Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tinea versicolor - ce este, cauze, simptome, tratament

Tinea versicolor - ce este, cauze, simptome, tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 31 iulie 2018 Ultima actualizare: 3 februarie 2023

Tinea versicolor, cunoscuta si sub denumirea de pitiriazis versicolor, este o afectiune a pielii determinata de o infectie fungica, caracterizata prin leziuni solzoase, cruste si pete depigmentare. Aceasta apare in special in zonele unde sebumul este produs in exces, cu precadere pe trunchi si umeri, in cazuri foarte rare pe fata. Tinea versicolor este o afectiune recurenta, care tinde sa treaca de la sine odata cu inaintarea in varsta, atunci cand glandele sebacee isi incetinesc productia de sebum.

Cauzele aparitiei bolii si factorii care o declanseaza

Tinea versicolor este cauzata de ciuperca Malassezia, o ciuperca care traieste in mod normal pe piele, insa se inmulteste in conditii de umiditate si temperaturi ridicate, motiv pentru care este mai frecventa vara si in zonele cu clima tropicala. Se hraneste cu grasime, cu sebum, nu este contagioasa, iar aparitia acesteia poate fi favorizata, pe langa factorii de mediu, si de imunodepresie, malnutritie sau anumite tratamente cu cortizon.

Ce simptome caracterizeaza afectiunea?

Tinea versicolor se manifesta prin aparitia iritatiei si a petelor, rotunde sau ovale, cu scuame, care in timp se pot uni si pot forma placi. Petele de tinea versicolor pot fi galbene, bej, roz, rosii sau maro, iar zona afectata prezinta prurit, mancarime. Petele de tinea versicolor nu se bronzeaza, prin urmare culoarea acestora poate fi mai contrastanta la persoanele care se expun razelor solare. Atunci cand zona afectata cuprinde si fire de par, pitiriazisul versicolor se manifesta asemanator cu foliculita, prin aparitia unor bubite mici si rosii la radacina foliculului pilos.

Cum se trateaza tinea versicolor

Fiind vorba de o infectie fungica, tratamentul sau consta in aplicarea de produse cu rol in distrugerea ciupercii cauzatoare si in stoparea proliferarii acesteia. Recomandarea farmacistilor este Mediket Versi 200 ml la pret mic, un produs pe baza de octopirox si ihtiol alb, care are actiune antifungica, antiinflamatorie, antibacteriana si antiproliferativa, totodata, inhiband si secretia de sebum. Cu toate ca gelurile de dus, sampoanele si solutiile sunt mult mai eficiente decat medicamentele, in cazurile grave, cand ciuperca se intinde agresiv, este recidivanta si nu raspunde la remediile clasice, se intiaza, la recomandarea medicului, tratament cu pastile antifungice. Utilizarea regulata a Mediket Versi gel de dus corp si par favorizeaza revenirea la culoarea normala a pielii. Persoanele care se confrunta cu recurenta bolii, pot folosi produsele Mediket Versi o data pe luna, in scop preventiv.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina