Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Yangmei: Un fruct cu proprietati antioxidante si anticancerigene

Yangmei: Un fruct cu proprietati antioxidante si anticancerigene

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 martie 2023

Fructele yangmei au o culoare rosu intens, avand o aroma dulce-amaruie. Arborele ("Myrica rubra") este originar din Asia de Est, in principal din China, unde a fost cultivat de mai bine de 2.000 de ani, in special la sud de raul Yangtze, unde are o mare importanta economica. Pentru caracteristicile sale nutritionale, unii oameni considera acest fruct un superaliment. Fructele yangmei sunt bogate in polifenoli, un tip de antioxidant care poate reduce riscul bolilor de inima si poate proteja impotriva cancerului.

In plus, fructele de padure, inclusiv yangmei, au niveluri ridicate de vitamina B, esentiala pentru sistemul nervos central, si vitamina C, un puternic antioxidant natural. In China, ele sunt consumate ca fructe proaspete, uscate sau conservate. Aceste fructe se aseamana cu capsunele, continand vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina C, vitamina C, vitamina D, vitamina E, printre altele. In doar 100 grame de yangmei, exista 12% biotina si 25% vitamina C. 

In plus, fructul are seleniu si flavonoide, cum ar fi acidul elagic, quercetina, miricetina. Ca sa nu mai vorbim de proantocianidinele oligomerice (antioxidanti). In tarile asiatice, coaja fructelor se utilizeaza ca astringent, dar si pentru tulburari ale pielii, rani si ulcere. Semintele, in schimb, se folosesc pentru a trata afectiuni cardiace, stomacale, precum si holera.

De ce sa consumi aceste fructe?

Proprietatile si beneficiile consumului acestor fructe includꓽ

Fructele sunt protectoare impotriva radicalilor liberi, deoarece sunt bogate in polifenoli. Contin o doza mare de antioxidanti, astfel incat vor ajuta la prevenirea imbatranirii premature. 
Consumand fructele yangmei regulat, acestea ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau, restabilesc nivelul tensiunii arteriale, ajutand la scaderea hipertensiunii arteriale. Ele sunt bogate in vitamine B, care sunt indispensabile pentru sistemul nervos.

Acestea protejeaza vederea si reduc riscul de aparitie a cataractei. Ele intaresc membranele celulare, facandu-le mai puternice. Lupta impotriva inflamatiei tesuturilor, consumul acestora fiind ideal pentru combaterea bolilor, cum ar fi artrita.

Beneficii ale fructului Yangmei

Reduc tensiunea arteriala
Yangmei este considerat un superfruct, deoarece are antioxidanti puternici, care impiedica formarea radicalilor liberi in sange, in plus fata de reglarea metabolismului si reducerea tensiunii arteriale. In plus, fructele asiatice reduc colesterolul rau (LDL), care este responsabil pentru formarea placilor grase in artere, blocandu-le si crescand presiunea in inima, ceea ce provoaca modificari ale nivelului tensiunii arteriale.

Diminueaza inflamatia si durerea
Cand avem o inflamatie in organism, acesta este un raspuns imun natural. Cu toate acestea, afectiunile inflamatorii devin adesea cronice, cum ar fi bolile autoimune si artrita. Ca o prevenire, este important sa consumati yangmei in mod regulat, deoarece fructul are proantocianidine oligomerice, antioxidanti imbatabili, care lupta impotriva inflamatiei si amelioreaza durerea cauzata de aceasta. Oamenii de stiinta chinezi sustin ca o substanta prezenta in aceste fructe are efecte antiinflamatorii foarte puternice, poate reduce umflarea dureroasa, precum si multe alte tipuri de inflamatie, atat acuta, cat si cronica.

Regleaza zaharul din sange
Radicalii liberi periculosi distrug secretiile pancreatice si reduc cantitatea de insulina. Cu aceasta, apare diabetul. Dar consumul regulat de yangmei poate preveni acest lucru, deoarece fructul contine proantocianidine oligomerice, care fac vasele de sange pancreatice mai flexibile si mai puternice. In plus, nutrientii prezenti in aceste fructe cresc secretia de insulina si regleaza zaharul din sange.

Previn cancerul de piele
Yangmei are un fotochimic numit cianidin-3-glucozida, foarte benefic pentru organism. Acest pigment, in plus fata de atribuirea culorii rosii caracteristice a fructelor, previne diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de piele.

Protejeaza ochii
Yangmei protejeaza ochii de daunele cauzate de expunerea prelungita la razele ultraviolete, care deterioreaza retina si duc la formarea cataractei si degenerescenta maculara (comuna imbatranirii). Fructul este bogat in vitamina A, iar acest compus poate fi asociat cu prevenirea riscului de cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta. De asemenea, alte vitamine B6, B9 si B12 prezente in yangmei, in plus fata de vitamina C, sunt benefice pentru structura ochiului.

Fortifica sanatatea oaselor
Potasiul si vitamina A prezente in yangmei neutralizeaza acizii care provin din procesele metabolice ale organismului. Vitamina A influenteaza osteoblastele (celulele care construiesc oase) si osteoclastele (celulele care descompun oasele).

Pot preveni cancerul
Un compus special gasit in fructele yangmei este cianidin-3-glucozida, care este un flavonoid care poate bloca una dintre enzimele legate de cancer, metaloproteinaza matriceala. Acidul elagic, taninurile si antocianinele, precum si alti polifenoli ofera efecte anti-cancer, antioxidante si antivirale.

Stimuleaza sistemul imunitar
Antioxidantii sunt compusi naturali care sunt capabili sa neutralizeze radicalii liberi si sa protejeze tesuturile de actiunea lor distructiva si sa creasca eficacitatea sistemului imunitar.

Intineresc sanatatea pielii
Unele flavonoide vegetale gasite in cantitati neobisnuit de mari in fructul Yangmei contribuie la mentinerea sanatatii pielii, protejand-o impotriva efectelor radiatiilor UV daunatoare si impiedicand aparitia cancerului de piele.

Fructul exotic yangmei sprijina functia hepatica

Vitamina C din acest fructe ajuta, de asemenea, la limitarea acumularii de grasime in ficat si la prevenirea bolilor hepatice grase. Vitamina D ajuta la prevenirea bolilor inflamatorii si metabolice ale ficatului. Pe langa faptul ca este gustos, yangmei un fruct hranitor si bogat in acizi organici si vitamina C. Printre beneficiile sale se numara imbunatatirea digestiei, deoarece acesti acizi stimuleaza secretia de saliva si ajuta la digestia alimentelor in stomac. Fructul a fost cultivat de mii de ani in China, insa si in perioada actuala, beneficiile consumului acestor fructe se mentin.

Cele mai multe fructe de padure au nutrienti benefici pentru sanatate. Aproape toate sunt bogate in polifenoli, un tip de antioxidant care poate reduce riscul bolilor de inima si poate proteja impotriva cancerului. Un studiu recent a observat imbunatatiri semnificative ale HDL sau a nivelurilor bune de colesterol, tensiunii arteriale si functiei plachetare la persoanele care consuma portii mici de fructe de padure.

In plus, fructele de padure au niveluri ridicate de vitamina B, esentiala pentru sistemul nervos central si vitamina C, un antioxidant natural puternic. Polifenolul, un antioxidant regasit in compozitia fructelor yangmei este un tip de antioxidant care ajuta la reducerea riscului de diferite boli de inima si cancer. In China, aceste fructe de padure - yangmei - sunt consumate ca fructe proaspete, uscate sau conservate, la micul dejun, in preparate dulci, chiar si in gemuri. In alte tari ale lumii se pot regasi fructe de padure cu proprietati similare cu aceasta specie chineza, iar in Romania murele, zmeura sau coacazele.

Yangmei contine seleniu. De ce are nevoie organismul de acest mineral

Seleniul sustine sistemul imunitar, cercetatorii observant ca peste 30 de proteine au nevoie de seleniu pentru a functiona la parametri optimi, multe dintre acestea facand parte intocmai din structura sistemului imunitar. Astfel, seleniul lupta impotriva virusurilor, microbilor, bacteriilor si chiar impotriva anumitor tipuri de cancer.

De asemenea, seleniul contribuie la intarirea unghiilor, ofera rezistenta parului si elasticitate unghiilor, in special daca este asimilat impreuna cu zincul.Studiile au mai observat ca seleniul contribuie la ameliorarea artritei, a depresiei, prin faptul ca reda buna dispozitie, si, in general, sustine sistemul nervos si sistemul cardiovascular, insa la acest ultim capitol studiile nu au oferit rezultate foarte concludente pentru a fi atestate.

Pe de alta parte, seleniul joaca un rol important in stimularea fertilitatii, in special masculine, iar alaturi de vitamina E are rol hepatoprotector si lupta impotriva procesului de imbatranire prematura. Seleniul este un antioxidant puternic care ajuta la reducerea cantitatii de radicali liberi din organism. Acestia se formeaza in mod natural in timpul metabolismului corpului, dar pot provoca leziuni, cum ar fi inflamatia, afectarea functiei celulare si imbatranirea. Persoanele care fumeaza, consuma bauturi alcoolice in mod regulat si traiesc sub stres constant ajung sa produca o cantitate mai mare de radicali liberi, avand nevoie de un consum mai mare de nutrienti antioxidanti precum fructul yangmei.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina