Acidul folic: rol, beneficii in sarcina, surse
Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei si, totodata, este si momentul in care femeia ar trebui sa aiba cea mai mare grija de ea, pentru ca toate actiunile pe care le va face, toate alimentele pe care le va consuma, toate obiceiurile culinare se vor rasfrange si asupra fatului si, implicit, ulterior, asupra bebelusului. Din acest motiv in acest material vom vorbi despre acidul folic si importanta acestuia in perioada de sarcina si nu numai.
Ce este acidul folic?Care sunt beneficiile acidului folic?
Care sunt simptomele carentei de acid folic?
Care sunt efectele adverse ale abuzului de acid folic?
Ce este acidul folic?
In timpul sarcinii, corpul unei femei trece prin numeroase schimbari fizice si psihice, iar o dieta echilibrata este foarte importanta pentru sanatatea mamei si dezvoltarea armonioasa a copilului. Chiar daca expresia „mananci pentru doi” nu este chiar corecta, corpul unei femei are nevoi nutritionale crescute, tocmai de aceea trebuie alese alimente bogate in nutrienti si alcatuit un plan alimentar potrivit.
Micronutrientii, vitamine si minerale, se gasesc in compozitia alimentelor si sunt necesari zilnic, dar in cantitati mici. Pe de alta parte, macronutrientii, carbohidrati, proteine si grasimi, asigura aportul energetic si caloric. In perioada sarcinii se recomanda consumul echilibrat atat de micronutrienti, cat si de macronutrienti, in cantitate mai mare decat in mod normal.
Acidul folic poate preveni defectele de tub neural fetal, malformatii extrem de grave, cele mai comune fiind spina bifida si anancefalia. Tubul neural se dezvolta in primele 28 de zile de la conceptie, chiar inainte ca sarcina sa fie confirmata, de aceea, daca este planificata, este recomandata inceperea administrarii zilnice a acidului folic.Care sunt beneficiile acidului folic?
Acidul folic este necesar pentru buna funcționare a organismului, fiind implicat în producția de material genetic (ADN) și în alte funcții ale organismului. Acesta contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidraților, reglează funcționarea sistemului nervos și transformările proteinelor și lipidelor în organism.
Acidul folic este transformat în vitamina B odată ce ajunge în organism, putem vorbi în continuare de beneficiile acesteia pentru organism. Astfel, printre principalele beneficii se numără:- Previne malformațiile congenitale - nivelul scăzut de folați în primele stadii ale sarcinii au fost asociate cu un risc crescut de apariție a malformațiilor la nivelul creierului, coloanei vertebrale sau măduvei osoase. Din acest motiv este important ca femeile însărcinate să consume suplimente alimentare cu acid folic atât înainte, cât și în timpul sarcinii.
- Susține sistemul nervos - un nivel optim de acid folic este benefic pentru prevenirea tulburărilor de dezvoltare neurologică sau emoțională. Totodată, acesta poate preveni apariția demenței și poate ajuta la scăderea declinului cognitiv.
- Reduce nivelul de homocisteină - homocisteina este o moleculă care se află în strânsă legătură cu apariția problemelor cardiovasculare, aterosclerozei sau trombozelor venoase, dar și cu apariția stărilor depresive. Astfel, acidul folic ajută la reducerea nivelului de homocisteină și previne apariția acestor probleme de sănătate.
- Previne apariția depresiei - nivelul scăzut de acid folic este asociat cu depresia. Suplimentele pe bază de acid folic stimulează astfel receptorii de serotonină de la nivelul creierului și pot fi recomandate împreună cu tratamentul împotriva depresiei.
- Susține sistemul imunitar - deficitul de acid folic poate duce la slăbirea sistemului imunitar și la apariția anemiei megaloblastice. Administrarea unei doze optime de acid folic crește rezistența organismului împotriva infecțiilor.
Așa cum am amintit mai sus, acidul folic joaca un rol important și în sinteza și repararea ADN-ului si in același timp, ajuta organismul sa absoarba substantele nutritive din alimente. Acidul folic ajuta si la crearea de celule noi, cu precadere a globulelor roșii.
Care sunt simptomele carentei de acid folic?
Atunci cand organismul este privat de acid folic, semnele incep sa apara dupa scurt timp, iar in cazul femeilor insarcinate simptomele sunt mult mai pregnante. Practic vorbim de o colorație palid-gălbuie a tegumentelor, de anorexie, scădere în greutate, manifestări cardiace de tip angină pectorala, insuficiență cardiacă congestivă, tulburări psihice precum: iritabilitate, tulburări de memorie, stări depresive, tulburări de concentrare, dureri de cap, diaree sau constipatie, iar daca se mentine nivelul scazut de acid folic pot aparea diferite complicatii precum:
- hipoprotrombinemie (deficit de protrombina in plasma sanguina. Poate fi un defect ereditar sau poate aparea ca urmare a unor afectiuni hepatice, sau carenta cronica de acid folic) si asta din cauza absorbției deficitare a vitaminelor K
- hipocalcemie determinată de lipsa vitaminelor D
- apariția tulburărilor de vedere, cauzate prin absorbție deficitară de vitamina A.
De asemenea, deficitul creste riscul de tulburari neurologice, tulburari de memorie, dementa, scaderea in greutate, manifestări cardiace, tulburari cognitive ce pot duce la cresterea riscului de aparitie a bolii Alzheimer. Mai grav este faptul ca in timpul sarcinii, deficitul de acid folic poate cauza malformatii craniene si/sau cerebrale pentru bebelusi.
Care sunt efectele adverse ale abuzului de acid folic?
Chiar daca acidul folic este esential in cazul femeilor insarcinate, o cantitate mult prea mare de acid folic poate duce la acumularea acestuia in sange si poate cauza slabirea sistemului imunitar sau reducere functiilor cerebrale. Alte reactii adverse care pot sa apara din cauza unei cantitati ridicate de acid folic pot fi crampele abdominale, diareea, starile de confuzie, iritabilitatea, tulburarile de somn, greata sau alte probleme digestive.
In unele cazuri, administrarea unor cantitati ridicate de acid folic pentru o perioada indelungata poate creste riscul de infarct la persoanele care au probleme cardiovasculare, dar si de aparitie a cancerului de plamani sau a cancerului de prostata. Persoanele care au alergii si iau suplimente de acid folic pot dezvolta o reactie alergica la acid folic. Aceasta se manifesta prin aparitia unor eruptii cutanate, mancarimi ale pielii, roseata si dificultati de respiratie.
Asa arata dozajul corect
Inainte de incheiere, cateva informatii mai putin cunoscute despre sarcina si bebelusi.
1. Fiecare om a petrecut o ora fiind o celula unica, indiferent de anul in care s-a nascut sau de rasa sau etnie.
2. In timpul sarcinii, uterul femeii se mareste de aproximativ 500 de ori fata de marimea lui normala si revine la normal dupa o anumita perioada in functie de varsta femeii si de experienta ei ca mama.
3. Temperatura lichidului amniotic este de 37.5°C, adica putin mai mare decat temperatura corpului matern.
4. Intr-o sarcina normala, greutatea bebelusului reprezinta numai 38% din cea castigata de mama pe parcursul celor 9 luni: restul kilogramelor in plus sunt adaugate de placenta, lichid amniotic, retentia de lichide a mamei, volumul crescut de sange si grasimea care se depune pe sani si uter.
5. Temperatura corporala a fatului este intotdeauna cu 0,5°C mai mare decat a mamei.
6. In uter, bebelusul tau este inconjurat tot timpul de zgomote, nu de liniste. Practic, chiar si atunci cand mama doarme si e liniste in jur el aude bataile inimii, modul in care se contracta plamanii in timpul respiratiei, viteza cu care circula sangele prin organism.
7. Bebelusii nu au activitate intestinala inainte de nastere.
8. Bebelusii baieti au erectii in timpul vietii intrauterine si se ating ocazional in zona genitala.
9. Celulele nervoase si neuronii sunt produsi de corpul fatului cu o frecventa de 250.000 pe minut.
10. Ultimele organe care se dezvolta in organismul fatului sunt plamanii.
11. Daca ai probleme cu somnul in timpul sarcinii, se recomanda consumul de lapte cald. Laptele fierbinte combate insomnia, mai ales in ultimul trimestru de sarcina, deoarece laptele ajuta la eliberarea unui aminoacid numit triptofan, care induce somnul.
12. Contrar parerilor ca trebuie sa mananci cat pentru doi, de fapt, in timpul sarcinii ai nevoie de numai 300 de calorii in plus fata de dieta ta zilnica obisnuita.
13. Bebelusii pot auzi, vedea si simti in timpul vietii intrauterine. De aceea este foarte importanta energia si dragostea parintilor si e esential ca parintii sa vorbeasca cu cel mic.
14. Fatului i se formeaza amprentele in a treia luna de sarcina.
15. Ultrasunetele nu strabat aerul, de aceea ti se pune un gel pe burtica: acesta conduce undele sonore de la aparat spre uter si inapoi.
16. Bebelusul nu simte absolut nimic in momentul in care este taiat cordonul ombilical.
17. In lume. unul din 2000 de bebelusi se naste cu un dintisor deja iesit din gingie.
18. La nivel mondial statisticile spun ca marti este ziua saptamanii in care se nasc cei mai multi bebelusi, iar sambata este ziua in care se petrec cele mai putine nasteri.