Vitamina C nu se gaseste doar in citrice
România are în prezent aproape 3,500 de plante cu flori, iar multe dintre acestea cu proprietăți medicinale. Numai în Transilvania se găsesc 1,200 de flori sălbatice în lunci, fânețe, pășuni, pajiști și păduri. Unele sunt rare, pe lista plantelor protejate prin lege, dar majoritatea sunt flori pe care mulți le vedem vara la țară în curtea bunicilor, de la tot soiul de bulbi până la salvie și mușețel.
Plante și arbuști din zonele montane ale României bogate în vitamina C
Atunci când căutăm vitamina C din Farmacie, e bine să știm că vitamina C să găsește și în alte fructe, plante, arbuști, nu doar în citrice. S-a arătat clar că oamenii asociază ușor in romania vitamina C cu lamaile, portocalele și lime.
Un astfel de exemplu este afinul. Afinul este un arbust bogat ramificat, ramurile sale având, în permanenţă, culoarea verde. Face parte din familia ericaceelor. Se prezintă ca un arbust scund, înălţimea sa fiind de numai 50 cm. Fructele sunt de culoare neagră,sau ceva mai deschis, cu o nuanţă de albăstrui-metalizat. Afinul crește pe munte, de la circa 800 de metri în sus, până spre golurile alpine.
Fructele dar și frunzele de afin conțin substanțe precum: tanini, mirtilină, neomirtilină. Datorită mirtilinei și neomirtilinei, afinul poate fi considerat o sursă excepţională de insulina – insulina vegetală. Taninul se găsește nu numai în frunze, ci și în fructe. Fructele mai conțin în plus pectine, vitamina A și o sursă importantă de vitamina C.
Atât frunzele, cât și fructele de afin au acţiune astringentă și contribuie la reducerea zahărului din sânge(diabet). De altfel, afinul este cunoscut ca un însoţitor benefic în tratamentele privind diabetul. Afinul este, totodată, și un activ agent antidiareic, diuretic, dezinfectantintern, antihemoragic. Specialiștii afirmă că tratamentul cu ceaiuri de afin contribuie la creșterea acuităţii vizuale, mai ales pe timp de noapte.
Restul articolului pe site-ul stiri.rol.ro!