Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sangerarile spontane: De ce apar, ce boli pot ascunde, cand trebuie sa mergi la medic

Sangerarile spontane: De ce apar, ce boli pot ascunde, cand trebuie sa mergi la medic

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 iunie 2023

Exista momente cand sesizam prezenta sangelui in urina, la defecare ori situatii cand ne confruntam cu sangerari nazale sau cu hemoragii anormale intre perioadele menstruale. Pe langa acestea, pot fi numeroase situatii in care pot aparea sangerari neobisnuite. Cauze posibile ale sangerarilor neobisnuite pot include:

Traume sau leziuni: Loviturile puternice sau ranile pot provoca sangerari abundente. Este important sa aplicati presiune directa asupra zonei afectate si sa cautati ingrijire medicala imediata.
Tulburari de coagulare a sangelui: Anumite afectiuni medicale, cum ar fi hemofilia sau trombocitopenia, pot duce la sangerari excesive. Daca observati ca aveti sangerari frecvente sau greu de controlat, consultati un medic pentru evaluare si diagnostic.

Infectii sau inflamatii: Infectiile in zona genitala, digestiva sau urinara pot provoca sangerari neobisnuite. De asemenea, inflamatiile cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinala sau endometrioza, pot fi asociate cu sangerari anormale. In aceste cazuri, este important sa consultati un medic pentru evaluare si tratament adecvat.

Medicamente sau tratamente: Unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau antiinflamatoarele nesteroidiene, pot creste riscul de sangerari neobisnuite. Daca observati sangerari excesive in timp ce luati anumite medicamente sau in urma unui tratament specific, discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile disponibile. In cazul femeilor, sangerarile pot ascundeꓽ

Dezechilibre hormonale: Tulburarile hormonale pot duce la sangerari anormale. De exemplu, disfunctia hormonala poate provoca menstruatie abundenta sau neregulata la femei.
Fibroame uterine: Fibroamele uterine sunt tumori benigne care se dezvolta in peretele uterin si pot provoca sangerari menstruale abundente sau intermenstruale.
Polipi uterini: Polipii uterini sunt cresteri anormale ale tesutului in uter si pot provoca sangerari anormale si spotting.

Endometrioza: Endometrioza este o afectiune in care tesutul endometrial, care captuseste de obicei uterul, creste in afara uterului. Aceasta poate provoca sangerari abundente si dureroase.
Cancer: In cazuri rare, sangerarile anormale pot fi un semn de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin, cancerul endometrial sau cancerul ovarian.

Tipuri de sangerari spontane care pot ascunde semnele unor boli 

Prezenta sangelui in urina (hematurie) ii ofera urinei o culoare roz, rosie sau maro, in functie de cantitatea de sange prezenta si gradul de aciditate a urinei. Persoanele cu hematurie pot avea alte simptome ale tulburarilor tractului urinar, cum ar fi dureri laterale sau dureri inferioare de spate, dureri abdominale scazute, nevoie urgenta de a urina sau dificultati de urinare, in functie de cauza sangelui in urina. Daca exista suficient sange in urina, se poate forma un cheag. Cheagul poate bloca complet fluxul de urina, provocand dureri extreme bruste si incapacitate de a urina. Sangerarea suficient de severa pentru a se forma un cheag este de obicei cauzata de traumatisme ale tractului urinar. Culoarea rosie a urinei nu este intotdeauna cauzata de prezenta globulelor rosii (eritrocite) si se poate datora si urmatoarelor:

Proteinei de hemoglobina
Proteinei musculare
Unei tulburari cauzate de defectele enzimelor implicate in producerea hemei, un compus chimic care contine fier si este responsabil pentru culoarea rosie a sangelui
Alimente (de exemplu, sfecla, rubarba si uneori coloranti alimentari)
Medicamente

Cele mai frecvente cauze sunt oarecum diferite in functie de varsta persoanei afectate, dar includ, in general, urmatoareleꓽ

Infectia vezicii urinare
Infectia prostatei
Pietre
Defecte congenitale ale rinichilor si ale tractului urinar
Cauze mai putin frecvente

Cancer
Hiperplazie benigna a prostatei
Tulburari ale vaselor mici de sange ale rinichilor
Chisturi renale
Ingustarea (stenoza) sau alte anomalii ale ureterelor

Cancerul si hiperplazia benigna a prostatei pot provoca sange in urina. Aceste tulburari ar trebui suspectate in principal la persoanele cu varsta peste 50 de ani, desi persoanele mai tinere cu factori de risc (fumatul, istoricul familial sau expunerea la substante chimice) pot dezvolta cancer. Tulburarile vaselor de sange microscopice ale rinichilor pot fi o cauza la orice varsta.
Tulburarile de filtrare a rinichilor pot face parte dintr-o boala renala sau pot aparea ca urmare a unei tulburari in alte parti ale corpului.

Traumatisme severe, cum ar fi o cadere sau un accident de circulatie, pot provoca leziuni si sangerare la rinichi sau vezica. Sangerarea poate fi cauzata si de diverse proceduri si interventii chirurgicale ( de exemplu, introducerea unui cateter sau biopsie a prostatei sau rinichiului ).

Tuberculoza poate provoca sange in urina.
Alte cauze ale sangelui in urina includ inflamatia vezicii urinare din cauza radioterapiei in regiunea pelvina, anumite medicamente si tulburari ale vaselor de sange ale rinichilor.

Sangerari nazale
Exista mai multe cauze posibile ale sangerarii nazale (epistaxis), inclusiv:

Uscaciunea nazala: Aerul uscat si incalzirea interioara pot usca mucoasa nazala, determinand aparitia sangerarii nazale.
Traume sau leziuni: Loviturile in zona nasului sau leziunile cauzate de zgarieturi sau introducerea unor obiecte straine in nas pot provoca sangerare.
Infectii sau rinite alergice: Infectiile respiratorii sau alergiile care provoaca inflamatie si congestie nazala pot creste riscul de sangerare nazala.
Hipertensiune arteriala: Presiunea arteriala crescuta poate contribui la sangerarile nazale, deoarece vasele de sange fragile din nazofaringe se pot rupe mai usor.
Utilizarea excesiva a decongestionantelor nazale: Utilizarea prelungita sau excesiva a spray-urilor nazale cu efect decongestionant poate deteriora mucoasa nazala si poate duce la sangerare.
Tulburari de coagulare a sangelui: Tulburarile de coagulare, cum ar fi hemofilia sau deficienta de vitamina K, pot duce la sangerari nazale frecvente si prelungite.
Medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau antiinflamatoarele nesteroidiene, pot creste riscul de sangerare nazala.
Factori externi: Exponenta prelungita la medii cu aer uscat, iritante chimice sau substante toxice poate irita mucoasa nazala si poate provoca sangerare.

Defecare cu sange
Exista multe motive pentru care o persoana poate avea sange atunci cand are loc procesul de defecatie. Cele mai frecvente sunt:

Constipatie. Atunci cand o persoana are dificultati in golirea intestinelor si depune eforturi majore, acest lucru poate cauza aparitia sangerarii. Una dintre consecintele constipatiei este aparitia fisurilor anale. Hemoroizii sunt o alta cauza posibila. In aceste cazuri, sangerarea are o culoare rosie stralucitoare.
Cand sangele este insotit de diaree si dureri abdominale, poate fi o boala inflamatorie a intestinului, care afecteaza intestinul sau colonul. Cele mai frecvente sunt colita ulcerativa si boala Crohn. In aceste cazuri, culoarea scaunului este rosie si intunecata, amestecata.
Anemie cu deficit de fier. Este o boala care afecteaza 25% din populatie.
Diverticula benigna sau leziuni care apar in colon si pot provoca sangerare.
Cancer gastric, esofagian sau de colon.

Pentru gestionarea sangerarilor neobisnuite, iata cateva sfaturi:

Aplicati presiune directa: Daca aveti o rana care sangereaza, aplicati presiune ferma si constanta cu un tifon curat sau o carpa pentru a opri sangerarea. Ridicati membrul afectat daca este posibil. Utilizati gheata: In cazul vanatailor sau leziunilor minore, aplicati o compresa rece sau o punga cu gheata infasurata intr-un prosop subtire pe zona afectata pentru a reduce umflarea si sangerarea.

Consultati un medic: Daca sangerarea persista sau devine severa, cautati imediat asistenta medicala. Este important sa va adresati unui profesionist medical pentru a evalua cauza sangerarii si pentru a primi tratamentul adecvat. Fiti atenti la semnele de anemie: Sangerarile neobisnuite pot duce la scaderea nivelului de fier din organism si la anemie. Daca observati oboseala excesiva, slabiciune sau paloare, consultati medicul. Retineti ca sfaturile de mai sus sunt generale si ca este important sa solicitati intotdeauna sfatul unui medic atunci cand apare orice tip de sangerare neobisnuita, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor.

 

Articole similare
Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament

Dincolo de cauzele pe care le stim cu totii, exista si multe cauze rare ale halitozei. Dintre acestea amintim: cetoacidoza, cand nivelul de insulina de la persoana cu diabet este foarte scazut, se folosesc depozitele de grasime in loc de zahar, ocluzia intestinala, bronsiectazia, infectii severe ale plamanilor ca urmare a inhalarii de voma, saliva, mancare, diverse lichide.

1 iulie 2024
Edited 1 iulie 2024
citește articolul
Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata

Procesul inflamator de la nivelul peretilor vaselor de sange poate duce la anevrisme oriunde in corp, insa deseori sunt afectate arterele care iriga inima. Toate straturile inimii pot fi afectate de inflamatie, ceea ce duce la functionarea defectuoasa a valvelor inimii.

30 mai 2024
Edited 30 mai 2024
citește articolul
Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament

Xerostomia, asa cum mai este cunoscut simptomul de gura uscata, este senzatia pe care o avem cu totii uneori cand nu exista suficienta saliva produsa de glandele salivare. Asadar, avem un simptom al unei afectiuni, nu o afectiune in sine.

3 aprilie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina