Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Onicomicoza: Cum apare, metode de preventie si tratament

Onicomicoza: Cum apare, metode de preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 septembrie 2022 Ultima actualizare: 8 iulie 2023

Onicomicoza sau ciuperca unghiei reprezinta o infectie de tip fungic cauzata de trei clase de fungi: dermatofitii, ciupercile si fungi nondermatofitici. Micoza unghiei este o afectiune destul de des intalnita, contagioasa, estimandu-se ca intre 2% si 18% din populatia lumii se confrunta cu aceasta la un moment dat in viata. Afectiunea este observabila la inceput sub forma unor pete de culoare alb-galbuie sub varful unghiei. Exista mai multe feluri de infectii fungice ale unghiilor, incidenta cea mai mare, cu peste 90% din cazuri, avand-o onicomicoza subunghiala distala cauzata de dermatofiti.

Onicomicoza poate afecta unghiile de la maini si de la picioare. Unghiile de la picioare sunt mai supuse riscului infectiilor, barbatii fiind considerati mai vulnerabili. Mediile propice pentru infectiile fungice sunt cele intunecate, umede si calde. Exact cum este in sosetele noastre sau daca ne aflam in sezonul rece, in manusile noastre. In momentul in care infectia a acaparat unghia, atunci se va da nastere unei infectii numita onicomicoza. Cu alte cuvinte, va aparea micoza, ce este o afectiune dermatologica si infectioasa cronica. Spre deosebire de alte afectiuni, este foarte greu de tratat si extrem de neplacuta. Persoanele ce sufera de micoza vor simti o jena referitoare la expunerea unghiilor in diferite circumstante. Cum se poate trata si ce metode de preventie exista descopera in acest material.

Cum apare Onicomicoza?

Pentru majoritatea pacientiilor, boala prezinta mai degraba un disconfort estetic atunci cand infectia nu a atacat tot spatiul subunghial si daca a fost lasata netratata exista riscul ca singurul mod de vindecare si eliminare este scoaterea/smulgerea unghiei pentru a curata spatiul si dezinfecta zona respectiva. Infectiile fungice pot provoca senzatii de durere, disconfort si mai ales leziuni persistente ale unghiilor. 

Unghiile de la picioare sunt de 10 ori mai predispuse la infectii decat unghiile de la maini, deoarece oamenii pot sta incaltati mai mult de 10 ore pe zi. Astfel, pentru fungi este un mediu prielnic de dezvoltare care au nevoie de un spatiu intunecat, prost oxigenat si umed.

Care sunt factorii de risc pentru a manifesta Onicomicoza?

Ciupercile se vor dezvolta mult mai usor in conditii propice, care faciliteaza infestarea unghiei si a patului unghial. Cei mai comuni factori de risc sunt:

  • varsta;

  • igiena deficitara;

  • transpiratia intensa, hiperhidroza;

  • mersul descult in spatii comune precum saune, dusuri de la salile de antrenament;

  • munca intr-un mediu umed, in spatii inchise, sedentarismul;

  • patologii preexistente: diabteul zaharat, boli ce induc un sistem imunitar slabit, afectiuni vasculare periferice;

  • fumatul si abuzul de alcool care cresc aciditatea organismului;

  • predispozitia genetica. 

ce este tricofitia si de ce apare?

Care sunt simptomele infectiilor fungice ale unghiilor (Onicomicoza)?

Onicomicoza, sau ciuperca unghiilor este redata de catre fungii ce ataca atat unghiile de la picioare, cat si unghiile de la maini. Patul unghial, pielea de sub unghie, este afectat si el. Initial, pacientul va observa o pata alba sau galbena sub varful unghiei. In momentul in care boala avanseaza, procesul de distrugere a unghiei avanseaza si el. Astfel, unghia se va degrada progresiv. Mai presus decat atat, unghiile se pot contamina succesiv. Daca anumite unghii prezinta urmatoarele caracteristici, este posibil sa fie infectata cu o ciuperca:

  • decolorare in nuante variabile, incepand de la alb spre nuante de galben maroniu sau nuante verzui;

  • se exfoliaza foarte usor, iar lama unghiala se va desprinde cu usurinta de patul unghial;

  • unghia se ingroasa treptat;

  • unghia este casanta, zdrentuita si friabila;

  • unghia prezinta o forma distorsionata;

  • unghia prinde un miros neplacut specific ca de infectie sau puroi. 

Care sunt cerintele obligatorii pentru a evita o infectie fungica in timpul unei proceduri de manechiura/pedichiura?

Primul pas este dezinfectarea uneltelor. Este un pas foarte important pentru a tine clientii in siguranta. Un tehnician de unghii profesionist va putea mereu sa descrie pasii pe care i-a facut inainte de sesiunea de mani/pedi. Uneltele cu care lucreaza vor trece prin toti pasii de dezinfectare, pre-sterilizare si sterilizare. Dupa dezinfectarea lor, va fi necesar ca uneltele sa fie tinute intr-un aparat cu ultra-violete, sau intr-o punga sterila, ce este de unica folosinta. Aici, ca si client, trebuie observat daca manichiurista desface punga in fata ta. 

Un alt aspect asupra caruia trebuie sa acordam atentie, este daca manichiurista si-a dezinfectat mainile, dar si pe ale tale, inainte de incepe tot procesul. Suprafata de lucru trebuie sa fie impecabila. Iar zona unde asezi tu mainile sa nu prezinte nici o urma de la o alta persoana care a folosit-o anterior. Pe deasupra, un tehnician profesionist va purta manusi medicale pe toata durata sedintei. Daca vrei sa iti aplici unghii false, trebuie sa tii cont de cateva aspecte pentru a evita aparitia de infectii fungice sub zona de contact: 

  • se poate realiza un test cu privire la vascozitatea gelului de unghii si ce ph are. Gelul se va aplica pe o singura unghie si se va observa daca exista ceva reactii sau manifestari neplacute. In cazul in care tegumentul periunghial este inrosit sau tumefiat, atunci este interzisa aplicarea unghiilor de gel. 

  • in cazul in care unghia falsa pica, este recomandata introducerea degetului in spirt sanitar pentru aproximativ 15 secunde. Astfel, se va curata in totalitate zona dintre cele doua unghii. Purtarea unghiilor artificiale nu va dura mai mult de trei luni de la aplicare. Pentru a oferi suficient timp unghiei sa se regenereze, intre aplicari trebuie sa treaca macar o luna de zile. 

Cum poate fi tratata ciuperca unghiei

Tratamentul onicomicozei depinde de tipul infectiei, numarul de unghii afectate si de gravitatea infectarii unghiei. Alegerea unei scheme de tratamente adecvate este foarte importanta pentru ca, de regula, acestea sunt complexe, trebuie urmate pe o perioada lunga de timp, iar afectiunea, in cazul unor persoane cu boli cronice, poate da recurente. 

Tratamentul medicamentos este urmat la recomandarea medicului si este adaptat conditiilor de sanatate ale persoanei. Tratamentul se intinde pe o durata lunga de timp, uneori 6-7 luni sau chiar pana la un an. In unele cazuri este necesara urmarirea unui tratament si dupa vindecare, pentru evitarea reinstalarii infectiei.

Tratamentul medicamentos oral este cel mai eficace dar atunci cand nu exista solutii, inlaturarea unghiei este singura solutie la pacientii unde terapia medicamentoasa nu a dat rezultate. Terapia chirurgicala in tratamentul onicomicozei cuprinde urmatoarele metode: avulsia (inlaturarea) mecanica, chimica sau chirurgicala a unghiei. Inlaturarea chimica foloseste uree de concentratie 50%. 

Bibliografie:

American Academy of Orthopaedic Surgeons. Bunions. (https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/bunions/), 2010;
The American College of Foot and Ankle Surgeons. Bunions. (https://www.foothealthfacts.org/conditions/bunions), 2009;
American Podiatric Medical Association. What Is a Bunion? (https://www.apma.org/bunions), 2008;
Merck Manual. Bunion. (https://www.merckmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/foot-problems/bunion), 2005;

Articole similare
Oregano: proprietati ale plantei, beneficii organism, contraindicatii de folosire Oregano: proprietati ale plantei, beneficii organism, contraindicatii de folosire

Oregano este o planta aromatica originara din zona mediteraneana si este adesea folosita in bucataria italiana si greceasca pentru a da aroma mancarurilor. In afara de gustul sau delicios, oregano este si o sursa importanta de nutrienti si compusi benefici pentru sanatate.

5 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul
Uleiul de busuioc: Ce beneficii are pentru sanatate, reguli de consum Uleiul de busuioc: Ce beneficii are pentru sanatate, reguli de consum

Uleiul de busuioc folosit in anumite preparate promoveaza digestia alimentelor si ajuta la reducerea spasmelor gastrice. Infuzia frunzelor proaspete este utila in caz de dureri de stomac, gastrita, indigestie, gaze si alte modificari ale sistemului digestiv. Pentru a completa beneficiile, busuiocul intareste, de asemenea, parul si previne caderea acestuia.

5 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul
Nucsoara: Ce beneficii are acest condiment pentru organism, contraindicatii de folosire Nucsoara: Ce beneficii are acest condiment pentru organism, contraindicatii de folosire

Nucsoara este un stimulent al creierului, reusind sa elimine epuizarea mentala, stresul, oboseala si imbunatateste, totodata, capacitatea de concentrare. In plus, are un compus organic natural care ajuta la protejarea creierului de boli degenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

5 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina