Intinderea musculara: care sunt cauzele si cum o tratezi
Intinderea musculara este starea de contractie permanenta a unui muschi in lipsa stimularii ce apare dupa o perioada de suprasolicitare, oboseala musculara sau efectuarea unei miscari incorecte. Aceasta afectiune apare deseori in zona: umarului, spatelui, in regiunea inferioara sau gatului. Intinderea musculara este o leziune a muschilor sau tendoanelor care se intampla atunci cand acestea sunt supuse unei tensiuni prea mari sau excesive. Acest lucru poate duce la ruperea sau intinderea fibrelor musculare sau tendoanelor, provocand durere, inflamatie si dificultate in miscare.
Intinderea musculara poate aparea in urma unei activitati fizice excesive sau a unei miscari bruste, neasteptate sau neobisnuite pentru muschiul respectiv. De asemenea, poate fi cauzata de o pozitie incorecta a corpului, oboseala musculara sau lipsa de incalzire inainte de exercitii fizice. Simptomele intinderii musculare includ durere, inflamatie, rigiditate, sensibilitate si, uneori, vanatai sau umflaturi. Tratamentul consta de obicei in odihna, aplicarea de gheata, compresie si ridicare a zonei afectate, precum si administrarea de antiinflamatoare si alte medicamente pentru a ameliora durerea si inflamatia. In cazuri severe, poate fi necesara interventia medicala, cum ar fi fizioterapia sau interventia chirurgicala.
Factorii de risc si cauzele intinderii musculare
In mod frecvent, intinderile musculare apar din cauza lipsei incalzirii musculaturii inainte de a efectua o activitate fizica sustinuta si rigiditatii musculare. Participarea la sporturi de contact reprezinta un factor de risc important in aparitia intinderilor musculare. In plus, exista anumite regiuni predispuse la intinderi musculare, cum ar fi coatele, picioarele, mainile si gleznele.
Tensiunea dezvoltata la nivelul articulatiei cotului poate duce la aparitia intinderii musculare. Cei care practica un sport in care solicita cotul pentru aruncarea unui obiect, au un risc crescut de a dezvolta aceasta patologie. In cazul sporturilor care presupun porniri rapide de pe loc sau sarituri la nivelul tendonului lui Ahile se dezvolta o tensiune foarte mare, ce faciliteaza aparitia intinderii articulare. Gimnastica si golful sunt sporturi care pot creste riscul de aparitie al intinderilor musculare datorita tensiunii produsa la nivelul articulatiei mainilor.
Simptome specifice intinderii musculare
In functie de severitatea leziunii, semnele si simptomele intinderii musculare pot sa difere de la caz la caz dar cele mai frecvente manifestari sunt:
tumefactia;
durerea;
echimoza;
sensibilitatea la palpare;
limitarea miscarilor membrului afectat;
spasme musculare;
inrosirea tegumentelor;
durere intensa la miscare,
slabiciunea musculara.
Durerea este spontana, are intensitate crescuta si se asociaza cu o senzatie de arsura. Persoanelor care prezinta aceste simptome trebuie sa faca un consult la medic pentru stabilirea diagnosticului. Cele mai afectate grupe musculare apartin:
membrelor inferioare (muschiul cvadricepsul femural, muschii ischiogambieri, adductori, triceps sural);
membrelor superioare (mushiul biceps brahial);
toracelui (muschiul marele pectoral).
Diagnosticul de intindere musculara
Pentru a pune un diagnostic corect trebuie facute o serie de analize. In primul rand se va realiza o anamneza detaliata pentru a determina in ce conditii a fost afectat muschiul. Apoi se face o examinare amanuntita a zonei afectate. Observarea semnelor caracteristice si rezultatele analizelor ajuta la stabilirea diagnosticului. Uneori este nevoie si de alte investigatii precum:
ecografia;
tomografia computerizata (CT);
rezonanta magnetica nucleara (RMN);
radiografia – daca se suspecteaza si afectarea osului.
Tratamentul intinderilor musculare
Tratamentul leziunilor musculare se recomanda in functie de severitatea leziunii. In cazul unor leziuni usoare sau medii se recomanda urmatoarele masuri:
repaus;
aplicarea compreselor cu gheata;
ridicarea membrului afectat peste nivelul zonei inimii.
Pentru ameliorarea simptomatologiei, medicul poate recomanda: analgezice, antiinflamatoare, unguente sau creme. In cazul intinderilor musculare foarte grave in care s-a rupt muschioul tratamentul include si interventia chirurgicala, pentru a beneficia de o vindecare fara complicatii intr-un timp de recuperare mai scurt. Indiferent de severitatea leziunii, este indicat ca dupa finalizarea tratamentului sa se inceapa exercitiile de kinetoterapie. Acestea indeplinesc roluri foarte importante precum:
grabesc vindecarea;
minimizeaza riscul formarii tesutului fibros in timpul vindecarii
maresc gradul de functionalitate al muschiului.
Un alt aspect foarte important pe perioada recuperarii este alimentatia. Este important sa adoptati o dieta bogata in alimente nutritive deoarece acestea va ajuta sa va vindecati cat mai repede. Recuperarea poate sa dureze mai mult sau mai putin in functie de gradul de severitate al leziunii. In acest context, conteaza foarte mult care este starea medicala a pacientului si daca acesta mai sufera si de alte afectiuni. Kinetoterapia are un rol important in scurtarea perioadei de recuperare, de aceea respectarea programului de efectuare a exercitiilor este extrem de benefica. Kinetoterapeutul te va indruma pe tot parcursul recuperarii si iti va spune cat timp trebuie sa continui exercitiile si cand iti poti relua activitatea.
Nu este deloc indicat sa depuneti efort fizic inainte de vindecarea completa, deoarece exista un risc foarte mare ca fibrele musculare sa se rupa din nou. In aceasta situatie, perioada de vindecare va fi mai lunga iar simptomele specifice se vor accentua.
Metode de prevenire
Pentru prevenirea intinderilor musculare trebuie luate urmatoarele masuri:
efectuarea exercitiilor de stretching inainte de a realiza activitati fizice solicitante;
optarea pentru pauze de relaxare intre activitatile fizice;
dozarea efortului in functie de rezistenta dobandita in urma antrenamentelor;
evitarea pozitiilor incomode;
evitarea mentinerii aceleiasi posturi pentru perioade lungi de timp;
efectuarea exercitiilor pentru relaxarea musculaturii.
Daca vreti sa practicati un anumit sport trebuie sa tineti cont de toate aceste masuri pentru a scadea riscul de accidentari. Daca sunteti o persoana sedentara si ati decis sa faceti miscare, incepeti cu exercitii de intensitate usoara si cresteti in mod treptat gradul de dificultate. Persoanele care stau mult timp pe scaun sau in picioare trebuie sa faca pauze scurte la intervale de aproximativ 30 de minute. 5 minute de pauza sunt suficiente pentru a va relaxa musculatura si a preveni intinderile musculare.
Acestea apar datorita afectarii fibrelor musculare in urma efectuarii unor activitati fizice solicitante pentru o perioada lunga de timp. Tratamentul poate include recuperare si kinetoterapie, dar in cazurile severe sunt indicate interventiile chirurgicale. Daca aveti simptome specifice intinderilor musculare, mergiti rapid la medic pentru a beneficia de tratamentul cel mai potrivit. Tineti cont de faptul ca un tratament eficient previne instalarea complicatiilor si grabeste vindecarea. De asemenea, nu uitati ca este mai bine sa preveniti decat sa tratati de aceea este recomandat sa aplicati pe cat posibil metodele de preventie.
Tipuri de articulatii. Legatura dintre articulatii si intinderile musculare
Articulatiile fibroase
Articulatiile fibroase au rolul de a imbina oasele fix si au un tesut fibro-cartilagen. Aceste imbinari se numesc articulatii de sinatroza, sunt imobile si oasele sunt separate de un tesut conjunctiv foarte subtire care nu permite mobilitatea lor. Totodata, oasele nu au cavitati comune. Astfel de articulatii se intalnesc la cutia craniana, iar imbinarea imobila dintre oase se numeste sutura, fiind asemanatoare cu o cusatura.
Articulatii cartilaginoase
Articulatiile cartilaginoase au rolul de a imbina oasele semimobil si au un tesut cartilaginos. Acestea imbinari poarta denumirea de amfioartroza, articulatia este semimobila si oasele sunt usor deplasabile, fiind separate printr-un strat mai gros de cartilaj sau fibre de tesut conjunctiv. De asemenea, nici in acest caz oasele nu au cavitati comune. Articulatiile cartilaginoase permit o miscare limitata si se intalnesc la coloana vertebrala.
Articulatii sinoviale
Articulatiile sinoviale au rolul de a imbina oasele mobil si sunt compuse din cartilaje care acopera atat articulatia, cat si ligamentul. Oasele au cavitati comune care sunt umplute cu un fluid, denumit lichid sinovial. Rolul acestuia este de a permite mobilitatea, de a lubrifia articulatia si de a impiedica, alaturi de cartilaje, frecarea directa a oaselor. Cele mai multe articulatii ale corpului sunt de natura sinoviala.
Tu ce stii despre sistemul osos?