Rozaceea: Ce este, cum se manifesta, cum se trateaza
Odata cu instalarea anotimpului rece, vantul, frigul si umiditatea scazuta devin principalii inamici ai pielii. Este perioada in care toata lumea se confrunta cu pielea uscata, iritata si cu aparitia senzatiei de mancarime sau chiar durere. Aerul rece si uscat afecteaza stratul subtire hidrolipidic de la nivelul pielii, care asigura hidratarea acesteia, putand astfel provoca uscarea excesiva, eczeme, rozacee, matreata sau psoriazis. De ce apare afectiunea dermato numita rozacee si cum se manifesta vom descoperi in materialul urmator.
Ce este afectiunea dermato numita rozacee?
Cum identifici o acnee rozacee? Cuperoza rozacee poze
Cuperoza sau rozacee? Cum le deosebesti?
Cum se manifesta o acnee rozacee cuperoza?
Rozacee tratament. Rozacee poze
Cum alegi un unguent pentru acnee rozacee
Ce presupune un tratament rozacee cuperoza
Ce este afectiunea dermato numita rozacee?
Multi se intreaba ce este afectiunea dermato numita rozacee si cum apare ea. Rozaceea este o afectiune dermato care produce vasodilatatie, eritem, teleangiectazii si pustule, localizate la nivelul fetei, scalpului, gatului si urechilor. Odata aparuta, rosaceea nu mai poate fi tratata, scopul tratamentului fiind controlarea cat mai eficienta a simptomelor.
Se incearca, in prima etapa, evitarea factorilor declansatori, iar pentru fazele inflamatorii se recomanda anumite antibiotice, emoliente pe baza de retinoizi si fototerapie. Inainte de expunerea la frig, se recomanda aplicarea unui strat generos de crema pe zonele afectate de rozacee.
Cum identifici o acnee rozacee? Cuperoza rozacee poze
Vrei sa stii cum identifici o acnee rozacee? Rozaceea este o afectiune dermatologica inflamatorie, cronica, manifestata prin piele inrosita (eritem), vase de sange dilatate, vizibile, eruptii de cosuri mici si papule, si, in cazuri avansate, rinofima (cresterea in volum a nasului). Leziunile se observa mai frecvent pe zona centrala a fetei dar, de multe ori cuprind intreaga fata. In cazuri rare, ochii sau scalpul pot fi, de asemenea, afectate. Boala aduce prejudicii estetice tenului si constituie un motiv de disconfort pentru pacienti. Practic, atunci cand esti in cautare de cuperoza rozacee poze cauti persoane care au o roseata ciudata in zona fetei si nu numai.
Rozaceea afecteaza, de obicei, persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Tulburarea este mai frecventa in randul persoanelor de origine nord-europeana sau irlandeza, dar se poate manifesta și la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare.
citeste despre tipurile de piele
Cuperoza sau rozacee? Cum le deosebesti
Cuperoza sau rozacee? Cum le deosebesti? Ce sunt aceste afectiuni dermatologice? Desi tenul cuperozic este asemanator cu cel afectat de rozacee, o alta patologie cutanata la care este prezenta inrosirea pielii, totusi acestea nu trebuie confundate, diferenta principala prin care cele doua afectiuni se deosebesc fiind aspectul inflamator al pielii rozacee. Netratata corespunzator, cuperoza devine unul din stadiile premergatoare rozaceei!
Afectiunea trece prin mai multe stadii si cu cat se incepe mai repede tratamentul, cu atat va da rezultate mai bune si se va intarzia evolutia spre stadiile mai grave. In primul stadiu are loc inrosirea difuza a fetei (eritem) la stimulii interni si externi, cu aparitia disconfortului fizic: flushing (roseata temporara, care apare si dispare), mancarime, senzatie de arsura.
tu ce stii despre punctele negre?
Cum se manifesta o acnee rozacee cuperoza?
Daca vrem sa aflam raspuns la intrebarea cum se manifesta o acnee rozacee cuperoza trebuie sa urmarim intai modul in care ea se manifesta pentru ca exista mai multe tipuri:
- Rozaceea eritemato - telangiectazica caracterizata predominant de inrosirea fetei (eritem) si dilatarea vaselor mici de sange care devin vizibile sub piele (teleangiectazii).
- Rozaceea papulo – pustuloasa: se manifesta mai ales prin prezenta de papule si pustule (cosuri cu puroi) la nivelul fetei.
- Rozaceea fimatoasa – se manifesta prin depunerea de colagen in tesuturi, cresterea in volum a nasului (rinofima) si ingrosarea obrajilor.
- In functie de localizarea simptomelor inflamatorii, exista rozaceea fetei si scalpului si rozaceea oculara.
Practic, simptomul marcant al acneei rozacee este reprezentat de apariția unor umflături mici, roșii, umplute cu puroi, la nivelul pielii, care apar chiar la instalarea bolii. De obicei, rozaceea afectează numai pielea de pe nas, obraji și frunte, însă simptomele sale se pot extinde și către alte zone ale corpului.
afla de ce trebuie sa fii atent la alunite
Rozacee tratament. Rozacee poze
Atunci cand vorbim de rozacee tratament trebuie sa fim atenti la modul in care ea apare si sa fim atenti la manifestarile ei cand cautam rozacee poze. Evident ca majoritatea suntem interesati de tratament rozacee fata care poate incepe cu un produs cat mai adecvat tipului nostru de ten. Totodata sun persoane care sunt interesate de acnee rozacee tratament si de creme care sa nu irite tenul.
Primele manifestari ale acestei afectiuni au legatura cu rozacee fata. De aceea aceasta afectiune dermato mai este cunoscuta drept cuperoza rozacee. In prezent exista in farmacii si in clinicile dermato de specialitate crema pentru rozacee si crema pt cuperoza. In plus exista etichete usor vizibile in farmaciile fizice dar si in cele online care te anunta de produse gen rozacee crema.
Atunci cand te confrunti cu inrosirea fetei poti intreba intai un medic dermatolog daca iti recomanda brimonidina gel. Sunt cazuri cand tenul poate sa ajunga intr-o zona in care manifesta agresiv o acnee rozacee papulo pustuloasa. In acest caz poti solicita medicului dermatolog creme cu metronidazol.
Exista si persoane care manifesta diferite tipuri de alergii la diferite ingrediente si care cauta pe net rozacee tratament naturist sau tratament rozacee forum.
In general, persoanele care se confrunta cu afectiunea numita rozacee si au manifestari precum ,,nas rosu cauze", "rinofima cauze" sau ,,fata rosie cauze'' cauta produse gen metronidazol crema prospect sau metronidazol gel 0.75 pret. Vorbim practic de persoane care cauta crema pentru roseata fetei sau tratament cuperoza fata.
Daca vrei sa stii cum arata aceasta afectiune poti pur si simplu sa cauti pe Google rozacee poze sau acnee rozacee poze.
Cum alegi un unguent pentru acnee rozacee
Din punct de vedere stiintific un unguent pentru acnee rozacee trebuie sa contina neaparat urmatoarele ingrediente:
Sulfacetamida are proprietati antibacterice, cu spectru larg, metronidazolul este activ fata de bacteriile anaerobe, hidrolizatul de colagen are efect trofic si favorizeaza epitelizarea.
Trebuie stiut totusi faptul ca rozaceea nu are remediu, dar se pot controla simptomele prin evitarea oricarui factor care creste fluxul sanguin la nivelul fetei, inclusiv bauturile fierbinti, alcoolul, alimentele condimentate, baile sau dusurile fierbinti si frecarea fetei. Sunt de evitat lotiunile si produsele cosmetice care contin alcool si parfumuri.
Ce presupune un tratament rozacee cuperoza
Cand vorbim de un tratament rozacee cuperoza, ne gandim poate la acneea rozacee tratament, trebuie sa ne gandim la mai multe aspecte. Exista mai multe tratamente care pot ajuta la tinerea sub control a inrosirii pielii si a cosurilor si la prevenirea simptomelor mai severe – dilatarea vaselor de sange si umflarea si ingrosarea pielii nasului sau a barbiei.
In functie de simptome, medicul poate prescrie creme si geluri speciale. Tratamentul de prima linie este antibioticul topic metronidazol (MetroCream, MetroGel). O alta optiune este acidul azelaic (Finacea) pentru cosurile inflamate ale rozaceei usoare si moderate. Cel mai nou preparat, brimonidinum (Mirvaso), ajuta temporar la calmarea rosetei faciale. Crema cu ivermectină este de asemenea eficientă. Corticosteroizii aplicați pe piele tind să înrăutățească rozaceea.
Sunt cazuri cand se poate apela la terapia cu laser. Acest tratament distruge vasele de sange dilatate care duc la aparitia liniilor rosii (telangiectazii) si a petelor. Tratamentele eficiente includ laserul cu lumina pulsata galbena, laserul cu lumina pulsata verde si lumina intens pulsata. De obicei sunt necesare mai multe sesiuni, la interval de sase pana la 12 saptamani. Pentru telangiectazii, se pot folosi in afara tratamentelor laser și electrocauterizarea.
In final, cateva sugestii de tratament de la medicul dermatolog Dana Bratu.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/acne-and-related-disorders/rosacea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5289119/
REFERINTE:
Baumann L, Goldberg DJ, Stein Gold L, et al: Pivotal trial of the efficacy and safety of oxymetazoline cream 1.0% for the treatment of persistent facial erythema associated with rosacea: Findings from the second REVEAL trial. J Drugs Dermatol 17(3):290–298, 2018. PMID: 29537447.