Corticosteroizii: ce sunt, beneficii si efecte adverse ale utilizarii pe termen lung
Corticosteroizii sunt un tip de medicament antiinflamator si sunt prescrisi pentru o gama larga de conditii. Acestia sunt o versiune de hormoni produsi in mod normal de glandele suprarenale (2 glande mici care stau pe partea superioara a rinichilor).
Corticosteroizii sunt utilizati in principal pentru a reduce inflamatia si pentru a suprima sistemul imunitar, pentru a trata conditii precum: astm, rinita alergica si febra fanului, urticarie, eczeme atopice, articulatii dureroase si inflamate, muschi si tendoane, lupus, printre altele. Corticosteroizii pot fi, de asemenea, utilizati pentru a inlocui anumiti hormoni care nu sunt produsi in mod natural de organism. Acest lucru este valabil la persoanele cu boala Addison.
Cum functioneaza corticosteroizii? Tipuri de corticosteroizi
Acestia actioneaza prin scaderea inflamatiei si reducerea activitatii sistemului imunitar. Inflamatia este un proces in care celulele albe din sange si substantele chimice ale organismului pot proteja impotriva infectiilor si a substantelor straine, cum ar fi bacteriile si virusii. In anumite boli, totusi, sistemul de aparare al organismului (sistemul imunitar) nu functioneaza corect. Acest lucru ar putea provoca inflamatii, iar semnele includ:
Roseata
Caldura
Umflare
Durere
Corticosteroizii reduc productia de substante chimice care provoaca inflamatie. Acest lucru ajuta la mentinerea leziunilor tisulare cat mai scazute posibil. Acestia reduc, de asemenea, activitatea sistemului imunitar prin afectarea modului in care functioneaza celulele albe din sange. Corticosteroizii sunt disponibili sub diferite forme, inclusiv:
comprimate (corticosteroizi orali)
injectii - care pot fi in vasele de sange, articulatii sau muschi
inhalatoare – cum ar fi spray-uri nazale sau gura
lotiuni, geluri sau creme (corticosteroizi topici)
Cine poate utiliza corticosteroizi?
Pentru majoritatea oamenilor, inhalatoarele cu steroizi si injectiile cu steroizi nu ar trebui sa provoace efecte secundare negative. Tabletele cu steroizi sunt prescrise in general cu mai multa precautie, deoarece acestea pot provoca mai multe probleme.
Tablete de steroizi
Tabletele cu corticosteroizi sunt cel mai puternic tip de medicamente cu steroizi. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea pot afecta intregul corp. Acestea nu ar trebui sa fie utilizate daca aveti o infectie raspandita in curs de desfasurare, deoarece corticosteroizii o pot face mai severa. Cu toate acestea, trebuie sa continuati sa luati corticosteroizi daca dezvoltati o infectie in timp ce le luati, daca medicul nu va sfatuieste altfel.
Tabletele cu steroizi trebuie utilizate cu prudenta la persoanele cu:
Probleme hepatice, cum ar fi boala hepatica
Probleme de sanatate mintala sau de comportament
Care au rani – vindecarea poate fi intarziata
De asemenea, acestea trebuie utilizate cu precautie la persoanele cu anumite conditii de sanatate, inclusiv:
Insuficienta cardiaca
Un atac de cord recent
Tensiune arteriala ridicata
Diabet
Epilepsie
Glaucom
Glanda tiroida subactiva
Osteoporoza
Obezitate
Psihoza
Ulcere stomacale
In aceste situatii, vi se vor prescrie corticosteroizi orali numai daca beneficiile tratamentului depasesc orice riscuri potentiale.
Injectii cu corticosteroizi
Majoritatea oamenilor pot face in siguranta injectii cu corticosteroizi. Cu toate acestea, acestea trebuie evitate sau utilizate cu prudenta daca aveti o infectie in curs de desfasurare sau o tulburare de coagulare a sangelui (cum ar fi hemofilia).
Inhalatoare si spray-uri cu corticosteroizi
Nu exista, in general, niciun motiv pentru care cineva nu ar trebui sa fie in masura sa utilizeze un inhalator sau spray cu corticosteroizi. Cu toate acestea, acestea trebuie utilizate cu prudenta la persoanele cu infectii in curs de desfasurare, cum ar fi tuberculoza.
Pentru ce afectiune se administreaza?
Corticosteroizii sunt utilizati pentru a trata multe afectiuni in care sistemul de aparare al organismului nu functioneaza corespunzator si provoaca leziuni ale tesuturilor. Aceste medicamente pot fi principala terapie pentru anumite boli. Pentru alte conditii, corticosteroizii ar putea fi utilizati numai cu moderatie sau atunci cand alte masuri nu au fost de succes.
Corticosteroizii sunt utilizati in tratamentul anumitor afectiuni inflamatorii reumatologice, cum ar fi:
Vasculita sistemica (inflamatia vaselor de sange).
Miozita (inflamatia muschiului).
Artrita reumatoida (artrita inflamatorie cronica).
Lupus eritematos sistemic (o boala generalizata cauzata de functia anormala a sistemului imunitar).
Ce beneficii au corticosteroizii?
Atunci cand inflamatia ameninta sa deterioreze organele critice ale corpului, corticosteroizii pot fi salvatori de organe si, in multe cazuri, salvatori de vieti. De exemplu, pot preveni agravarea inflamatiei renale, care ar putea duce la insuficienta renala la persoanele care au lupus sau vasculita. Pentru acesti pacienti, terapia cu corticosteroizi ar putea elimina necesitatea dializei sau transplantului de rinichi.
Dozele mici de corticosteroizi ar putea oferi o ameliorare semnificativa a durerii si rigiditatii pentru persoanele cu artrita reumatoida. Utilizarea pe termen scurt a unor doze mai mari de ar putea ajuta o persoana sa se recupereze de la episoadele severe ale artritei.
Decizia de a prescrie corticosteroizi este intotdeauna luata pe o baza individuala. Medicul va lua in considerare varsta, activitatea fizica si alte medicamente pe care le luati. De asemenea, specialistul se va asigura, de asemenea, ca ati inteles beneficiile potentiale si riscurile ce vizeaza aceste medicamente, inainte de a incepe sa le luati.
Beneficiile si riscurile potentiale ale steroizilor variaza in functie de:
Natura si severitatea bolii tratate.
Prezenta sau absenta altor alternative de tratament.
Prezenta sau absenta altor probleme medicale semnificative.
Care sunt posibilele efecte secundare ale steroizilor?
Riscul de efecte secundare depinde de doza, tipul de corticosteroizi si durata tratamentului. Unele efecte secundare sunt mai grave decat altele, insa cele mai comune reactii adverse includ:
Cresterea apetitului.
Crestere in greutate.
Schimbari in starea de spirit.
Slabiciune musculara.
Vedere incetosata.
Cresterea parului de pe corp.
Vanatai usoare.
Rezistenta mai mica la infectii.
Fata umflata, "pufoasa".
Acnee.
Osteoporoza (boala de slabire osoasa).
Debutul sau agravarea diabetului.
Debutul sau agravarea tensiunii arteriale ridicate.
Iritarea stomacului.
Nervozitate, neliniste.
Dificultati de somn.
Cataracta sau glaucomul.
Retentie de apa, umflare.
Aceste efecte secundare sunt cele mai frecvente efecte secundare, insa nu se rezuma doar la acestea. Adresati-va intotdeauna medicului dumneavoastra daca aveti intrebari cu privire la situatia dumneavoastra personala.
Toata lumea are efecte secundare?
Nu toti pacientii vor dezvolta efecte secundare. Cat de des apare orice efect secundar variaza de la o persoana la alta. Daca utilizarea corticosteroizilor este scurta (de la cateva zile la cateva saptamani), este posibil ca nici unul dintre efectele secundare enumerate sa nu apara. Efectele secundare enumerate aici, in general, nu apar atunci cand se administreaza injectii ocazionale cu steroizi pentru artrita, tendinita sau bursita.
Cu toate acestea, daca utilizarea corticosteroizilor implica doze mari si este prelungita (timp de cateva luni pana la cativa ani), poate aparea o crestere a numarului de efecte secundare. Utilizarea prelungita a dozelor mari este justificata numai pentru bolile grave care reprezinta riscuri grave pentru pacient.
Cum pot fi reduse efectele secundare?
Pentru a minimiza efectele secundare ale corticosteroizilor, medicii si pacientii trebuie sa:
Utilizati-i numai atunci cand este necesar.
Urmariti indeaproape pacientul pentru a detecta semnele precoce ale efectelor secundare grave.
Daca este posibil, utilizati steroizi locali pentru probleme locale.
Utilizati cea mai mica doza necesara pentru a controla boala.
Reduceti doza treptat, atat timp cat boala ramane sub control.
Monitorizati frecvent tensiunea arteriala si zaharul din sange si tratati daca este necesar.
Monitorizati densitatea osoasa si prescrieti medicamente si suplimente pentru a ajuta la sanatatea osoasa.
Exista si alte modalitati de a preveni anumite efecte secundare, iar acestea trebuie discutate individual cu medicul dumneavoastra.
Cortizolul: De ce avem nevoie de acest hormon. Ce legatura are cu corticosteroizii
Cortizolul este un hormon care mai este cunoscut si sub numele de hidrocortizol. Este un hormon steroid eliberat de cortexul suprarenale. Acesta este un "hormon de stres" care devine eliberat pentru a arata "lupta sau raspunsul la zbor" in conditii stresante. Cortizolul poate creste zahar din sange cu gluconeogeneza .
Este clasificat ca un glucocorticoid care poate stimula formarea glicogenului hepatic. De asemenea, are capacitatea de a suprima sistemul imunitar si actioneaza ca un compus antiinflamator. Cortizolul are capacitatea de a reduce substantele responsabile de raspunsul inflamator. Prin urmare, este administrat ca un medicament pentru boli reumatoide si alergii.
Uneori este folosit si pentru tratarea eruptiilor cutanate si a eczemelor. Daca nivelul cortizolului din organism este constant ridicat, acesta poate duce la proteoliza si, prin urmare, la pierderea musculara. Aceasta poate, de asemenea, reduce formarea osoasa. Cortizolul are, de asemenea, capacitatea de a actiona ca un hormon antidiuretic. De ce avem nevoie de acest hormon si de ce nu trebuie sa abuzam de tratamentele bazate pe acest hormon descopera in urmatorul material.
Lucruri mai putin cunoscute despre cortizol
Bibliografie:
Hoehn K, Marieb EN (2010). Human Anatomy & Physiology. San Francisco: Benjamin Cummings. ISBN 978-0-321-60261-9.
Chyun YS, Kream BE, Raisz LG (February 1984). "Cortisol decreases bone formation by inhibiting periosteal cell proliferation". Endocrinology;
Laycock JF (2013). Integrated endocrinology. Meeran, Karim. Chichester, West Sussex, UK: Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-118-45064-2. OCLC 794973804;
Martin PA, Crump MH (2003). "The adrenal gland". In Dooley MP, Pineda MH (eds.). McDonald's veterinary endocrinology and reproduction;
Coderre L, Srivastava AK, Chiasson JL (June 1991). "Role of glucocorticoid in the regulation of glycogen metabolism in skeletal muscle". The American Journal of Physiology;
Macfarlane DP, Forbes S, Walker BR (May 2008). "Glucocorticoids and fatty acid metabolism in humans: fuelling fat redistribution in the metabolic syndrome". The Journal of Endocrinology;