Hipertiroidism: ce inseamna, manifestari, cauze, tratament
Tiroida este o glanda in forma de fluture situata in mijlocul gatului, mai jos de laringe (organul raspunzator de voce) si mai sus de clavicule. Tiroida produce doi hormoni, triiododotironina (T3) si tiroxina (T4), care reglementeaza modul in care organismul utilizeaza si stocheaza energie (metabolismul organismului). Functia tiroidiana este controlata de o glanda din creier, cunoscuta sub numele de glanda pituitara. Aceasta produce hormonul stimulator tiroidian (TSH), hormon care stimuleaza tiroida pentru a produce cei doi hormoni (T3 si T4). Diagnosticul de hipertiroidism apare atunci cand glanda tiroida nu mai functioneaza la parametrii normali. De ce apare fenomenul de hipertiroidism si cum se manifesta vom descoperi in materialul urmator.
Ce este diagnosticul de hipertiroidism? Simptome hipertiroidie
Cum identifici o persoana cu boala graves? Hipertiroidia sau multiple crize de glanda tiroida
Ce contine o alimentatie hipertiroidism? Ce sa evitam?
Ce inseamna hipertiroidism subclinic? Cum arata o criza de hipotiroidism?
Tratament hipertiroidism. Ce trebuie sa stim
Ce este diagnosticul de hipertiroidism? Simptome hipertiroidie
Atunci cand ne intereseaza sa aflam cum arata diagnosticul de hipertiroidism sau care sunt acele simptome hipertiroidie trebuie sa intelegem ce sunt hormonii si de ce avem nevoie de ei.
In circa 95% din cazuri, hipertiroidismul se datoreaza unei probleme in sine a glandei tiroide si este numit sindrom “primar”. Anumite medicamente si anumite boli pot deregla si ele functia tiroidei. In unele cazuri, hipotiroidia este o urmare a scaderii productiei de hormon stimulator tiroidian (TSH) de catre glanda pituitara.
Alaturi de sistemul nervos, sistemul endocrin ajuta la transmiterea si integrarea informatiilor; daca sistemul nervos regleaza activitatile organismului prin intermediul impulsurilor electrice transmise de catre neuroni, acestea fiind rapide si scurte, sistemul endocrin o face mai lent, dar avand un raspuns de lunga durata, prin termediul hormonilor transportati prin sange pana la nivelul celulelor tinta.
Secretia hormonala este ajustata in permanenta in functie de mediul intern si extern printr-un mecanism complex de feedback. Identificarea acestui mecanism de control si a biortimurilor endogene a permis structurarea unor protocoale de diagnostic si tratament de exactitate aproape matematica - o particularitate a endocrinologiei. Spre deosebire de feedback, biortmurile sunt innascute, dar sufera o sincronizare sub influenta factorilor de mediu. Ele pot avea o periodicitate de minute-ore (secretia gonadotropinelor hipotalamice), pot fi circadiene (periodicitate de circa 24 de ore - secretia cortizolica, de testosteron) sau repetabile la aproximativ 30 de zile (ovulatia)
Glandele endocrine sunt reprezentate de hipotalamus, hipofiza (pituitara), epifiza (glanda pineala), glanda tiroida, glandele paratiroide, pancreas (componenta endocrina), glandele suprarenale, gonadele (ovarele sau testiculele).
Hipertiroidismul se remarca prin simptomele sale:
Glanda tiroida marita - se observa usor, avand forma de gusa. Daca a crescut excesiv, se simte neregulata la atingere;
Intoleranta la caldura - metabolismul accelerat, determinat de productia excesiva de hormoni tiroidieni, poate duce la cresterea temperaturii corporale;
Oboseala excesiva - un metabolism „in priza” este un organism mereu alert. In acest context, oboseala este fireasca. Este posibil sa obosesti dupa ce ai traversat strada sau atunci cand revii de la piata cu sacosele de cumparaturi;
Schimbari ale dispozitiei - epuizarea organismului, alaturi de un sistem nervos suprasolicitat, favorizeaza aparitia unor schimbari emotionale. Persoanele cu hipertiroidism pot manifesta anxietate, depresie, insomnie si nervozitate;
Transpiratie excesiva si sete - o temperatura corporala crescuta poate duce la o productie mai mare de transpiratie, iar eliminarea apei va face necesara inlocuirea continua a lichidelor pierdute;
Foame constanta - un metabolism accelerat inseamna si un consum mai mare de energie. Acest lucru este „semnalat” de creier prin cresterea apetitului;
Scadere in greutate fara un motiv aparent - chiar daca ai o dieta normala, poti pierde in greutate, daca ai hipertiroidism. In special in cazurile de criza tireotoxica, apar pierderi semnificative in greutate;
Cum identifici o persoana cu boala graves? Hipertiroidia sau multiple crize de glanda tiroida
Boala Graves - numita dupa doctorul irlandez care a descris-o in anii 1800, aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului, deopotriva la tineri si la varstnici. Nu se stie cu certitudine de ce apare boala Graves, insa doctorii cred ca este cauzata de un cumul de factori precum varsta, starea de sanatate a sistemului imunitar, predispozitia genetica si hormonii sexuali.
Drept urmare, persoanele afectate de boala Graves au glanda tiroida marita (gusa) si o productie hormonala excesiva. Important de stiut este ca nu exista o legatura intre marimea glandei tiroide si severitatea hipertiroidismului. Chiar si o gusa putin marita poate produce cantitati mari de hormoni. Similar, o gusa mare produce hormoni, insa nu cu mult peste productia normala. Altfel spus, exista o legatura de cauzalitate intre hipertiroidia sau multiple crize de glanda tiroida.
Crizele de glanda tiroida, cunoscute sub numele de crize tireotoxice, sunt rar intalnite, dar sunt severe. Acestea sunt reprezentate de manifestari acute ale tireotoxicozei. Criza tireotoxica poate fi efectul unei afectiuni acute, al unei interventii chirurugicale tiroidiene sau nontiroidiene sau poate fi provocata de traumatisme, infectii aport iodat crescut (din substante de contrast ce contin iod) sau de perioada postnatala, de folosirea necorespunzatoare sau intreruperea medicamentelor antitiroidiene.
Crizele tireotoxice (furtuna tiroidiana) sunt complicatii amenintatoare de viata, care se manifesta prin febra, tahicardie, simptome gastrointestinale (greata si varsaturi pana la icter, in cazurile foarte severe) si simptome neuropsihice evoluand de la agitatie psihomotorie pana la coma.
De asemenea, in functie de semnele clinice ale pacientului, putem vorbi de: gusa – tiroida cu volum crescut, in cazul bolii Basedow; palpitatii, tahicardie, dispnee; agitatie, labilitate emotionala; tremor, intoleranta la caldura, scadere ponderala; tegumente calde, umede, fine; modificari oculare: retractie palpebrala, exoftalmie in cazul bolii Basedow. Un criteriu important in diagnostic il reprezinta febra. Ea depaseste 38 de grade Celsius si vine insotita de intoleranta la caldura si transpiratii excesive, care conduc la deshidratare.
citeste despre tipurile de piele
Ce contine o alimentatie hipertiroidism? Ce sa evitam?
Ce contine o alimentatie hipertiroidism si ce sa evitam. Hipertiroidismul provoaca o serie de simptome, incepand de la oboseala cronica si insomnii, pana la scadere in greutate si palpitatii. Dupa ce incepe administrarea tratamentului, pacientul resimte o ameliorare a simptomelor si o imbunatatire a starii generale.
Alimente sarace in continutul de iod – pentru a reduce cantitatea de hormoni tiroidieni se recomanda consumul alimentelor care nu contin iod, precum sarea neiodata, albusurile, fructele proaspete sau din conserva, painea de casa, nucile si untul de nuci, cartofii, mierea.
Legumele crucifere (rucola, varza de Bruxelles, conopida, varza rosie, varza kale, gulia, ridichile) - o parte dintre acestea contin compusi care reduc productia de hormoni tiroidieni si pot diminua si absorbtia de iod de catre tiroida. Ambele efecte pot fi benefice pentru o persoana cu hipertiroidism.
Alimente bogate in seleniu - Seleniul este un micronutrient de care organismul are nevoie pentru ca el contribuie la metabolismul hormonilor tiroidieni. Numeroase cercetari 1 sugereaza ca seleniul poate ajuta la imbunatatirea unora dintre simptomele bolii tiroidiene autoimune. Aici vorbim de produse precum: nucile braziliene, tonul, pastele si cereale integrale, carnea de pui, de vita si de curcan, orez, branza de vaci, fasole, spanac.
Alimente bogate in fier - Fierul este un nutrient important pentru producerea sangelui, peste 70% din acesta regasindu-se in hemoglobina, o componenta a eritrocitelor, dar si in proteina care poarta numele de mioglobina. De altfel, fierul este esential pentru mentinerea multor functii vitale din organism, multi specialisti afirmand ca lipsa de fier este frecventa la persoanele diagnosticate cu hipertiroidism. Aici vorbim de produse precum: cereale integrale, stafide, peste, fasole alba si fasole neagra, carne de vita, de pui, de curcan si carne de porc, linte, spanac, tofu, sardine, naut.
Alimentele care contin calciu si vitamina D – hipertiroidismul afecteaza densitatea osoasa, de aceea e important ca pacientul care sufera de aceasta afectiune sa consume calciu si vitamina D din belsug, astfel incat sa mentina oasele puternice si sanatoase. Se recomanda in mod deosebit consumul de: spanac, varza Kale, bame, lapte de migdale imbogatit cu calciu, cereale imbogatite cu calciu si vitamina D, ficat de vita, peste gras si ciuperci.
Alimente bogate in zinc - Zincul ajuta tiroida sa functioneze in parametri optimi, prin urmare, daca ai fost diagnosticat cu hipertiroidism, consuma: carne de vita, naut, pudra de cacao, caju, ciuperci, seminte de dovleac.
Grasimi sanatoase – pestele gras, dar si uleiul de masline ori cel din seminte de in sunt recomandate pacientului cu hipertiroidism. Grasimile sanatoase reduc inflamatia din organism si ajuta pacientul sa isi mentina greutatea.
tu ce stii despre punctele negre?
Ce inseamna hipertiroidism subclinic? Cum arata o criza de hipotiroidism?
Ce inseamna hipertiroidism subclinic sau cum arata o criza de hipotiroidism vom descoperi in randurile urmatoare. La persoanele cu hipertiroidism subclinic, tiroida produce niveluri normale de T4 si T3. Cu toate acestea, au niveluri de TSH mai mici decat cele normale. Acest dezechilibru al hormonilor duce la afectiune. Prevalenta hipertiroidismului subclinic in populatia generala este estimata sa varieze de la 0,6 la 16%. Depinde de criteriile de diagnostic utilizate. Majoritatea persoanelor care au hipertiroidism subclinic nu prezinta simptome ale unei tiroide hiperactive. Daca sunt prezente simptome de hipertiroidism subclinic, acestea sunt usoare si nespecifice. Aceste simptome pot include:
batai rapide ale inimii sau palpitatii cardiace, tremuraturi, de obicei in maini sau degete, transpiratie sau intoleranta la caldura, nervozitate, anxietate sau senzatie de iritabilitate, pierdere in greutate si dificultate de concentrare.
Unele persoane peste 60 de ani cu tiroida hipoactiva au putine sau niciunul dintre simptomele clasice de hipotiroidism, in timp ce altele prezinta aceleasi simptome ca in cazul tinerilor, mai ales atunci cand apare o criza de hipotiroidism. Oricare din simptomele urmatoare, separat sau in asociere, pot constitui simptome de hipotiroidism la persoanele in varsta.
- Colesterol marit inexplicabil. Colesterolul crescut este uneori singura dovada a unei tiroide hipoactive la persoanele mai in varsta, ceea ce inseamna ca problema poate fi diagnosticata ca tulburare de colesterol mai curand decat hipotiroidism. Deoarece acest semn poate fi singurul care apare, colesterolul ridicat justifica o evaluare a tiroidei.
- Insuficienta cardiaca. Volumul redus de sange, contractiile mai slabe ale miocardului si ritmul cardiac mai lent — toate, produse de nivelurile scazute ale hormonilor tiroidieni — pot contribui la insuficienta cardiaca, o afectiune grava care rezulta din fluxul redus de sange catre muschi si organe. Pomparea ineficienta cauzeaza, de asemenea, retragerea sangelui in venele care il trimit inapoi catre inima. Sangele se intoarce in plamani, ceea ce determina congestia acestora cu lichid. Simptomele de insuficienta cardiaca includ pierderea suflului, inflamarea gleznelor, slabiciune si oboseala.
- Modificari de tranzit intestinal. Varstnicii cu hipertiroidism ar putea suferi de constipatie din cauza contractiilor reduse ale intestinului. Mai putin frecvent se intampla ca varstnicii sa aiba episoade frecvente de diaree, aceasta fiind mai mult un simptom tipic pentru hipertiroidism.
- Dureri articulare sau musculare. Durerea articulara vaga este un simptom clasic de hipotiroidism. Adesea, este singurul simptom de hipotiroidism la pacientii varstnici, desi multi prezinta o durere musculara generala, in special la nivelul grupelor mari de muschi.
- Probleme psihiatrice. Ca si in cazul tinerilor, depresia clinica este frecventa in randul varstnicilor cu tiroida hipoactiva. Diferenta este faptul ca la varstnici acesta poate fi singurul simptom. De asemenea, persoana in varsta poate dezvolta psihoza si chiar comportament delirant sau halucinatii.
afla de ce trebuie sa fii atent la alunite
Tratament hipertiroidism. Ce trebuie sa stim
In caz de hipertiroidism, un tratament hipertiroidism presupune normalizarea cantitatii de hormoni din organism si reglarea functionarii tiroidei. Asta se face doar prin normalizarea functiei glandei tiroide. Acest lucru poate fi obtinut prin administrarea de iod radioactiv sau de alte medicamente ori prin interventie chirurgicala, atunci cand glanda tiroida este indepartata partial sau total. Mai jos sunt principalele forme de tratament pentru hipertiroidism.
Inainte de administrarea de iod radioactiv, doctorii recomanda betablocante. Aceste medicamente ajuta la ameliorarea simptomelor, reduc tensiunea arteriala si angina pectorala si contribuie la blocarea actiunii hormonilor tiroidieni asupra tesuturilor.
Administrarea de iod radioactiv sau ablatia cu iod radioactiv este eficienta in tratarea hipertiroidismului. Foarte raspandita in SUA, este folosita rareori in Europa. Tratamentul functioneaza, deoarece distruge o parte a glandei tiroide si, astfel, reduce productia de hormoni.
Prin aceasta procedura, se doreste ca organismul sa ajunga sa produca o cantitate normala de hormoni tiroidieni, insa, frecvent apare hipotiroidismului; acesta va necesita tratament de substitutie hormonala pe viata. Vestea buna este ca, astfel, hormonii tiroidieni vor ramane in limite normale, iar simptomele se vor ameliora.
Si pentru ca suntem la final, cateva lucruri mai putin cunoscute despre hormonii masculini si femini. Un studiu coordonat de cercetatorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, publicat in American Journal of Physiology: Lung Cellular and Molecular Physiology, a relevat faptul ca estrogenul contribuie la protejarea impotriva virusurilor gripale. De asemenea, este posibil ca femeile care isi administreaza anumite tipuri de contraceptive, tratamente de fertilitate sau terapii hormonale sa beneficieze de o protectie suplimentara impotriva gripei.
Estrogenul este esential pentru rezistenta oaselor. Oasele nu pot incorpora calciul in mod optim fara putin estrogen prin preajma. De asemenea, testosteronul joaca un rol important in constructia oaselor. S-ar putea sa crezi ca oasele sunt parti statice ale corpului care doar zac si nu fac nimic. Ei bine, practic, osul este construit si descompus in mod constant. Atunci cand suntem tineri si dispunem de un nivel mai mare de estrogen, estrogenul stimuleaza asa-numita activitate osteoblastica, care construieste osul. Atunci cand nivelul de estrogen scade dupa menopauza, activitatea osteoclastica - cea care descompune osul - incepe sa depaseasca valoarea activitatii osteoblastice.
Testosteronul contribuie semnificativ la dezvoltarea muschilor si poate ajuta la mentinerea grosimii pielii astfel incat aceasta sa nu prezinte riduri, sa se lase sau sa se invineteasca sau rupa repede. In ceea ce priveste testosteronul, avem doar zece la suta din cantitatea pe care o au barbatii, dar este extrem de important pentru noi. Avem nevoie de acel putin. Influenta testosteronului asupra muschilor este principalul motiv pentru care, in general, barbatii se descurca mai usor cu controlul propriei greutati decat femeile.
Mai ramane un singur hormon sexual care nu a fost mentionat, acesta este progesteronul - hormonul care calmeaza si linisteste. Nivelurile de progesteron incep sa scada dupa varsta de 30 de ani, iar declinul este accelerat aproape de 40 de ani. Nivelul redus de progesteron poate duce la un somn prost pe timp de noapte, stari de anxietate, cicluri neregulate si resimtirea unor manifestari ale sindromului premenstrual mai intense.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(03)14073-1/references
https://www.amjmed.com/article/0002-9343(92)90009-Z/references
REFERINTE:
- Graves disease:an analysis of thyroid hormone levels and hyperthyroid signs and symptoms. Am J Med. 1989; 87: 558-561
- Lahey FA, Nonactivated (apathetic) type of hyperthyroidism. N Engl J Med. 1931; 204: 747-748
- The spectrum of thyroid disease in the community:the Whickham survey. Clin Endocrinol (Oxf). 1977; 7: 481-493
- Serum TSH, T4, and thyroid antibodies in the United States population (1988–1994): National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). JClin Endocrinol Metab. 2002; 87: 489-499
- Environmental iodine intake affects the type of nonmalignant thyroid disease. Krassas GE. Thyroid disease and female reproduction. Fertil Steril. 2000; 74: 1063-1070
- Maciel RM. A Mutation in the KCNE3 potassium channel gene is associated with susceptibility to thyrotoxic hypokalemic periodic paralysis. Clin Endocrinol Metab. 2002; 87: 4881-4884