Produsele bio si organice: cum sunt ele percepute de catre consumatori?
In ultimul timp a crescut tot mai mult interesul consumatorilor pentru produsele bio, denumite si organice sau eco. Produsele bio asigura consumatorul ca cel putin 95% dintre ingredientele folosite sunt de natura organica, potrivit reglementarilor Comisiei Europene. Acest fapt face ca produsele bio si organice sa fie mult mai sanatoase pentru consum prin faptul ca nu contin pesticide, substante chimice si aditivi de sinteza.
Asemanari si deosebiri
Semintele folosite in agricultura organica nu sunt modificate genetic, iar cresterea acestora se face fara pesticide de sinteza si fara chimicale. In plus, pentru ca un produs sa fie eco, trebuia ca terenul pe care este cultivat sa fie pregatit cu doi sau trei ani inainte, iar prelucrarea nu se face cu produse chimice, conservantii folositi fiind, de asemenea, organici si naturali. Este o mare diferenta intre un produs bioorganic si un produs natural, acesta din urma nefiind supus niciunei reguli sau certificari care sa ateste conditiile ce-i ofera aceasta caracteristica, prin urmare consumatoru poate fi indus foarte usor in eroare. Termenul de natural este doar o denumire de marketing si nu impune constrangeri legale.
Ce aspecte urmaresti atunci cand achizitionezi astfel de produse?
Aspectul care trebuie avut in vedere este eticheta produsului, mai exact certificarea eco. Insa, trebuie o atentie deosebita deoarece multe produse folosesc termenul de bio fara a avea certificarea avizata de Uniunea Europeana, caz in care sunt falsuri. Acest fapt se intampla deoarece, in anumite tari, exista companii private care ofera certificate eco, dar neavizate de UE. Pentru a fi in siguranta, cauta pe eticheta stampila care atesta certificarea Uniunii Europene. Aceasta este formata din 12 stele pe un fundal verde asezate sub forma de frunza. Recomandarea noastra sunt produsele de la Republica BIO, care ofera toata increderea de care consumatorul are nevoie si, in plus, o gama larga de produse destinate tuturor necesitatilor si gusturilor.
Prin ce se deosebesc aceste produse de cele clasice?
Produsele bio asigura consumatorul de un gust nealterat, original si de o aroma naturala. Cu toate ca diferenta de nutrienti este infima, produsele organice nu contin substante toxice pentru organism, substante care, acumulate, pot sta la baza declansarii bolilor. Astfel, produsele bio sunt, cu siguranta, mult mai sanatoase pentru organismul uman si pot fi consumate cu incredere de femeile insarcinate, de cele care alapteaza, dar si de copii.
Cum influenteaza aceste lucruri perceptiile cumparatorilor?
Conform mai multor studii realizate in tara noastra, cumparatorii devin din ce in ce mai tentati sa se indrepte catre piata produselor bio si organice, in special tinerii si persoanele de varsta a doua. Primul aspect luat in calcul este legat de sanatate, iar urmatorul de gust. Cu toate ca produsele bio sunt mai scumpe, cumparatorul este constient de factorii care determina diferenta de pret, motiv pentru care are nevoie de incredere in produsul cumparat, iar siguranta vine doar din certficarea eco regasita pe eticheta produsului. Pe de alta parte, produsele autohtone castiga teren ca urmare a faptului ca nu au adaugate in pret si costurile de import.