Sanatatea unghiilor: boli ale unghiilor, cum sa le ingrijesti
Fungii sau ciupercile microscopice, ca si bacteriile, se gasesc natural in si pe pielea noastra, iar in momentul in care incep sa se inmulteasca necontrolat, devin patogene si pot provoca infectii. Onicomicoza (Tinea unguium) este o infectie fungica, care poate afecta unghiile de la maini si picioare si care apare in timp, astfel ca cea mai mica modificare a structurii unghiei ar trebui sa va dea de gandit, mai ales ca aproximativ 10% din populatie sufera de aceasta afectiune. Mai mult, unghiile de la picioare se infecteaza de 10 ori mai frecvent decat cele de la maini, deoarece fungii se dezvolta mult mai usor in medii umede si calde, cum sunt articolele de incaltaminte.
Ce boli pot ascunde problemele de sanatate ale unghiilor
Starea de sanatatea a unghilor poate semnala prezenta unor afectiuni in organismul uman. In mod normal, unghiile prezinta o suprafata neteda, stralucitoare, cu o forma usor curbata. In momentulp modificarei oricarei caracteristici a unghiei, inconvenientul nu poate fi mascat cu mai multa oja. Prin urmare, unghiile pot ascunde afectiuni de care suferim si inca nu stim. Cel mai bine este sa vizitam medicul in momentul in care observam vreo schimbare la nivelul culorii, formei si stralucirii unghiilor.
Insa, exista nenumaroase cauze care duc spre deteriorarea lor. Unghiile protejeaza tesaturile, ceea ce inseamna ca sunt ca si niste mici ferestre catre bunastarea organismului nostru. Unghiile sunt construite din keratina, crescand in lungime cu 2-3 milimetri in fiecare luna. Pe de alta parte, unghiile de la picioare vor creste 1 singur milimetru pe luna. Cauzele ruperii usoare a unghiilor pot fi corelate cu actiuni fizice exterioare, cat si efectele unei boli prezente in organism. Indiferent de motiv, este important sa aflam cauza pentru a trata. In discutie intra si bolile articulare:
Artrita;
Osteoartrita;
Psoriazis;
Lupus;
Artrita reumatoida;
Sindromul Kawasaki.
Artrita este specifica oamenilor trecuti de varsta a treia. Se manifesta prin dureri in jurul incheieturilor. Osteoartrita cauzeaza o deficienta de seleniu ce are efecte negative asupra unghiilor. Ele se vor subtia si se vor crapa mult mai usor. Este un simptom comun majoritatii pacientilor. Psoriazisul se manifesta prin ingalbenirea unghiilor, iar suprafata lor arata ca si cum ar fi fost zgariate. De obicei, vor veni insotite de niste puncte rosii ce se formeaza sub unghie. Lupusul, in schimb, provoaca umflaturi la baza unghiilor. Artrita reumatoida se manifesta prin inrosirea curburii patului unghiei. Sindromul Kawasaki deterioreaza unghiile pana in momentul in care acestea pica. Unghiile sunt inidcatoare a sanatatii organismului nostru. Bolile tiroidiene, deficintele nutritive, afectiunile cardiovasculare, stresul, anxietatea, diabetul, afectiunile pulmonare sunt doar cateva probleme ce le pot indica unghiile.
Bolile tiroidiene se manifesta prin hipotiroidism sau hipertiroidism. Ele sunt asociate in mare parte cu cresterea si scaderea in greutate. Medicii sunt de parere ca au o influenta si asupra structurii unghiilor. In cazul hipertiroidismului va aparea onicoliza care va face ca unghiile de la maini sa se desprinda de patul unghial. Unghiile ce au forme concave, sunt subtiri, par scobite sunt adesea un indicator al hipotiroidismului.
Deficientele nutritive sunt un alt factor ce pot deteriora sanatatea unghiilor. O alimentatie bogata in omega 3, proteine slabe, fier si alte uleiuri sanatoase au o influenta pozitiva asupra tuturor caracteristicilor unghiei. Unghiile pot indica carentele de fier, de biotina sau proteina. Mai presus de atat, pe langa faptul a unghiile se deformeaza si se rup usor, vor avea o culoare specifica bolilor sau deficientelor din organism. De exemplu, daca suferi de anemie, unghiile vor capata o culoare albicioasa.
Afcetiunile cardiovasculare determina craparea unghiilor. In cazul in care suferim de astfel de probleme, vom observa niste puncte hemoragice ce apar pe patul unghial. Ele sunt un indicator al infectiilor de la nivelul valvelor inimii. In schimb malformatiile cardiace congenitale vor inmuia unghiile, redandu-le un aspect de valuri. Vor fi mai late si mai rotunde decat este normalul. In general vor avea culori mov-albastrii.
Stresul si anxietatea nu pot fi ignorate. Ele conduc la un viciu foarte nesanatos, cel de rosul unghiilor. Diabetul va ingalbeni unghiile. Afectiunile de la nivelui plamanilor vor fi scoase la iveala de catre unghiile invinetite, in asociere cu buzele vinetii. Pot indica:
Nivel scazut de hemoglobina;
Emfizemul pulmonar;
Pneumonia;
Bronsita cronica;
Astmul.
Roaderea unghiilor, adica onicofagia, este defapt o dependenta ce se creaza in timp, mai ales in randul tinerilor. Acest obicei negativ duce spre distrugerea sanatatii unghiei, chiar daca pare o modalitate buna de reducere a stresului. Asadar, putem sa ne deformam unghiile, dar sa ne cauzam si infectii grave. Atat femeile, cat si unii barbati vor folosi oja pentru unghii pentru a-si define personalitatea. La prima vedere, razuirea ojei de pe unghii pare a fi ceva nesimnificativ.
Totusi, acest obicei distruge stratul exterior al unghiei ce are rol de protectie. Pentru a elimina posibilele complicatii, este recomandata utilizarea produselor de curatare a ojei de pe suprafata unghiilor. Cuticulele sunt o parte esentiala ce contribuie la sanatatea unghiilor. Multi dintre noi le neglijam, iar unghiile se rup mai usor. Desigur, nu se recomanda pilirea suprafetei unghiei, iar pilirea excesiva pe partile laterale vor duce spre pierderea rezistentei.
Cum iti poti proteja unghiile?
Daca natura ruperii unghilor nu este nicidecum corelata cu vreo boala sau afectiune, exista cateva trucuri de protejare a unghiilor impotriva deteriorarii lor. De exemplu, ar trebui sa evitam sa folosim unghiile pe post de instrumente de desfacere. Pentru a mentine sanatatea unghiilor, este recomandat ca atunci cand spalam vasele sau folosim produse chimice sa utilizam manusi. Astfel, vom feri unghile de deshidratare.
Un motiv pentru care unghiile se rup usor poate fi utilizarea incorecta a pilei de unghii. In mod normal, unghiile se pilesc intr-o singura directie, fara clasica miscare de ”inainte-inapoi”. Ceea ce ne aplicam pe unghii, poate fi daunator sau nu. Insa, cand vine vorba despre gel sau lac, trebuie sa avem mai mare grija. Inainte de aplicarea lor, este bine sa folosim o baza, ce are rol de protectie a unghiei.
Stergerea lacului de pe unghii poate duce la distrugerea si deshidratarea lor. Astfel, la fel ca si mainile, unghiile vor avea nevoie de o crema hidratanta. Cel mai bine este sa fie folosita de fiecare data dupa ce ne spalam pe maini. Astfel, o crema sau un ulei pot hrani unghia si o pot proteja de ruperi si deformari. Insa, sa nu uitam de diferitele accidente ce se pot intampla la nivelul unghiilor. Acestea vor provoca leziuni si pot modifica forma unghiei. Un astfel de exemplu este o lovitura puternica la nivelul lor. Unghia se va innegri si va pica in cele din urma, crescand o alta sanatoasa. Uneori, va ramane aceasi, insa va creste in valuri.
De ce apar infectiile fungice
Onicomicoza apare atunci cand o ciuperca patogena invadeaza unghia si zona din jurul acesteia. De cele mai multe ori, apare in urma micozei piciorului, aceeasi ciuperca fiind responsabila pentru cele doua infectii, dar poate fi provocata si de distrofia unghiala preexistenta, sexul masculin, bolile circulatorii si inaintarea in varsta. Micozele se pot transmite prin contact direct cu o persoana infectata sau prin folosirea papucilor, a produselor nesterilizate de ingrijire a unghiilor, din apa piscinelor incorect tratate, la dusurile comune. Si anumite afectiuni medicale pot favoriza instalarea onicomicozelor, precum: diabetul zaharat, bolile circulatorii sau un sistem imun slabit. Unghiile false pot crea un mediu prielnic pentru inmultirea fungilor.
Semne ale unei boli care poate afecta integritatea unghiilor
Onicomicoza poate afecta una sau mai multe unghii, partial sau pe intreaga suprafata. Semne vizibile ale afectarii sunt: ingrosarea si ingalbenirea unghiei, extensia unei cruste albe cretoase sub suprafata unghiei, caderea unghiei, miros neplacut al zonei infectate. Deoarece si alte infectii pot afecta unghiile in aceeasi maniera ca si onicomicoza, singurul mod de a stabili diagnosticul corect este in urma consultului medical, cand se urmareste aspectul unghiei si se examineaza microscopic existenta culturilor patogene, pe o proba recoltata de la nivelul unghiei afectate.
In functie de tipul infectiei, medicul poate prescrie tratament antimicotic administrat intern, dar si produse topice sub forma de solutii, lacuri si creme. Durata tratamentului se poate intinde chiar si cateva luni, de aceea este foarte important sa se respecte intocmai indicatiile medicului. Din pacate, medicatia nu garanteaza eradicarea completa a cauzei, onicomicoza putand recidiva.
Sfaturi pentru a preveni aparitia unei boli la nivelul unghiilor de la maini si picioare
Onicomicoza este considerata tratata doar in momentul in care creste o unghie noua, neafectata de infectie, dar chiar si asa atunci, nu exista nicio garantie in fata unei recidive; asadar, persoana afectata trebuie sa respecte cateva reguli stricte de igiena, precum: intretinerea corecta a unghiilor, evitarea ranilor in jurul acestora, folosirea unui spray sau pudre antifungice cu regularitate, efectuarea tratamentelor de manichiura si pedichiura doar cu instrumente sterilizate in prealabil, folosirea sosetelor care pot sa absoarba umezeala, evitarea mersului descult in locuri publice, folosirea cat mai rara a unghiilor false si a lacului de unghii.