Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Simptomele si prevenirea bolilor de prostata

Simptomele si prevenirea bolilor de prostata

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 februarie 2018 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2023

Prostata este o glanda care se gaseste in fata rectului, sub vezica urinara, inconjurand uretra, cu ajutorul sau eliminandu-se urina si sperma. Functia principala a prostatei este de a secreta un fluid care, impreuna cu spermatozoizii si lichidul seminal, este eliminat in timpul actului sexual, prin canalul urinar, sub forma spermei. Secretiile prostatei contribuie la formarea a aproximativ 25-30% din cantitatea de sperma ejaculata. Din pacate, toti barbatii sunt predispusi la afectiuni ale prostatei, insa, in functie de dieta, varsta si status hormonal, unii pot fi mai expusi decat altii.

Care sunt simptomele bolii de prostata?

Simptomele care atesta o boala a prostatei si care ar trebui sa trimita de urgenta la medic, sunt urinarea frecventa, cu precadere pe timpul noptii, dificultatea de a urina dimineata si jetul slab, blocajul urinar, senzatia de golire imcompleta dupa urinare, durere la urinare si la ejaculare, urina cu miros neplacut si culoare schimbata si, in cazurile grave, prezenta sangelui in urina sau in sperma. Oricare dintre aceste simptome, chiar daca apare izolat, daca este insotit de febra si frisoane necesita un consult de specialitate la medicul urolog. Cele mai grave afectiuni asociate prostatei sunt prostatita, adenomul de prostata, numit si hiperplazia benigna a prostatei, ;i cancerul de prostata.

Cine este predispus la cancerul de prostata?

Cancerul de prostata este cel mai intalnit tip de cancer la barbati, afectand aproximativ 1 din 6 barbati. Riscul de dezvoltare a cancerului de prostata creste odata cu varsta si are un ritm lent de evolutie. Conform studiilor, 35% din barbatii diagnosticati cu cancer de prostata ajung in faza terminala, implicit la deces. Cu toate ca nu se cunoaste o cauza exacta de aparitie a acestui tip de cancer, exista o serie de factori de risc care determina o anumita predispozitie. In aceasta categorie intra istoricul familial, persoanele care au in familie un frate sau parinte cu cancer de prostata fiind mult mai predispuse. De asemenea, barbatii care au un nivel crescut peste 50% al testosteronului prezinta un risc dublu de a dezvolta cancer de prostata. Pe de alta parte, studiile au demonstrat ca dieta bazata pe grasimi de origine animala creste semnificativ riscul de aparitie al cancerului de prostata. Punctam ca adenomul de prostata nu poate degenera in cancer de prostata, insa barbatii cu prostata marita pot fi predispusi dezvoltarii cancerului de prostata.

Dieta corecta pentru prevenirea bolilor de prostata

Primul si cel mai important aspect in prevenirea bolilor de prostata este adoptarea unei diete sanatoase, bazata in mare parte pe fructe, legume si grasimi saturate. Reducerea grasimilor de origine animala scade dramatic riscul de a dezvolta o afectiune a prostatei, in special de a dezvolta cancer de prostata. Se recomanda introducerea in meniul zilnic a minim 5 fructe, acestea fiind bogate in antioxidanti, inamici de temut ai cancerului, la modul general, inlocuirea painii albe cu cea integrala si evitarea consumului de carne rosie. Sarea, dulciurile si bauturile carbogazoase trebuie consumate cu prudenta. De asemenea, remediile naturale pe baza de extracte de turmeric (curcuma longa), palmier pitic (serenoa repens ), tamaie (boswellia serrata), ingrediente regasite si in suplimentul alimentar Sunvert, s-au dovedit a fi eficiente in combatearea simptomelor suparatoare ale prostatei, dar si pentru imbunatatirea disfunctiei sexuale erectile.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.