Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Proctita: cauze, simptome si optiuni de tratament

Proctita: cauze, simptome si optiuni de tratament

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 februarie 2023 Ultima actualizare: 3 februarie 2023

Proctita este o problema de sanatate a capatului inferior al intestinului gros. Facand parte din tractul gastrointestinal, intestinul gros si anusul sunt afectate de aceasta problema. Miscarea muschilor, impreuna cu eliberarea de hormoni, dar si enzime permite o mai buna digestie a alimentelor. Avand proctita, inflamatia mucoasei rectale este una incomoda si uneori dureroasa. Aceasta afectiune poate duce la sangerare sau chiar la secretii mucoase prin rect, acestea fiind unele dintre simptomele problemei de sanatate.

Care sunt cauzele proctitei?

Proctita are o serie de cauze, inclusiv afectiuni acute sau chiar bruste si pe termen scurt sau cronice in cazul in care acestea au o durata mai lunga. Printre principalele cauze ale aparitiei acestei probleme se numara in special infectiile cu transmitere sexuala. Atunci cand o persoana face sex anal, poate aparea si aceasta problema. Infectiile cu transmitere sexuala mai pot provoca si alte probleme de sanatate precum sifilisul, gonoreea, herpesul, dar si chlamydia. Proctita indusa de herpes este una deosebit de grava in special la persoanele care au de-a face cu virusul HIV.

Infectiile care nu sunt cu transmitere sexuala pot provoca si ele proctica. Shigella si Salmonella sunt doua exemple de bacterii alimentare care pot provoca proctita. Proctita streptococica apare uneori la copiii care au faringitis streptococic. Proctita poate fi cauzata si de traumatisme in zona anorectala, aceasta incluzand atat rectul, cat si anusul. Ea poate fi provocata asadar de la sexul anal sau de la inserarea de obiecte sau substante nocive in rect, inclusiv substante chimice daca este sa vorbim despre clisme. Printre cauze se mai numara si colita ulceroasa si boala Crohn, aceste doua forme de boala inflamatorie pot provoca iritatii, dar si ulceratii in mucoasa interioara a colonului, dar si intr-o parte importanta din intestinul gros si a rectului.

Radioterapia poate avea si ea un impact negativ asupra sanatatii si anume ca aceasta poate afecta zona pelviana, dezvoltand si in acest caz proctita. Persoanele cu cancer rectal sunt cele mai expuse acestui risc, cele cu cancer ovarian sau de prostata fiind si ele la fel de expuse. Aceste persoane primesc de obicei tratamente cu radiatii in aceste zone, iar acest lucru poate provoca proctita. In ceea ce priveste simptomele proctitei cu radiatii, cel mai frecvent simptom este sangerearea rectala care apare de obicei in decurs de 6 saptamani de la inceperea acestei terapii sau la mai mult de noua luni de la finalizarea acesteia.

Antibioticele pot fi si ele asociate cu proctita la unele persoane. Desi acestea sunt menite sa omoare bacteriile care cauzeaza infectii, antibioticele pot ucide chiar si bacterii care in mod normal nu fac niciun rau. Disparitia acestor bacterii poate provoca asadar infectia in colon si in rect.

Care sunt simptomele proctitei?

Tenesmusul si anume un impuls inconfortabil, dar si frecvent de a avea o miscare intestinala este un prim simptom de avut in vedere. Acesta este unul dintre simptomele cele mai cunoscute ale proctitei. Printre simptomele pe care aceasta problema de sanatate le poate include se mai numara si sangerearea rectala, o senzatie de plenitudine rectala, durerea anala sau rectala, dureri ale abdomenului si crampe, secretii rectale de mucus sau puroi, precum si diareea sau trecerea frecventa la scaunele moi sau lichide.

Cum se poate diagnostica proctita?

Pentru a diagnostica proctita, un medic specialist face in primul rand un examen fizic. Acesta intreaba pacientul despre simptomele pe care le are, dar si despre comportamentul sau sexual pentru a afla daca aceasta problema nu este indusa de o boala cu transmitere sexuala. Pe baza acestei examinari, medicul decide care sunt cele mai potrivite teste de laborator pe care pacientul le poate avea in vedere, astfel incat sa combata aceasta problema. Testele de laborator pot include testele de sange, cum ar fi o hemoleucograma completa pentru a evalua pierderea de sange sau infectia. Medicul poate realiza o cultura rectala si anume ca un tampon de vata este introdus in rect pentru a obtine o proba, ea fiind utilizata in teste care izoleaza si identifica organismele care provoaca o anumita boala. Anoscopia este un alt test util, acesta permitand examinarea canalului anal, dar si a rectului inferior prin deschiderea anusului si folosindu-se un instrument special numit anoscop.

Tratament recomandat proctita

In ceea ce priveste tratamentul, acesta depinde mult de cauza proctitei. Scopul tratamentului este in primul rand de a reduce inflamatia, dar si de a controla simptomele. De asemenea, un alt scop al acestui tratament este de a elimina infectia prezenta. Un medic poate determina asadar cauza proctitei si poate oferi informatiile de care pacientul are nevoie, astfel incat sa se bucure de cel mai bun tratament.

Daca testele de laborator confirma o infectie, atunci medicamentele sunt prescrise in functie de infectia gasita. Antibioticele sunt prescrise pentru a ucide bacteriile, iar medicamentele antivirale sunt prescrise pentru tratarea virusurilor. Desi unele virusuri nu pot fi eliminate, antiviralele pot controla simptomele si vor imbunatati semnificativ starea de sanatate a pacientului.

Este important sa bei cat mai multe lichide atunci cand apare diareea. Un alt lucru pe care ar trebui sa-l eviti este cofeina, precum si alimentele grase, bogate in fibre sau dulci, astfel incat sa reduci simptomele de diaree. Daca simptomele de diaree se amelioreaza, alimentele mai moi si fade pot fi adaugate in dieta, inclusiv banane, orez simplu, cartofi fierti sau paine prajita. Imediat ce simptomele de diaree inceteaza, se poate relua dieta normala atata timp cat aceasta poate fi si tolerata.

Aceasta problema de sanatate poate fi evitata daca persoanele care fac sex anal folosesc prezervativ. Daca trauma anorectala a cauzat proctita, atunci oprirea activitatii care a declansat inflamatia va opri aceasta inflamatie si ve preveni o recidiva. Unele cauze nu pot fi insa prevenite, cu toate acestea simptomele pot fi tratate de un medic. Acesta va fi asadar cel mai in masura sa va dea sfaturile de care aveti nevoie pentru a trata aceste probleme de sanatate. Problema aceasta este tratata asadar in special cu medicamente prescrise de medic, imediat ce cauza problemei este identificata de catre acesta.

Ce trebuie sa stii despre bolile asociate cu prostata

Primul si cel mai important aspect in prevenirea bolilor de prostata este adoptarea unei diete sanatoase, bazata in mare parte pe fructe, legume si grasimi saturate. Reducerea grasimilor de origine animala scade dramatic riscul de a dezvolta o afectiune a prostatei, in special de a dezvolta cancer de prostata. Se recomanda introducerea in meniul zilnic a minim 5 fructe, acestea fiind bogate in antioxidanti, inamici de temut ai cancerului, la modul general, inlocuirea painii albe cu cea integrala si evitarea consumului de carne rosie. Sarea, dulciurile si bauturile carbogazoase trebuie consumate cu prudenta. De asemenea, remediile naturale pe baza de extracte de turmeric (curcuma longa), palmier pitic (serenoa repens ), tamaie (boswellia serrata), ingrediente regasite si in suplimentul alimentar Sunvert, s-au dovedit a fi eficiente in combatearea simptomelor suparatoare ale prostatei, dar si pentru imbunatatirea disfunctiei sexuale erectile.

Cancerul de prostata este cel mai intalnit tip de cancer la barbati, afectand aproximativ 1 din 6 barbati. Riscul de dezvoltare a cancerului de prostata creste odata cu varsta si are un ritm lent de evolutie. Conform studiilor, 35% din barbatii diagnosticati cu cancer de prostata ajung in faza terminala, implicit la deces. Cu toate ca nu se cunoaste o cauza exacta de aparitie a acestui tip de cancer, exista o serie de factori de risc care determina o anumita predispozitie. In aceasta categorie intra istoricul familial, persoanele care au in familie un frate sau parinte cu cancer de prostata fiind mult mai predispuse. De asemenea, barbatii care au un nivel crescut peste 50% al testosteronului prezinta un risc dublu de a dezvolta cancer de prostata. Pe de alta parte, studiile au demonstrat ca dieta bazata pe grasimi de origine animala creste semnificativ riscul de aparitie al cancerului de prostata. Punctam ca adenomul de prostata nu poate degenera in cancer de prostata, insa barbatii cu prostata marita pot fi predispusi dezvoltarii cancerului de prostata.

Bibliografie:

Davis BR, et al. The American Society of Colon and Rectal Surgeons clinical practice guidelines for the management of hemorrhoids. Diseases of the Colon and Rectum. 2018;
Definition & facts of hemorrhoids. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Accessed May 25, 2019;
What are hemorrhoids? The American Society of Colon and Rectal Surgeons. https://www.fascrs.org/patients/disease-condition/hemorrhoids-expanded-version. Accessed May 25, 2019;
Kellerman RD, et al. Hemorrhoids, anal fissure, and anorectal abscess and fistula. In: Conn's Current Therapy 2019. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina