Recent mamica? Afla cum poti stimula eficient lactatia!
Sa devii parinte este o experienta minunata, dar care poate sa copleseasca proaspata mamica, iar una dintre ingrijorarile majore este legata de alaptare. Cel mai bun indiciu cu privire la calitatea si cantitatea laptelui este modul in care copilul ia in greutate si creste conform etapelor de dezvoltare.
Lactatia este in primul rand stimulata de frecventa alaptarii, astfel bebelusul ar trebui sa fie hranit de 6-8 ori pe zi, cu asigurarea ca este satul de fiecare data. Daca, totusi, exista temeri sau intrebari legate de lactatie, este de preferat sa se discute cu medicul specialist care va indruma mama si ii va oferi toate sfaturile necesare. Acesta poate recomanda ceaiuri sau suplimente, recunoscute pentru proprietatea de a stimula lactatia, dar si o alimentatie corecta.
Plante cu actiune galactogoga
Printre cele mai eficiente plante, cu actiune galactogoga, se numara: chimen, anason, fenicul, usturoi si schinduf. Ele pot fi administrate in diverse combinatii, sub forma de ceaiuri si suplimente alimentare.
De asemenea, mai multe legume si fructe sunt considerate benefice in perioada de alaptare, desi nu exista suficiente dovezi clinice care sa sustina aceasta teorie. Asta inseamna ca trebuie consumate in cantitati moderate, in cadrul unei diete echilibrate.
Legume, precum: spanacul, varza de Bruxelles, morcovii, cartofii dulci, gulia si sfecla sunt o sursa naturala de fier, calciu, acid folic, beta-caroten si alte vitamine, fiind considerate si stimulatoare ale lactatiei. Nautul, lintea si fasolea sunt si ele apreciate ca alimente lactogene.
Dintre fructe, cele mai recomandate sunt caisele, mai ales pentru compozitia bogata in fitoestrogeni, utili in productia de lapte.
Alimente si bauturi la care trebuie renuntat in perioada de alaptare
Toate mamicile stiu ca nu este recomandat consumul de cofeina, alcool si tutun in perioada alaptarii, dar mai putine cunosc acele alimente care pot altera gustul laptelui sau chiar provoca bebelusului dispepsie, diaree si colici abdominale, precum: ceapa, varza, conopida, praz, telina, dovlecel, castraveti, carne rosie, grasimi animale si zaharuri.
Deoarece tot ce consuma mama influenteaza laptele matern, este indicat ca dieta sa fie stabilita de un nutritionist, iar medicatia sa fie intotdeauna recomandata de medicul specialist.
Text: Andreea Bunea