Hipercolesterolemia: Cum apare, simptome, metode de preventie si tratament
Colesterolul este o substanta grasa care face parte din majoritatea membranelor celulare si a diferitilor hormoni. Prin urmare, este necesar pentru corpul nostru, iar organismul este capabil sa produca tot colesterolul de care are nevoie pentru a ramane sanatos. Hipercolesterolemia, indiferent daca este vorba de copii sau adulti, se poate observa in profilul lipidic, aparand valori mari ale colesterolului LDL si ale trigliceridelor (trigliceridele sunt lipidele ce stocheaza surplusul de energie din dieta).
Hipercolesterolemia reprezinta o afectiune ce este caracterizata prin niveluri ridicate de colesterol in sange. Colesterolul reprezinta un tip de grasime sau lipide care este esential pentru functionarea normala a organismului, insa excesul de colesterol poate sa duca la depunerea sa pe peretii arterelor, astfel formand placi de aterom. Aceasta poate sa duca la ingustarea si la rigidizarea arterelor, fapt ce duce la cresterea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv boala coronariana, boli arteriale periferice si accident vascular cerebral.
Tipuri de colesterol
Valori mari ale colesterolului sunt cauzate de anumite obiceiuri nesanatoase, in principal cele alimentare. In situatia in care se consuma alimente cu grasimi saturate, grasimi trans si colesterol, corpul poate produce mai mult colesterol decat are nevoie. Grasimile saturate se gasesc mai ales in alimentele care contin grasimi animale, cum ar fi carnea, branza, laptele integral si untul. Dar, de asemenea, in unele grasimi vegetale, cum ar fi uleiul de palmier si nuca de cocos. Grasimile trans se gasesc in produse cum ar fi margarina, biscuiti dulci si sarati, alimente prajite, prajituri si produse de patiserie. In functie de lipoproteinele ce il transporta prin sange, colesterolul se imparte inꓽ
Colesterol LDL - Lipoproteine cu densitate moleculara mica (Low Density Lipoprotein, prescurtat ”LDL”) - Acesta este adesea numit „ colesterolul rau”, pentru ca nivelurile ridicate de LDL pot sa duca la depunerea de placi aterosclerotice pe peretii arterelor, astfel restrangand fluxul sangvin si se poate duce la aparitia unor complicatii cardiovasculare.
Colesterol HDL - Lipoproteine cu densitate moleculara mare (High Density Lipoprotein, prescurtat ”HDL” ) - Acesta este numit de multe ori „ colesterolul bun”, pentru ca acesta contribuie la transportul excesului de colesterol inapoi la ficat cu scopul de a fi eliminat, reducand in acest mod acumularea in artere.
Hipercolesterolemia poate sa fie cauzata de mai multi factori, inclusiv stilul de viata nesanatos, care este bazat pe o alimentatie bogata in grasimi saturate si colesterol, si lipsa de activitate fizica, fumat, genetica, obezitate si alti factori medicali. De multe ori diagnosticul se face prin efectuarea unui test de sange ce masoara nivelurile de colesterol, inclusiv LDL, HDL si colesterolul total.
Tratamentul acestei afectiuni implica de cele mai multe ori modificari ale stilului de viata, spre exemplu adoptarea unei diete sanatoase, renuntarea la fumat daca este cazul si cresterea activitatii fizice. In cazurile mai grave sau in functie de factorii de risc pe care ii prezinta fiecare individ in parte, medicul poate sa recomande si medicamente cu scopul de a reduce nivelurile de colesterol.
Este necesar sa gestionati nivelurile de colesterol cu scopul de a diminua riscul de aparitie al unor afectiuni grave ale inimii si vaselor de sange. In cazul in care aveti preocupari cu privire la nivelurile de colesterol, este indicat sa discutati cu un medic pentru a avea parte de o evaluare corespunzatoare si de o ghidare adecvata. Nivelul de colesterol e legat direct de anumiti factori precum:
Alimentatia dezorganizata - Acesta este principalul factor de risc pentru hipercolesterolemie, insa este modificabil si poate schimba nivelul colesterolului. In dieta influenteaza nu numai cantitatea totala de grasimi care sunt ingerate cu alimente, ci si tipul de grasime. Cel mai mare risc este legat de grasimile saturate, colesterol, acizi grasi trans si grasimi hidrogenate (care se solidifica la temperatura camerei).
Greutatea peste indicele de normalitate - Obezitatea in randul copiilor si tinerilor a crescut foarte mult in ultimii ani. Astazi este o problema majora de sanatate si a fost asociata cu niveluri ridicate de colesterol.
Activitate fizica redusa - Ca si in cazul alimentatiei, in ultimii ani a avut loc o schimbare majora in stilul de viata. Atat copiii, cat si adultii sunt mai sedentari. Astazi, copiii petrec multe ore uitandu-se la televizor, jucandu-se cu computere sau jocuri video. Multi nu petrec timp facand sporturi sau jocuri care implica exercitii fizice, ceea ce se traduce in cheltuieli mai mici de energie, ceea ce favorizeaza obezitatea in copilarie si o rata mai mare a valorilor colesterolului.
Exista si alti factori care influenteaza nivelul colesterolului, insa acestia nu se pot modifica, precum sexul sau varsta, dar si mostenirea genetica (genele determina partial cantitatea de colesterol pe care organismul o produce si exista anumite boli mostenite care determina colesterolul ridicat, cum ar fi hipercolesterolemia familiala).
Care sunt cauzele hipercolesterolemiei?
Exista mai multe cauze posibile ale aparitiei acestei afectiuni, iar acestea pot sa fie impartite pe 2 categorii principale, cauze genetice si cauze legate de stilul de viata. Cauze genetice:
Hipercolesterolemie familiala, prescurtat HF - Aceasta reprezinta un tip de hipercolesterolemie ce este cauzata de niste mutatii genetice care sunt mostenite si afecteaza modul in care organismul metabolizeaza colesterolul, in general. Persoanele care sufera de hipercolesterolemie familiala prezinta niveluri ridicate de colesterol LDL inca din perioada copilariei si prezinta un risc ridicat de boli cardiovasculare.
Hiperlipidemie familiala combinata - Aceasta reprezinta o forma de hipercolesterolemie ce implica niveluri ridicate de colesterol LDL, cat si de niveluri ridicate ale trigliceridelor.
Cauze legate de stilul de viata:
Dieta nepotrivita – Consumul excesiv de alimente care sunt bogate in grasimi saturate si colesterol, cum ar fi carnea grasa, alimentele prajite si produsele lactate integrale, pot sa duca la cresterea nivelului de colesterol din sange.
Lipsa activitatii fizice - Stilul de viata sedentar poate sa contribuie la cresterea nivelului de colesterol si la dezvoltarea altor factori de risc pentru aparitia unor viitoare boli cardiovasculare.
Obezitatea - Excesul de greutate corporala poate sa afecteze metabolismul lipidelor si poate sa duca la cresterea nivelului de colesterol LDL si trigliceride.
Fumatul - Din cauza fumatului se poate diminua nivelul de colesterol HDL si se poate contribui la ingustarea arterelor.
Consumul excesiv de alcool - Asemeni obiceiului de a fuma in mod excesiv, si consumul de alcool excesiv poate sa creasca nivelurile de trigliceride si sa afecteze in mod negativ metabolismul lipidelor.
Diabetul zaharat - Persoanele cu diabet de tip 2 pot sa aiba de multe ori niveluri ridicate de trigliceride si colesterol LDL, lucru ce duce la cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Este necesar sa tineti minte faptul ca, in multe cazuri, hipercolesterolemia poate fi cauzata de o combinatie de factori genetici si de stil de viata. Factorii genetici au un rol important in determinarea predispozitiei individuale catre hipercolesterolemie, insa adaptarea unui stil de viata sanatos poate contribui la controlul si gestionarea acestei afectiuni. In cazul in care aveti preocupari cu privire la nivelurile dumneavoastra de colesterol, este indicat sa consultati un medic pentru a avea parte de o evaluare adecvata si de recomandari specifice nevoilor dumneavoastra.
Cum se trateaza hipercolesterolemia?
Tratamentul acestei afectiuni implica de cele mai multe ori o combinatie de modificare a stilului de viata si, in anumite cazuri, medicamente. Modificari ale stilului de viata:
Alimentatie sanatoasa - Pentru a contribui la controlul nivelului de colesterol este necesar sa adoptati o dieta sanatoasa, bogata in fructe, legume, carne slaba, cereale integrale si peste.
Activitate fizica - Exercitiile regulate pot sa ajute la cresterea nivelului de colesterol HDL si la diminuarea nivelului de colesterol LDL.
Pierderea in greutate - In cazul in care sunteti supraponderal sau obez, pierderea in greutate poate fi importanta pentru scaderea nivelului de colesterol.
Medicamente pentru a regla nivelul de colesterol din organism
In cazul in care modificarile stilului de viata nu sunt suficiente si eficiente pentru a controla nivelurile de colesterol, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente. Cateva dintre medicamentele folosite pentru tratarea hipercolesterolemiei sunt urmatoarele:
Statine - Acestea sunt medicamente ce contribuie la diminuarea productiei de colesterol in ficat si la cresterea eliminarii acestuia din sange.
Inhibitori ai absorbtiei de colesterol - Medicamentele acestea au rolul de a reduce cantitatea de colesterol care este absorbita de intestin din alimente.
Fibrati - Medicamentele de acest tip pot sa ajute la diminuarea nivelului de trigliceride si la cresterea nivelului de colesterol HDL.
Niacina - Aceasta poate creste nivelul de colesterol HDL si poate sa reduca nivelul de trigliceride.
Inhibitori PCSK9 - Medicamentele acestea sunt relativ noi si pot contribui la scaderea nivelului de colesterol LDL in cazurile care sunt rezistente la alte tratamente.
Tratamentul specific va depinde de starea individuala a fiecarui om, de riscul cardiovascular si de nivelurile de colesterol pe care acesta le prezinta. Este necesar sa urmati recomandarile si indicatiile medicului si sa efectuati verificari periodice cu scopul de a monitoriza progresul si pentru a ajusta tratamentul in cazul in care este nevoie.
Diferente dintre colesterol bun si colesterol rau?
Colesterolul se deplaseaza prin organism, mergand de la ficat unde se formeaza, la partile corpului unde este nevoie de el. Pentru a face acest lucru, trebuie sa fie combinat cu unele proteine de transport, iar unirea celor doua este ceea ce se numeste lipoproteine. Lipoproteinele cu densitate scazuta sau colesterolul LDL se numesc colesterol ”rau”. Ei sunt principalii transportori ai colesterolului prin vasele de sange de unde se formeaza, in ficat, in restul corpului. Si daca exista mult colesterol LDL in sange, se poate acumula in peretii arterelor, iar astfel se formeaza placi groase, dure, numite placi de aterom. Aceste placi cresc treptat pe masura ce se depune tot mai mult colesterol, rezultand ingustarea, ba chiar infundarea arterelor, fapt ce conduce la o lipsa a fluxului de sange in acea parte a corpului. Daca este in inima, poate provoca un infarct miocardic. Si daca este in creier, poate aparea un accident vascular cerebral. Prin urmare, daca colesterolul LDL este ridicat, exista un risc crescut de boli cardiovasculare.
Lipoproteinele cu densitate mare sau colesterolul HDL ceea ce este cunoscut sub numele de colesterol ”bun”. Functia lor este de a elimina colesterolul din artere, ducandu-l la ficat, pentru a fi eliminat din organism. Prin urmare, daca colesterolul HDL este ridicat, acesta protejeaza organismul. Colesterolul total din sange este suma colesterolului transportat in particulele de LDL, HDL si alte lipoproteine.
Cand nivelul de colesterol din sange poate indica probleme de sanatate?
Hipercolesterolemia poate incepe inca din copilarie, fiind unul dintre principalii factori care predispun la suferinta bolilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale. De obicei, aceste boli asociate cu colesterolul ridicat nu sunt observate in copilarie. Dar ele pot aparea devreme la varsta adulta, in special la copiii ai caror familii au avut hipercolesterolemie sau boli cardiace premature. Prin urmare, medicul pediatru va fi cel care va va spune daca este necesar sau nu sa analizati colesterolul copilului, dupa evaluarea posibililor factori de risc pentru colesterolul ridicat:
Posibile forme genetice de hipercolesterolemie, cum ar fi hipercolesterolemia familiala. Acestia sunt copiii ai caror parinti sau bunici au suferit de boli cardiovasculare inainte de varsta de 55 ani la barbati sau inainte de varsta de 65 ani la femei. Sau daca un parinte are colesterol mai mare de 240 mg / dl. Unele boli asociate cu cresterea colesterolului. De exemplu, hipotiroidism, obezitate, hipertensiune arteriala sau diabet. Hipercolesterolemia la copii este atunci cand colesterolul LDL este mai mare de 110 mg / dl, HDL colesterol trebuie sa aiba valori mai mare de 45 mg/dl, iar trigliceridele sa fie sub 100 mg/dl pana la varsta de 9 ani si sub 130 mg/dl la copiii care au peste 10 ani.
De obicei, nu exista semne sau simptome la copii si adolescenti, insa acestea apar, in general, atunci cand apar complicatiile cardiovasculare. Cu toate acestea, putem regasi anumiti factori de risc care au legatura cu nivelul crescut de colesterol. Il gasim in situatii precumꓽ Hipotiroidism, Diabet zaharat, Boli renale cronice, Obezitate, Boli inflamatorii cronice.
Ce trebuie sa tii minte cand vine vorba de efectele colesterolului asupra organismului
Colesterolul devine nociv organismului daca nu se incadreaza in valorile de mai sus, caz in care ne confruntam cu o crestere a sa, numita in termeni medicali hipercolesterolemie. Aceasta afecteaza peste jumatate din populatia Romaniei si, din pacate, studiile au evidentiat ca, desi este o boala a inaintarii in varsta, tot mai multi tineri sunt afectati.
Hipercolesterolemia nu prezinta semne si simptome clinice, insa sta la baza aparitiei problemelor cardiovasculare, deoarece surplusul de colesterol se depune sub forma de placa de aterom pe peretii vaselor. Astfel, acestea isi pierd elasticitatea si se ingusteaza, afectand fluxul de oxigen catre inima. In plus, in momentul in care o placa se desprinde, ia nastere un cheag de sange. In functie de marimea sa, acesta poate bloca total sau partial fluxul de sange, dand nastere infarctului sau anginei pectorale. Colesterolul este, de asemenea, cauza importanta in aparitia AVC-ului, accidentul vascular cerebral.
Cu toate ca hipercolesterolemia are si o componenta genetica, caz in care organismul nu stie sa metabolizeze corect colesterolul, alimentatia ramane principala cauza, adesea spunandu-se ca este „boala generatiei fast-food”. Atat ca preventie, cat si ca tratament, exista o serie de alimente care trebuie excluse din meniul zilnic. In aceasta categorie intra produsele de tip fast-food, grasimile hidrogenate, alimentele intens procesate ca, de exemplu, untul, smantana sau ciocolata, dar si carnea grasa, ficatul si ouale.
Se recomanda o dieta bogata in legume, fructe, fibre si Omega-3, iar hrana trebuie consumata fiarta, la cuptor sau la gratar, in niciun caz prajita. Pe de alta parte, sedentarismul si obezitatea sunt factori care pot influenta nivelul de colesterol, alaturi de fumat, diabet si hipotiroidism. Se recomanda miscarea fizica, minimum 30 de minute pe zi, aceasta stimuland metabolismul si arderea grasimilor. In stadiile avansate, intervine si tratamentul medicamentos, insa doar medicul il poate prescrie.
Bibliografie:
Adams PF, Hendershot GE, Marano MA., Centers for Disease Control and Prevention/National Center for Health Statistics. Current estimates from the National Health Interview Survey, 1996. Vital Health Stat 10. 1999 Oct;
Saust LT, Bjerrum L, Siersma V, Arpi M, Hansen MP. Quality assessment in general practice: diagnosis and antibiotic treatment of acute respiratory tract infections. Scand J Prim Health Care. 2018 Dec;
Kronman MP, Zhou C, Mangione-Smith R. Bacterial prevalence and antimicrobial prescribing trends for acute respiratory tract infections. Pediatrics. 2014 Oct;
Bai L, Su X, Zhao D, Zhang Y, Cheng Q, Zhang H, Wang S, Xie M, Su H. Exposure to traffic-related air pollution and acute bronchitis in children: season and age as modifiers. J Epidemiol Community Health. 2018 May;
Altiner A, Wilm S, Däubener W, Bormann C, Pentzek M, Abholz HH, Scherer M. Sputum colour for diagnosis of a bacterial infection in patients with acute cough. Scand J Prim Health Care. 2009;
Ward JI, Cherry JD, Chang SJ, Partridge S, Lee H, Treanor J, Greenberg DP, Keitel W, Barenkamp S, Bernstein DI, Edelman R, Edwards K., APERT Study Group. Efficacy of an acellular pertussis vaccine among adolescents and adults. N Engl J Med. 2005 Oct 13;