Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Suzetele pentru bebelusi: Cand se recomanda, cum pot afecta dantura, contraindicatii

Suzetele pentru bebelusi: Cand se recomanda, cum pot afecta dantura, contraindicatii

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 iunie 2023 Ultima actualizare: 3 iulie 2023

Suzeta este un obiect mic, de obicei sub forma de patrat sau oval, fabricate din cauciuc sau silicon, ce este utilizat cu scopul de a calma sau a linistit bebelusii. Aceasta este introdusa in gura bebelusului si are o tetina, adica o parte care poate fi supta, ce imita sanul mamei sau biberonul. Cu ajutorul suzetei, bebelusii gasesc o stare de confort si liniste, lucru ce ii ajuta sa se relaxeze si sa se potoleasca din plans. In general folosirea suzetei poate fi utila momente in care bebelusul plange sau nu se simte linistit. Insa cu toate acestea, este esential de mentionat si faptul ca utilizarea suzetei poate prezenta si anumite dezavantaje. Asemeni tuturor obiectelor care sunt deja existente pe piata, suzetele se regasesc si ele pe mai multe tipuri si modele. Cateva dintre cele mai intalnite tipuri de suzete sunt urmatoarele:

Suzete ortodontice - Acestea sunt create cu scopul de a se potrivi conturului gurii si pentru a sprijini dezvoltarea adecvata a dintilor si a maxilarelor. Acestea prezinta o tetina mai plata, care uneori are o forma asimetrica cu scopul de a se potrivi anatomiei gurii.
Suzete cu tetina de silicon - acestea au tetina confectionata din silicon, adica un material durabil, usor de curatat si rezistent la caldura.
Suzete cu tetine din cauciuc - aceste au o tetina fabricata din cauciuc natural, adica un material moale si flexibila in comparatie cu siliconul.

Care sunt beneficiile utilizarii unei suzete?

Asemeni tuturor obiectelor aparute pe piata, suzetele au si ele beneficiile lor. Printre cele mai importante se enumera urmatoarele:

Calmare si confort - De cele mai multe ori suzeta este folosita cu scopul de a oferi bebelusului un sentiment de confort si liniste. Majoritatea bebelusilor observa faptul ca suptul suzetei este un lucru relaxant ce ii pot ajuta sa se linisteasca atunci cand sunt agitati sau plang.
Satisfacere orala - In momentul in care bebelusul se naste, acesta are un reflex natural, si acela de a suge, iar utilizarea suzetei le poate da senzatia de o satisfacere orala. Acest lucru poate fi folositor in cazurile bebelusilor ce simt nevoia puternica de a suge sau in cazul in care bebelusul a intrat in etapa de dezvoltare in care descopera toate lucrurile din imprejurime cu ajutorul gurii.
Reducerea plansului si disconfortului - Suptul suzetei reprezinta o modalitate eficienta de a reduce plansul si starile de disconfort ale bebelusului in anumite situatii. Cateva dintre momentele in care suzeta este folosita, sunt atunci cand bebelusul este obosit, sau este plictisit, ori cand ii apar dintisorii.
Imbunatatirea somnului - In cazul catorva bebelusi, suzeta reprezinta un obiect care le induce somnul si le mentine somnul unul linistit. Folosirea suzetei pe timpul noptii poate deveni o solutie de auto-linistire in cazul bebelusilor inainte de culcare sau pe perioada noptii in timpul somnului cand se agita din cauza viselor.
Inlocuirea suptului la san sau biberon – O data ce bebelusul creste acesta trebuie sa se detaseze atat de suptul la san cat si de biberon. Astfel, folosirea suzetei reprezinta o modalitate eficienta de a renunta la biberon.
Este necesar de stiut faptul ca beneficiile utilizarii unei suzete pot fi diferite de la un bebelus la altul. In egala masura, inainte de a folosi o suzeta pentru bebelusul dumneavoastra fie pe perioada zilei, fie pe timpul noptii, este indicat sa mergeti sa consultati medicul pediatru. Este evident faptul ca trebuie sa aveti mare grija de suzeta, sau mentineti curata si sa respectati toate regulile de igiena corespunzatoare, pentru a evita aparitia infectiilor la nivel oral a bebelusului.

Care sunt dezavantajele utilizarii unei suzete?

Este normal ca pe langa beneficii, utilizarea unei suzete sa prezinte si anumite dezavantaje. Cateva dintre cele mai intalnite sunt urmatoarele:

Dependenta si renuntarea dificila - Cu toate ca pare greu de crezut, utilizarea suzetei in mod repetat si destul de des poate crea o dependenta de suzeta, lucru ce poate duce la dificultati in momentul in care bebelusul trebuie sa renunte la aceasta. Astfel, utilizarea excesiva a suzetei le poate crea dificultati parintilor in dezvatarea bebelusului de a dormi fara suzeta ori sa nu o foloseasca pe parcursul zilei, in timpul activitatilor.

Posibilele efecte asupra alaptarii - In cazul in care, bebelusului i-a fost introdusa suzeta mult prea devreme, poate crea mari dificultati in timpul alaptarii. Spre exemplu, introducerea prematura a suzetei unui bebelus poate crea stari de confuzie intre suptul la san si suzeta, lucru ce va determina o alaptare dificila si o hranire greoaie a bebelusului. Potentiale probleme in dezvoltarea limbii si dintilor - Utilizarea suzetei pe o perioada indelungata de timp si prelungita poate afecta dezvoltarea limbii si a maxilarelor in cazul catorva copii. In egala masura, folosirea excesiva a suzetei poate crea probleme de aliniere a dintilor ori de dezvoltare a unei muscaturi corecte.

Risc de infectii si igiena - Daca suzetele nu sunt curatate si intretinute in mod corespunzator acestea pot deveni cu usurinta o sursa de bacterii si de infectii pentru bebelusi. Este absolut necesar sa mentineti o igiena corespunzatoare pentru suzeta, spre exemplu spalarea regulata a suzetei si evitarea impartirii suzetei copilului dumneavoastra cu un alt copil sau invers. Posibile perturbari ale vorbirii si ale limbajului - In cazul in care suzeta a fost folosita o perioada mai lunga de timp decat cea potrivita, aceasta poate avea un impact asupra dezvoltarii vorbirii si a limbajului. Bebelusii care folosesc suzeta in mod constant pot crea obiceiuri ce vor afecta articularea corecta a sunetelor si vor avea un vocabular mai restrans.

Este important de stiut faptul ca nu toti copiii vor avea parte de aceste dezavantaje si faptul ca impactul folosirii unei suzete poate fi diferit de la un copil la altul. Inainte de a pune in folosinta o suzeta asupra copilului dumneavoastra, este recomandat sa faceti o vizita medicului pediatru cu scopul de a primi sfaturi personalizate si pentru a lua in considerare nevoile si caracteristicile copilului dumneavoastra.

Inele de retractie gingivala: cum se folosesc corect. Se pot folosi concomitent cu suzetele?

Inele gingivale, cunoscute si sub denumirea de inele de retractie gingivala, sunt obiecte folosite in stomatologie cu scopul de a separa tesutul gingival de dinte in timpul procedurilor de amprentare si restaurare dentara. Inelele de acest tip sunt concepute din diferite materiale, spre exemplu metalul sau siliconul, si sunt plasate in jurul dintilor in zona gingivala cu scopul de a crea un spatiu suficient pentru a permite preluarea unei amprente precise a marginii gingivale si a dintilor.

Prin folosirea inelelor gingivale, se face rost de o retractie temporara a tesutului gingival, lucru ce permite expunerea marginilor gingivale si a suprafetelor dentare subiacente. Tehnica aceasta este folosita deseori in procedurile de coroane dentare, punti dentare si lucrari protetice pentru a asigura o ajustare precisa si estetica a restaurarilor dentare.

Inele gingivale pot fi folosite impreuna cu alte materiale, spre exemplu panglicile de retractie gingivala sau pastele de retractie digitala, cu scopul de a asigura o retractie eficienta si controlata a tesutului gingival. Acestea sunt dispozitive importante in practica stomatologiei si ajuta la obtinerea rezultatelor precise si de calitate in tratamentul dentar.

Ce sunt inelele de retractie gingivala?

Bibliografie:

"How to Take Care of Your Retainer". priebeorthodontics.com. 23 April 2018. Retrieved 10 February 2020;
 Dr. Akshima Sahi. "Taking Care of Your Teeth with Braces". News Medical. Retrieved 10 February 2020;
 Benson PE, Millett DT, Germain P, "Fluorides for preventing early tooth decay (demineralised lesions) during fixed brace treatment". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2019;
 Li X, Kolltveit KM, Tronstad L, Olsen I "Systemic diseases caused by oral infection". Clinical Microbiology, 2000;
 Zhao T, Wu X, Zhang Q, Li C,  "Oral hygiene care for critically ill patients to prevent ventilator-associated pneumonia". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2020;

Articole similare
Este contagioasa dermatita atopica? Este contagioasa dermatita atopica?

Dermatita atopica este una dintre cele mai comune boli ale copilariei, aproximativ 1 din copii fiind afectati. Aceasta tinde sa se vindece catre varsta de 5 ani sau chiar catre pubertate. Dermatita atopica sau eczema infantila, traduce o inflamatie cronica a pielii care apare doar la cei care au o predispozitie genetica in a dezvolta diverse alergii si nu este contagioasa.

4 aprilie 2024
Edited 5 aprilie 2024
citește articolul
Tusea la copii: Cand trebuie sa mergi la doctor Tusea la copii: Cand trebuie sa mergi la doctor

Simptomele de raceala la copii nu difera foarte mult de cele ale adultilor. Cei mici pot experimenta rosu in gat, reducerea simtului gustativ si olfactiv, episoade de stranut, tuse, nas infundat si dificultati respiratorii. Daca apare febra se recomanda un consult medical pentru a se stabili intocmai cauza si tratamentul corespunzator.

23 septembrie 2022
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Eczema atopica la copii si bebelusi Eczema atopica la copii si bebelusi

Eczema atopica, denumita in termeni medicali dermatita atopica, este o inflamatie cronica a pielii si apare la aproximativ 1 din 5 copii, fiind una dintre cele mai comune boli ale copilariei. Tinde sa se vindece catre varsta de 5 ani, uneori chiar la pubertate, apare pe fond genetic si nu este contagioasa.

22 februarie 2018
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate