Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hipercolesterolemia: Cum apare, simptome, metode de preventie si tratament

Hipercolesterolemia: Cum apare, simptome, metode de preventie si tratament

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 februarie 2023 Ultima actualizare: 3 februarie 2023

Colesterolul este o substanta grasa care face parte din majoritatea membranelor celulare si a diferitilor hormoni. Prin urmare, este necesar pentru corpul nostru, iar organismul este capabil sa produca tot colesterolul de care are nevoie pentru a ramane sanatos. Hipercolesterolemia, indiferent daca este vorba de copii sau adulti, se poate observa in profilul lipidic, aparand valori mari ale colesterolului LDL si ale trigliceridelor (trigliceridele sunt lipidele ce stocheaza surplusul de energie din dieta).

Tipuri de colesterol

Valori mari ale colesterolului sunt cauzate de anumite obiceiuri nesanatoase, in principal cele alimentare. In situatia in care se consuma alimente cu grasimi saturate, grasimi trans si colesterol, corpul poate produce mai mult colesterol decat are nevoie. Grasimile saturate se gasesc mai ales in alimentele care contin grasimi animale, cum ar fi carnea, branza, laptele integral si untul. Dar, de asemenea, in unele grasimi vegetale, cum ar fi uleiul de palmier si nuca de cocos. Grasimile trans se gasesc in produse cum ar fi margarina, biscuiti dulci si sarati, alimente prajite,  prajituri si produse de patiserie. In functie de lipoproteinele ce il transporta prin sange, colesterolul se imparte inꓽ

Colesterol LDL - Lipoproteine cu densitate moleculara mica (Low Density Lipoprotein, prescurtat ”LDL”)
Colesterol HDL - Lipoproteine cu densitate moleculara mare (High Density Lipoprotein, prescurtat ”HDL”

Nivelul de colesterol e legat direct de anumiti factori precum:

Alimentatia dezorganizata - Acesta este principalul factor de risc pentru hipercolesterolemie, insa este modificabil si poate schimba nivelul colesterolului. In dieta influenteaza nu numai cantitatea totala de grasimi care sunt ingerate cu alimente, ci si tipul de grasime. Cel mai mare risc este legat de grasimile saturate, colesterol, acizi grasi trans si grasimi hidrogenate (care se solidifica la temperatura camerei).

Greutatea peste indicele de normalitate -  Obezitatea in randul copiilor si tinerilor a crescut foarte mult in ultimii ani. Astazi este o problema majora de sanatate si a fost asociata cu niveluri ridicate de colesterol.

Activitate fizica redusa - Ca si in cazul alimentatiei, in ultimii ani a avut loc o schimbare majora in stilul de viata. Atat copiii, cat si adultii sunt mai sedentari. Astazi, copiii petrec multe ore uitandu-se la televizor, jucandu-se cu computere sau jocuri video. Multi nu petrec timp facand sporturi sau jocuri care implica exercitii fizice, ceea ce se traduce in cheltuieli mai mici de energie, ceea ce favorizeaza obezitatea in copilarie si o rata mai mare a valorilor colesterolului.

Exista si alti factori care influenteaza nivelul colesterolului, insa acestia nu se pot modifica, precum sexul sau varsta, dar si mostenirea genetica (genele determina partial cantitatea de colesterol pe care organismul o produce si exista anumite boli mostenite care determina colesterolul ridicat, cum ar fi hipercolesterolemia familiala).

Diferente dintre colesterol bun si colesterol rau?

Colesterolul se deplaseaza prin organism, mergand de la ficat unde se formeaza, la partile corpului unde este nevoie de el. Pentru a face acest lucru, trebuie sa fie combinat cu unele proteine de transport, iar unirea celor doua este ceea ce se numeste lipoproteine.  Lipoproteinele cu densitate scazuta sau colesterolul LDL se numesc colesterol ”rau”. Ei sunt principalii transportori ai colesterolului prin vasele de sange de unde se formeaza, in ficat, in restul corpului. Si daca exista mult colesterol LDL in sange, se poate acumula in peretii arterelor, iar astfel se formeaza placi groase, dure, numite placi de aterom. Aceste placi cresc treptat pe masura ce se depune tot mai mult colesterol, rezultand ingustarea, ba chiar infundarea arterelor, fapt ce conduce la o lipsa a fluxului de sange in acea parte a corpului. Daca este in inima, poate provoca un infarct miocardic. Si daca este in creier, poate aparea un accident vascular cerebral. Prin urmare, daca colesterolul LDL este ridicat, exista un risc crescut de boli cardiovasculare.

Lipoproteinele cu densitate mare sau colesterolul HDL ceea ce este cunoscut sub numele de colesterol ”bun”. Functia lor este de a elimina colesterolul din artere, ducandu-l la ficat, pentru a fi eliminat din organism. Prin urmare, daca colesterolul HDL este ridicat, acesta protejeaza organismul. Colesterolul total din sange este suma colesterolului transportat in particulele de LDL, HDL si alte lipoproteine.

Cand nivelul de colesterol din sange poate indica probleme de sanatate?

Hipercolesterolemia poate incepe inca din copilarie, fiind unul dintre principalii factori care predispun la suferinta bolilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale. De obicei, aceste boli asociate cu colesterolul ridicat nu sunt observate in copilarie. Dar ele pot aparea devreme la varsta adulta, in special la copiii ai caror familii au avut hipercolesterolemie sau boli cardiace premature. Prin urmare, medicul pediatru va fi cel care va va spune daca este necesar sau nu sa analizati colesterolul copilului, dupa evaluarea posibililor factori de risc pentru colesterolul ridicat:

Posibile forme genetice de hipercolesterolemie, cum ar fi hipercolesterolemia familiala. Acestia sunt copiii ai caror parinti sau bunici au suferit de boli cardiovasculare inainte de varsta de 55 ani la barbati sau inainte de varsta de 65 ani la femei. Sau daca un parinte are colesterol mai mare de 240 mg / dl. Unele boli asociate cu cresterea colesterolului. De exemplu, hipotiroidism, obezitate, hipertensiune arteriala sau diabet. Hipercolesterolemia la copii este atunci cand colesterolul LDL este  mai mare de 110 mg / dl, HDL colesterol trebuie sa aiba valori mai mare de 45 mg/dl, iar trigliceridele sa fie sub 100 mg/dl pana la varsta de 9 ani si sub 130 mg/dl la copiii care au peste 10 ani. 

De obicei, nu exista semne sau simptome la copii si adolescenti, insa acestea apar, in general, atunci cand apar complicatiile cardiovasculare. Cu toate acestea, putem regasi anumiti factori de risc care au legatura cu nivelul crescut de colesterol. Il gasim in situatii precumꓽ Hipotiroidism, Diabet zaharat, Boli renale cronice, Obezitate, Boli inflamatorii cronice.

Ce trebuie sa tii minte cand vine vorba de efectele colesterolului asupra organismului

Colesterolul devine nociv organismului daca nu se incadreaza in valorile de mai sus, caz in care ne confruntam cu o crestere a sa, numita in termeni medicali hipercolesterolemie. Aceasta afecteaza peste jumatate din populatia Romaniei si, din pacate, studiile au evidentiat ca, desi este o boala a inaintarii in varsta, tot mai multi tineri sunt afectati.

Hipercolesterolemia nu prezinta semne si simptome clinice, insa sta la baza aparitiei problemelor cardiovasculare, deoarece surplusul de colesterol se depune sub forma de placa de aterom pe peretii vaselor. Astfel, acestea isi pierd elasticitatea si se ingusteaza, afectand fluxul de oxigen catre inima. In plus, in momentul in care o placa se desprinde, ia nastere un cheag de sange. In functie de marimea sa, acesta poate bloca total sau partial fluxul de sange, dand nastere infarctului sau anginei pectorale. Colesterolul este, de asemenea, cauza importanta in aparitia AVC-ului, accidentul vascular cerebral.

Cu toate ca hipercolesterolemia are si o componenta genetica, caz in care organismul nu stie sa metabolizeze corect colesterolul, alimentatia ramane principala cauza, adesea spunandu-se ca este „boala generatiei fast-food”. Atat ca preventie, cat si ca tratament, exista o serie de alimente care trebuie excluse din meniul zilnic. In aceasta categorie intra produsele de tip fast-food, grasimile hidrogenate, alimentele intens procesate ca, de exemplu, untul, smantana sau ciocolata, dar si carnea grasa, ficatul si ouale.

Se recomanda o dieta bogata in legume, fructe, fibre si Omega-3, iar hrana trebuie consumata fiarta, la cuptor sau la gratar, in niciun caz prajita. Pe de alta parte, sedentarismul si obezitatea sunt factori care pot influenta nivelul de colesterol, alaturi de fumat, diabet si hipotiroidism. Se recomanda miscarea fizica, minimum 30 de minute pe zi, aceasta stimuland metabolismul si arderea grasimilor. In stadiile avansate, intervine si tratamentul medicamentos, insa doar medicul il poate prescrie.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...