Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul premenstrual: cum se manifesta si cum se trateaza

Sindromul premenstrual: cum se manifesta si cum se trateaza

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 septembrie 2024 Ultima actualizare: 1 noiembrie 2024

Sindromul premenstrual este un cumul de simptome fizice, hormonale si neuropsihice care apar la unele femei aflate in perioada ciclului menstrual. Schimbarile fizice si emotionale care fac parte din sindromul premenstrual pot fi mai mult sau mai putin intense cu fiecare ciclu menstrual. PMS poate aparea si disparea in timpul anilor in care femeia este fertila sau se poate amplifica in jurul varstei de 40 de ani. De ce apare si cum poate fi prevenit vom descoperi in acest material.

Cum apare sindromul premenstrual?

Ce factori de risc duc la aparitia sindromului premenstrual?

Care sunt simptomele?

Cum se poate trata acest sindrom?

Cum apare sindromul premenstrual?

Pana in prezent nu exista date clare cu privire la sindromul premenstrual si aparitia sa. Dar s-a descoperit ca exista anumite legaturi intre diferite rutine, alimentatie si intensitatea acestui fenomen. Altfel spus, desi este un fenomen cu o recurenta ridicata in randul femeilor, simptomele acestui sindrom sunt strans legate de modificarile ce apar in sistemul endocrin, in echilibrul hormonal. Pe scurt, pentru producerea ovulului, a ovulatiei si pregatirea organismului pentru sarcina sunt implicati hormoni produsi de mai multe glande (hipotalamus, glanda pituitara, glanda tiroida, suprarenale si ovare). Iar cand acestea trimit mesaje incomplete sau derutante pentru organism prin tot felul de substante chimice, restul oragnismului sufera perturbari.

Cert este ca toti specialistii au concluzionat cu privire la PMS urmatorul aspect. Pana la urma acest sindrom are legatura cu mostenirea genetica, pentru ca s-a observat ca majoritatea femeilor ce prezinta acest sindrom au rude apropiate care sufera de aceeasi simptomatologie. In plus, studiile au demonstrat ca femeile cu PMS sunt vulnerabile la modificarile de estrogen, cresterea nivelului de serotonina si a numarului de receptori pentru serotonina la nivelul creierului.

Ce factori de risc duc la aparitia sindromului premenstrual?

Deoarece PMS are diferite simptome cu manifestari diferite, de intensitate variata, se poate spune cu certitudine ca in declansarea acestei simptomotalogii sunt mai multi factorii implicati. Dupa cum am spus anterior, o cauza importanta care apare la peste 80% din cazuri are o legatura directa cu fluctuatiile premenstruale ale hormonilor sexuali, ale estrogenului si ale progesteronului. Se pare ca in PMS, progesteronul scade datorita lipsei instalarii sarcinii, asfel nu poate echilibra efectele estrogenului. Totodata, nivelul ridicat de estrogen prezent inaintea instalarii menstruatiei, neechilibrat de progestron, poate actiona ca un stimulent asupra sistemului nervos central producand o serie de simptome neplacute.

In plus, o alimentatie dezechilibrata unde apar carente de Calciu, Magneziu si B6 poate genera fluctuatii in PMS pentru ca acest sindrom are un impact negativ asupra acestor vitamine si minerale si daca ele lipsesc in cazul femeilor, atunci PMS poate creste in intensitate. Totodata, un stil de viata stresant sau lipsa de activitati fizice poate agrava simptomele asociate cu PMS. La fel de importanta este si odihna pentru ca un program haotic cu putine ore de somn poate duce la iritabilitate. Iar cel mai important aspect in PMS este legat de consumul de alcool si de fumat. Aceste vicii influenteaza negativ intensitatea si durata sindromului premenstrual. La fel de importante sunt si anumite obiceiuri alimentare nesanatoase precum consumul exagerat de sare si dulciuri.

Care sunt simptomele?

Atunci cand vorbim de PMS, in peste 95% dintre cazuri simptomele sunt:

  • Schimbări ale dispoziţiei: anxietate, iritabilitate , depresie, tristeţe, furie, accese de plâns fără un motiv serios;
  • Modificari de apetit si pofta exagerată pentru anumite alimente (în special dulciuri);
  • Insomnie;
  • Coșmaruri nocturne;
  • Iritabilitate sociala, nevoia de singuratate;
  • Scaderea libidoului;
  • Dificultati de concentrare;
  • Oboseala, lipsa de energie;
  • Durere musculara sau articulara, dureri de spate, dureri abdominale;
  • Cefalee (durere de cap);
  • Retenţia de lichide apariţia de edeme gambiere, aceasta duce si la creşterea în greutate;
  • Modificări ale tranzitului intestinal,manifestate prin diaree sau constipaţie;
  • Meteorism (balonare);
  • Tensionarea, umflarea şi creşterea sensibilităţii sânilor pana la mastodinii (Sani durerosi);
  • Eruptie de acnee (aparitia de coşuri);

Cum se poate trata acest sindrom?

Chiar daca atunci cand vorbim de PMS ne referim la o perioada care se poate intinde de la cateva saptamani la cateva luni, anumite simptome sau efecte pot fi tinute sub control sau diminuate daca tinem cont de urmatoarele aspecte. In primul rand, trebuie sa avem grija la alimentatie. Altfel spus, se recomanda ca mesele sa contina produse precum: peste, ulei de masline, cantitati reduse de produse lactate, carne de porc, de vita, de pui, paine din faina integrala, cartofi, orez, paste, fasole, fructe deshidratate. Totodata sunt recomandate alimente bogate in potasiu si magneziu precum: caise uscate, banane, nuci, cereale integrale.

In contrapartida trebuie sa evitam dulciurile, consumul de cafea, alcool sau tutun si este esentiala hidratarea.

Tot pentru ameliorarea simptomelor se recomanda suplimente si vitamine care sa contina substante precum:

Triptofanul ajuta la producerea de serotonina, imbunatatind starea de spirit;

400 mg/zi de magneziu, reduc retentia de fluide si balonarea;

o doza de 50-100 mg/zi vitamina B6 poate fi utila;

o doza de 400-600 UI/zi vitamina E poate reduce tensiunea si sensibilitatea sanilor;

1000- 1200 mg de calciu/zi, amelioreaza crampele menstruale;

In complementaritate cu regimul alimentar si suplimentele necesare echilibrarii hormonale se recomanda exercitii fizice regulate. Concret, 15 minute de aerobic in fiecare zi vor relaxa muschii si vor contribui la echilibrarea hormonala. In plus miscarea contribuie direct la ameliorarea simptomelor cum ar fi crampele dureroase si meteorismul. La fel de important este mersul pe jos sau alergarea. Cel putin 30 minute de alergat, mers alert sau pe bicicleta ajuta la relaxare.

Si mersul la sala face minuni, mai ales daca se opteaza pentru o combinatie sub supravegherea unui antrenor, o combinatie de cardio si forta cu intensitate moderata. La fel de important in cazul PMS este odihna. Un somn suficient, de aproximativ 8 ore pe noapte, ideal intre ora 22.30 si 6/7.00 face minuni. In acest interval, organismului are suficient timp pentru a se relaxa si regenera complet, contribuind eficient in ameliorarea simptomelor premenstruale. Suplimentar se poate adauga yoga, bai in apa cu sare.

Informatii complementare gasiti si in acest material video: 

Sursă foto: shutterstock

Surse documentare:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premenstrual-syndrome/symptoms-causes/syc-20376780

https://www.healthline.com/health/premenstrual-syndrome#treatment

Referinte:

  1. Frequently asked questions. Gynecologic problems FAQ057. Premenstrual syndrome. American College of Obstetricians and Gynecologists. https://www.acog.org/Patients/FAQs/Premenstrual-Syndrome-PMS . Accessed Oct. 9, 2017.
  2. Yonkers KA, et al. Epidemiology and pathogenesis of premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Dec. 22, 2017.
  3. Kellerman RD, et al., eds. Premenstrual syndrome. In: Conn's Current Therapy: 2018. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2018. https://www.clinicalkey.com. Accessed Dec. 22, 2017.
  4. Ferri FF. Premenstrual syndrome. In: Ferri's Clinical Advisor 2018. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2018. https://www.clinicalkey.com. Accessed Sept. 26, 2017.
  5. Management of premenstrual syndrome: Green-top guideline No. 48. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology. 2017;124:e73.
  6. Casper RF, et al. Treatment of premenstrual syndrome and premenstrual dysmorphic disorder. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Dec. 22, 2017.
  7. Natural medicines in the clinical management of premenstrual syndrome. Natural Medicines. http://naturalmedicines.therapeuticresearch.com. Accessed Dec. 22, 2017.
  8. Chiaramonte D, et al. Integrative women’s health. Medical Clinics of North America. 2017;101:955.
  9. Verkaik S, et al. The treatment of premenstrual syndrome with preparations of Vitex agnus castus: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Obstetrics and Gynecology. 2017;217:150.
  10. Parazzini F, et al. Magnesium in the gynecological practice: A literature review. Magnesium Research. 2017;30:1.
  11. Butler Tobah YS (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Jan. 29, 2018.

Articole similare
Starea de greata: cauze, afectiuni posibile cu acest simptom, preventie Starea de greata: cauze, afectiuni posibile cu acest simptom, preventie

Greata si varsaturile se pot datora, de asemenea, multor medicamente si substante, cum ar fi alcoolul, analgezicele opioide (cum ar fi morfina), canabisul (marijuana) si medicamentele utilizate in chimioterapie. Substantele toxice, cum ar fi plumbul si unele gasite in alimente si plante, pot provoca greata si varsaturi severe.

6 mai 2025
Edited 6 mai 2025
citește articolul
Transpiratie excesiva (Hiperhidroza) si transpiratiile nocturne: Cauze, tipuri, diagnostic si optiuni de tratament Transpiratie excesiva (Hiperhidroza) si transpiratiile nocturne: Cauze, tipuri, diagnostic si optiuni de tratament

Transpiratia in exces, fie ea persistenta in timpul zilei sau aparuta in mod inexplicabil pe timpul noptii, poate avea un impact major asupra calitatii vietii. Hiperhidroza nu este doar o problema de confort, ci poate semnala si dezechilibre in organism. Citeste articolul, pentru a intelege mai bine ce cauzeaza acest fenomen, ce forme poate imbraca si ce solutii exista. Informatiile prezentate te pot ajuta sa recunosti semnele si sa afli ce optiuni de tratament ai la dispozitie.

20 august 2024
Edited 2 iunie 2025
citește articolul
Cearcanele: Ce sunt, de ce apar, cum se pot preveni Cearcanele: Ce sunt, de ce apar, cum se pot preveni

Cearcanele pot fi, de asemenea, asociate cu o stare de stres, astfel incat sau asa cum se intampla in cele mai multe cazuri, acestea pot aparea din motive genetice  Desi, dupa cum stiti, uneori am putea folosi, de asemenea, remedii naturale, care pot fi foarte eficiente in diminuarea aspectului cearcanelor.

30 mai 2024
Edited 3 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.