Primul Ajutor: Ce trebuie sa faci cand o persoana trece prin soc anafilactic
Socul anafilactic mai poarta denumirea de anafilaxie si reprezinta o reactie alergica severa, care poate duce chiar si la deces. Acesta poate sa apara la cateva secunde sau minute dupa expunerea la o substanta alergica. In acest caz, alergenul poate fi un aliment, unele medicamente sau intepaturile de insecte, iar de cele mai multe ori persoanele afectate nici macar nu stiu ca sunt alergice.
Cum se manifesta socul anafilactic?
De indata ce alergenul ajunge in corp, se declanseaza reactia alergica la cateva secunde sau minute. Alergiile usoare duc la aparitia simptomelor abia dupa cateva ore. Din moment ce se instaleaza alergia, corpul elibereaza o serie de substante chimice, pentru a elimina factorul declansator, ceea ce duce la aparitia diverselor simptome. Acestea sunt : mancarime, dureri in piept, tuse, dificultati de respiratie, inghitire si vorbire, greata, dureri abdominale, inrosirea pielii si confuzie. Socul anafilactic sever progreseaza rapid de aceea trebuie aplicat imediat un tratament corespunzator. In lipsa acestuia, pot aparea simptome precum: hipotensiune arteriala, stare de lesin, aritmie, tuse suieratoare, blocarea cailor respiratorii, umflarea ochilor si a fetei. Primul soc anafilactic provoaca simptome usoare, insa expunerea repetata la alergen duce la reactii severe. Daca nu se ia tratament apare dificultatea de respiratie iar bataile inimii sunt tot mai rare, ceea ce duce la diverse complicatii precum: Probleme neurologice; Insuficienta renala; Soc cardiogenic – imposibilitatea inimii de a pompa suficient sange; Atac de cord; Deces.
Asadar, este indicat sa mergi la doctor inca de la aparitia primelor simptome. Chiar si simptomele usoare pot deveni in scurt timp severe. O injectie cu epinefrina este de mare ajutor de aceea ar trebui administrata imediat. Desi starea se amelioreaza un pic, tot este indicat sa ajungi la medic, pentru a te asigura ca simptomele nu recidiveaza. Cand ajungi la spital, ti se va oferi o masca de oxigen, pentru a respira mai usor si se vor administra fluide, care au un rol important in cresterea tensiunii arteriale. In plus, ti se vor administra medicamente cu antihistamine șs steroizi, pentru a reduce din intensitatea simptomelor. De cele mai multe ori, situatia se amelioreaza in cateva ore iar pacientii pot pleca acasa. Cei care se afla la primul soc anafilactic, trebuie sa faca un consult de specialitate, pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului.
Diagnosticul se pune in urma unor discutii cu pacientul care pun la dispozitia medicului o serie de informatii cu privire la reactiile alergice anterioare la alimente, medicamente, latex sau intepaturi de insecte. De asemenea, pacientul trebuie sa faca cateva analize de sange si teste cutanate, pentru a determina care este alergenul.
Cum poti trata un soc anafilactic?
Socul anafilactic necesita interventia imediata, deoarece pot aparea reale complicatii care iti pot pune in pericol viata. Pentru inceput, trebuie injectata adrenalina iar dupa un interval de 10-30 de minute, aceasta se poate repeta. Medicul administreaza adrenalina intravenos celor aflati in colaps cardiovascular sau cei care se afla in imposibilitatea de a respira normal. Uneori, adrenalina se administreaza sublingual sau prin canula endotraheala. Apoi, medicul recomanda administrarea antihistaminicelor de tip H1 si H2 la un interval de sase ore, pana cand simptomele dispar. Acestea au rolul de a reduce in mod considerabil inflamatia cailor respiratorii.
Cum putem ajuta o persoana care sufera un soc anafilactic?
Primul pas este sa se administreze un medicament de tip epinefrina prin intermediul unui autoinjector, daca acesta este disponibil. Apoi, se recomanda sa se sune imediat la serviciul de ambulanta si sa se mentina persoana intinsa, cu picioarele ridicate, in timp ce se asteapta sosirea ambulantei. Este important sa se monitorizeze respiratia si pulsul si sa se ofere oxigen, daca este necesar. In cazul in care persoana devine inconstienta, se va initia manevra de resuscitare cardio-respiratorie.
Este important sa se mentina caile respiratorii deschise, iar daca persoana are dificultati la respiratie, se poate aplica o masca de oxigen sau se poate utiliza un dispozitiv de ventilatie mecanica. Este important sa se monitorizeze constant starea de constienta si semne vitale ale persoanei, cum ar fi respiratia, pulsul si tensiunea arteriala, si sa se furnizeze suportul necesar pentru a mentine acestea la un nivel stabil. Este important sa se tina cont de faptul ca un soc anafilactic poate fi o situatie de urgenta si poate fi fatal daca nu este tratat rapid si adecvat. Este esential sa se acorde o atentie prompta si profesionala pentru a asigura supravietuirea persoanei afectate.
Ce trebuie sa stii despre socul anafilactic si cum poti diminua impactul asupra organismului
Este mai usor sa identifici semnele si simptomele socului anafilactic daca exista o expunere cunoscuta la alergen. De exemplu, cei cu alergii la intepaturile de albine vor sti de obicei ca au fost intepati. Oricine a avut reactii alergice in trecut ar trebui sa fie constient de orice simptom, chiar daca nu a fost identificata nicio expunere la alergen. De exemplu, persoanele cu alergii alimentare au mai multe sanse de a avea anafilaxie in timp ce mananca, chiar si atunci cand nu cred ca mananca alimentele la care sunt alergici.
Un episod de anafilaxie incepe de obicei in 5 pana la 30 de minute de la intrarea in contact cu alergenul la care sunteti alergic, desi poate dura mai mult de o ora.1 Cu toate acestea, exista modele atipice. Anafilaxia bifazica este observata la pana la 20% dintre pacienti, care apare atat la copii, cat si la adulti, desi odata se credea ca este mai rar.
In acest caz, reactia anafilactica initiala s-ar manifesta si s-ar rezolva, doar pentru ca reactia sa revina cateva ore sau cateva zile mai tarziu. Acesta este motivul pentru care cineva poate fi internat la spital pentru observatie dupa o reactie anafilactica. In unele cazuri, oamenii nu vor experimenta cele mai severe simptome de anafilaxie, cum ar fi dificultati de respiratie, si astfel decid sa nu solicite ingrijiri medicale. Cu toate acestea, acest lucru ii pune in pericol pentru o reactie bifazica, care poate duce la consecinte grave.
Un studiu al cazurilor pediatrice publicat in 2015 a constatat o incidenta mai mare la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 ani. Era mai probabil ca acestia sa fi fost tratati cu mai mult de o doza de epinefrina, indicand ca au avut o reactie mai severa. Era, de asemenea, mai probabil sa fi avut o intarziere in primirea tratamentului cu epinefrina sau sa ajunga la un departament de urgenta.
Anafilaxia prelungita este observata rar. In acest caz, simptomele pot dura de la cateva zile pana la peste o saptamana, fara a se rezolva complet. Anafilaxia poate duce la moarte daca nu este tratata. In timpul anafilaxiei se poate dezvolta un infarct miocardic sau fibrilatie atriala, iar aceste riscuri cardiace sunt mai mari la pacientii cu varsta peste 50 de ani.
Bibliografie:
Campbell RL, et al. Anaphylaxis: Acute diagnosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 27, 2021;
Anaphylaxis. American Academy of Allergy Asthma & Immunology. https://www.aaaai.org/Conditions-Treatments/allergies/anaphylaxis Accessed June 27, 2021;
Anaphylaxis. American College of Allergy, Asthma and Immunology. http://acaai.org/allergies/anaphylaxis. Accessed Nov. 20, 2016;
Campbell RL, et al. Anaphylaxis: Emergency treatment. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed June 27, 2021;
Lee SE. Management of anaphylaxis. Otolaryngology Clinics of North America. 2017; doi:10.1016/. Accessed June 27, 2021;
Shaker MC, et al. Anaphylaxis — A 2020 practice parameter update, systematic review, and Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation (GRADE) analysis;