Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sistemul respirator: De ce avem nevoie de trahee, care sunt bolile asociate

Sistemul respirator: De ce avem nevoie de trahee, care sunt bolile asociate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 martie 2023

Traheea este o parte a sistemului respirator. Organele din sistemul respirator transporta aer bogat in oxigen la plamani, eliminand dioxidul de carbon din plamani. Cand respirati, aerul trece prin nas si laringe si apoi prin trahee.  Posibilele probleme ale traheei includ ingustarea, inflamatia si unele probleme mostenite. Este posibil sa aveti nevoie de o procedura numita traheostomie pentru a va ajuta sa respirati daca aveti probleme cu inghitirea sau o afectiune care nu va permite sa tusiti sau care afecteaza respiratia.

Traheea este un tub care incepe in laringe si se extinde la piept, putand fi definit ca un tub flexibil care insoteste laringele in miscarile pe care le efectueaza. Partea superioara este putin mai lata decat cea inferioara. La un barbat adult poate ajunge la aproximativ 12 centimetri, in timp ce la o femeie va ajunge la aproximativ 11. In ciuda acestor masuri, lungimea sa nu este ceva fix, dar se va lungi sau contracta pe masura ce laringele face miscari diferite.

In raport cu diametrul sau, traheea este diferita in functie de varsta si sex, date importante atunci cand se efectueaza examinari traheale. Traheea se extinde intre laringe si torace, traversand linia mediana (desi se inclina usor spre stanga). Partea cervicala a traheei, situata in compartimentul visceral anterior (pretraheal) al gatului, incepe la marginea inferioara a laringelui (cartilajul cricoid sau marul lui adam) situat la nivelul vertebrei C6. Se termina la nivelul crestaturii jugulare a sternului, reprezentand marginea superioara a mediastinului superior.

Partea toracica a traheei este situata in mediastinul superior al toracelui, incepe la deschiderea toracica superioara si se termina la bifurcatia traheala. Bifurcatia poate fi localizata oriunde intre nivelurile celei de-a patra si celei de-a saptea vertebre toracice. Traheea si bronhiile formeaza impreuna arborele traheobronchial. Partea toracica este impartita la nivelul bifurcatiei traheale in bronhiile principale dreapta si stanga. Bronhiile principale din dreapta sunt mai scurte, mai late si au o traiectorie aproape verticala in comparatie cu stanga. Fiecare bronhie principala este impartita in bronhii intrapulmonare mai mici si mai mici care se extind in plamani:

Care sunt functiile care tin de trahee

Traheea face parte din aparatul conductor al sistemului respirator. Functia sa principala este de a transporta aerul oxigenat de la tractul respirator superior la alveole, pentru schimbul de gaze. Aerul umplut cu dioxid de carbon rezultat este transportat de sistemul traheobronchial in cavitatea bucala si nas pentru excretie.

Traheea protejeaza, de asemenea, tractul respirator prin metode fizice si imunologice. In plus fata de oxigen si dioxid de carbon, aerul inconjurator contine, de asemenea, multi agenti potential daunatori, cum ar fi agenti patogeni, deseuri, gaze si substante chimice. Celulele caliciforme care captusesc traheea secreta mucus care capteaza orice substanta nedorita. Celulele imune si secretiile lor (lizozim, anticorpi IgA, limfocite) impiedica microorganismele daunatoare sa ajunga la caile respiratorii inferioare. Particulele captate sunt apoi eliminate din trahee prin fluxul de respingere mucociliara. Acest sistem le impinge in sus spre faringe si gura pentru excretie. Excretia mucociliara este facilitata de reflexul tusei.

Afectiuni ale traheei si simptomele acestora
Simptomele posibile variaza in functie de tipul de boala traheala. Exista multe tipuri de boli ale traheei, atat canceroase, cat si necanceroase.

Traheita
Cand vorbim despre traheita, ne referim la infectia acuta a traheei. Originea traheitei infectioase poate fi virala sau bacteriana. Prezentarea clinica a traheitei, traheobronchitei si traheitei bacteriene depinde de tipul de infectie si de gradul de obstructie a cailor aeriene superioare. Daca exista o suprainfectie bacteriana, atunci aceasta poate evolua intr-o laringotraheita bacteriana care este mai grava si poate avea complicatii, cum ar fi formarea de pseudomembrane care pot acoperi o parte a cailor aeriene superioare, trahee si chiar afecteaza bronhiile.

Tumori traheale si bronsice
Tumorile care isi au originea in trahee si bronhii sunt rare. Marea majoritate a tumorilor traheale si bronsice adulte sunt canceroase.

Tumorile canceroase ale traheei si bronhiilor includ:

Carcinom cu celule scuamoase - Aceasta este cea mai comuna forma de tumori traheale. Este un cancer cu crestere rapida si, de obicei, provine din partea inferioara a traheei. Pe masura ce creste, carcinomul cu celule scuamoase patrunde adesea in peretele cailor respiratorii, ceea ce poate duce la ulceratii si sangerari in trahee.

Unele tipuri de tumori necanceroase (benigne) ale traheei si bronhiilor includ si:

Hemangioame - Acest tip de tumora traheala benigna implica o acumulare anormala de vase de sange in trahee.

Tumorile traheale si bronsice pot provoca:

Dificultati de respiratie
Respiratie suieratoare
Stridor, un sunet scartait, cauzat de un blocaj in caile respiratorii

Carcinomul cu celule scuamoase poate duce la ulcere si sangerare in trahee. Tumorile traheale non-canceroase si bronsice au simptome similare cu cele ale tumorilor canceroase.

Traheomalacia
Este o anomalie congenitala care afecteaza dezvoltarea inelelor cartilajului traheal. Daca cartilajul bronsic este afectat, conditia se numeste broncomalacie. Daca sunt afectate atat traheea, cat si bronhiile, tulburarea se numeste traheobroncmalacia. Printre cele mai frecvente simptome ale traheobroncomalaciei sunt si urmatoarele: Tuse, Respiratie suieratoare, Dificultati de respiratie.

Bolile traheale si bronsice pot fi dificil de diagnosticat pe masura ce simptomele progreseaza incet si pot fi confundate cu astmul, bronsita, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si alte afectiuni. Daca pacientul prezinta simptome cum ar fi dificultati de respiratie, sau respiratie suieratoare, medicul va face o evaluare completa, care va include revizuirea istoricului medical si un examen fizic. Testele utilizate pentru diagnosticarea si stabilizarea cailor respiratorii includ:

Tomografie computerizata (CT) a pieptului - Aceasta tehnica ofera o vedere tridimensionala a cailor respiratorii si poate ajuta la determinarea cauzei si a extinderii bolilor traheei.
Laringoscopie - In aceasta tehnica, un tub ingust, flexibil (endoscop) echipat cu o camera mica la capat este introdus prin nas pentru a examina laringele si portiunea superioara a cailor respiratorii. Acest lucru se face, de obicei, in cabinetul medicului sub anestezie topica.
Bronhoscopie - Un tub flexibil rigid echipat cu o camera mica la capat (numit bronhoscop) este introdus prin nas sau gura pentru a examina traheea si bronhiile.
Biopsie - Un esantion de tesut traheal sau bronsic este indepartat prin bronhoscop pentru examinare. 

Ce este hipoxia si ce legatura are cu traheea

Cand auzim termenul de ,,hipoxia cerebrala" ne referim la momentele cand, din cauza lipsei de oxigen din cutia craniana si a presiunii parțiale a oxigenului se genereaza disfunctionalitati in functionarea sinapselor neuronale și a restului sistemului nervos. Vorbim de o stare patologica, iar site-ul nostru o sa va ofere in randurile care urmeaza raspuns la cateva intrebari.

Atunci cand vorbim de hipoxie cerebrala avem o cauza si un efect. Daca vorbim de acele lucruri care determina reducerea de activitate cerebrala putem vorbi de aerul poluat puternic dar si o criza cronica de anxietate. Hipoxia cerebrala reprezinta un deficit de oxigen care afecteaza creierul. Apare atunci cand creierul nu primeste suficient oxigen.

Hipoxia cerebrala este o urgenta medicala deoarece creierul are nevoie de o cantitate constanta de oxigen si substante nutritive pentru a functiona corespunzator. Fara oxigen sinapsele neuronale intra in blocaj. Atunci cand nu mai ai aer din cauza unui incident precum inec, sufocare, apnee de somn cronica, stop cardiac sau accident cerebral, creierul intra intr-o stare care genereaza convulsii, ameteala, iar daca lucrurile nu se rezolva in scurt timp organismul intra in coma si moarte cerebrala.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina