Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza

Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza

Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 20 august 2024 Ultima actualizare: 27 august 2024

Psoriazisul este o boala destul de frecventa, atat in randul barbatilor cat si al femeilor. Vorbim practic de o afectiune care se declanseaza in momentul in care anumite celule din stratul epitelial au o rata de crestere anormala fata de media celorlalte celule din corp. 

Fie din cauza unui sistem imunitar deficitar, a stresului, a unor erori sistemice ale glandelor hormonale sau din alte cauze se formeaza practic noi celule pe piele in doar cateva zile in loc de saptamani, luni cum ar fi normal. 

Iar corpul uman nu poate integra si procesa acest exces celular si asa ajung sa se formeze leziuni pe multiple suprafete ale pielii. Dar ce declanseaza psoriazisul, cum arata si de ce apare, sunt intrebari la care vom raspunde in randurile care urmeaza.

Ce este psoriazisul?

Care sunt cauzele aparitiei psoriazisului?

Care sunt simptomele psoriazisului?

Ce tipuri de psoriazis exista?

Cum se stabileste un diagnostic pentru psoriazis?

Psoriazis tratament

Potrivit platformei psoriasis.org, exista in prezent o multime de cercetari cu privire la incidenta psoriazisului in randul populatiei. Ca idee, psoriazisul poate aparea la orice varsta, dar cea mai mare prevalenta o are la persoanele trecute de 14 ani. Ultime cifre vorbesc de faptul ca varsta medie pentru declansarea unui tip de psoriazis apare undeva in intervalul 15 si 35 de ani. 

Altfel spus, aproape 77% dintre cazurile diagnosticate cu o forma sau alta de psoriazis, se intalnesc la persoanele mai tinere de 45 de ani. Psoriazisul nu tine cont de sex, femeile si barbatii pot manifesta in aceeasi proportie diferite forme ale bolii.

In schimb se pare ca psoriazisul are o incidenta crescuta cu pana la 80% la persoanele caucaziene fata de cele de culoare. Ca raspandire sau grad de infectare, daca un membru dintr-o familie sau dintr-o comunitate are diagnostic de psoriazis, creste gradual riscul ca boala sa apara si la alte persoane.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica provocata de inmultirea anormala a celulelor de la nivelul pielii, iar asta determina formarea unor placi tegumentare ingrosate, acoperite de scuame albicioase in forma cea mai avansata a bolii. Ca idee, celulele din stratul epidermei cresc si se maturizeaza in aproximativ 28 sau chiar 31 de zile. Dar in cazuri extreme, la psoriazis numarul de procese de diviziune celulara poate sa fie in formele avansate ale bolii si de 15 ori mai rapid, astfel incat timpul de crestere pentru leziunile specifice sa fie si de 2-3 zile.

Leziunile variaza ca aspect, in functie de o multime de criterii si factori - in functie de varsta persoanei, sexul, localizarea primei crize etc. Aproximativ 80% dintre persoanele care traiesc cu psoriazis au placi care se pot infecta si irita. In cazuri extreme, fara un tratament pentru psoriazis, leziunile capata o structura de piele groasa si solzoasa. In timp acestea se pot colora in nuante de alb, argintiu sau rosu aprins. Aceste placi se pot dezvolta oriunde pe piele, insa cele mai frecvente zone sunt pe coate, genunchi, zona lombara si pe scalp. Psoriazisul poate afecta, de asemenea, unghiile. Aproximativ 50% dintre persoanele care dezvolta psoriazis observa transformari si la nivelul unghiilor de la maini si/sau de la picioare.  Daca unghiile incep sa se indeparteze de patul unghial sau dezvolta coroziuni, ori daca isi transforma culoarea intr-o nuanta galbena-portocalie, poate fi semn de artrita psoriazica. Dar vom mai detalia acest aspect.

Care sunt cauzele aparitiei psoriazisului?

Cu tot progresul tehnologic din prezent si cu avantul geneticii, nu se cunosc pe deplin cauzele psoriazisului.  De la bagajul genetic, la alimentatie, de la stilul de viata, la stres, exista o multime de factori extrinseci si intrinseci care pot declansa psoriazisul. 

Ca nota comuna, toti pacientii cu psoriazis au tulburari  hormonale, imunologice si metabolice. Totodata, sunt studii care arata ca peste 35% dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis  au cel putin o ruda de gradul I sau II cu aceasta boala. S-a reusit totusi sa se faca un index al celor mai importanti factori declansatori ai psoriazisului sau al elementelor cu gradul cel mai mare de risc incipient pentru aceasta maladie de piele. 

  • factori infectiosi: infectiile din sfera ORL (amigdalite, sinuzite, otite cronice pot perturba sistemul imunitar si pot genera un teren propice pentru declansarea psoriazisului, mai ales la copii, in aproximativ 33% dintre cazuri);

  • stresul, anxietatea pot declansa si intretine boala, iar riscul creste odata cu varsta, cel mai predispus segment fiind in grupa 28 - 45 de ani;

  • climatul rece si uscat (incidenta psoriazisului este mai frecventa in tarile nordice, scazand pe masura ce ne apropiem de Ecuator. Totodata, sunt mai multe cazuri de psoriazis in tarile din zona temperata fara iesire la mare fata de statele peninsulare sau insulare);

  • alcoolul si fumatul influenteaza in sens negativ evolutia bolii, la alcoolici si marii fumatori existand mai frecvent forme severe ale bolii;

  • traumatismele mici si repetate, mai ales cele de la nivel periunghial rezultate din manichiuri sau pedichiuri agresive, pot intretine boala; 

Care sunt simptomele psoriazisului?

Simptomele, in majoritatea cazurilor si formelor de psoriazis, se prezinta prin suprafete pe piele eritemato-scuamoase, bine delimitate, acoperite cu scuame groase, dispuse aproape simetric pe zone expuse traumatismului, pe scalp sau pe diferite parti din zona coatelor, genunchilor, sau alte zone de pe piept, sani la femei. In afara de localizarile tipice la majoritatea cazurilor, leziunile generate de aceasta boala se pot extinde si pe axile, zona inghinala, anus si la nivelul ombilicului. In cazul celor mici, leziunile sunt de obicei de dimensiuni reduse (cativa mm), diseminate pe corp, aparand frecvent dupa infectii streptococice. La sugari mai apare de exemplu „psoriazisul de scutec”, cu leziuni eritematoase situate in zona genitala. Dar aceasta forma de boala este usoara si se vindeca rapid daca se schimba scutecul mai des.

Ce tipuri de psoriazis exista?

Există diferite forme clinice ale bolii, în funcție de vârstă și de localizarea leziunilor. Uneori pot fi forme grave si pot genera blocaje severe la nivelul articulațiilor, sau pot duce chiar la deces din cauza complicatiilor si a infectiilor care apar pe suprafata pielii.

Psoriazis gutat

Psoriazisul gutat apare la oamenii cu varste sub 30 de ani. Caracteristica bolii este aparitia unor papule in forma de picaturi de apa pe trunchi, brate, picioare si scalp.

Psoriazisul inversat

Psoriazisul inversat este tipul care afecteaza in principal pielea de la subrat, zona genitala si de sub sani. Acest tip de psoriazis este comun la persoanele supraponderale si este inrautatit de frictiune si transpiratie.

Psoriazis pustular

Psoriazisul pustular este un tip rar de psoriazis care apare in cazul petelor cu raspandire mare pe corp sau in zone mai mici cum ar fi mainile, picioarele si buricele degetelor. Psoriazisul pustulos poate cauza febra, frisoane, mancarimi severe, scaderea in greutate si oboseala. 

Psoriazisul eritrodermic

Psoriazisul eritrodermic este cel mai rar tip de psoriazis. Este de obicei declansat de arsuri solare.

Artrita psoriazica

Artrita psoriazica cauzeaza decolorarea si denivelarea unghiilor si inflamarea incheieturilor, care devin dureroase. Ca si simptome are foarte multe in comun cu  artrita, doar ca implica si formatiuni si decolorari nesanatoase in anumite zone ale corpului.

Cum se stabileste un diagnostic pentru psoriazis?

Diagnosticul trebuie sa fie pus exclusiv de un medic specialist, un medic dermatolog, iar dupa stabilirea lui, in functie de specificul zonei de manifestare a psoriazisului se recomanda anumite tratamente sau scheme terapeutice. In caz de afectare articulara, se recomanda radiografii ale articulatiilor afectate. Se remarca la pacientii cu psoriazis o crestere a incidentei sindromului metabolic, cu prezenta frecventa a diabetului zaharat, obezitatii, dislipidemiilor, afectiunilor cardiovasculare, fiind foarte importanta monitorizarea riguroasa a tratamentului acestora.

Psoriazis tratament

Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un impact puternic asupra psihicului. Altfel spus, bolnavii care sunt diagnosticati cu diferite forme de psoriazis au in timp o crestere a incidentei si a altor manifestari psihice si de comportament precum anxietate, depresie, iar uneori lucrurile merg pana la suicid.

Si asta din cauza faptului ca apar probleme ce tin de imaginea si respectul de sine, alterarea relatiilor de familie si a celor sexuale, discriminari la locul de munca.

 In unele cazuri grave se poate ajunge chiar la invaliditate, prin incapacitatea pacientului de a folosi mainile si picioarele, iar in cazuri extreme poate fi necesara chiar o amputatie. Pentru primele faze ale bolii, exista cremele si unguente care ajuta la amelioraea simptomelor.

  Trebuie sa ne orientam spre produse care contin acid salicilic, uree, substante care au rolul de indepartare a scuamelor sau pentru inhibarea proliferarii leziunilor.

Un produs care ajuta persoanele care au probleme cu psoriazisul este VIRUSID. Viusid este un supliment alimentar destinat persoanelor cu o imunitate scazuta, inclusiv celor cu deficiente imunitare severe. 

Este recomandat in completarea tratamentului prescris in cazul infectiilor virale si respiratorii comune ale copilului si nu numai. La ce ajuta VIRUSID?

•Este imunostimulator, elimina stresul oxidativ generat ca o consecinta a infectiilor sau proceselor inflamatorii;

•Datorita efectului puternic imunostimulator este indicat in perioada de alaptare pentru a creste apararea imunologica atat a mamei, cat si a sugarului, prin intermediul laptelui matern;

•Micronutrientii au rol benefic demonstrat stiintific in alimentatia dietetica speciala a persoanelor diagnosticate cu infectie HIV/SIDA, hepatite cronice virale, ciroze hepatice, TBC, cancere, limfoame, leucemii, malarie si alte boli parazitare, psoriazis, scleroza multipla, infectii cu virusurile herpetice, papilloma, citomegalovirus, mononucleozic, SARS;

>În fazele in care psoriazisul are o actiune agresiva la nivelul tegumentului, se recomanda folosirea de creme si lotiuni regenerante. Un astfel de produs este CREMA REGENERANTA DE ZI CU ULEI BIO DE ARGAN. Se stie deja ca uleiul de argan este eficient in ameliorarea problemelor pielii cum ar fi semnele provocate de psoriazis, acnee, varsat de vant (varicela) si rozacee. 

La fel de utile sunt si unguentele cicatrizante. Un astfel de produs este BIOTITUS DERMA. Unguentul este folosit cu succes in tratamentul arsurilor (indiferent de natura lor), al escarelor, eczemelor, dermatitelor de contact, psoriazisului.  Continutul de gliceride, acizi grasi, flavonoide, vitamina A, E si K din olivae oleum (ulei de masline) si cu oleum helianti (ulei de floarea-soarelui), stimuleaza regenerarea celulelor, formarea de colagen si elastina, si asigura hidratare tesutului. 

Ce analize se fac pentru psoriazis

 Pentru depistarea corecta si coerenta a psoriazisului in forma sa incipienta este necesar sa se efectueze mai multe investigatii sistemice concomitent pentru un rezultat cat mai adecvat. Un diagnostic cat mai precis si fara rezultate fals pozitive trebuie sa contina in primul rand un test clinic dermatologic care sa viseze regiuni compacte din zona scalpului, din zona mainilor, picioarelor dar si a unghiilor de la maini si picioare, un examen sau consult oftalmologic pentru a evita si evidentia in eventualitatea in care psoriazisul se manifesta in zona genelor, sprancenelor si trebuie efectuat si un examen neurologic pentru a depista din timp un eventual psoriazis articular cauzat de un reumatism.

Totodata trebuie efectuate si analize de sange amanuntite pentru ca anumite tipuri de psoriazis se pot ascunde inclusiv la nivelul structurii sanguine. De exemplu, psoriazisul pustular sau eritrodermic determina un numar crescut de leucocite si creste exponential si viteza de sedimentare a hematiilor. Tot in cazul unui psoriazis pustular exista riscul ca nivelul de acid uric sa depaseasca limita normala cu 20 si chiar 40%. 

Daca boala s-a declansat dupa o anumita leziune externa la maini, picioare sau in zona capului atunci este necesara prelevarea si unei culturi fungice pentru ca sunt sanse ca in locul in care pielea a intrat in contact cu suprafata care a generat leziunea, ciment, nisip, sau alt material sa fie infestat cu bacterii care pot induce boala.

Psoriazis scalp

Ultimele studii clinice si dermatologice au determinat faptul ca atunci cand vorbim de psoriazis scalp avem in vedere o multitudine de factori care pot determina aceasta afectiune care afecteaza atat barbatii cat si femeile si copii, cu mentiunea ca boala este mult mai severa la oamenii de tip caucazian fata de persoanele afro-americane sau asiatice. Cele mai comune cauze sau factori declansatori pentru aceasta boala sunt:

  • Infectiile fungice
  • Bolnavul are deja diagnosticul de HIV/SIDA
  • Dereglari hormonale din cauza unor boli sistemice autoimune
  • Expunerea prelungita la Soare si raze UV
  • Utilizarea de produse chimice expirate sau cu ingrediente toxice pentru scalp
  • Stresul oxidativ
  • Obezitatea sistemica
  • Traumatisme sau leziuni ale pielii 
  • Abuzul de alcool, tutun si droguri
  • Abuzul de medicamente antiinflamatorii sau antibiotice

Cum alegi cel mai bun tratament pentru psoriazis

In functie de tipul de psoriazis si de gravitatea acestuia, zona afectata si suprafata deteriorata, exista o multitudine de optiuni de tratament, precum:

  • Injectii de corticosteroizi - tratament recomandat in principal pentru psoriazisul de la nivelul scalpului, nu se recomanda pentru cel generat de catre o infectie fungica;
  • Fototerapie si laserul Excimer - este recomandat pentru psoriazisul scalpului si cel care ataca pielea membrelor. Nu se recomanda pentru cel pustular;
  • creme dermatocosmetice care contin ingrediente active, sampoane speciale pentru scalp;

Crema psoriazis

Atunci cand alegem o crema psoriazis trebuie sa ne uitam la ingredientele active. Trebuie sa cautam produse care contin argint coloidal, corticosteroizi, emolienti pe baza de plante. Trebuie evitate cremele care contin parfum, parabeni sau care au prea multi compusi chimici care pot agresa epiderma si tegumentul si mai mult.

Psoriazis la copii

Cand vorbim de psoriazis la copii, la fel ca si la adulti, avem urmatoarele simptome:

  • Piele cu mancarimi care duc la sangerari din cauza pruritului cronic;
  • Placi bine delimitate, de culoare rosie, acoperite de scuame sidefii, care apar simetric in diferite zone ale corpului precum scalp, muschii fesieri, maini, picioare, unghii, zona sprancenelor;
  • Numeroase pete mici, scuamoase, de culoare rosie, care apar in diferite zone ale pielii, atunci cand vorbim de psoriazis gutat;
  • Zone netede de piele rosie, inflamata care apar la acei copii care sufera de psoriazis inversat;
  • Zone de piele pline de pustule purulente care apar la acei copii care sufera de psoriazis pustulos;

Afectiuni cu care se poate asocia psoriazisul

Ultimele studii clinice au aratat ca cele mai comune afectiuni asociate cu diferite forme de psoriazis sunt:

  • Diferite forme de anxietate sau depresie;
  • Hipertensiunea arteriala sau alte afectiuni asociate cu circulatia sau inima;
  • Obezitatea sistemica;
  • Diabetul zaharat de tip II;
  • Hiperlipidemia, dislipidemia, hiperglicemia;

Complicatii

In mod direct, psoriazisul, indiferent de tipul sau sau factorul declansator poate fi gestionat prin diferite tratamente fara complicatii. Dar exista cel putin trei situatii cand lucrurile se pot agrava daca bolnavul trece prin una din aceste stadii:

1. Sindromul ovarului polichistic - Femeile care sunt diagnosticate cu acest sindrom si care sufera si de psoriazis si care inca nu au nascut exista riscul crescut cu pana la 80% sa ramane infertile sau sa manifeste leziuni ireversibile la nivelul fetei;

2. Complicatii in sarcina - Femeile care sufera de diferite tipuri de psoriazis in primele saptamani de sarcina pot afecta ireversibil sanatatea fatului iar acesta prezinta risc de nastere prematura cu 60% mai mare, sau sa se nasca cu malformatii congenitale;

3. Cancerul - Diferite tipuri de cancer asociat cu diferite tipuri de psoriazis pot complica situatia bolnavului pentru ca multe tratamente pentru cancer sunt incompatibile cu tratarea psoriazisului iar diferite tratamente pentru psoriazis sunt incompatibile cu tratamentele pentru cancer ceea ce genereaza risc crescut de deces la bolnavii de cancer;

Preventie

Atunci cand vorbim de preventie pentru diferite forme de psoriazis, specialistii in domeniu alaturi de Academia Americana de Dermatologie au stabilit ca exista cel putin 3 lucruri pe care le putem gestiona si controla pentru a evita instalarea oricarui tip de psoriazis. Acestea sunt:

  • Alimentatie sanatoasa, echilibrata, fara junk food-uri si excese de sare, zahar si grasimi - O dieta corecta fara excese alimentare, abuz de carne rosie, fara alcool va pastra pielea la un ph neutru chiar alcalin din interior spre exterior. Totodata si o rutina sanatoase de somn de minim 8 ore ajuta organismul sa se refaca. Iar alaturi de alimentatie si somn este nevoie si de miscare recurenta;
  • Fara tutun, alcool si abuz de medicamente - Ultimele studii au aratat ca exista o legatura de cauzalitate directa intre compusii toxici din tigari si declansarea unor tipuri de psoriazis. Acelasi risc s-a remarcat si la persoanele care fumeaza tigari electronice sau au trecut pe vapping. Iar alcoolul asa cum am precizat anterior forteaza ficatul si creste nivelul de aciditate din organism care creeaza astfel un mediu propice pentru a dezvolta psoriazis;
  • Stil de viata echilibrat - Este important ca pe langa alimentatie si renuntarea la vicii sa invatam sa ne gestionam episoadele de stres cronic care pot duce la episoade de anxietate, depresie, burnout, boli care pot genera diferite tipuri de psoriazis prin periclitarea metabolismului, dereglarile hormonale si slabirea sistemului imunitar.

Ce drepturi au persoanele cu psoriazis

Organizatia Mondiala a Sanatatii  a afirmat recent ca psoriazisul, indiferent de tipul acestuia, este a V-a boala cronica netransmisibila care afecteaza anual peste 120.000.000 de oameni la nivel mondial. Dintre aceste cazuri, 30% au artrita psoriazica, 46% din cazuri dezvolta diabet de tip II, iar 58% sufera de tulburari cardiace.

In ultima perioada, am inceput sa vad foarte multe persoane cu aceste tipuri de leziuni, precum si cu vitiligo, si nu prea aveam explicatia acestui lucru. Putini dintre noi stiu ca este a cincea boala cronica netransmisibila cu care ne confruntam. Prevalenta este de 4,6%, ceea ce reprezinta 800.000 – 900.000 de persoane, dar in registrul de boala figureaza 9.000–10.000 de pacienti, adica, in Romania, doar aproximativ 1% din pacientii pe care, probabil, ii avem ajung sa fie si tratati. Aceasta reprezinta o problema. (…) Alte aspecte extrem de importante sunt problema stigmatizarii si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor. Cred ca acum nu este o perioada usoara nici pentru ei, cand stresul ii afecteaza mai mult si, din cate stiu, acest stres are un rol determinant in aparitia sau acutizarea bolii. Psoriazisul nu este o boala a rusinii, nu este o boala contagioasa! Exista o paleta destul de larga de solutii terapeutice actuale care ofera posibilitatea unui tratament care sa duca la remisiunea leziunilor pe perioade lungi”, a atras atentia dr. Laszlo Attila, presedintele Comisiei pentru Sanatate din Senatul Romaniei.

Pe scurt, persoanele care sufera de aceasta boala nu trebuie discriminate, au drepturi egale la fel ca oricare alta persoana, pot folosi serviciul public de transport si pot studia in orice institutie de stat si privata, pot lucra in orice domeniu de stat si privat.

Alte boli de piele cauzate de stres, pe sistem nervos

Nu doar psoriazisul cu diferitele sale forme poate fi declansat pe sistem nervos. Exista si alte boli care au simptome similare cu psoriazisul precum:

  • Dermatita atopica - O boala caracterizata de aparitia petelor eczematoase intens pruriginoase si lichenificarea frecventa a pielii, in principal ca urmare a inflamatiei cronice. Stresul cronic joaca un rol semnificativ in evolutia acestei boli pe sistem nervos, deoarece exacerbeaza simptomele si sustine ciclul nociv prurit-scarpinat, care afecteaza si mai mult pielea. 
  • Vitiligo - Conform studiilor, stresul cronic poate suprima producerea de melanina la nivelul celulelor din piele, ceea ce duce aparitia unei alte boli de piele pe sistem nervos, si anume vitiligo. Mai mult decat atat, stresul suprima si activitatea axei HPS cutanate. De fapt, dereglarile care pot aparea la nivelul anumitor cai de semnalizare, ca urmare a stresului cronic, joaca rol semnificativ intr-o gama variata de tulburari pigmentare ale pielii, nu doar in vitiligo.
  • Acneea vulgara - Aceasta boala apare ca urmare a cresterii in volum a glandelor sebacee, a eliberarii crescute de sebum, inflamatiei din jurul foliculului pilos si colonizarii bacteriene cu Propionibacterium acnes.
  • Alopecia areata - Aceasta boala este asociata cu nivelurile crescute de cortizol si mediatori proinflamatori care sustin inflamatia in jurul foliculului de par, care la randul lor sunt sustinute prin expunerea constanta la stresori.

Cum sa ingrijim pielea sensibila predispusa la psoriazis sau dermatita de contact?

Cand vorbim de piele sensibila, este important sa folosim produse cosmetice care nu contin ingrediente cu factor iritant. In plus, e important sa folosesti produse care sa ajute la hidratare si la curatarea delicata a pielii. Ingredientele de origine naturala precum musetelul, aloe vera, lapte de migdale si miere sunt cunoscute pentru beneficiile lor de calmare, anti-inflamatoare si sunt minunate pentru a ameliora simptomurile de ten sensibil.

BIBLIOGRAFIE:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant for skin, june 23, 2019;

Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014);

"Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal, march 2020;

Goldman L, et al., eds. Diseases of the esophagus. In: Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 10, 2020;

Feldman M, et al., eds. Gastroesophageal reflux disease. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management, aprili 21, 2021;

https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 11, 2020.Yun JS, et al. Laparoscopic repair of hiatal hernia. Journal of Thoracic Disease. 2019; 

Articole similare
Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii Circulatia periferica: Ce boli poate ascunde sindromul urechilor rosii

Controlul medical de specialitate te va scapa de orice fel de infectii bacteriene si iti va da siguranta ca nu vei pati nimic la urechi si vei auzi la fel de bine si inainte. Se vor face analize de sange, se vor preleva proble de tesut daca este nevoie, se va merge la cabinetul O.R.L. pentru consult amanuntit si diagnosticare complexa, se vor face CT-uri, RMN-uri, orice este indicat pentru a sti ce se intampla cu urechile rosii si ce nu este bine cu ele.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi

Este important sa stiti ca obiceiurile de somn invatate din copilarie pot afecta comportamentele adultilor. Obiceiurile proaste de somn sau cele ale stilului de viata care pot provoca insomnie sau o pot inrautati, sunt, de exemplu: a merge la culcare la o ora diferita in fiecare noapte, a dormi in timpul zilei, a avea o calitate scazuta a mediului de dormit (prea multa lumina sau prea mult zgomot), a nu face suficiente exercitii si a se uita la televizor un timp prelungit, a folosi computerul sau un dispozitiv mobil in pat sunt comportamente care pot afecta calitatea si durata somnului.

25 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul
Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica

Anticorpii monoclonali sunt un instrument puternic pentru diagnosticul de laborator si inca unul  din ce in ce mai utilizat in tratamentul diferitelor boli. Anticorpii monoclonali au fost descoperiti in prima jumatate a anilor 1970, de catre Milstein si Köhler la laboratorul de biologie moleculara din Cambridge (Marea Britanie).

26 iunie 2024
Edited 26 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina