Varza kale: leguma care poate impiedica aparitia celulelor canceroase
Varza kale este un superaliment foarte bogat in substante nutritive care merita din plin sa faca parte din alimentatia zilnica. Aceasta este cultivata de peste 2000 de ani, rezista foarte bine la inghet si este consumata pe scara larga in toata lumea, cu precadere in Europa.
Informatii generale despre varza kale
Kale face parte din familia Brassica, alaturi de broccoli si varza de Bruxelles. Frunzele cresc dintr-o tulpina centrala si pot fi crete sau plate, de culoare verde sau rosu. Este o leguma originara din sudul si vestul Europei care se dezvolta armonios intr-un sol bogat in materie organica cu un pH acid. Aceasta face fata cu bine gerului si produce frunze pe tot parcursul iernii. Mai mult decat atat, frunzele de kale capata un gust mai dulceag dupa cateva ingheturi.
Se cultiva de la inceputul primaverii pana la inceputul verii si de la sfarsitul verii pana la sfarsitul toamnei. Aceasta este afectata de temperaturile inalte din timpul verii, preferand vremea mai racoroasa. Kale are o serie de beneficii pentru sanatate, avand un aport bogat de minerale si vitamine. Aceasta se poate consuma in salate sau ca si garnitura. Kale este o leguma crocanta. Gustul si continutul nutritional difera in functie de soi insa cea mai populara este varza kale creata.
Frunzele mai tinere sunt mai putin fibroase si amare, de aceea merita sa o cumparati in orice sezon, numai vara nu, pentru a va bucura din plin de beneficiile sale. Varza kale creata are culoarea verde stralucitor, verde inchis sau purpuriu. Frunzele sunt mai stranse si se indeparteaza usor de pe tulpina fibroasa. Aceasta rezista foarte bine la temperaturi ridicate, dar si scazute.
Varza kale este una dintre legumele care contine cei mai multi nutrienti necesari pentru buna functionare a organismului, de aceea unii nutritionisti o numesc superaliment. O cana de kale in stare cruda contine doar 30 de calorii si foarte multe vitamine si minerale. Totusi, este bine de stiut faptul ca prin fierbere foarte multe substante nutritive se pierd.
Valorile nutritionale pentru (100g) sunt: apa - 84 g, proteine - 4.3 g, carbohidrati - 8.7 g, fibre - 3.6 g, lipide - 1 g, glucide - 2.3 g, calciu - 150 mg, fier - 1.5 g, magneziu - 48 g, fosfor - 92 mg, vitamina C - 120 mg, zinc - 0.6 mg. Pe langa acestea mai regasim: vitaminele A, B5, B6, E si K, acid folic, niacina, sodiu, mangan si fitochimicale (polifenoli, glucosinolat, luteina). Practic este o sursa naturala de vinamine si minerale.
Principalele beneficii ale consumului de varza kale
Toate substantele nutritive care reprezinta aceasta leguma face din varza kale un aliment extrem de important pentru sanatate. Aceasta contine foarte multa apa, contribuind astfel la o hidratare corespunzatoare, iar datorita nutrientilor din compozitia ei poate preveni si trata anumite afectiuni si boli.
Sustine sanatatea oaselor
Kale contine foarte mult calciu, dar si o cantitate importanta de vitamina K care ajuta la coagularea sangelui si la protectia sistemului osos.
Vitamina K ajuta la formarea oaselor in timp ce deficitul de vitamina K creste riscul fracturilor si osteoporozei.
Eficient pentru sanatatea creierului
Sucul de varza kale contine Omega 3 si intarzie deteriorarea celulelor creierului. Varza kale este o sursa excelenta de nutrienti importanti pentru sanatatea creierului, cum ar fi vitaminele K, C si A, fierul si antioxidantii.
Vitamina K este importanta pentru mentinerea sanatatii creierului si a functiei cognitive, inclusiv memoria. Este esentiala pentru formarea mielinei, care este stratul protector care acopera fibrele nervoase din creier. Antioxidantii din varza kale, cum ar fi sulforafanul, pot ajuta la protejarea creierului de daunele oxidative si pot ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a unor boli neurodegenerative.
Previne si amelioreaza simptomele cancerului
Kale contine o substanta care stimuleaza sanatatea ADN-ului si incetineste procesul de inmultire al celulelor canceroase. Consumul in mod regulat de suc obtinut din frunze de kale in combinatie cu telina, morcovi, mere si lamaie, joaca un rol foarte important in acest sens.
Reduce nivelul colesterolului
Consumul de suc de varza kale zilnic, timp de 12 saptamani, scade colesterolul rau si creste colesterolul bun.
Ajuta la detoxifierea organismului
Din aceasta leguma se poate face un suc pentru detoxifiere care trebuie consumat in fiecare zi, pentru a obtine rezultate maxime.
Sustine sanatatea ochilor
Luteina si zeaxantina protejeaza retina si lentila iar consumul de kale reduce riscul de cataracta si degenerescenta maculara.
Mentine sanatatea pielii si a parului
In varza Kale se afla o cantitate mare de beta-caroten si vitamina A, ce ajuta la cresterea si intretinerea tuturor tesuturilor, inclusiv a pielii si parului. Kale contine vitamina C, responsabila de producerea si mentinerea colagenului.
Este aliatul perfect in diete
Kale este de mare ajutor persoanelor care se lupta cu kilogramele in plus, deoarece are un aport scazut de calorii si mentine senzatia de satietate mai mult timp, datorita continutului de fibre.
Are un puternic efect antiinflamator
Fiind o sursa importanta de antioxidanti, kale combate bolile si imbatranirea prematura.
Contraindicatii si precautii
In cele mai multe situatii, kale reprezinta o alegere excelenta pentru dieta. Totusi, daca este consumata in cantitati foarte mari, poate avea efecte nedorite. Se recomanda consumul cu moderatie pentru persoanele care sufera de tiroida. Aceasta poate fi daunatoare celor care cu probleme renale. Consumul suplimentar de potasiu poate fi fatal daca rinichii nu pot elimina excesul de potasiu, de aceea trebuie sa conferiti atentie maxima acestor aspecte.
Cei care iau medicamente beta-blocante, trebuie sa consume cu moderatie kale. Aceasta leguma contribuie la coagularea sangelui, deoarece reprezinta o sursa importanta de vitamina K. In unele situatii, aceasta vitamina poate interfera cu activitatea medicamentelor cu activitate de diluarea a sangelui
Persoanele care sufera de diferite afectiuni si urmeaza un tratament cu medicamente de orice fel, trebuie sa tina cont de recomandarea medicului specialist. Uneori, acestia trebuie sa evite consumul de crucifere, pentru a indeparta posibilitatea aparitiei simptomelor nedorite.
Varza Kale contine luteina. Ce este luteina si care sunt beneficiile pentru organism
Pigment de culoare galbena – care poate vira in portocaliu-rosu atunci cand este prezent in concentratii mai mari – luteina a fost descoperita in corpul uman, la nivelul retinei, in „pata galbena” (macula lutea). Macula este regiunea unde se formeaza vederea clara, focalizata, necesara pentru activitati precum cititul sau sofatul.
Desi are un rol foarte important la nivelul ochilor – de a impiedica radiatiile solare din spectrul inalt (lumina albastra) sa ajunga la celulele specializate si sa le deterioreze –, luteina nu poate fi sintetizata de catre organism. Astfel ca, pentru a ne proteja ochii si pentru a ne pastra vederea – cu atat mai mult odata cu inaintarea in varsta –, avem nevoie sa ne parvina aceasta substanta prin alimentatie si, dupa caz, din suplimentele alimentare.
Parte a familiei de antioxidanti carotenoizi, luteina se gaseste in cantitati considerabile in legumele verzi (varza kale, spanac, urzici, broccoli, laptuca, sparanghel, dovlecei, verdeturi), dar si in alte alimente (galbenus de ou, porumb, fistic). De altfel, luteina este un carotenoid de top in actiunea sa de protector oftalmologic, caci, dupa cum arata cercetarile, surclaseaza efectele benefice ale binecunoscutilor beta-caroteni (morcovul fiind un exponent al lor).
S-a descoperit ca luteina se asociaza cu un alt carotenoid, zeaxantina, cu care actioneaza in tandem pentru a bloca efectelor distrugatoare ale luminii (albastre). De altfel, o serie de studii publicate in „Jurnalul American de Epidemiologie”, in „Oftalmologie” si in „Arhivele de Oftalmologie”, arata ca au fost identificate concentratii ridicate din cei doi antioxidanti in alimentatia persoanelor care prezentau un risc scazut de a dezvolta degenerescenta maculara (deteriorarea celulelor ce alcatuiesc structura macula lutea).