Tricofitie sau Pecingine: De ce apare boala, cum se poate evita, tratament
Pecingine, dermatofitoza, infectie dermatofita, tricofitie sau tinea, toate aceste denumiri se refera la o infectie fungica a pielii cauzata de imunitatea scazuta a organismului si de o ciuperca parazita care se ataseaza de straturile superficiale ale pielii si creeaza iritatii la nivelul epidermei de diferite marimi in forma circulara sau ovala. Leziunea cauzata de aceasta infectie se aseamana cu un vierme in forma de inel care se ataseaza pe brate, antebrate, picioare, coapse, dar si pe alte zone ale corpului care nu sunt intotdeauna vizibile dar care creeaza aceeasi senzatie de discofort si mancarime.
Denumirea de pecingine este, de obicei, folosita pentru a descrie tinea corporis (pecinginea corpului), desi uneori pot fi folosita si pentru alte localizari ale infectiei cum ar fi tinea cruris (pecinginea inghinala). Ea mai poate aparea inclusiv pe anumite zone ale spatelui si de obicei zona in care se manifesta boala are legatura cu acel contact direct.
Pecinginea poate afecta atat oamenii, cat si animalele. Infectia apare initial sub forma de pete rosii pe zonele afectate ale pielii si mai tarziu se poate raspandi si in alte zone ale corpului. Poate afecta scalpul, picioarele, unghiile, zona inghinala, barba sau alte zone si se transmite de la om la animal si viceversa sau se poate lua prin atingere de obiecte contaminate, haine, etc. De ce apare boala si cum o putem evita descopera in acest material.
Ce este boala numita pecingine? Tipuri de pecingine
Dermatofitoza simptome. Complicatii Tricofitie. Pecingine cauze
Tratament pecingine. Tratament naturist pecingine
Tratament pecingine adulti. Pecingine la copii. Unguent pentru pecingine
Ce este boala numita pecingine? Tipuri de pecingine
Ce este boala numita pecingine si care sunt simptomele ei descopera in acest capitol. Pecinginea este o infectie comuna a pielii si a unghiilor, cauzata de ciuperci. Infectia se numeste „pecingine” deoarece poate provoca o eruptie circulara, rosie si pruriginoasa. Pecinginele mai sunt numite si „tinea” sau „dermatofitoza”.
Diferitele tipuri de pecingine sunt de obicei denumite dupa localizarea infectiei pe corp. In functie de varsta bolnavului, de sexul acestuia, de modul in care a fost contactata boala, de la om sau de la animal, atingere directa sau contact indirect cu obiecte contaminate, zonele corpului cu cea mai mare rata de manifestare a bolii sunt, potrivit dermatologilor: tinea pedis, numita in mod obisnuit boala de „picior de atlet”, infectie dermatofita inghinala, tinea cruris, numita in mod popular „mancarime locala”, scalp sau tinea capitis, barba sau tinea barbae, mainile sau tinea manuum, unghiile de la picioare sau de la maini sau „onicomicoza”.
Tricofitia sau pecinginea, asa cum este denumita popular, se refera la o dermatofitoza in care infectia fungica este localizata la nivelul pielii sau anexelor ei (par, unghii). Aceste infectii fungice pot duce la o serie de manifestari clinice si in functie de localizarea acestei infectii, de varsta bolnavului, de modul de manifestare, simptome si caracteristici morfologice ale semnalmentelor bolii avem cateva subtipuri de pecingine clasificate in felul urmator:"
Tinea capitis – infectie fungica cutanata a scalpului, cunoscuta si sub denumirea de pecinginea parului parului sau pecinginea scalpului. Boala este cauzata, in principal, de dermatofiti din genurile Trichophyton si Microsporum. Este mai frecventa in randul copiilor;
Tinea corporis – infectie fungica superficiala (dermatofitoza) a bratelor si picioarelor dar poate aparea pe orice parte a corpului. Apare adesea sub forma de pete rosii rotunde;
Tinea cruris – un tip de infectie fungica a regiunii inghinale si anale care poate aparea la ambele sexe, dar este mai des intalnita la barbati si la adolescenti;
Tinea unguium (onicomicoza) – infectie fungica localizata la nivelul unghiilor;
Tinea pedis sau piciorul atletului – o infectie fungica localizata la nivelul picioarelor. Se observa frecvent la persoanele care merg desculte in locuri publice unde se poate raspandi infectia, cum ar fi vestiare, dusuri si piscine;
Granulomul Majocchi – o forma localizata de foliculita fungica, este o afectiune a pielii caracterizata printr-o placa profunda, pustulara si este o forma de tinea corporis.
Granulomul Majocchi, numit si perifoliculita granulomatoasa nodulara sau granulomul trichophyticum, este o infectie rara a foliculului de par cauzata de infectia fungica dermatofita. Dermatofitele sunt ciuperci care invadeaza tesutul keratinos precum parul, pielea si unghiile si se extind din cauza unui sistem imunitar deficitar prin care organismul nu mai poate lupta in parametrii cu sporii acestor ciuperici.
Cel mai frecvent spor dermatofit implicat in granulomul Majocchi este Trichophyton rubrum. Cu toate acestea, alte ciuperci precum T. mentagrophytes, T. violaceum, T. tonsurans, Microsporum canis, Epidermophyton floccosum si speciile Aspergillus pot provoca aceasta boala. Aceste ciuperci infecteaza foliculii de par si provoaca o reactie inflamatorie.
De obicei se prezinta sub forma de papule roz-rosii, pustule sau chiar placi solzoase si noduli intr-o regiune perifoliculara. Firele de par pot fi indepartate cu usurinta de pe aceste locuri infectate, iar mancarimea este foarte frecventa. Granulomul Majocchi poate implica orice suprafata cu par, dar se gaseste cel mai adesea pe scalp, fata, antebrate si picioare. Aceste zone sunt susceptibile la deteriorarea mecanica care provoaca perturbarea barierei pielii.
Exista doua subtipuri de granulom Majocchi, folicular si nodular subcutanat. Subtipul folicular poate aparea dupa traumatisme sau utilizarea topica a corticosteroizilor si poate fi gasit la persoanele sanatoase. Cel mai frecvent apare la femeile tinere care isi rad frecvent picioarele. De asemenea, este mai raspandita in regiunile tropicale. Subtipul nodular subcutanat poate aparea la populatiile imunocompromise, cum ar fi cele sub chimioterapie, corticosteroizi in doze mari sau dupa transplant de organe si boli precum limfomul, leucemia, SIDA si altele.
Dermatofitoza simptome. Complicatii Tricofitie. Pecingine cauze
Atunci cand vorbim de dermatofitoza simptome sau pecingine trebuie sa fim atenti la originea ei si localizare pentru ca in functie de tipul de ciuperca care declanseaza boala si simptomele pot diferi. Pe scurt, stim pana acum faptul ca boala numita Pecingine poate afecta pielea pe aproape orice parte a corpului, precum si unghiile de la maini si de la picioare. Simptomele de pecingine depind adesea de partea corpului de unde a inceput infectia, punctul zero de manifestare al bolii. Cele mai comune simptome indiferent de sexul bolnavului sau localizarea infectiei sunt:
- Piele iritata;
- Eruptie cutanata in forma de inel ovoid sau cerc;
- Piele rosie, solzoasa, crapata de culoare roz-rosiatica ca si cand ar fi o leziune provocata de o arsura chimica;
- Pierderea parului si semne de chelie acolo unde apare eruptia. Parul poate sa dispara si daca eruptia apare in alte zone cu foliculi de par precum brate, picioare, piept, mai ales in cazul barbatilor;
- Simptomele apar de obicei intre 4 si 14 zile dupa ce pielea intra in contact cu ciupercile care cauzeaza pecingine.
Simptomele bolii pecingine de pe picioare includ piele rosie, umflata, decojita, mancarime intre degetele de la picioare (in special intre degetul roz si cel de langa acesta). Talpa si calcaiul piciorului pot fi, de asemenea, afectate. In cazuri severe, pielea de pe picioare poate forma vezicule.
Daca vorbim de pecingine de pe scalp aceasta arata de obicei ca o chelie circulara, rosie, cu mancarime, solzoasa. Zona de chelie poate creste in dimensiune si s-ar putea dezvolta mai multe pete daca infectia se raspandeste. Boala de pecingine de pe scalp se manifesta mai des la copii care au sistemul imunitar mai putin dezvoltat si poate aparea de la 6 luni pana la 8-10 ani cu preponderenta.
Boala pecingine inghinala sau tinea cruris arata ca pete solzoase, mancarime, rosii, de obicei pe partile interioare ale pliurilor pielii coapsei.
Simptomele bolii pecingine pe barba includ pete solzoase, mancarime, rosii pe obraji, barbie si gatul superior. Petele pot deveni cruste sau umplute cu puroi, iar parul afectat ar putea cadea.
Ca si complicatii tricofitie, se stie ca afectiunea se poate extinde si produce un disconfort local. Scarpinatul din cauza mancarimilor favorizeaza poarta de intrare pentru alti germeni si duce la suprainfectie bacteriana a leziunilor, ce poate duce la celulita/erizipel (infectii localizate la nivelul pielii). In plus pruritul in exces poate crea leziuni adanci la nivelul epidermei.
Cand vorbim de pecingine cauze exista un cumul de factori. Infectiile, traumatismele, locul de desfasurare a activitatii profesionale (agricultura, medicina veterinara), caldura excesiva (imbracamintea si incaltamintea care favorizeaza mediul umed si intretin caldura excesiva fara sa lase pielea sa respire) precum si utilizarea salilor de fitness sau a bazinelor de inot sunt factori favorizanti ce predispun la pecingine. Cei mai expusi sunt cei cu sistemul imunitar compromis, si boala nu tine cont de sex sau tipul de piele. Practic, cei mai vulnerabili la a contacta boala numita pecingine sunt copiii, varstnicii si persoanele cu sistemul imunitar deficitar precum persoanele seropozitive, diabeticii sau persoanele care au iesit recent din covid.
Boala este legata de sporii de ciuperci si acestia se raspandesc pe toate canalele. Prin aer, prin apa, prin pamant, contact direct sau indirect. Pe scurt, oamenii pot avea pecingine dupa contactul cu cineva care are infectia. Pentru a evita raspandirea infectiei, persoanele cu pecingine nu ar trebui sa imparta haine, prosoape, piepteni sau alte obiecte personale cu alte persoane si ar trebui sa evite locurile publice precum piscine, saune, saloane de masaj sau de bronzare.
Oamenii pot avea pecingine si dupa ce ating un animal care are pecingine. Multe tipuri diferite de animale pot raspandi pecingine la oameni, inclusiv caini si pisici, in special pisoii si cateii pentru ca sunt animale tinere care au sistemul imunitar in formare. Alte animale, cum ar fi vacile, caprele, porcii si caii pot, de asemenea, raspandi pecingine la oameni.
Ce trebuie sa retii. Ciupercile care provoaca pecingine pot trai pe suprafete, in special in zonele umede, cum ar fi vestiarele si dusurile publice. Din acest motiv, este o idee buna sa nu mergeti descult in aceste locuri.
Tratament pecingine. Tratament naturist pecingine
Daca aveti senzatii severe de prurit si remarcati anumite leziuni cutanate este un semn ca trebuie sa mergeti la dermatolog. Tratamentul pentru pecingine depinde de localizarea acestuia pe corp si de cat de grava este infectia. Unele forme de pecingine pot fi tratate cu medicamente fara prescriptie medicala, precum diferite tipuri de geluri precum Mycogel, creme sau unguente, dar alte forme de pecingine necesita tratament cu medicamente antifungice prescrise.
Boala pecingine de pe piele, tinea pedis, poate fi tratata de obicei cu creme, lotiuni sau pulberi antifungice fara prescriptie medicala aplicate pe piele timp de 2 pana la 4 saptamani. Exista multe produse fara prescriptie medicala disponibile pentru a trata pecingine, inclusiv Clotrimazol.
Pentru creme, lotiuni sau pulberi fara prescriptie medicala, urmati instructiunile de pe eticheta ambalajului. Boala Pecingine de pe scalp (tinea capitis) trebuie de obicei tratata cu medicamente antifungice prescrise pe cale orala timp de 1 pana la 3 luni. Cremele, lotiunile sau pulberile nu functioneaza pentru pecingine de pe scalp.
Daca vorbim de un tratament naturist pecingine, cele mai cunoscute decocturi sau tincturi includ extract concentrat de brusture, de cimbrisor sau rostopasca. La fel de folosita pentru boala pecingine care apare pe maini sau picioare este Tinctura de macris din gradina. Pentru a prepara tinctura de macris luati doar radacinile si semintele.
Inainte de a aplica pe piele, pasta umeda de macris trebuie amestecata cu iaurt dietetic, maxim 3,5% grasime. La fel de cunoscute sunt si baile terapeutice in care se arunca spre infuzare frunze curate de coacaz negru si urzica. Aceste bai sunt potrivite atat pentru adulti cat si pentru copii.
Tratament pecingine adulti. Pecingine la copii. Unguent pentru pecingine
Cand vorbim de pecingine, fie ca vorbim de tratament pecingine adulti sau pecingine la copii, acesta difera in functie de tipul de ciuperca care a declansat boala si localizarea acesteia. Tratamentul cu medicamente antifungice sistemice este necesar, deoarece produsele antifungice clasice sunt ineficiente pentru tratamentul tineei capitis de exemplu.
In plus, in caz de Tinea corporis si tinea cruris, acestea pot fi de obicei tratate cu produse antifungice fara prescriptie medicala precum un produs gen unguent pentru pecingine. Pacientii care au tinea cruris trebuie sfatuiti sa pastreze zona inghinala curata si uscata si sa poarte lenjerie de corp din bumbac. Persoanele care au infectii extinse sau recurente pot necesita terapie antifungica sistemica.
Sursa foto: shutterstock
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.cdc.gov/fungal/diseases/ringworm
https://www.nhs.uk/conditions/ringworm
REFERINTE:
- Havlickova B, Czaika VA, Friedrich M. Epidemiological trends in skin mycoses worldwideexternal icon. Mycoses. 2008 Sep;
- Crissey JT, Lang H, Parish LC. Manual of Medical Mycology, Blackwell Science, Cambridge 1995;
- Wilson EK, Deweber K, Berry JW, Wilckens JH. Cutaneous infections in wrestlers. Sports Health 2013;
- Pecci M, Comeau D, Chawla V. Skin conditions in the athlete. Am J Sports Med 2009;
- Pickup TL, Adams BB. Prevalence of tinea pedis in professional and college soccer players versus non-athletes;
- Kaplan W. Epidemiology and public health significance of ringworm in animals. Arch Dermatol. 1967 Oct;