Pungile de sub ochi - ce sunt, de ce apar, remedii
Pe masura ce imbatranesti, structurile tesuturilor si muschii care sustin pleoapele slabesc. Pielea e mai putin elastica, iar grasimea care este in mod normal limitata la zona din jurul ochilor se poate deplasa in zona de sub ochi si se formeaza acele - pungi sub ochi. De asemenea, in spatiul de sub ochi se poate acumula lichid, ceea ce face ca zona sa para pufoasa sau umflata ca dupa un accident. De ce apar aceste semne si cum se pot preveni vom descoperi din urmatorul material.
Ce sunt pungile de sub ochi?Care sunt cauzele aparitiei lor?
Ce sunt pungile de sub ochi?
Pungile sub ochi pot aparea la orice varsta și pot afecta atat femeile cat si barbatii, temporar sau permanent. Cauzele pot fi foarte variate si difera in functie de stilul de viata al persoanei sau de alti factori externi sau genetici. Ce se stie pana in prezent este faptul ca indiferent de sex, varsta sau conditie genetica, prima cauza in aparitia pungilor de sub ochi are legatura cu unul dintre cele mai comune probleme ale omului modern cum ar fi lipsa somnului.
Altfel spus, somnul insuficient este principala cauza ce favorizeaza aparitia pungilor de sub ochi. Totusi, exista multi alti factori de risc ai edemului infraorbital, asa cum se numesc in termeni de specialitate inflamatiile zonei de sub ochi. Pungile de sub ochi creeaza un efect inestetic si se pot accentua odata cu inaintarea in varsta. Din fericire, exista numeroase metode prin care putem preveni aparitia acestora si la fel de multe remedii pentru estomparea lor.
Care sunt cauzele aparitiei lor?
- Odihna insuficienta;
- Retentia lichidelor, datorata in special schimbarilor climaterice bruste, a dezechilibrelor hormonale sau a consumului excesiv de sare;
- Factori genetici, pungile de sub ochi avand cauze ereditare;
- Alergii;
- Dermatite.
Totusi, in cazul in care edemul infraorbital este insotit de mancarimi, roseata sau poate chiar durere, este recomandat un consult oftalmologic, deoarece aceste simptome pot trada existenta unei alergii sau a unei dermatite. Pe langa acesti factori, exista si alte cauze, mai rare ce-i drept, care conduc la aparitia pungilor de sub ochi. Conform specialistilor, se pare ca ele pot fi declansate si de consumul excesiv de fructe de mare, sau de lipsa activitatii fizice. Totodata, ele pot sa fie generate si in urma unor boli, cum ar fi sinuzitele sau rinitele alergice.
Cum se pot remedia?
Desi imbatranirea este cauza principala a pungilor de sub ochi, dupa cum am spus anterior, multi oameni sunt pur si simplu predispusi la acestea datorita geneticii. in plus sunt si persoane care sunt in zona de varsta 20-25 de ani si pot avea aceasta problema. In alte cazuri, pungile de sub ochi se datoreaza factorilor care tin de stilul de viata si care pot fi modificati pentru a reduce sau a scapa de aceasta problema.
In functie de complexitatea formatiunilor care se ataseaza sub ochi subcutanat si a recurentei acestora, pentru formele incipiente de pungi sub ochi se recomanda pungi de ceai din plante calmante precum sunatoare, tei, romanita.
Pungile de sub ochi se mai pot forma si din cauza unor sinusuri blocate care nu permit curatarea adecvata si duc la acumularea de lichid in zona respectiva. Daca avem o igiena corecta a sinusurilor, tratam rapid orice forma de gripa sau raceala, sau ne indepartam de alergeni ca sa evitam sa ne infundam, putem evita formarea de pungi sub ochi.
La fel de importanta este si rutina fetei. Este vital sa folosim creme sau lotiuni hidratante pentru ochi pe baza de colagen, retinol sau acid hialuronic. Totodata, la fel de important este sa folosim pentru piele produse cu factori de protectie solara (SPF) chiar si in zile racoroase pentru ca radiatia solara este mereu prezenta in atmosfera.
In cazul femeilor, e vital sa faceti o demachiere corecta si niciodata sa nu dormiti cu machiaj pentru ca acesta imbatraneste pielea, mascheaza porii si afecteaza pielea sensibila din jurul ochilor si determina cearcane.
La fel de importanta pentru ochi este odihna. Un somn de sub 7-8 ore duce la aparitia pungilor de sub ochi pentru ca organismul nu are timp sa se refaca. Si nu doar odihna e importanta. Abuzul de alcool, tigarile, excesul de sare din alimentatie duce la aparitia de pungi sub ochi.
Ce nu stii despre ochii tai
Potrivit studiilor, peste 99% din populatia cu varste cuprinse intre 43 si 50 de ani poarta ochelari de citit. Fie ca vorbim de miopie sau hipermetropie, odata cu varsta ne pierdem capacitatea corecta de focalizare a lentilei ochiului (cristalinul) .
Ca idee, cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia privim. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu lentila foto a oricarui smartphone sau DSLR ca sa intelegi cat de performant e acest mecanism.
Dezvoltarea completa a ochiului are loc pana la implinirea varstei de 7 ani, atunci cand poate fi comparat din punct de vedere fizic cu ochiul adultului. Din acest motiv este foarte important tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme.
Clipitul este un act reflex involuntar, dar care poate facut si la comanda daca ne dorim. De asemenea, clipitul este foarte important pentru ca ajuta la indepartarea microorganismuelor de pe suprafata ochiului prin formarea filmului lacrimal.
Cand vorbim de cataracta, vorbim practic de o problema care apare din cauza varstei. Putem asemana cataracta cu parul alb: ambele vin, mai devreme sau mai tarziu si sunt inevitabile, din pacate. De regula, cataracta se instaleaza in jurul varstei de 70 de ani iar interventiile pentru corectarea cristalinului au cea mai mare rata de succes daca sunt efectuate in primii 10 ani de la diagnosticare.
Functia vizuala este extrem de importanta pentru ca aduna informatii despre obiectele si imaginile pe care le vezi, transmitandu-le mai departe, prin intermediul nervului optic, catre creier, mai exact in cortexul vizual, acolo unde toate aceste informatii sunt analizate si retrimise catre ochi, astfel incat procesul vizual sa aiba loc. Si asta intr-un timp aproape imposibil de imaginat ca durata.
AnumIte afectiuni oculare, cum ar fi glaucomul dar si probleme de sanatate, precum accidentele vasculare cerebrale, pot duce la dezvoltarea unor unghiuri moarte care se simt in campul vizul,.
Astfel, pacientii se pot confrunta cu pete albe sau negre, asa-numitele unghiuri moarte.
In astfel de situatii, creierul primeste semnale de avertizare si impulsioneaza ochiul care nu este afectat ca trebuie sa preia functiile ochiului bolnav. Vei observa ca daca iti apar pete negre in vedere pe o parte a ochiului, imediat ce clipesti de cateva ori aceasta problema dispare, ca urmare a “umplerii” acelei pete de catre ochiul sanatos.
Ce sunt ridurile, de ce apar in zona ochilor?
Ridurile de expresie sunt contractii ale muschilor de sub piele care apar atunci cand suntem concentrati sau cand ne miram, atunci cand zambim sau cand suntem nervosi. Practic, orice grimasa a fetei implica o reasezare a liniilor tenului. Avem riduri inclusiv in zona degetelor. Poate ati observat ca atunci cand incordati un deget pielea de la articulatii se contracta sau se dilata dupa caz. In general, ridurile de expresie se formeaza intre sprancene, pe partea laterala a narilor, pe frunte sau in colturile ochilor.
Ridurile de expresie apar adesea pe frunte, chiar daca in prima faza sunt riduri dinamice – adica apar doar in timpul unei expresii faciale. Acest lucru se intampla pentru ca fruntea este mai expusa decat alte zone radiatiilor UV, dar si pentru ca nu exista tesuturi adipoase sub pielea de pe frunte, care sa ii ofere sustinere. In plus, aparitia ridurilor este influentata si de alti factori cum ar fi alimentatia, stresul sau unele obiceiuri pe care avem si care pot favoriza aparitia ridurilor de expresie.
Fumatul, de pilda, ne face sa ne tinem buzele intr-un anumit fel, de mai multe ori pe zi. Avand in vedere ca fumul de tigara restrictioneaza si fluxul sanguin de la nivelul pielii, nu e de mirare ca ridurile din jurul gurii apar mai timpuriu la fumatori. Un alt obicei care poate cauza riduri in jurul gurii este acela de a consuma bauturi cu paiul. La fel ca si in cazul tigarilor, buzele se muleaza pe pai, modificandu-si forma si permitand aparitia unor “santuri” la nivelul pielii.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.medicalnewstoday.com/categories/eye_health
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/make-eyes-look-more-awake
REFERINTE:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.