Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Inele de retractie gingivala: Cand se folosesc, cum se folosesc corect, cum le alegem

Inele de retractie gingivala: Cand se folosesc, cum se folosesc corect, cum le alegem

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 iunie 2023

Inele gingivale, cunoscute si sub denumirea de inele de retractie gingivala, sunt obiecte folosite in stomatologie cu scopul de a separa tesutul gingival de dinte in timpul procedurilor de amprentare si restaurare dentara. Inelele de acest tip sunt concepute din diferite materiale, spre exemplu metalul sau siliconul, si sunt plasate in jurul dintilor in zona gingivala cu scopul de a crea un spatiu suficient pentru a permite preluarea unei amprente precise a marginii gingivale si a dintilor.

Prin folosirea inelelor gingivale, se face rost de o retractie temporara a tesutului gingival, lucru ce permite expunerea marginilor gingivale si a suprafetelor dentare subiacente. Tehnica aceasta este folosita deseori in procedurile de coroane dentare, punti dentare si lucrari protetice pentru a asigura o ajustare precisa si estetica a restaurarilor dentare.

Inele gingivale pot fi folosite impreuna cu alte materiale, spre exemplu panglicile de retractie gingivala sau pastele de retractie digitala, cu scopul de a asigura o retractie eficienta si controlata a tesutului gingival. Acestea sunt dispozitive importante in practica stomatologiei si ajuta la obtinerea rezultatelor precise si de calitate in tratamentul dentar.

Ce tipuri de inele gingivale exista?

Asemeni altor dispozitive deja existente pe piata, inelele gingivale sunt si ele de mai multe tipuri. Acestea pot diferi in functie de material, model si modul in care sunt folosite. Cateva dintre cele mai comune tipuri de inele gingivale sunt urmatoarele:

Inele gingivale metalice - Acestea sunt fabricate din aliaje metalice, spre exemplu otelul inoxidabil sau aliaje de crom cobalt. Acest tip de inele pot fi reglabile si se pot potrivi mai multor dimensiuni ale dintilor si ale spatiilor gingivale.
Inele gingivale siliconice - Acestea sunt fabricate din silicon si sunt flexibile si moi. Faptul ca sunt create din silicon le ajuta in a fi usor pliabile, lucru ce ajuta in adaptarea usoara la conturul dintilor si a gingiilor. Tipul acesta de inele gingivale reprezinta unul dintre cele mai confortabile pentru pacienti si nu provoaca stari de disconfort.
Inele gingivale cu tambur - Acestea au un model deosebit cu un tambur ce poate fi invartit cu scopul de a expune treptat si controlat marginile gingivale. Tipul acesta de inele gingivale este folosit mai ales in tehnica de retractie a tesutului gingival cu fire elastice.
Inele gingivale cu panglica - Inelele de acest tip au o forma circulara si au in componenta o panglica de retractie gingivala.
Este absolut necesar sa cunoasteti faptul ca tehnicile si materialele folosite in retractia gingivala pot fi diferite in functie de preferintele si practica fiecarui medic stomatolog. Astfel, pot exista si alte tipuri de inele gingivale care sunt folosite in mod diferit. De asemenea, este indicat sa consultati un profesionist in stomatologie in cazul in care doriti sa obtineti informatii specifice legate de folosirea inelelor gingivale daca aveti nevoie.

Cum sunt utilizate corect inelele gingivale?

Pentru a obtine rezultate precise si confortabile pentru pacient este absolut necesar ca inelele gingivale sa fie corect utilizate intr-o procedura stomatologica. Pasii generali de folosire in mod corect a inelelor gingivale sunt urmatorii:

Pregatirea inelelor gingivale - Inainte de a fi utilizate verificati ca inelele gingivale sa fie curate si sterilizate, si, de asemenea, sa fie intr-o stare buna.
Selectarea dimensiunii potrivite - Inelele gingivale trebuie alese in functie de dimensiunea dintelui si a spatiului gingival.
Retractia gingivala - Inainte ca inelul gingival sa fie pozitionat, verificati zona gingivala sa fie curata si uscata.
Plasarea inelului gingival - Folosind o penseta sau un instrument adecvat, se va pozitiona inelul in jurul dintelui din zona gingivala. Apoi se verifica inelul pentru a fi asezat corect si pentru a acoperi in mod uniform toata zona gingivala ce trebuie retrasa.
Verificarea confortului - Inainte de a continua procedura verificati ca inelul gingival sa nu puna o presiune excesiva asupra gingiei sau a dintelui.
Procedura specifica - In urma pasilor anteriori, medicul stomatolog isi va continua procedura. Utilizarea inelelor gingivale va ajuta la retragerea temporara a tesutului gingival, lucru ce va ajuta la un acces mai bun la dinte si la marginile gingivale pentru procedura pe care medicul o executa.
Indepartarea inelului gingival - In urma efectuarii procedurii, inelul trebuie indepartat cu grija cu ajutorul unei pensete sau unui instrument adecvat. Medicul se va asigura ca pe parcursul indepartarii inelului gingival sa nu cauzeze niciun fel de traumatism in plus asupra gingiei sau a dintelui.

Care sunt beneficiile inelelor gingivale?

Folosirii inelelor gingivale de catre stomatologi ofera mai multe beneficii remarcante. Cateva dintre acestea sunt urmatoarele:

Retractie gingivala controlata - Inele gingivale permit o retractie controlata si temporara a tesutului gingival, lucru ce ajuta la expunerea corecta a marginilor gingivale si a suprafetei dentare subiacente. Lucrul acesta este necesar in anumite proceduri, cum ar fi amprentarea, restaurarea dentara si lucrari protetice.
Amprentare precisa - Cu ajutorul inelelor gingivale se face rost de o amprenta mai precisa a marginilor gingivale, lucru ce permite realizarea unei lucrari dentare mai exacte si estetice. Acestea contribuie la obtinerea unui rezultat final de calitate si durabilitate.
Confort pentru pacient - Inele gingivale, mai ales cele fabricate din silicon, sunt moi si flexibile, lucru ce le face sa fie mai confortabile pentru pacienti. Acestea diminueaza disconfortul si durerea asociata cu retractia gingivala la nivel minim, asigurand o experienta placuta si nedureroasa pentru pacient.
Controlul hemoragiei gingivale - Un alt rol al inelelor gingivale este acela de a controla sangerarile de la nivelul gingiei in timpul efectuarii procedurilor stomatologice. Acestea contribuie la retragerea temporara a gingiei si expunerea acesteia, dandu-i voie medicului stomatolog sa gestioneze eficient sangerarea.
Estetica si rezultate durabile - Folosirea inelelor gingivale este un factor ce ajuta la obtinerea unor rezultate estetice de calitate superioara. Acestea permit o potrivire exacta a restaurarilor dentare la marginile gingivale. In egala masura, inele gingivale contribuie la o durabilitate mai mare a restaurarilor.
Este necesar de mentionat faptul ca beneficiile specifice ale inelelor gingivale pot fi diferite in functie de procedura, materialele utilizate si tehnica folosita de catre medicul stomatolog. 

 Cheilita angulara: cum apare, preventie, tratament. Legatura dintre boala si inelele gingivale

Cheilita angulara este o afectiune a pielii, caracterizata prin inflamarea unui colt al gurii sau al ambelor colturi. Desi apare initial in zona comisurilor labiale, acest tip de inflamatie se poate extinde si asupra buzelor ca atare sau a pielii fetei. Afla in cele ce urmeaza care sunt cauzele acestei afectiuni, ce simptome are cheilita angulara, ce optiuni de tratament exista si cum poate fi prevenita, precum si care sunt celelalte tipuri de cheilita. Boala inflamatorie care poate dura cateva zile sau se poate extinde pe termen nedefinit, cheilita angulara afecteaza cu precadere anumite categorii de populatie. Este necesara o vizita la medic pentru un diagnostic clar.

Cheilita angulara poate afecta orice persoana, indiferent de varsta. Desi aceasta problema de sanatate poate sa apara spontan la oricine, in general, cheilita angulara se dezvolta la persoanele in varsta care au proteze sau la adolescentii si tinerii care poarta aparate dentare, la persoanele care poarta masti de protectie zilnic, ca parte a muncii lor, precum si la copiii care folosesc suzeta, care isi sug degetele sau care saliveaza in exces. 

Cum recunosti aceasta boala, metode de preventie

Bibliografie:

"How to Take Care of Your Retainer". priebeorthodontics.com. 23 April 2018. Retrieved 10 February 2020;
 Dr. Akshima Sahi. "Taking Care of Your Teeth with Braces". News Medical. Retrieved 10 February 2020;
 Benson PE, Millett DT, Germain P, "Fluorides for preventing early tooth decay (demineralised lesions) during fixed brace treatment". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2019;
 Li X, Kolltveit KM, Tronstad L, Olsen I "Systemic diseases caused by oral infection". Clinical Microbiology, 2000;
 Zhao T, Wu X, Zhang Q, Li C,  "Oral hygiene care for critically ill patients to prevent ventilator-associated pneumonia". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2020;

 

Articole similare
Reumatism: ce este, cauze, tratament  Reumatism: ce este, cauze, tratament

In majoritatea cazurilor, reumatismul apare ca urmare a unei dereglari in sistemul imunitar. Cauzele nu sunt in totalitate cunoscute, dar factorii genetici si unele infectii pot avea un rol in dezvoltarea si aparitia reumatismului. Reumatismul apare atat la batrani, cat si la copii, evoluand diferit de la o persoana la alta. Unele forme mai grave pot duce la blocarea articulatiilor, a organelor interne si chiar la deces, netratate la timp.

6 noiembrie 2024
Edited 7 noiembrie 2024
citește articolul
Lipsa de oxigen catre organe vitale: Hipoxia si Anoxia Lipsa de oxigen catre organe vitale: Hipoxia si Anoxia

Hipoxia cerebrala este o urgenta medicala deoarece creierul are nevoie de o cantitate constanta de oxigen si substante nutritive pentru a functiona corespunzator. Fara oxigen sinapsele neuronale intra in blocaj.

24 octombrie 2022
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Importanta somnului pentru sanatatea organismului tau Importanta somnului pentru sanatatea organismului tau

Oamenii de stiinta au constatat ca ritmul in care se formeaza celulele producatoare de mielina - oligodendrocite imature - se dubleaza. Cresterea cea mai marcata s-a inregistrat in faza de somn asociata cu visarea - faza numita REM "rapid eye movement" si era impulsionata de anumite gene. Aceasta prima analiza a fost extrem de importanta pentru lumea medicala. Altfel spus, dincolo de nevoia de odihna si functionalitatea corespunzatoare a mintii n

18 noiembrie 2019
Edited 13 septembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate