Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Boala Sipple: O boala endocrina rara, cum o recunosti, cum se poate gestiona

Boala Sipple: O boala endocrina rara, cum o recunosti, cum se poate gestiona

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 mai 2023 Ultima actualizare: 15 mai 2023

Boala Sipple este o tulburare genetica rara care afecteaza glandele endocrine si provoaca un tip de cancer tiroidian numit cancer tiroidian medular, feocromocitom si cancer al glandei paratiroide. De asemenea, poate provoca tumori benigne (necanceroase) in glandele paratiroide si glandele suprarenale. Glandele endocrine afectate pot produce niveluri ridicate de hormoni, ceea ce poate duce la alte probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arteriala si pietrele la rinichi. De asemenea, sindromul Sipple are o alta denumire mai cunoscuta si folosita in literaruta de specialitate - MEN2A, dar si neoplazie endocrina multipla de tip 2A.

Cauze ale bolii Sipple

Boala Sipple este cauzata de modificari ale unei gene cunoscute sub numele de RET. Genele poarta informatii care spun celulelor din organism cum sa functioneze. Gena RET ajuta la controlul modului si momentului in care celulele cresc si se divid. Persoanele care nu au neoplazie endocriina multipla de tip 2 poarta doua copii functionale ale genei RET in celulele lor. O copie a genei RET este mostenita de la mama, iar cealalta de la tata. Celulele persoanelor cu neoplazie endococica multipla de tip 2 poarta o copie functionala a RET si o copie modificata. Aceasta modificare face ca gena sa nu functioneze corect. Aceasta se numeste mutatia genei RET. Exista trei tipuri de tumori secretoare de hormoni care se pot dezvolta in MEN2A:

Cancer tiroidian medular (MTC) – aproape toti pacientii cu MEN2A vor dezvolta cancer tiroidian medular pana la varsta de 40 ani. MTC se dezvolta din celulele din glanda tiroida care produc hormonul calcitonina. Aceasta nu poate provoca simptome sau poate provoca o umflare sau durere la nivelul gatului (in glanda tiroida). Cancerul se poate raspandi in alta parte, de obicei la ganglionii limfatici din gat, plamani si ficat. Cancerul poate provoca, de asemenea, diaree si dureri de gat din cauza supraproductiei de calcitonina si alte substante active.
Feocromocitom – pana la 50% dintre pacientii cu MEN2A pot dezvolta aceste tumori ale glandelor suprarenale care elibereaza hormoni, cum ar fi adrenalina sau noradrenalina in sange. Nivelurile ridicate ale acestor hormoni pot provoca episoade de transpiratie, palpitatii, dureri de cap, sentimente de anxietate si tensiune arteriala ridicata, simptome care pot fi similare cu atacurile de panica. Unii pacienti nu au simptome. Uneori, tumorile afecteaza ambele glande suprarenale (bilaterale).
Hiperparatiroidism primar – pana la 20-30% dintre pacientii care au boala Sipple pot dezvolta glande paratiroide hiperactive. Acest lucru determina un nivel ridicat de hormon paratiroidian, care, la randul sau, determina calciul sa fie scos din oase si pus in sange, ducand la niveluri crescute de calciu in sange si urina. De obicei, nu exista simptome, dar daca sunt prezente, simptomele includ oboseala, depresie, ulcere stomacale, dureri abdominale si dureri nespecifice. Daca este lasat netratat, se poate dezvolta osteoporoza si pietre la rinichi.

Cum se diagnosticheaza
MEN2A este suspectat atunci cand exista cel putin 2 din cele 3 tumori comune, cum ar fi cancerul tiroidian medular, feocromocitomul sau adenomul paratiroidian, la 1 persoana sau o ruda apropiata. Rudele apropiate sunt, in general, considerate a fi parinti, frati si copii. Carcinomul tiroidian medular a fost raportat la copii cu varsta de 2 ani, desi se dezvolta mai frecvent intre varstele de 5 si 18 ani. Cele trei tipuri diferite de tumori sunt diagnosticate si monitorizate in urmatoarele moduri:

Cancerul tiroidian medular (MTC) – odata ce diagnosticul de MEN2A este facut, se recomanda o tiroidectomie totala (indepartarea glandei tiroide), indiferent daca exista vreo anomalie in orice scanare sau teste de sange. De obicei, in MEN2A, pacientii sunt sfatuiti sa se supuna unei tiroidectomii totale inainte de varsta de 5 ani, dar calendarul poate varia in functie de tipul de mutatie. Odata ce glanda tiroida a fost indepartata, pacientii sunt supusi unei supravegheri pe tot parcursul vietii, care include un test de sange calcitonin.
Daca un pacient are un nodul tiroidian, atunci i se poate efectua o ecografie impreuna cu o biopsie. Aceste probe sunt trimise specialistilor pentru a fi analizate. Daca MTC este diagnosticat, pot fi efectuate scanari suplimentare, cum ar fi o tomografie computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau tomografie cu emisie de pozitroni (PET) pentru a ajuta la planificarea interventiei chirurgicale, deoarece poate fi necesara o interventie chirurgicala mai extinsa.

Feocromocitom – pacientii prezinta concentratii ridicate de metanefrine plasmatice (metaboliti secretati in sange care ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Aceasta este o metoda precisa de diagnosticare, desi unele medicamente pot interfera cu masuratorile lor. O colectare de urina de douazeci si patru de ore pentru metanefrine este o alternativa - este necesara o sticla speciala care contine un conservant acid pentru acest test. Daca testele de sange sau urina sunt anormale, scanarile RMN sunt adesea folosite pentru a cauta feocromocitomul in glandele suprarenale. Scanarile specializate, de exemplu PET, sunt, de asemenea, uneori utilizate pentru a identifica feocromocitomul impreuna cu orice dovada de malignitate, adica raspandirea acestor tumori (metastaze).

Hiperparatiroidismul primar – nivelurile hormonale de calciu si paratiroide sunt testate prin teste de sange ambulatorii, care pot fi repetate la intervale regulate. Diagnosticul hiperparatiroidismului primar se face daca calciul seric este crescut impreuna cu hormonul paratiroidian. Daca se constata ca un pacient are MEN2A, se recomanda supravegherea pe tot parcursul vietii. Pacientii trebuie ingrijiti intr-un centru de specialitate sub indrumarea unei echipe multidisciplinare cu experienta. Screening-ul se efectueaza pentru conditiile enumerate mai sus, cu o combinatie de teste de sange si scanari, dupa caz.

Tratament pentru boala Sipple

Tratamentul exact depinde de tipul de tumori prezente:

MTC – in esenta, toti pacientii care se constata ca au o mutatie genetica RET sunt sfatuiti sa se supuna eliminarii totale a tiroidei. Pentru MEN2A acest lucru este de obicei recomandat inainte de varsta de 5 ani si se face pentru a preveni dezvoltarea MTC. Daca se constata ca un pacient are deja MTC, atunci operatia poate fi mai extinsa, eliminand glanda tiroida, precum si ganglionii limfatici din gat. In cazul in care cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului in afara gatului, chirurgia sau radioterapia este uneori administrata zonei afectate. Tratamentul poate fi, de asemenea, administrat pentru a ameliora simptomele clasice ale MTC, cum ar fi diareea, inrosirea fetei si durerea.

Feocromocitomul este indepartat chirurgical la toti pacientii, acolo unde este posibil. Este necesara o perioada de pregatire inainte de interventia chirurgicala pentru a se asigura ca efectele hormonilor de stres produsi de tumori sunt blocate si ca tensiunea arteriala este bine controlata. Hiperparatiroidismul primar este de obicei tratat prin indepartarea chirurgicala a glandelor paratiroide afectate. De obicei, o operatie va implica indepartarea unora sau a tuturor glandelor paratiroide, iar pacientii vor avea nevoie de suplimente pe tot parcursul vietii, de vitamina D activata si, eventual, calciu, de asemenea, pentru a mentine un nivel normal de calciu din sange sanatos.

Este cortizolul un hormon de stres?

Cortizolul este cunoscut pe scara larga ca „hormonul stresului”. Cu toate acestea, are multe efecte si functii importante in corpul tau, in afara de reglarea raspunsului la stres al corpului tau. De asemenea, este important sa ne amintim ca, din punct de vedere biologic, exista mai multe tipuri diferite de stres, inclusiv:

Stresul acut: Stresul acut apare atunci cand va aflati intr-un pericol brusc intr-o perioada scurta de timp. De exemplu, abia evitarea unui accident de masina sau a fi urmarit de un animal sunt situatii care provoaca stres acut;

Stresul cronic: stresul cronic (pe termen lung) apare atunci cand experimentezi situatii in curs de desfasurare care provoaca frustrare sau anxietate. De exemplu, a avea un loc de munca dificil sau frustrant sau a avea o boala cronica poate provoca stres cronic;

Stresul traumatic: Stresul traumatic apare atunci cand experimentati un eveniment care va pune viata in pericol, care induce frica si un sentiment de neputinta. De exemplu, intampinarea unui eveniment meteorologic extrem, cum ar fi o tornada, sau intampinarea unui razboi sau a unei agresiuni sexuale poate provoca stres traumatic. In unele cazuri, aceste evenimente pot duce la tulburare de stres posttraumatic (PTSD). Corpul tau elibereaza cortizol atunci cand te confrunti cu oricare dintre aceste tipuri de stres. 

Care sunt riscurile pentru sanatate ale excesului de cortizol din organism?

Bibliografie:

Hoehn K, Marieb EN (2010). Human Anatomy & Physiology. San Francisco: Benjamin Cummings. ISBN 978-0-321-60261-9.
Chyun YS, Kream BE, Raisz LG (February 1984). "Cortisol decreases bone formation by inhibiting periosteal cell proliferation". Endocrinology;
Laycock JF (2013). Integrated endocrinology. Meeran, Karim. Chichester, West Sussex, UK: Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-118-45064-2. OCLC 794973804;
Martin PA, Crump MH (2003). "The adrenal gland". In Dooley MP, Pineda MH (eds.). McDonald's veterinary endocrinology and reproduction;
Coderre L, Srivastava AK, Chiasson JL (June 1991). "Role of glucocorticoid in the regulation of glycogen metabolism in skeletal muscle". The American Journal of Physiology;

 

Articole similare
Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii

Sangele este un tesut viu format atat din elemente lichide, cat si solide. Acesta circula prin venele, arterele si capilarele vertebratelor si joaca un rol principal pentru supravietuire: transportul oxigenului si nutrientilor in toate partile corpului. De asemenea, colecteaza dioxidul de carbon si substantele reziduale, astfel incat acestea sa poata fi excretate in strainatate. Oamenii au intre 4,5 si 6 litri de sange circulant in organism.

27 august 2024
Edited 27 august 2024
citește articolul
Transaminazele: De ce sunt importante, cum le masuram, ce boli ascund Transaminazele: De ce sunt importante, cum le masuram, ce boli ascund

Transaminazele, cunoscute si sub numele de aminotransferaze, sunt un set de enzime regasite in celulele organelor, cum ar fi inima, ficatul, muschii si rinichii. Functia sa principala este de a cataliza o reactie de transaminare intre un aminoacid si un α-ketacid, care este important in procesul de sinteza al proteinelor.

2 mai 2023
Edited 2 mai 2023
citește articolul
Bolile copilariei: De ce apar, cum le recunoastem, cum se pot preveni Bolile copilariei: De ce apar, cum le recunoastem, cum se pot preveni

Rubeola este o infectie virala cu o frecventa mai mare in copilarie. Poate fi practic asimptomatica sau prezenta cu febra. Simptomele includ eruptii cutanate roz care incep pe fata si piept generalizandu-se pe tot corpul in aproximativ 24 ore.

12 aprilie 2023
Edited 12 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina