Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament

Sindromul Raynaud: De ce apare, preventie, metode de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 iulie 2024 Ultima actualizare: 29 iulie 2024

In cele mai reci luni ale anului, multi oameni isi simt picioarele reci, iar acest lucru este firesc. Vasele de sange sunt responsabile pentru mentinerea unei temperaturi optime in piele, care distribuie sange bogat in oxigen in tot corpul. Cand temperaturile scad, receptorii senzoriali ai pielii alerteaza creierul sa contracteze vasele. Acest lucru permite cantitati mici de sange sa ajunga la piele pentru a retine caldura in partea centrala a corpului, care este locul in care se afla organele principale. 

Ce se intampla in alte parti ale corpului? In extremitati, cum ar fi mainile si picioarele, exista multe vase de sange mici, care sunt deosebit de sensibile la circulatia sanguina slaba. Pe timp de vreme rece, aceste vase de sange se contracta, sangele curge mai putin si se raceste, provocand o scadere a temperaturii, proces care poarta denumirea de vasoconstrictie (ingustare). O astfel de problema apare in sindromul Raynaud. 

Sindromul Raynaud este o boala care afecteaza degetele de la maini si picioare prin aparitia senzatiei de amorteala si frig, atunci cand temperaturile sunt scazute sau din cauza stresului. Pentru cele mai multe persoane, sindromul Raynaud nu reprezinta o problema serioasa de sanatate. Totusi, in unele cazuri, poate avea un impact semnificativ asupra stilului de viata.

De ce sunt picioarele reci in Sindromul Raynaud?

Cele mai multe cauze ale picioarelor reci nu sunt grave, iar motivul in multe cazuri este simplu: nu exista suficient sange cald care curge prin degetele de la picioare si maini. Sindromul Raynaud reprezinta o problema de sanatate care afecteaza degetele de la maini si de la picioare, prin contractarea vaselor de sange cutanate si reducerea fluxului de sange in aceste zone. De regula, acest fenomen apare din cauza stresului sau atunci cand temperaturile sunt scazute. Cu toate acestea, in spatele picioarelor reci pot fi si alte motive, cum ar fi:

Circulatie slaba

O circulatie buna a sangelui este esentiala pentru reglarea temperaturii corpului. Atunci cand sangele nu circula bine in tot corpul, extremitatile sunt cele mai reci. Circulatia deficitara poate fi cauzata de conditii cum ar fi anemia sau obiceiurile de stil de viata, de exemplu, lipsa de exercitii fizice. O modalitate simpla si eficienta de a imbunatati circulatia este de a exercita miscare si de a ramane bine hidratat.

Boala arteriala periferica a picioarelor

Acumularea placii determina ingustarea si intarirea arterelor, ceea ce, la randul sau, determina o scadere a fluxului sanguin la nivelul picioarelor si picioarelor. Persoanele care au un nivel ridicat de colesterol, hipertensiune arteriala, unele boli de inima, diabet sau sunt fumatori sunt mai expuse riscului de boala arteriala periferica (sau boala arteriala periferica).

Hipotiroidismul si efectul sau asupra picioarelor

Intoleranta sau sensibilitatea ridicata la frig este unul dintre simptomele obisnuite ale hipotiroidismului. Aceasta tulburare apare atunci cand glanda tiroida are activitate redusa si, prin urmare, nu produce cantitatea necesara de hormoni tiroidieni, esentiali pentru majoritatea functiilor metabolice ale organismului. Aceasta afectiune face ca anumite parti ale corpului nostru sa se simta amortite si reci, ca raspuns la temperaturi scazute si stres. Ceea ce se intampla de fapt este ca artera responsabila pentru alimentarea cu sange se ingusteaza, limitand alimentarea la zone cum ar fi degetele de la maini si de la picioare.

Neuropatia periferica

Atunci cand experimentam senzatia de picioare reci, chiar daca nu sunt reci la atingere, aceasta senzatie poate fi cauzata de neuropatia periferica, care apare ca urmare a leziunilor nervoase cauzate de o leziune subiacenta sau de o tulburare medicala. Neuropatia periferica incepe adesea in cei mai lungi nervi din organism, care ajung la degetele de la picioare. Prin urmare, simptomele apar mai intai in picioare. Unele simptome includ amorteala, furnicaturi sau mancarime.

Diabetul este una dintre cele mai frecvente cauze ale neuropatiei periferice. Deficitul de vitamine: Poate duce, de asemenea, la neuropatie periferica si, prin urmare, la picioarele reci.
Bolile hepatice sau renale, problemele metabolice, infectiile sau expunerea la toxine pot fi, de asemenea, reflectate intr-o raceala constanta in picioare. Transpiratia excesiva: Hiperhidroza poate face picioarele sa se simta reci, mai ales atunci cand evaporarea le raceste rapid. Acest lucru poate fi adesea cauzat de momente de nervozitate.

Fumatul: Desi avem tendinta de a asocia fumatul in primul rand cu bolile de inima si riscul de cancer, acesta poate fi, de asemenea, o cauza majora a picioarelor reci. Doar fumatul unei tigari poate reduce semnificativ temperatura picioarelor. Si acest lucru se intampla deoarece nicotina este un vasoconstrictor care determina contractarea vaselor de sange, reducand astfel cantitatea de sange care poate curge prin ele. Zonele in care efectul este cel mai vizibil sunt mainile si picioarele. Inhalarea unei singure tigari poate reduce fluxul de sange in picioare cu 50%. Anemia: Deficitul de fier poate afecta, de asemenea, reglarea temperaturii corpului.

Cum poti tine sub control sindromul Raynaud

Miscati-va in mod regulat, deoarece acest fapt poate fi una dintre cele mai bune modalitati de a va incalzi corpul si de a ajuta fluxul de sange sa circule mai bine. Miscarea ne permite sa reactivam circulatia si sa ne incalzim, totodata. De asemenea, masajul picioarelor poate ajuta la imbunatatirea circulatiei si la mentinerea unei temperaturi adecvate. Purtati sosete si pantofi adecvati, optand pentru fibre naturale, cum ar fi bumbacul, aceasta tesatura va poate ajuta sa va mentineti picioarele mai calde.

Incaltamintea este, de asemenea, esentiala si cel mai bun aliat pentru lunile mai reci ale anului. Este de preferat sa aveti o talpa de cauciuc (un material neconductiv si, prin urmare, un bun izolator). Urmati o dieta sanatoasa ce include alimentele bogate in magneziu, calciu si vitaminele E, K si C, deoarece acestea ne ajuta sa imbunatatim tonusul vascular si, in consecinta, circulatia. Produsele lactate, pe de alta parte, pot creste senzatia de frig, iar cofeina comprima vasele de sange.

Evitati alcoolul, desi exista o credinta falsa ca alcoolul ajuta la incalzire. Dar feriti-va de aceasta idee, deoarece ceea ce face alcoolul este sa contribuie la o deshidratare a epidermei. Faceti bai cu apa calda si apa rece, iar acest lucru este recomandat in special pentru cei cu probleme de circulatie sau dupa practicarea sporturilor de iarna, cum ar fi schiatul.

Daca aveti intotdeauna picioare reci si nu cunoasteti cauza, este recomandat sa consultati opinia unui medic. Acesta poate recomanda efectuarea unor teste de sange si alte investigatii pe care specialistul le considera necesare pentru a pune un diagnostic. Desi senzatia de picioare reci este un disconfort usor si nu ascunde nicio boala, trebuie sa luati o serie de masuri de precautie pentru a preveni senzatia de frig in picioare:

  • Evitati sa purtati haine prea stramte, deoarece acestea impiedica circulatia sangelui.
  • Purtati sosete din fibre naturale, cum ar fi lana sau bumbac.
  • Incaltamintea trebuie sa fie, de asemenea, respirabila, pentru a preveni acumularea de transpiratie care raceste picioarele.
  • Incercati sa nu va incrucisati picioarele in timp ce stati.
  • Faceti exercitii moderate in mod regulat, deoarece promoveaza fluxul de sange la extremitati si oxigenarea.
  • Daca fumati, incercati sa limitati acest obicei nociv, deoarece acesta sporeste problemele circulatorii si racirea extremitatilor.

Ce este Sindromul Hutchinson Gilford si ce asemanari are cu sindromul Raynaud

Progeria, denumita si imbatranirea prematura, este o boala genetica rara. In termeni de specialitate ea se numeste Hutchinson - Gilford. Unul din 8 milioane de bebelusi poate sa sufere de progerie, conform statisticilor. Cei care sufera de aceasta boala traiesc in medie 13 ani, insa poate varia pana la 27.  Progeria se manifesta in urma unei mutatii de la nivelul genei LMNA. Aceasta este responsabila cu producerea de proteina lamin A, ce are rolul de a mentine unite nuclee celulare. Astfel, existand o deficienta la nivelul ei, se va instala imbatranirea prematura la nivelul tuturor celulelor din corp si apar la varste fragede boli care in mod normal apar dupa varsta de 50/60 de ani. Artrita reumatoida, AVC, calvitia, pierderea danturii, erodarea articulatiilor. De ce apare aceasta boala genetica incurabila si cum se poate tine sub control citeste in aceste randuri.

Bibliografie:

National Library of Medicine. Hutchinson-Gilford progeria syndrome. Genetics Home Reference. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/hutchinson-gilford-progeria-syndrome, 2017;
Learning about progeria. National Human Genome Research Institute. https://www.genome.gov/11007255/learning-about-progeria/. Accessed Feb. 1, 2017;
Hutchinson-Gilford progeria. National Organization for Rare Disorders. https://rarediseases.org/rare-diseases/hutchinson-gilford-progeria/. Accessed Feb. 1, 2017;
Merck Manual Professional Version. http://www.merckmanuals.com/professional/pediatrics/miscellaneous-disorders-in-infants-and-children/progeria. Accessed Feb. 1, 2017;

Articole similare
Sfaturi pentru prevenirea si tratarea problemelor de circulatie sanguina Sfaturi pentru prevenirea si tratarea problemelor de circulatie sanguina

Un stil de viata sanatos poate preveni ca sangele sa nu circule problematic. Acesta consta in introducerea alimentelor bogate in nutrienti, in dieta zilnica, o hidratare suficienta (intre un litru si jumatate si doua de apa pe zi) si exercitii moderate. Pentru persoanele in varsta, se recomanda exercitii aerobice, cum ar fi mersul pe jos. In ceea ce priveste alimentele, este de preferat sa se obtina un echilibru intre legume si fructe cu licopen, ceapa si usturoi. De asemenea, este recomandat sa se reduca consumul de sare la mese. Pestele va ajuta in cele din urma la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale.

29 iulie 2024
Edited 29 iulie 2024
citește articolul
Grupele de sange si importanta lor. Cum afli grupa de sange Grupele de sange si importanta lor. Cum afli grupa de sange

Pentru a avea o viata sanatoasa si echilibrata vizitele la medicul specialist si analizele de sange sunt esentiale. Poti sa mergi la un laborator din proprie initiativa sau sa fii trimis de un medic de familie pentru a avea un diagnostic corect in urma rezultatelor, dar indiferent de situatia in care te afli sanatatea sangelui tau e esentiala pentru sanatatea intregului organism. Cum afli ce grupa de sange ai si de ce sunt importante compatibilitatile grupelor de sange pentru transfuzii sanguine afla din urmatorul material.

15 aprilie 2024
Edited 17 aprilie 2024
citește articolul
Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism

Capilarele sunt vase de sange foarte mici, au aproximativ 5 micrometri in diametru si joaca un rol central in circulatie. Desi sunt firave, prin dilatarea acestora apare celulita si vergeturile. Dilatarea vaselor capilare poate fi o consecinta a ruperii fibrelor de colagen.

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina