezvolta cardiomiopatie cu evolutie rapida, slabiciune musculara si hipotonie in copilaria timpurie si mor din cauza insuficientei cardiorespiratorii inainte de varsta de un an. Alti pacienti prezinta in copilarie sau la maturitate o slabiciune musculara progresiva care duce la dependenta ridicata si moarte prematura. Boala poate avea un impact semnificativ asupra pacientilor si familiilor acestora. Pacientii adulti au o rata mai variabila de progresie a bolii, dar in ciuda acestui fapt, boala Pompe este o boala care avanseaza necontenit pana cand provoaca o dependenta serioasa de pacient.

Cum recunosti boala Pompe

Boala Pompe este cauzata de o deficienta a enzimei alfa-glucosidazei acide (GAA), care este responsabila pentru descompunerea glicogenului (un tip de zahar) in celulele corpului. Glucozidaza-alfa descompune zaharurile complexe din organism. La persoanele cu boala Pompe, zaharul se acumuleaza in muschi, cauzand deteriorarea muschilor.

In absenta enzimei GAA, glicogenul se acumuleaza in celule, ceea ce duce la distrugerea tesuturilor si organelor, in special a muschilor. Aceasta poate duce la o varietate de simptome, inclusiv slabiciune musculara progresiva, dificultati de respiratie, probleme cardiace, probleme cu alimentatia si cresterea ficatului.

Boala Pompe poate fi diagnosticata prin teste genetice si poate fi tratata cu terapie enzimatica de substitutie, care implica administrarea enzimei GAA lipsa prin intermediul unei perfuzii intravenoase. Cu toate acestea, terapia nu vindeca boala si este important sa se inceapa cat mai devreme posibil pentru a incetini progresia bolii si pentru a imbunatati calitatea vietii persoanelor afectate.

Cauze ale bolii Pompe
Cauza principala a acestei boli mostenite este deficienta enzimei acid alfa-glucozidaza (GAA). Persoanele nascute cu boala Pompe mostenesc deficienta acestei enzime. Enzimele, care sunt molecule de proteine din interiorul celulelor, faciliteaza reactiile biochimice din organism. GAA este situat in veziculele celulare numite lizozomi. La o persoana sanatoasa cu activitate normala a GAA, aceasta enzima ajuta la descompunerea glicogenului, o molecula complexa formata din unitati de zahar in lizozomi. In boala Pompe, activitatea GAA este foarte scazuta sau inexistenta, iar glicogenul lizozomal nu este degradat eficient, astfel incat o acumulare excesiva de glicogen apare in lizozom.

Aceasta acumulare provoaca consecinte grave in inima, scheletice, respiratorii si celulele musculare netede. Severitatea bolii si rata de progresie a acesteia depind, de obicei, de gradul de deficit enzimatic.

Se pot distinge 3 forme ale boliiꓽ cu debut precoce – forma clasica, cu debut precoce – forma ati- pica si forma cu debut tardiv.

Simptome ale afectiunii
Simptomele pot fi putin diferite, in functie de momentul in care apare boala. La sugari, simptomele includ:

Tipul clasic
Slabiciune musculara
Tonus muscular slab
Ficat marit
Crestere insuficienta in greutate si crestere la rata preconizata (crestere insuficienta)
Probleme de respiratie
Probleme de hranire
Infectii ale sistemului respirator
Probleme de auz
Tip non-clasic
Abilitati motorii intarziate (cum ar fi rostogolirea sau statul in sezut)
Muschii se slabesc progresiv
Inima anormal de mare
Probleme de respiratie
Tipul de debut tardiv, inclusiv unul care incepe la varsta adulta
Picioarele si trunchiul sunt slabite progresiv
Probleme de respiratie
Inima largita
Dificultate progresiva de mers pe jos
Dureri musculare
Infectii pulmonare frecvente
Dificultati de respiratie atunci cand se depune un minim de efort
Dureri de cap dimineata
Oboseala in timpul zilei
Pierdere in greutate
Pacientul nu poate inghiti la fel de usor ca inainte
Ritm cardiac neregulat
Cresterea dificultatii de auz
Niveluri mai ridicate de creatina kinaza (CK)
Cum este diagnosticata boala Pompe?
Se preleveaza o proba de sange, iar enzimele sunt studiate si numarate in sange. Exista, de asemenea, teste, cum ar fi studii de somn, teste respiratorii pentru a masura capacitatea pulmonara si electromiografie (un test care masoara cat de bine functioneaza muschii).

Testele includꓽ

Testarea fortei musculare
Electromiografie
Teste functionale respiratorii
Testarea creatinkinazei si a transaminazelor serice
Ce tratament exista pentru boala Pompe?
Simptomele pot fi tratate prin inlocuirea enzimelor. Fizioterapia va ajuta la dezvoltarea si mentinerea capacitatii de miscare si a fortei miscarilor. De asemenea, veti avea nevoie de o dieta speciala. Tratamentul optim al bolii Pompe necesita o combinatie de tratamente specifice si de sustinere. Este de preferat ca pacientul sa fie monitorizat de o echipa interdisciplinara condusa de medici din specialitati diferite.  

Este nevoie de ingrijire cuprinzatoare si de sustinere pentru pacienti, precum si de sprijin psihologic pentru pacienti si familiile acestora. Inainte de debutul terapiei de substitutie enzimatica, tratamentul bolii Pompe a fost limitat la ingrijirea de sustinere.

Terapia cu GAA
Boala Pompe este o afectiune datorata depunerii de glicogen. Glicogenul din lizozomii rupti se poate acumula in citoplasma, dar medicamentele care promoveaza degradarea glicogenului in citoplasma nu au niciun efect terapeutic. Tratamentele care altereaza sinteza glicogenului, cum ar fi dietele bogate in proteine si alanina, au fost evaluate in studii necontrolate cu rezultate variabile.

Disponibilitatea terapiei de substitutie enzimatica cu GAA a adus un plus de speranta pentru pacientii cu boala Pompe. Tratamentul precoce cu GAA, inainte de aparitia leziunilor musculare ireversibile, poate ajuta la minimizarea sau chiar evitarea necesitatii unor tratamente de sustinere.

GAA este un nou medicament impotriva bolii Pompe, care inlocuieste enzima deficitara din aceasta boala si este primul tratament care abordeaza cauza sa de baza. Secventa de aminoacizi a GAA este identica cu forma naturala a GAA umane. GAA, ca si enzima originala, degradeaza glicogenul si catalizeaza hidroliza legaturilor lizozomale glicogenului alfa-1,4 si alfa-1,6. Terapia de substitutie enzimatica cu GAA compenseaza deficitul de GAA observat in boala Pompe prin administrarea la pacienti in perfuzii bianuale.

Boala Pompe, sau glicogenoza de tip II, este o boala genetica care provoaca degenerarea tesuturilor in inima si schelet. Mutatia genetica impiedica enzima alfa-acid glucozidaza (GAA) sa degradeze glicogenul, care este una dintre substantele utilizate de celule pentru a stoca energie. Pana de curand, multi dintre copiii diagnosticati cu aceasta boala au murit inainte de prima lor aniversare. Asa cum am mentionat anterior, terapia de substitutie cu GAA sporeste speranta de viata a pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune.

 

Articole similare
Neisseria meningitides: Cum apare aceasta infectie, preventie, complicatii ale bolii Neisseria meningitides: Cum apare aceasta infectie, preventie, complicatii ale bolii

Meningococemia sau meningita se pot agrava foarte repede, chiar si in cateva ore de la debutul simptomelor. Daca nu este tratata, infectia poate fi fatala (pana la 20% dintre adolescenti mor). 

3 mai 2023
Edited 3 mai 2023
citește articolul
Transaminazele: De ce sunt importante, cum le masuram, ce boli ascund Transaminazele: De ce sunt importante, cum le masuram, ce boli ascund

Transaminazele, cunoscute si sub numele de aminotransferaze, sunt un set de enzime regasite in celulele organelor, cum ar fi inima, ficatul, muschii si rinichii. Functia sa principala este de a cataliza o reactie de transaminare intre un aminoacid si un α-ketacid, care este important in procesul de sinteza al proteinelor.

2 mai 2023
Edited 2 mai 2023
citește articolul
Hepatita serica: vaccinare impotriva acestei boli, ce trebuie sa stii Hepatita serica: vaccinare impotriva acestei boli, ce trebuie sa stii

Vaccinul impotriva hepatitei B este recomandat tuturor sugarilor, tuturor copiilor sau adolescentilor cu varsta sub 19 ani care nu au fost vaccinati. De asemenea, tuturor adultilor cu varsta cuprinsa intre 19 si 59 de ani si adultilor cu varsta de 60 de ani. Chiar si celor care prezinta factori de risc pentru infectia cu hepatita B. Adultii care au 60 de ani sau mai mult fara factori de risc cunoscuti pentru hepatita B pot primi, de asemenea, vaccinul impotriva hepatitei B.

2 mai 2023
Edited 2 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina