Sistemul articular - dureri si afectiuni care nu tin cont mereu de varsta
Afectiunile articulare sunt peste 200 la numar si provoaca dureri in structurile care asigura mobilitatea si stabilitatea sistemului musculo-scheletal. Durerile articulare, denumite in termeni medicali artralgie, pot afecta pe oricine, insa se manifesta cu precadere la persoanele inaintate in varsta. Durerile articulare provoaca un mare disconfort de natura sa impiedice desfasurarea activitatilor zilnice.
Cum se poate imbunatati mobilitatea articulatiilor?
Pentru a imbunatati mobilitatea articulatiilor sunt recomandate exercitiile fizice usoare, din categoria streatching, yoga, exercitii aerobice, dar si practicarea inotului, joggingului si pedalatului, acestea din urma intarind musculatura si conferind mai multa elasticitate articulatiilor.
De asemenea, de o deosebita importanta in mentinerea sanatatii articulare este alimentatia. Se recomanda consumul de alimente bogate in calciu si vitamina D, in fosfor, zinc si magneziu, acizi grasi esentiali, dar si alimente care contin colagen si antioxidanti. Astfel, meniul zilnic trebuie sa contina, lactate, spanac, oua, peste, fructe de mare, nuci, seminte, dar si fructe si legume, acestea avand continut ridicat de antocianidine substante care protejeaza de degradare fibrele de colagen si tesuturile conjunctive.
Recomandarea noastra este Hydraplenish Secom la springfarma.com, un produs ideal pentru protejarea sistemului articular si ameliorarea durerilor articulare. In plus, suplimentul alimentar, fiind pe baza de colagen, este eficient si in prevenirea afectiunilor articulare, totodata, avand marele beneficiu de a imbunatati si a mentine aspectul tanar al pielii.
Cand si de ce apare durerea articulara?
Durerea articulara poate avea o multitudine de cauze, insa cele mai frecvente, care pot fi intalnite indiferent de varsta, sunt cele provenite din infectii, categorie din care fac parte gripa, pojarul, oreionul, varicela si hepatita, dar si afectiunile inflamatorii acute sau cronice.
Pe de alta parte, sportivii sau persoanele supraponderale se pot confrunta cu dureri articulare ca urmare a folosirii excesive a articulatiilor. Totodata, artralgiile pot fi provocate de traumatisme, entorse sau afectiuni la nivelul ligamentelor si tendoanelor.
In special la persoanele inaintate in varsta, cauzele durerilor articulare sunt asociate cu o serie de afectiuni care incadreaza reumatismul degenerativ, osteoporoza, osteomielita, artrita, osteoartrita, poliartrita reumatoida, guta, bursita, tendinita, insa si lupusul eritematos sistemic poate cauza artralgie.
Ce tratamente alternative amelioreaza durerea articulara?
Durerea articulara se poate trata si cu ajutorul unor remedii naturiste si tratamente alternative, insa, in principal, acestea vor fi asociate cu calmante, medicamente antiinflamatorii si geluri unguente pentru durere, in cazuri avansate chiar si injectii cu cortizon. Dincolo de administrarea suplimentelor alimentare cu rol in protejarea si imbunatatirea articulatiilor, pentru calmarea durerilor se recomanda tratamentul balnear si practicarea fizioterapiei, kinetoterapiei sau acupuncturii. Acasa, persoanele care se confrunta cu dureri de articulatii pot alterna pe zona dureroasa comprese reci, pe baza de gheata, cu comprese calde, pe baza de sare.