Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Cum sa ne recuperam dupa o fractura de sold. La ce trebuie sa fim atenti

Util: Cum sa ne recuperam dupa o fractura de sold. La ce trebuie sa fim atenti

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 august 2023

Fractura de sold este o leziune a oaselor care formeaza articulatia soldului, adica femurul si acetabulul. Aceasta fractura poate aparea in urma unui traumatism puternic, cum ar fi o cadere sau un accident, sau poate fi rezultatul fragilitatii oaselor in cazul persoanelor in varsta. Partea superioara rotunjita a femurului, numita cap femural, se potriveste perfect intr-o zona in forma de cupa a pelvisului, numita acetabul. Sub capul femural, femurul se ingusteaza usor pentru a forma gatul femural, care se conecteaza la partea principala a femurului. De acolo, se extinde intr-o creasta osoasa numita trochanter care ofera un punct de atasament pentru muschii care sustin articulatia soldului.

Tipuri de fracturi de sold

Cele mai comune tipuri de fracturi de sold includ fracturile de col femural si fracturi trohanteriene. Fractura de col femural se produce ca urmare a unei cazaturi, afectand, in general, persoanele mai in varsta. Acest tip de fractura se produce la 1-2 centimetri de articulatia soldului. In cazurile severe, este necesara introducerea unei proteze de sold, in cadrul unei interventii chirurgicale. Fractura trohanteriana apare atat la persoanele varstnice, cat si la cele tinere si se produc, in general, din cauza unui accident rutier sau in urma unei cazaturi de la inaltime. Se produce la 3-4 centimetri de articulatia soldului, sub colul femural, in partea de sus a femurului. Spre deosebire de fractura de col femural, cea trohanteriana se poate trata mai usor, insa pentru cazuri in care nu se poate interveni chirurgical, se apeleaza la imobilizare in scaun si la folosirea unui dispozitiv de sprijin pentru mers.

O a treia categorie a fracturilor de sold este reprezentata de fracturile de stres, care apar in urma unor miscari executate in mod excesiv si repetat. Acest tip este specific practicarii sporturilor care suprasolicita soldul, insa apare si din cauza practicarii altor unor activitati fizice.

Simptomele fracturii de sold pot include durere intensa in zona soldului, imposibilitatea de a suporta greutatea pe piciorul afectat, deformatari vizibile sau scurtarea membrului inferior afectat, inflamatie si echimoze (vanatai). Persoanele in varsta pot prezenta, uneori, doar simptome minime sau confuze, cum ar fi senzatia de slabiciune generala sau dificultati in deplasare.

In majoritatea cazurilor, o fractura de sold cauzeaza dureri severe, resimtite adesea in zona inghinala. De asemenea, atunci cand bucatile de os rupt ajung sa se desparta, apare incapacitatea de miscare, a de a sta in picioare sau de a pasi. Totodata, in momentul in care persoana afectata sta intinsa, piciorul de pe partea cu soldul fracturat poate parea mai scurt. Exista si cazuri in care pacientii pot merge, insa acest lucru se intampla cand fractura nu este atat de grava. Desi se pot deplasa, persoanele afectate pot resimti dureri, insa de o intensitate mai usoara.

Pentru a diagnostica o fractura de sold, medicul va efectua o evaluare fizica, va examina istoricul medical al pacientului si poate solicita radiografii pentru a confirma diagnosticul si pentru a evalua severitatea fracturii. In anumite cazuri, pot fi necesare si alte teste de imagistica, cum ar fi tomografia computerizata sau rezonanta magnetica, pentru a obtine imagini mai detaliate. Optiunile de tratament pot include:

Reducerea si fixarea fracturii: Aceasta implica realinierea fragmentelor osoase si fixarea lor cu ajutorul suruburilor, placilor sau tijelor metalice. Aceasta este o optiune comuna pentru fracturile stabile. Inlocuirea soldului: In cazul fracturilor grave sau instabile, poate fi necesara inlocuirea articulatiei soldului cu o proteza de sold. Imobilizarea temporara: Inainte sau in timpul interventiei chirurgicale, pacientul poate necesita imobilizarea temporara cu ajutorul tractiunii sau a unui dispozitiv de sprijin, cum ar fi o atela.

Inainte de a continua cu mentionarea aspectelor ce tin de recuperare, este important de remarcat faptul ca o fractura de sold obliga persoana afectata sa se mentina in repaus in pat pentru un timp indelungat, ceea ce sporeste riscul aparitiei altor probleme de sanatate. In acest sens, pierderea masei musculare, pneumonia, ranile de presiune, aparitia cheagurilor de sange care pot cauza o embolie pulmonara sunt posibile complicatii ale repausului ce s-a facut pentru mai mult timp.

Recuperarea dupa o fractura de sold este un proces complex si poate varia in functie de severitatea fracturii, tratamentul aplicat si starea generala de sanatate a pacientului. In general, recuperarea are ca scop restabilirea functiei soldului, reducerea durerii, imbunatatirea mobilitatii si revenirea la nivelul de activitate fizica anterior fracturii.

Dupa o interventie chirurgicala efectuata asupra soldului, persoana afectata are nevoie de sustinere din partea familiei, intrucat nu va putea face lucrurile pe care obisnuia sa le faca. Recuperarea este bine sa se faca intr-un centru medical de reabilitare, macar pentru o scurta perioada. Procesul de recuperare implica administrarea de medicamente anticoagulante, care sa previna formarea cheagurilor de sange. De asemenea, se vor efectua si exercitii care au acelasi scop (sa previna aparitia cheagurilor de sange). Dupa o perioada, se poate apela la kinetoterapie si la exercitii efectuate sub indrumarea unui specialist.

Pasi generali pentru recuperare

Imobilizare si protezare: In primele saptamani dupa fractura, pacientul poate fi nevoit sa poarte un dispozitiv de imobilizare, cum ar fi o atela sau o tala, pentru a mentine fractura stabila si a permite vindecarea osoasa. In unele cazuri, poate fi necesara protezarea articulatiei soldului cu o proteza de sold. Terapie fizica si de reabilitare: Odata ce fractura se vindeca si medicul permite, terapia fizica si reabilitarea devin esentiale pentru recuperarea completa. Terapeutul fizic va elabora un program personalizat de exercitii si mobilizare, pentru a restabili forta, flexibilitatea si echilibrul. Aceste exercitii pot include intinderi, exercitii de rezistenta, exercitii de stabilizare a soldului si exercitii de mers si echilibru.

Revenirea treptata la activitatile normale: In timpul procesului de recuperare, pacientul va trebui sa se concentreze pe revenirea treptata la activitatile normale. Aceasta poate include reluarea activitatilor zilnice, cum ar fi mersul, urcatul scarilor si ingrijirea personala, precum si participarea la activitati mai intense, cum ar fi exercitiile fizice sau sportul. Controlul durerii si inflamatiei: In primele stadii ale recuperarii, este posibil sa existe durere si inflamatie in zona fracturii. Medicul poate prescrie analgezice pentru a controla durerea si pot fi recomandate metode non-farmacologice, cum ar fi aplicarea ghetii.

Mentinerea unei alimentatii sanatoase: O alimentatie echilibrata si bogata in nutrienti este importanta pentru a sustine procesul de vindecare si pentru a mentine sanatatea generala. Este recomandat sa se consume alimente bogate in calciu si vitamina D pentru a se sprijini sanatatea oaselor.

Care sunt simptomele colitei ulcerative? De ce apare boala

Simptomele depind de localizarea anatomica si de severitatea inflamatiei. In colita ulcerativa, implicarea rectala este cea mai frecventa, principalul simptom fiind expulzarea sangelui prin rect, de obicei insotita de o crestere a numarului de scaune. Durerea abdominala mai mult sau mai putin difuza poate fi asociata cu defecarea. Febra si pierderea in greutate pot aparea in functie de severitatea, durata si localizarea focarului.

Simptomele tipice includ diaree (uneori sangeroasa) si adesea dureri abdominale. Aparitia sangerarii rectale sau a sangerarii digestive scazute este de obicei intermitenta. In plus, puroiul poate fi vazut in scaun (din cauza inflamatiei mucoasei) sau chiar mucus. In cazurile in care sangerarea este extinsa, transfuziile de sange trebuie utilizate pentru a corecta anemia care va aparea. In plus, in colita ulcerativa nu toate simptomele trebuie sa apara simultan, dar ele sunt sugestive pentru boala inflamatorie intestinala. Inflamatia incepe, de obicei, in rect si in partea inferioara a intestinului si se raspandeste in sus in tot colonul. Implicarea intestinului subtire are loc numai la capatul intestinului subtire. Alte simptome care pot aparea in colita ulcerativa includ urmatoarele: Dureri articulare si umflaturi, Leziuni ale gurii (ulcere), Greata si varsaturi, Umflaturi sau rani pe piele.

Bibliografie:

Necrotizing Enterocolitis in Pulmonary Atresia with Intact Ventricular Septum; J. Hassoulas et al., 1985;
Neonatal Intussusception Misdiagnosed as Necrotizing Enterocolitis; American Journal of Perinatology, 1995;
Are Scores Reliable in Predicting the Need for Surgery and Mortality in Necrotizing Enterocolitis, Delphine, 2016;
Wernicke's Encephalopathy Complicating Pregnancy in a Woman with Neonatal Necrotizing Enterocolitis and Resultant Chronic Malabsorption; Ned L Williams et al., American Journal of Perinatology, 2009;

Articole similare
Durerile de spate: De ce apar, ce boli pot ascunde, cum se pot gestiona Durerile de spate: De ce apar, ce boli pot ascunde, cum se pot gestiona

Ai grija si la postura - tine spatele drept cat stai pe scaun, cand mergi, cand dormi, cand ai diverse activitati. Toate oasele coloanei vor fi corect aliniate si doar atunci poti vorbi despre postura corecta. Nu sta cu ochii in laptop, dar cu spatele drept chipurile, pentru ca vei avea tendinta sa cobori barbia si capul spre piept si coloana va sta in pozitie gresita oricum. Ai grija sa stai mereu pe ceva moale, sa ai suport pentru spate. Aliniaza coatele cu masa cand lucrezi la birou, stai pe scaun intr-o pozitie comoda, mereu cu spatele drept si privirea inainte. 

19 iunie 2023
citește articolul
Nutritie: Cum alegi suplimentele si vitaminele pentru cresterea performantei sportive Nutritie: Cum alegi suplimentele si vitaminele pentru cresterea performantei sportive

Sportivii au de multe ori nevoi mai mari in privinta macronutrientilor si electrolitilor din organism decat o persoana obisnuita. Ceea ce putem lua din mancare, sbustante precum carbohidrati, proteine, grasimi, electroliti nu ne vor ajuta daca facem performanta in sport.  Trebuie sa refacem depozitele si nivelul de vitamine si minerale, nutrienti din corp sa fie mereu la un nivel ridicat. Si asta se poate intampla doar cu suplimentele alimentare atent recomandate in functie de sportul practicat, de efortul fizic depus si de fiecare organism in parte.

19 iunie 2023
citește articolul
Durerea cronica: Cum se poate diminua, cauze, cand stii ca trebuie sa mergi la medic Durerea cronica: Cum se poate diminua, cauze, cand stii ca trebuie sa mergi la medic

Poti apela la terapiile psihologice - s-a constatat ca terapiile psihologice au efecte foarte bune asupra durerii cronice si de multe ori elimina aproape complet simptomatologia. Aici discutam despre terapia cognitiv-comportamentala, ne schimbam modul de gandire, de abordare a problemelor, gandurilor ce au putut determina durerile cronice, despre terapia de acceptare si angajament, acceptam gandurile, acceptam durerea cronica si toate gandurile negative ce au legatura cu ea, terapia cu expunere graduala, se introduc treptat situatii de care te temi sau care induc durerea cronica la nivel psihologic, este antrenat raspunsul creierului la situatii generatoare de durere cronica. 

19 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate