Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Statinele: Cum ajuta aceste medicamente reglarea colesterolului

Statinele: Cum ajuta aceste medicamente reglarea colesterolului

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 mai 2023 Ultima actualizare: 16 mai 2023

Statinele sunt un grup de medicamente care pot ajuta la scaderea nivelului colesterolului lipoproteic cu densitate scazuta (LDL) din sange. Colesterolul LDL este denumit "colesterol rau", iar statinele reduc productia acestuia in interiorul ficatului. Statinele reduc colesterolul din sange prin reducerea capacitatii ficatului de a produce colesterol. Acest lucru ii permite ficatului sa accepte mai mult colesterol din sange, ceea ce, la randul sau, duce la scaderea nivelului de colesterol. Acestea pot reduce nivelul colesterolului LDL (colesterolul „rau”) cu mai mult de 50%.

Aceste medicamente ajuta, de asemenea, la prevenirea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale si in plus, pot scadea trigliceridele si pot stimula colesterolul lipoproteic cu densitate mare (HDL) - cunoscut sub numele de colesterol "bun". Statinele functioneaza cel mai bine atunci cand sunt combinate cu un plan de alimentatie sanatoasa pentru inima, exercitii fizice regulate si alte obiceiuri sanatoase.

Ce trebuie sa stii despre statine?

Avand un nivel ridicat de colesterol LDL, acest lucru este potential periculos, deoarece poate duce la o intarire si ingustare a arterelor (ateroscleroza) si boli cardiovasculare, patologii care sunt o cauza frecventa de deces. Principalele tipuri de boli cardiovasculare sunt:

Boala coronariana - atunci cand alimentarea cu sange a inimii devine restrictionata
Angina - durere toracica cauzata de fluxul sanguin redus la nivelul muschilor inimii
Atacuri de cord – atunci cand alimentarea cu sange a inimii este brusc blocata
Accident vascular cerebral – atunci cand alimentarea cu sange a creierului devine blocata
Un medic poate recomanda administrarea statinelor daca:

Ati fost diagnosticat cu o forma de boala cardiovasculara
Istoricul medical personal si de familie sugereaza ca este probabil sa dezvoltati o afectiune cardiovasculara la un moment dat in urmatorii 10 de ani, iar masurile privind stilul de viata nu au redus acest risc. Discutati cu medicul daca exista un anumit moment al zilei in care ar trebui sa luati statinele. De obicei, trebuie sa continuati sa luati statine pe viata, deoarece daca incetati sa le luati, colesterolul va reveni la un nivel ridicat.

Daca uitati sa luati doza, nu luati una in plus pentru a compensa. Luati urmatoarea doza ca de obicei a doua zi. Daca luati accidental prea multe comprimate de statina (mai mult decat doza zilnica obisnuita), contactati un medic sau un farmacist pentru sfaturi sau sunati la 112.

Tipuri de medicamente cu statine
Rosuvastatina
Simvastatina
Atorvastatina
Fluvastatina
Lovastatin
Pitavastatin
Pravastatina
Uneori, statinele sunt puse impreuna cu un alt medicament intr-o pastila, cum ar fi:

Simvastatina cu ezetimib sau niacina.
Atorvastatina cu ezetimib sau amlodipina.
Lovastatin cu niacina..

Ce fac si cum functioneaza statinele?
Statinele scad LDL (lipoproteine cu densitate scazuta) sau colesterolul rau si pot creste HDL (lipoproteine cu densitate ridicata) sau colesterolul bun. LDL este rau pentru ca se acumuleaza in interiorul arterelor. HDL este bun, deoarece aduce colesterol la ficat, care il scoate din organism. Aceste medicamente nu lasa ficatul sa aiba o enzima de care are nevoie pentru a crea colesterol. Corpul produce 75% din colesterol, asa ca ajutandu-l sa faca mai putin poate face o mare diferenta. Restul colesterolului din organism provine din ceea ce manancati

De ce am colesterol ridicat daca mananc alimente sanatoase?
Puteti obtine gene de la parinti, iar acele gene ii ”spun” corpului sa produca mai mult colesterol decat aveti nevoie sau sa nu absoarba colesterolul de care are nevoie. Diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau colesterolul ridicat si utilizarea produselor din tutun sunt toti factori de risc pentru aparitia bolilor de inima. Medicul va lua in considerare varsta, sexul, precum si alti factori atunci cand decid sa va prescrie aceste medicamente. Medicii prescriu statine pentru persoanele care:

Au colesterol ridicat (LDL peste 190 mg / dl) pe care exercitiile fizice si modificarile dietei nu le-au putut reduce.
Au avut un accident vascular cerebral, atac de cord sau boala arteriala periferica.
Au diabet zaharat si un LDL de cel putin 70 mg / dl si au varsta cuprinsa intre 40 si 75 de ani.

Care sunt avantajele statinelor?
Statinele reduc riscul de a avea un accident vascular cerebral sau un atac de cord, deoarece reduc cantitatea de colesterol rau din sange. Colesterolul poate face arterele inguste (ateroscleroza), ceea ce face dificila circulatia sangelui si va face predispusi in fata unui atac de cord sau accident vascular cerebral. Scaderea nivelului de colesterol cu statine ajuta la scaderea riscului de accident vascular cerebral, atac de cord si alte boli legate de vase. Potrivit medicilor, statinele functioneaza mai bine decat orice alt tratament pentru colesterol.

Statinele ofera alte beneficii in afara de scaderea colesterolului. De exemplu, acestea ajuta la stabilizarea mucoasei vaselor de sange, ceea ce aduce beneficii intregului organism. Acest lucru face, de asemenea, placa mai putin probabil sa se rupa in inima, reducand riscul unui atac de cord. Statinele ajuta, de asemenea, la relaxarea vaselor de sange, ceea ce duce la o scadere a tensiunii arteriale.

Care sunt efectele secundare ale statinelor?
Cele mai frecvente efecte secundare ale statinelor includ greata, varsaturi si dureri si dureri in muschi si articulatii. De asemenea, puteti avea constipatie, gaze sau diaree. Majoritatea oamenilor sunt capabili sa ia statine fara a experimenta efecte secundare, iar cele mai frecvente efecte secundare ale statinelor sunt usoare. Pe masura ce corpul se adapteaza la medicamente, efectele secundare dispar adesea.

Unele efecte secundare mai grave ale statinelor includꓽ

Diabet de tip 2 sau nivel ridicat de zahar in sange
Confuzie si pierderi de memorie
Leziuni hepatice
Deteriorarea rinichilor
Deteriorarea ficatului.
Probleme cu muschii.

Adultii si adolescentii pot lua statine. Majoritatea oamenilor nu au efecte secundare de la statine, dar nu ar trebui sa le luati daca sunteti gravida, alaptati sau aveti anumite tipuri de boli hepatice. Spuneti-i medicului daca aveti diabet. Daca sunteti deja la risc pentru diabet zaharat, statinele pot spori riscul de a-l obtine.

Unii oameni au o interactiune cu un alt medicament in timp ce iau statine. Ori de cate ori medicul dumneavoastra ia in considerare prescrierea de medicamente, este important sa ii comunicati orice tip de medicamente luati, inclusiv cele pe baza de prescriptie medicala, medicamente pe care le cumparati fara prescriptie medicala, vitamine si suplimente alimentare etc. Daca un tip de statine va cauzeaza efecte adverse, consultati medicul.  

Corticosteroizii: ce sunt, beneficii si efecte adverse ale utilizarii pe termen lung

Corticosteroizii sunt un tip de medicament antiinflamator si sunt prescrisi pentru o gama larga de conditii. Acestia sunt o versiune de hormoni produsi in mod normal de glandele suprarenale (2 glande mici care stau pe partea superioara a rinichilor). Corticosteroizii sunt utilizati in principal pentru a reduce inflamatia si pentru a suprima sistemul imunitar, pentru a trata conditii precum: astm, rinita alergica si febra fanului, urticarie, eczeme atopice, articulatii dureroase si inflamate, muschi si tendoane, lupus, printre altele. Corticosteroizii pot fi, de asemenea, utilizati pentru a inlocui anumiti hormoni care nu sunt produsi in mod natural de organism. Acest lucru este valabil la persoanele cu boala Addison.

Nu toti pacientii vor dezvolta efecte secundare. Cat de des apare orice efect secundar variaza de la o persoana la alta. Daca utilizarea corticosteroizilor este scurta (de la cateva zile la cateva saptamani), este posibil ca nici unul dintre efectele secundare enumerate sa nu apara. Efectele secundare enumerate aici, in general, nu apar atunci cand se administreaza injectii ocazionale cu steroizi pentru artrita, tendinita sau bursita.

Cum te ajuta corticosteroizii?

Bibliografie:

Hoehn K, Marieb EN (2010). Human Anatomy & Physiology. San Francisco: Benjamin Cummings. ISBN 978-0-321-60261-9.
Chyun YS, Kream BE, Raisz LG (February 1984). "Cortisol decreases bone formation by inhibiting periosteal cell proliferation". Endocrinology;
Laycock JF (2013). Integrated endocrinology. Meeran, Karim. Chichester, West Sussex, UK: Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-118-45064-2. OCLC 794973804;
Martin PA, Crump MH (2003). "The adrenal gland". In Dooley MP, Pineda MH (eds.). McDonald's veterinary endocrinology and reproduction;
Coderre L, Srivastava AK, Chiasson JL (June 1991). "Role of glucocorticoid in the regulation of glycogen metabolism in skeletal muscle". The American Journal of Physiology;

Articole similare
Hipercolesterolemia: Cum apare, simptome, metode de preventie si tratament Hipercolesterolemia: Cum apare, simptome, metode de preventie si tratament

Hipercolesterolemia reprezinta o afectiune ce este caracterizata prin niveluri ridicate de colesterol in sange. Colesterolul reprezinta un tip de grasime sau lipide care este esential pentru functionarea normala a organismului, insa excesul de colesterol poate sa duca la depunerea sa pe peretii arterelor, astfel formand placi de aterom. Aceasta poate sa duca la ingustarea si la rigidizarea arterelor, fapt ce duce la cresterea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv boala coronariana, boli arteriale periferice si accident vascular cerebral.

6 iunie 2024
Edited 6 septembrie 2024
citește articolul
Colesterol seric total: ce inseamna si care sunt valorile normale? Colesterol seric total: ce inseamna si care sunt valorile normale?

Ai primit rezultatele analizelor si nu intelegi prea clar la ce se refera toate acele valori ale colesterolului? Ei bine, primul pas spre o sanatate mai buna este sa intelegi cum functioneaza organismul din acest punct de vedere.

31 mai 2017
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru

Colesterolul este un tip de substanta grasa care se gaseste in majoritatea alimentelor de origine animala, insa poate fi produs si de organismul nostru. Acesta are rolul de a mentine integritatea celulara, de a sustine buna functionare a sistemului nervos si imunitar si de a participa la sinteza anumitor hormoni, dar si a bilei. Colesterolul se imparte in doua mari categorii: colesterol „bun”, HDL, si colesterol „rau”, LDL.

31 mai 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina