Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Capsunile, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Nutritie: Capsunile, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 iunie 2024 Ultima actualizare: 6 iunie 2024

Capsunile sunt considerate un super aliment datorita continutului lor bogat in antioxidanti si vitamine. Aceste fructe mici, dar pline de gust, sunt o sursa buna de vitamina C, vitamina K si mangan, precum si de alte substante nutritive importante, cum ar fi fibrele si acidul folic. Antioxidantii din capsuni, cum ar fi acidul elagic si antocianinele, ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea cauzata de radicalii liberi si pot ajuta la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cancerul si bolile de inima. Capsunile au, de asemenea, proprietati antiinflamatorii si pot ajuta la reducerea inflamatiei din corp.

De asemenea, capsunile sunt o optiune sanatoasa pentru desert, deoarece au un continut scazut de calorii si zahar. Ele pot fi adaugate in salate, smoothie-uri sau consumate ca atare ca gustare delicioasa si sanatoasa. Consumul de capsuni aduce beneficii mari organismului, deoarece acest fruct rosu ajuta la prevenirea dezvoltarii unor tipuri de cancer si boli cardiovasculare si stimuleaza sistemul imunitar. Pe langa aroma lor delicioasa, capsunile sunt apreciate datorita proprietatilor sale nutritionale recunoscute, deoarece sunt un fruct bogat in antioxidanti, fibre si minerale (magneziu, mangan, potasiu), care ofera flavonoide si vitamine (C, B2, B3, acid folic), avand un continut scazut de zaharuri si calorii. Aproximativ 90% din capsuni sunt apa, iar aproximativ 7% sunt carbohidrati (fructoza, glucoza si xilitol).

Capsunele sunt unul dintre fructele cu multi antioxidanti. In mod specific, se estimeaza ca intr-o portie de 150 g exista aproximativ 300 mg de compusi antioxidanti fenolici, si tocmai aceasta capacitate antioxidanta fac capsunile un mare ajutor impotriva anumitor tipuri de cancer, deoarece aceste substante blocheaza efectele nocive ale factorilor din mediu, alimente sau tutun, de exemplu. Un studiu pe animale a aratat ca aceste fructe provoaca o scadere cu 50% a aspectului tumorilor. Astfel, se crede ca acestea ar putea ajuta la incetinirea debutului si dezvoltarii carcinogenezei si la incurajarea suprimarii tumorii. Desi exista inca o lipsa de cercetari concludente in acest sens, unele studii (cu toate acestea, efectuate la soareci) incep deja sa asocieze consumul frecvent de capsuni cu un risc mai mic de a dezvolta cancer.

Beneficii oferite de capsuni

Tin departe bolile cardio vasculare

De asemenea, acest fruct este legat de o incidenta mai mica a bolilor cardiovasculare, hipercolesterolemie si ateroscleroza. Si s-a observat ca aportul frecvent de capsuni poate creste concentratia de antioxidanti din plasma care, pe langa prevenirea oxidarii colesterolului LDL, ajuta ca arterele sa nu fie obstructionate.  

Beneficii pentru imunitate oferite de capsuni

Sistemul imunitar este un alt mare beneficiar al acestui aliment, in principal datorita faptului ca aceste fructe promoveaza o mare activitate antivirala impotriva anumitor tipuri de virusi si, in plus, se estimeaza ca acestea ar putea reduce substantele care genereaza probleme de sanatate, cum ar fi astmul, precum si alte boli sau unele reactii alergice in organism. Fara a uita ca acestea sunt o mare sursa de vitamina C, depasind chiar si portocalele, care ii permite sa imbunatateasca absorbtia fierului, astfel incat contribuie, de asemenea, si la combaterea anemiei. In timp ce prin contributia lor de acid folic, capsunile sunt utile pentru femeile gravide, precum si pentru prevenirea malformatiilor fetale.

Nu toate beneficiile capsunilor sunt fizice, dar in cadrul mai multor studii se face referire la legatura dintre consumul de capsuni si o buna sanatate psihica. In acest sens, consumul acestui fruct ar putea ajuta la intarzierea imbatranirii creierului. In mod specific, s-a dovedit ca unele dintre componentele capsunilor pot inhiba principalul stimulator al prostaglandinelor inflamatorii asociate, in plus fata de cancer si boli cardiovasculare, cu Alzheimer.

In plus, vederea sau sanatatea orala pot profita, de asemenea, de virtutile acestui mic fruct rosu. Datorita continutului lor in pigmenti, cum ar fi luteina si zeaxantina, capsunile sunt benefice si pentru pacientii cu degenerescenta maculara legata de varsta, in timp ce xylitolul ajuta la combaterea placii si protejeaza smaltul.

Sunt considerate un antiinflamator natural

Compusii fenolici regasiti in compozitia capsunilor ajuta la combaterea proceselor inflamatorii ale organismului, inhiband productia enzimei ciclooxigenaza. Capsunile sunt o sursa de vitamine B, cum ar fi vitamina B6, niacina, riboflavina, acidul pantotenic, continand, de asemenea, acid folic, avand si o cantitate considerabila de vitamina C. Manganul este un mineral care actioneaza ca un antioxidant puternic si antiinflamator natural. Capsunile au un continut ridicat de magneziu, potasiu si vitamina K, care ajuta la imbunatatirea sanatatii osoase.

Efect anti-imbatranire

Acidul elagic este un polifenol antioxidant care imbunatateste elasticitatea pielii si intarzie aparitia semnelor de imbatranire, cum ar fi ridurile si pierderea fermitatii, in timp ce biotina sau vitamina B8 ajuta la mentinerea parului si a unghiilor sanatoase. Capsunile contin antociani, care sunt flavonoide care ajuta la imbunatatirea sanatatii creierului. Consumul regulat de capsuni poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv si la imbunatatirea memoriei.

Pot ajuta la mentinerea greutatii corporale

Capsunile sunt bogate in fibre si apa, ceea ce poate ajuta la mentinerea unei senzatii de satietate si la reducerea consumului excesiv de calorii. Capsunile au, de asemenea, proprietati care ajuta la exfolierea pielii si la indepartarea celulelor moarte, lasand in acelasi timp o aroma placuta. Pentru a face acest lucru, macinati cateva capsuni pentru a forma o pasta, pe care trebuie sa o amestecati apoi cu o lingurita de zahar si o lingurita de ulei de masline. Aplicati acest scrub natural pe tot corpul si masati pentru a promova indepartarea celulelor moarte ale pielii. Ca urmare, veti obtine o piele moale, hidratata si regenerata.

Sucul de capsuni este ideal pentru o piele sanatoasa, reinnoita si tanara

Este bogat in antioxidanti, care lucreaza pentru a reinnoi celulele pielii si va ofera o stralucire naturala unica. Pentru a profita de beneficiile sale, se recomanda consumul de suc natural de capsuni si, de asemenea, precum si realizarea scrub-urilor cu acest fruct. Beneficiile nu vor intarzia sa apara, iar pielea va capata hidratare, pe langa obtinerea unui aspect mai neted. Capsunile contin o cantitate mare de antioxidanti, care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Acesti antioxidanti sunt legati de reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inima, diabetul si cancerul.

De ce trebuie sa fim atenti la capsuni si de ce avem nevoie de epinefrina in caz de soc anafilactic

Persoanele cu alergii alimentare severe trebuie sa aiba cel putin doua auto-injectoare de epinefrina in cazul in care o expunere accidentala la alimente duce la o reactie alergica. Consultati medicul endocrinolog pentru instructiuni despre cand si daca o a doua doza de epinefrina trebuie utilizata pentru reactiile alergice severe. Asigurati-va ca verificati auto-injectoarele cu epinefrina pentru datele de expirare. Aceste dispozitive au de obicei o data de expirare de un an, deoarece epinefrina se defecteaza odata cu expunerea la lumina, aer si temperatura ridicata. Poate doriti sa le etichetati in mod vizibil si sa va stabiliti un memento pentru a le inlocui in fiecare an.

Studiile au aratat ca un procent semnificativ de oameni cu reactii alergice la alimente necesita o a doua doza de epinefrina, in special cei cu reactii la crustacee, alune si nuci. Un studiu pe sute de cazuri la doua centre medicale academice din SUA a constatat ca 17% dintre adultii care se prezinta la departamentul de urgenta cu anafilaxie legata de alimente au nevoie de mai mult de o doza de epinefrina. In concluzie, ei au recomandat tuturor pacientilor cu risc de anafilaxie legata de alimente sa poarte doua doze de epinefrina. In acest studiu asupra adultilor, cele mai frecvente alimente care au declansat anafilaxia au fost crustaceele, alunele, nucile si pestele.

Cercetatorii au analizat, de asemenea, daca copiii au nevoie si de mai mult de o doza. Studiul lor asupra a peste 600 de cazuri la spitalele din Boston a aratat ca 12% au primit cel putin doua doze de epinefrina in tratamentul anafilaxiei. Trei la suta dintre copii primisera o a doua doza inainte de a veni la spital. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca copiii cu risc de anafilaxie legata de alimente ar trebui sa poarte doua doze de epinefrina. Arahidele, nucile si laptele au fost cei mai frecventi factori declansatori ai anafilaxiei legate de alimente pentru acesti copii.

Bibliografie:

Adams PF, Hendershot GE, Marano MA., Centers for Disease Control and Prevention/National Center for Health Statistics. Current estimates from the National Health Interview Survey, 1996. Vital Health Stat 10. 1999 Oct;

Saust LT, Bjerrum L, Siersma V, Arpi M, Hansen MP. Quality assessment in general practice: diagnosis and antibiotic treatment of acute respiratory tract infections. Scand J Prim Health Care. 2018 Dec;

Kronman MP, Zhou C, Mangione-Smith R. Bacterial prevalence and antimicrobial prescribing trends for acute respiratory tract infections. Pediatrics. 2014 Oct;

Bai L, Su X, Zhao D, Zhang Y, Cheng Q, Zhang H, Wang S, Xie M, Su H. Exposure to traffic-related air pollution and acute bronchitis in children: season and age as modifiers. J Epidemiol Community Health. 2018 May;

Altiner A, Wilm S, Däubener W, Bormann C, Pentzek M, Abholz HH, Scherer M. Sputum colour for diagnosis of a bacterial infection in patients with acute cough. Scand J Prim Health Care. 2009;

Ward JI, Cherry JD, Chang SJ, Partridge S, Lee H, Treanor J, Greenberg DP, Keitel W, Barenkamp S, Bernstein DI, Edelman R, Edwards K., APERT Study Group. Efficacy of an acellular pertussis vaccine among adolescents and adults. N Engl J Med. 2005 Oct 13;

Articole similare
Calcitonina, un hormon implicat in reglarea metabolismului calciului. Ce trebuie sa retii Calcitonina, un hormon implicat in reglarea metabolismului calciului. Ce trebuie sa retii

Calcitonina este produsa si eliberata de celulele parafoliculare (celule C) din glanda tiroida. Exista forme diferite de calcitonina circulanta gasite in serul persoanelor sanatoase si bolnave, cunoscute sub numele de ,,calcitonina imunoreactiva circulanta". Calcitonina se formeaza din precursori mai mari, incluzand precalcitonina, procalcitonina si calcitonina imatura, pana la forma biologic activa, calcitonina matura.

29 august 2024
Edited 29 august 2024
citește articolul
Haemophilus: Cum recunosti aceasta bacterie si ce boli poate provoca Haemophilus: Cum recunosti aceasta bacterie si ce boli poate provoca

Haemophilus influenzae este un termen care se refera la un grup de bacterii care cauzeaza diverse infectii la om. Exista mai multe serotipuri majore de Haemophilus influenzae, notate cu litere de la "a" la "f". Haemophilus influenzae tip b este un tip specific de bacterie care provoaca infectii severe la copiii cu varsta sub 5 ani, mai ales la sugarii cu varsta peste 2 luni.

27 august 2024
Edited 27 august 2024
citește articolul
Dr. Lucian George Ivanuta: O persoana sanatoasa poate avea in organism peste 146 de boli in desfasurare Dr. Lucian George Ivanuta:  O persoana sanatoasa poate avea in organism peste 146 de boli in desfasurare

De ce sunt importante analizele de sange si cat de des se recomanda efectuarea de analize de sange vom afla de la Dr. Lucian George Ivanuta, medic de familie care ne-a vorbit despre preventie si despre bolile cu cel mai mare risc. In urmatorul material video o sa aflati o multime de insight-uri relevante despre cum sa mentineti mai mult timp sanatatea organismului.

7 mai 2024
Edited 9 mai 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.