Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Teste de sarcina: Cum functioneaza si ce trebuie sa stii inainte sa le folosesti

Teste de sarcina: Cum functioneaza si ce trebuie sa stii inainte sa le folosesti

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 iunie 2023 Ultima actualizare: 5 februarie 2024

Testele de sarcina sunt dispozitive medicale folosite pentru a stabilit daca o femeie este insarcinata sau nu. Acestea depisteaza existenta hormonului hCG (gonadotropina corionica umana) in urina sau in sangele femeii. Pe piata se gasesc doua tipuri principale de teste de sarcina acestea fiind testele de sarcina de uz casnic si testele de sarcina efectuate in laboratoare medicale.

De cele mai multe ori sunt folosite testele de sarcina de uz casnic si pot fi achizitionate fara ajutorul unei prescriptii medicale. Aceste teste contin benzi sau cartuse care sunt sensibile la hormonul hCG. Rezultatele unui astfel de test pot fi citite dupa cateva minute, iar in general rezultatul testului apare sub forma de linie, una pentru rezultat negativ, doua pentru rezultat pozitiv. Insa spre deosebire de testele de sarcina de uz casnic, testele de sarcina efectuate in laboratoarele medicale pot fi mai precise. Acest lucru se datoreaza faptului ca hormonul este detectat direct in sangele femeii.

Este bine de stiut si faptul ca in ciuda preciziei lor, testele de sarcina nu sunt 100% exacte. Pot exista cazuri in care testul de sarcina poate indica un rezultat fals negativ, in cazul unei sarcini deja existente, sau un rezultat fals pozitiv, in cazul in care nu exista sarcina. Din cauza acestui lucru este recomandat sa mergeti sa consultat un medic.

Cum functioneaza testul de sarcina?

Testele de sarcina, indiferent de tipul acestora, funcționează prin detectarea hormonului gonadotropina corionica umana in urina sau sange. De obicei nivelul acestui hormon este foarte scazut in organismul unei femei atunci cand aceasta nu este insarcinata. Cu toate acestea, in timpul sarcinii, cantitatea de hormon al sarcinii creste foarte rapid, lucru datorat faptului ca acesta este produs de catre placenta. Testele de sarcina de uz casnic de obicei contin o banda sau un cartua care contine substante chimice sensibile la hormonul gonadotropina corionica umana. Pentru a efectua testul, aceste etape trebuie urmate:

Colectarea probelor - Femeia care se afla sub semnul intrebarii in ceea ce privește sarcina trebuie sa colecteze o proba de urina intr-un recipient curat si uscat. In instructiunile unor teste se specifica faptul ca acestea trebuie facute dimineata, deoarece urina contine o concentratie mai mare de hCG. Aplicarea probei - Testul de sarcina are o zona pe care trebuie sa fie aplicata urina. Urina trebuie sa fie aplicata pe test, fie cu ajutorul unui dispozitiv de colectare a urinei, direct pe test, fie scufundati banda de testare in urina.

Asteptarea rezultatelor – Dupa aplicarea probei, testul trebuie sa fie lasat sa reactioneze pentru un anumit interval de timp in functie de instructiunile specifice ale testului pe care il folositi. In acest timp, substantele chimice din test vor interactiona cu hCG-ul prezent in urina. Citirea rezultatelor - Dupa perioada de asteptare, rezultatele vor putea fi citite. Majoritatea testelor de sarcina de uz casnic folosesc linia ca semn distinctiv pentru rezultatul pozitiv sau negativ.

Ce trebuie sa stii inainte sa folosesti un test de sarcina?

Inainte de a folosi un test de sarcina, urmatoarele aspecte sunt importante:

Momentul potrivit - de obicei testele de sarcina sunt mai precise după intarzierea menstruatiei. Asteptati cel putin o zi de la intarzierea menstruatiei pentru a obtine rezultate cat mai exacte. Cu toate acestea, pe piata exista si teste care pot detecta sarcina mai devreme, inainte de intarzierea menstruatiei, insa acestea pot avea o sensibilitate mai mica. Verificati data de expirare - Testele de sarcina trebuie folosite inainte de data de expirare a acestora.

Cititi instructiunile - Fiecare test de sarcina poate avea instrucțiuni specifice, printre care se regăsesc si cum sa colectati urina, cat timp sa asteptati si cum se interpreteaza rezultatele testului.
Pregatirea probei - Urmati instructiunile cu privire la modul de colectare si pregatire a urinei. De cele mai multe ori se recomanda sa colectati urina intr-un recipient curat si uscat si sa folositi prima urina de dimineata.

Utilizarea corecta - Dupa ce ati colectat urina aceasta trebuie aplicata pe zona indicata de test si asteptati timpul specificat in instructiuni inainte de a citi rezultatele testului. Unele teste ar putea sa necesite o asezare intr-o pozitie orizontala sau verticala.

Interpretarea rezultatelor - Rezultatele testului pot varia in functie de tipul si marca testului. Verificati inainte instructiunile pentru a fi sigur ca veti intelege interpretarea rezultatelor.
Confirmarea suplimentara - In cazul in care ati obtinut un rezultat pozitiv sau ati facut mai multe teste si acestea aveau rezultate contradictorii este intotdeauna indicat sa mergeti sa consultati un medic pentru a confirma sau infirma sarcina.

Cum trebuie folosit corect un test de sarcina?

In cazul in care testul de sarcina nu este utilizat corect acesta ar putea indica un rezultat eronat. Astfel este recomandat sa urmati acesti pasi:

Verificati instructiunile - Cititi cu atentie instructiunile furnizate de producatorul testului de sarcina.

Colectati urina - colecteaza o proba de urina intr-un recipient curat si uscat conform instructiunilor. Daca instructiunile indica utilizarea urinei de dimineață pentru un rezultat mai precis asigurati-va ca veti lua acea proba.

Pregatiti testul - Dupa ce ati colectat urina desfaceti ambalajul testului de sarcină și pregătiți-l conform instrucțiunilor. Asigurati-va ca utilizați cu mâinile curate si uscate pentru a nu compromite rezultatul testului.

Aplicati urina pe test - In functie de tipul de test pe care il utilizati exista doua metode obisnuite de a aplica urina: scufundarea si aplicarea directa. In cazul in care este necesara scufundarea, scufundati parte specifica a testului in urina pentru o perioada de timp specificata in instructiunile producatorului.

Asteptati timpul specificat - Asezati testul intr-o pozitie orizontala sau verticala in functie de instructiunile producatorului testului respectiv si asteptat timpul specificat pentru ca rezultatele sa apara. De obicei timpul de asteptare este de cateva minute. Nu depasiti cu mult timpul de asteptare specificat in instructiuni deoarece acest lucru poate influenta rezultatele testului pe care il veti vedea.

Citirea rezultatelor - Dupa trecerea timpului de asteptare cititi rezultatele conform instructiunilor. Luati la cunostinta faptul ca cele prezentate anterior sunt instructiuni generale, iar fiecare test de sarcina are propriile specificatii. Este important sa cititi si sa urmati cu atentie instructiunile testului pe care il veti utiliza pentru a obtine rezultate cat mai precise.

 

Ciclul menstrual si perioada cea mai fertila din timpul ovulatiei. Cand stii ca trebuie sa folosesti un test de sarcina

Pentru o femeie care isi doreste un copil este extrem de important sa inteleaga si sa descopere perioada fertila a ciclului menstrual, astfel incat sa creasca sansa ca raporturile sexuale pe care le are cu partenerul sa duca spre o sarcina fericita. Atunci cand o femeie incearca sa ramana gravida, timpul este vital. Ovulul si spermatozoidul pot fuziona intr-un ou zigot atata timp cat ei se intalnesc si se unesc prin procesul de fecundare. Pentru ca aceasta sa se intample, raportul sexual trebuie sa aiba loc in zilele fertile ale ciclului menstrual.

Fereastra fertila sau perioada fertila reprezinta intervalul de timp al ciclului menstrual cu cea mai mare probabilitate ca un raport sexual sa rezulte intr-o sarcina,e perioada cand ovulatia femeii atinge punctul maxim. Studiile au aratat ca aceasta perioada are o durata de 6 zile, incepand cu 5 zile anterior ovulatiei si terminandu-se in ziua ovulatiei; cele mai fertile zile sunt incepand cu 2 zile anterior si in ziua ovulatiei. In medie, femeile cu un ciclu regulat cu durata intre 28-32 zile se afla in perioada fertila in oricare din zilele 11 si 21. Femeile cu un ciclu regulat de 28 zile pot fi potential fertile in zilele 8-15 ale ciclului menstrual. 

Bibliografie:

1. Prevention of neural tube defects: results of the Medical Research Council Vitamin Study. MRC Vitamin Study Research Group, authors. Lancet. 1991;
2. Rieder MJ. Prevention of neural tube defects with periconceptional folic acid. Clin Perinatol. 1994;
3. Pitkin RM. Folate and neural tube defects. Am J Clin Nutr. 2007;85:285S–288S.
4. De Wals P, Tairou F, Van Allen MI, et al. Reduction in neural-tube defects after folic acid fortification in Canada. N Engl J Med. 2007;
5. Pietrzik K, Bailey L, Shane B. Folic acid and l-5-methyltetrahydrofolate: comparison of clinical pharmacokinetics and pharmacodynamics. Clin Pharmacokinet. 2010;
6. Bodnar LM, Himes KP, Venkataramanan R, et al. Maternal serum folate species in early pregnancy and risk of preterm birth. Am J Clin Nutr. 2010;
7. Suh JR, Herbig AK, Stover PJ. New perspectives on folate catabolism. Annu Rev Nutr. 2001;

Articole similare
Sindromul Bloom: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala genetica rara Sindromul Bloom: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala genetica rara

Sindromul Bloom afecteaza multe sisteme diferite ale corpului si se caracterizeaza prin crestere lenta, sensibilitate la soare si un risc crescut de cancer. Simptomele includ statura scurta, eruptii cutanate sensibile la soare si un sistem imunitar care nu functioneaza corect. Unele persoane cu sindrom Bloom au dizabilitati de invatare, diabet de tip 2 si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si dezvolta cancer.

16 mai 2023
citește articolul
Boala Pelizaeus-Merzbacher: simptome si optiuni de tratament Boala Pelizaeus-Merzbacher: simptome si optiuni de tratament

Boala Pelizaeus Merzbacher este o tulburare care afecteaza creierul si maduva spinarii. Este un tip de leucodistrofie si se caracterizeaza prin probleme de coordonare, abilitati motorii si invatare. Varsta de debut si severitatea simptomelor variaza foarte mult in functie de tipul bolii. Patologia este cauzata de incapacitatea de a forma mielina din cauza mutatiilor genei PLP1.

15 mai 2023
Edited 15 mai 2023
citește articolul
Boala Sipple: O boala endocrina rara, cum o recunosti, cum se poate gestiona Boala Sipple: O boala endocrina rara, cum o recunosti, cum se poate gestiona

Boala Sipple este o tulburare genetica rara care afecteaza glandele endocrine si provoaca un tip de cancer tiroidian numit cancer tiroidian medular, feocromocitom si cancer al glandei paratiroide. De asemenea, poate provoca tumori benigne (necanceroase) in glandele paratiroide si glandele suprarenale. Glandele endocrine afectate pot produce niveluri ridicate de hormoni, ceea ce poate duce la alte probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arteriala si pietrele la rinichi. De asemenea, sindromul Sipple are o alta denumire mai cunoscuta si folosita in literaruta de specialitate - MEN2A, dar si neoplazie endocrina multipla de tip 2A.

15 mai 2023
Edited 15 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.