Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
 Ovarele polichistice: De ce apare boala si cum afecteaza ea sanatatea femeilor

Ovarele polichistice: De ce apare boala si cum afecteaza ea sanatatea femeilor

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 mai 2023 Ultima actualizare: 26 iunie 2023

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este un dezechilibru hormonal care poate afecta ovulatia. Poate provoca probleme cu menstruatia si poate face mai dificila sarcina. Sindromul ovarului polichistic poate provoca, de asemenea, alte simptome, cum ar fi cresterea in greutate, acneea sau cresterea parului pe fata sau pe corp. Daca este lasat netratat, poate duce in cele din urma la probleme grave de sanatate, cum ar fi diabetul si bolile de inima. In sindromul ovarului polichistic, chisturile se formeaza in ovare. Chistul este o structura in forma de sac in organism, care este, de obicei, umplut cu lichid.

Care sunt cauzele sindromului ovarului polichistic?

Sindromul ovarului polichistic este cauzat de un dezechilibru hormonal. Cauzele dezechilibrului nu sunt pe deplin intelese. Genetica poate fi un factor, iar sansele de a avea SOP este mai mare daca mama/sora a fost diagnosticata cu SOP. Sindromul ovarului polichistic poate fi cauzat si de niveluri ridicate de androgeni.

Posibile cauze:

Niveluri ridicate de androgeni – androgenii, desi sunt denumiti ”hormoni masculini”, cu toate acestea si femeile au niveluri mai reduse decat barbatii. In cazurile de SOP, aceste niveluri cresc si pot preveni desprinderea ovulului de ovar (ovulatie) in fiecare ciclu menstrual si pot provoca cresterea excesiva a parului si a acneei, doua semne ale SOP.
Niveluri ridicate de insulina – O mare parte dintre femeile diagnosticate cu SOP are rezistenta la insulina, mai ales cele care sunt supraponderale, precum si cele sedentare si cele care au obiceiuri alimentare nesanatoase sau au istoric familial de diabet zaharat.
Care sunt simptomele?
Simptomele sindromului ovarului polichistic incep de obicei treptat. Acestea pot include acnee si piele grasa, cresterea in greutate si probleme de pierdere in greutate, excesul de par pe fata si corp, parul rar pe scalp, menstruatii neregulate, probleme IN a ramane insarcinata si depresie.

Simptomele includ:

Ciclul menstrual neregulat
Par pe fata, barbie, sau in alte parti ale corpului unde, de regula, barbatii au, de obicei, par. Acest fenomen se numeste hirsutism.
Acnee pe fata, piept si partea superioara a spatelui
Caderea parului
Cresterea in greutate sau dificultatea de a pierde in greutate
Intunecarea pielii, in special in pliurile gatului, in zona inghinala si sub sani
Papiloame ale pielii, care sunt mici bulgari de piele in axile sau in zona gatului
Cum afecteaza SOP calitatea vietii
Exista mai multe moduri prin care sindromul ovarului polichistic poate afecta sanatatea femeilor. In primul rand, femeile cu SOP pot avea dificultati in a ramane insarcinate din cauza tulburarilor ovulatorii. De asemenea, femeile cu SOP sunt mai predispuse la dezvoltarea diabetului de tip 2, a hipertensiunii arteriale si a altor afectiuni cardiovasculare.

Cercetarile au stabilit o legatura intre SOP si alte probleme de sanatate, inclusiv:

Diabet - Mai mult de jumatate dintre femeile cu SOP vor avea diabet sau prediabet (intoleranta la glucoza) inainte de varsta de 40 de ani.
Hipertensiune arteriala - Femeile cu SOP sunt mai susceptibile de a avea hipertensiune arteriala in comparatie cu femeile din aceeasi grupa de varsta care nu sufera de SOP. Hipertensiunea arteriala este o cauza majora a bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral. Valori ridicate ale colesterolului - Femeile cu SOP au, de obicei, niveluri ridicate de colesterol LDL (rau) si niveluri scazute de colesterol HDL (colesterol ”bun”). Colesterolul ridicat creste riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Apnee in somn - Acestea sunt pauze temporare si recurente in respiratie care intrerup somnul. Multe femei cu SOP sunt supraponderale sau obeze, ceea ce poate provoca apnee de somn. Aceasta creste riscul de boli de inima si diabet. Depresia si anxietatea sunt frecvente la femeile cu SOP.Problemele cu ovulatia, obezitatea, rezistenta la insulina si diabetul (toate frecvente la femeile cu SOP) cresc riscul de a dezvolta cancer endometrial (stratul care captuseste interiorul uterului sau uterului).

Optiuni de tratament
Tratamentul are ca scop corectarea hiperandrogenismului, a tulburarilor menstruale, tulburarilor metabolice asociate si ovulatiei, in cazurile in care femeia doreste sa ramana insarcinata. Deoarece sindromul ovarului polichistic este o disfunctie endocrina-metabolica cronica cu o componenta genetica puternica, vindecarea spontana este indoielnica, astfel incat tratamentele ar trebui incepute devreme si prelungite.

Tratamentul in timp util previne consecintele grave pe care SOP le poate avea pentru sanatatea femeilor, cum ar fi: bolile cardiovasculare si hipertensiunea arteriala, rezistenta la insulina, diabetul, diabetul gestational, cancerul endometrial, rata mai mare de avort.

In ceea ce priveste optiunile de tratament, acestea depind de simptomele specifice si de dorinta femeii de a ramane insarcinata. In general, tratamentul SOP poate fi divizat in trei categorii principale: modificari ale stilului de viata, medicamente si interventii chirurgicale.

Modificarile stilului de viata, precum pierderea in greutate si exercitiile fizice regulate, pot fi benefice pentru femeile cu SOP. De asemenea, schimbarea dietei si reducerea consumului de zahar si carbohidrati poate ajuta la controlul nivelului de insulina din organism, ceea ce poate reduce simptomele SOP.

Medicamentele, cum ar fi contraceptivele orale, pot fi prescrise pentru a controla nivelurile de hormoni si pentru a regla ciclurile menstruale neregulate. Medicamentele pentru reducerea nivelului de insulina, cum ar fi metformina, pot fi prescrise in cazul in care nivelul de insulina este ridicat. Alte medicamente pot include si antiandrogenicele, care blocheaza efectul androgenilor si ajuta la reducerea caderii parului, reducerea cresterii parului facial si corporal si ameliorarea acneei.

In cazurile severe, interventia chirurgicala poate fi necesara. Aceasta poate fi realizata prin indepartarea chisturilor sau prin reducerea numarului de ovare. Cu toate acestea, interventia chirurgicala nu este intotdeauna necesara si trebuie discutata cu medicul specialist.

Unul dintre factorii decisivi in alegerea initiala a terapiei la femeile de varsta reproductiva este dorinta sau nu a sarcinii, cu toate acestea, corectarea tulburarilor metabolice trebuie sa preceada sau sa insoteasca celelalte masuri terapeutice.

La femeile care nu isi doresc o sarcina, tratamentul are ca scop corectarea hiperandrogenemiei, manifestarilor cutanate ale hiperandrogenismului (hirsutism, acnee si alopecie androgenica) tulburari menstruale si tulburari metabolice asociate cu rezistenta la insulina si hiperinsulinism.

In concluzie, sindromul ovarului polichistic poate afecta sanatatea femeilor in mai multe moduri, dar exista optiuni de tratament disponibile. Este important sa discutati cu medicul pentru a stabili cel mai bun plan de tratament in functie de simptomele si nevoile individuale.

 

Articole similare
Sindromul premenstrual: cum se manifesta si cum se trateaza Sindromul premenstrual: cum se manifesta si cum se trateaza

Sindromul premenstrual este un cumul de simptome fizice, hormonale si neuropsihice care apar la unele femei aflate in perioada ciclului menstrual. Schimbarile fizice si emotionale care fac parte din sindromul premenstrual pot fi mai mult sau mai putin intense cu fiecare ciclu menstrual. PMS poate aparea si disparea in timpul anilor in care femeia este fertila sau se poate amplifica in jurul varstei de 40 de ani.

17 septembrie 2024
Edited 17 septembrie 2024
citește articolul
Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament

Daca ati primit diagnosticul de sindromul Raynaud, ca sa evitati senzatia de frig in zona picioarelor se recomanda sa purtati sosete si pantofi adecvati, optand pentru fibre naturale, cum ar fi bumbacul, aceasta tesatura va poate ajuta sa va mentineti picioarele mai calde. Incaltamintea este, de asemenea, esentiala si cel mai bun aliat pentru plimbarile de afara. Este bine sa alegeti o incaltaminte din material termorezistent si care sa acopere piciorul pana in dreptul inferior al gambei.

29 iulie 2024
Edited 29 iulie 2024
citește articolul
Sindromul de Colon iritabil : Simptome, tratament, regim alimentar Sindromul de Colon iritabil : Simptome, tratament, regim alimentar

Sindromul colonului iritabil este o tulburare gastrointestinala cronica care poate aparea la 1 din 3 persoane, mai afectate fiind femeile. Conform cercetarilor, aproximativ 25% din populatie se confrunta cu sindromul colonului iritabil, indiferent de varsta. Cauzele, din pacate, sunt necunoscute, dar se asociaza o legatura cu sistemul nervos si sistemul imunitar. Astfel, factorii de risc ai colonului iritabil pot fi stresul, alimentatia dezechili

17 martie 2021
Edited 19 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina