Vitamine pentru starea de oboseala cronica
Oboseala cronica, un termen care in urma cu 30 de ani aproape ca nu exista in dictionarul medical, a ajuns astazi a fi catalogata drept o problema majora de sanatate publica. Conform statisticilor, 5 persoane din 1000 sunt afectate de oboseala cronica in SUA si peste 1,2 milioane de pacienti au primit acest diagnostic in Europa, dintre care aproximativ 41.000 sunt romani. Lasata netratata, oboseala cronica impiedica exercitarea activitatilor zilnice si favorizeaza aparitia bolilor.
Oboseala cronica: cauze
Cu toate ca este dificil de definit intocmai cauzele care conduc la instalarea oboselii cronice, exista o serie de factori de risc care, cumulati, conduc la aparitia acestui sindrom. Cercetatorii in domeniu au evidentiat o puternica legatura cu mediul poluat in care traim si cu calitatea indoielnica a alimentelor pe care le consumam. De asemenea, stresul ocupa loc fruntas in lista factorilor de risc, alaturi de carentele de vitamine si minerale din organism. Programul de munca prelungit, orele limitate de odihna, lipsa activitatii fizice, anxietatea si alimentatia haotica si dezechilibrata favorizeaza instalarea oboselii cronice. Pe de alta parte, sindromul se poate manifesta si ca urmare a unui esec sau, conform anumitor teorii, ca simptom al unui dezechilibru al sistemului imunitar, nervos sau endocrin.
Simptomele oboselii cronice
Oboseala continua si nejustificata, cu atat mai mult cu cat este resimtita inca de dimineata, este principalul simptom care, daca se manifesta pe o perioada mai mare de 6 luni, trebuie sa ne trimita de urgenta la medic. Totodata, ameteala, durerile de cap si de muschi, lipsa concentrarii, confuzia si problemele de memorie sunt manifestari ale oboselii cronice. In particular, persoanele care se confrunta cu acest sindrom pot prezenta stari de nervozitate exagerata, transpiratii abundente, variatii ale tensiunii arteriale, libidou scazut, stomac sensibil si colon iritabil. Alte simptome demne de luat in calcul sunt inflamarea ganglionilor limfatici si modificarea brusca de greutate ca urmare a dereglarii tranzitului intestinal.
Vitamine pentru combaterea oboselii cronice
Pe langa faptul ca oboseala cronica afecteaza viata sociala, aceasta slabeste imunitatea si creeaza mediul propice de instalare a bolilor, cu precadere a gastritelor si ulcerelor, a hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiovasculare dar si a insomniilor si a depresiilor. Inca de la primele simptome se recomanda adoptarea unei diete sanatoase pe baza de alimente cat mai putin procesate si cu rol energizant, asa cum sunt fructele si legumele crude, pestele si carnea slaba. Totodata, suplimentele alimentare ce au in compozitie vitamine (A, complexul B, C, D, E) si minerale (calciu, magneziu, zinc, fier) sunt absolut obligatorii, cu atat mai mult in perioada de tranzitie de la un sezon la altul. Suplimentele pentru imunizarea si energizarea organismului si ceaiurile cu efect calmant sunt, de asemenea, recomandate in aceasta perioada. Se recomanda evitarea stresului, practicarea activitatilor detensionante, de exemplu masaj, sauna, yoga si plimbarile zilnice in aer liber. Calitatea si cantitatea de somn sunt esentiale in combaterea oboselii cronice, fiind necesare minim 8 ore de odihna pe noapte.