Stresul oxidativ: ce este, cauze si tratament
Stresul oxidativ sta la baza imbatranirii premature a organismului, la baza aparitiei bolilor si este declansat de radicalii liberi, mai exact apare ca urmare a dezechilibrului intre cantitatea de oxigen reactiv ce se produce in organism si capacitatea acestuia de a-l elimina. Trebuie sa cunoastem ca la fiecare inspiratie 2% din oxigen se transforma in radicali liberi, substante daunatoare organismului care, insa, nu au viata lunga si, in cantitati mici, au calitatea de a lupta contra infectiilor. Din pacate, exista o categorie de radicali liberi foarte nocivi, numiti radicali superoxid, peroxid si hidroxil, proveniti din speciile reactive de oxigen, care determina aparitia stresului oxidativ.
Cauzele stresului oxidativ
Stresul oxidativ este cauzat in primul rand de poluare, indiferent ca vorbim de poluarea apei, a aerului sau a solului. Toti acesti factori de mediu contribuie, implicit, si la poluarea alimentelor care, cu atat mai mult devin toxice organismului, cu cat contin si ingrasaminte chimice. De asemenea, razele ultraviolete au o actiune nociva asupra organismului, alaturi de stresul cronic, fumat, alcool si anumite medicamente. Atunci cand radicalii liberi daunatori nu pot fi anihilati, apare stresul oxidativ, responsabil de degradarea organismului, fapt ce implica imbatranirea prematura, slabirea tesuturilor, oxidarea lipidelor si proteinelor si afectarea celulei la nivel de membrana si nucleu, caz in care se poate produce o modificare severa a ADN-ului.
Tratamentul stresului oxidativ
Stresul oxidativ poate fi diminuat prin abordarea unui stil de viata echilibrat care sa includa o alimentatie sanatoasa si sport. Miscarea fizica reduce oxidarea celulara prin oxigenarea profunda a tesuturilor, eliminarea stresului si relaxarea organismului. Pe de alta parte, alimentatia are un rol deosebit de important, cel mai bun tratament impotriva stresului oxidativ fiind antioxidantii. Acestia se gasesc in fructe si legume proaspete si au capacitatea de a anihila radicalii liberi. Vitaminele A, C, E, coenzima Q10 si resveratrolul fac parte din topul antioxidantilor care ar trebui consumati zilnic. Cu toate acestea, aportul necesar este destul de dificil de obtinut doar din hrana si se recomanda administrarea concomitenta a suplimentelor alimentare. Un produs 100% natural, care, datorita resveratrolului din compozitie, reduce cu pana la 60% stresul oxidativ si impiedica imbatranirea celulara este Revidox. Totodata, acesta creste capacitatea antioxidanta a pielii cu pana la 89%, protejeaza ADN-ul, stimuleaza gena longevitatii si imbunatateste considerabil activitatea sistemul cardiovascular si nervos.