Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sistemul articular - cum ne pastram articulatiile sanatoase?

Sistemul articular - cum ne pastram articulatiile sanatoase?

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 octombrie 2018 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2023

Sistemul articular - cum ne pastram articulatiile sanatoase? Sistemul articular este format din articulatii, care reprezinta acele zone de jonctiune care unesc doua sau mai multe oase. Rolul articulatiilor este de a imbiedica frecarea directa a oaselor si degradarea acestora. Din diferite cauze, de la traumatisme si pana la inaintarea in varsta, articulatiile se pot deteriora si pot aparea dureri si disconfort la miscare de natura sa impiedice desfasurarea activitatilor zilnice si sa afecteze stilul de viata.

Informatii generale despre sistemul osos

Sistemul osos, denumit si schelet, este alcatuit din 206 oase legate intre ele prin articulatii si sustinute de ligamente, tendoane, cartilagii, dar si muschi. Rolul sau este de a suporta greutatea corpului, de a proteja organele interne, dar si de a ne permite miscarea.

Sistemul osos: componente

Sistemul osos este format din scheletul craniului, scheletul trunchiului si scheletul membrelor.  coloana vertebrala, torace, pelvis si membre.

Scheletul capului. Scheletul capului se imparte in neurocraniu, denumit si cutie craniana, alcatuita din opt oase, si viscerocraniu, care reprezinta cele 14 oase ale fetei.

Scheletul trunchiului. Scheletul trunchiului este format din coloana vertebrala, torace si pelvis.

  •        Coloana vertebrala se intinde de la craniu si pana la bazin si este alcatuita din 33-34 de vertebre cu rolul de a sustine capul si corpul in pozitie dreapta, permitand, totodata, si mobilitatea trunchiului. Coloana vertebrala protejeaza maduva spinarii si prezinta cinci sectiuni: cervicala, toracica, lombara, sacrala si coccigiana.
  •        Toracele estealcatuit din stern, coaste si vertebre. Coastele sunt in numar de 12 perechi si fac legatuta intre stern si vertebrele coloanei. In cutia toracica se afla cea mai mare parte a sistemului respirator, parte din tractul digestiv, inima si o parte din ganglionii limfatici, nervi si vase de sange.
  •        Pelvisul este denumit si bazin si este format din osul sacru si cele doua oase coxale. Face legatura intre coloana vertebrala si membre, are rol in nastere si contine aparatul urinal si genital, dar si parte din intestinul gros si rectul.

Scheletul membrelor. Scheletul membrelor este format din membre superioare si inferioare:

  •        Scheletul membrelor superioare cuprinde clavicula, cel mai important os care face parte din articulatia umarului, omoplat, humerus (osul bratului), radius si ulna (oasele antebratului),  oasele carpiene, metacarpiene (palma) si falangele (degetele mainilor).
  •        Scheletul membrelor inferioare cuprinde  femurul, rotula, tibia, febula, oasele tarsiene, metatarsiene (laba piciorului) si falange (degetele piciorului).

de ce au nevoie articulatiile tale de movial plus?

Compozitia osoasa: tesutul osos

Oasele sunt formate din tesut osos care contine aproximativ 20% apa si 80% reziduu uscat, adica oseina si saruri minerale, in special calciu si fosfor, dar si alte structuri, celule osoase si fibre de colagen. Peste 90% din cantitatea de calciu existenta in organism se regaseste in oase.

Legatura dintre oase se face prin articulatii care pot fi fixe, asa cum este articulatia craniului, mobile, asa cum este articulatia genunchiului si a cotului, si articulatii semimobile, asa cum sunt articulatiile coloanei vertebrale.

Afectiuni ale sistemului osos

Afectiunile sistemului osos includ o gama larga de probleme de sanatate fie in mod direct legate de oase, fie asociate acestora, asa cum sunt afectiunile sistemului articular de care vom vorbi mai jos. Cele mai frecvente probleme care pot afecta in mod direct oasele sunt:

-        Fracturile, care pot proveni in urma unei accidentari, dar si ca urmare a existentei unei tumori maligne;

-        Osteoporozaeste cea mai comuna afectiune care apare in randul femeilor intrate la menopauza si presupune demineralizarea osoasa;

-        Rahitismul, reprezinta o carenta de calciu intalnita in randul copiilor care impiedica dezvoltarea osoasa normala;

-        Osteopetroza, cunoscuta si ca boala oaselor de marmura sau boala lui Albers-Schiinberg, presupune ingrosarea si rigidizarea oaselor si se manifesta cu precadere inca din primii ani de viata. Poate provoca hemoragii, infectii si anemii severe compatibile cu moartea;

-        Osteomalacia reprezinta deficitul de calciu la adulti;

-        Tumori osoase, care pot fi de natura maligna sau benigne.

Tipuri de articulatii

Articulatiile sunt de trei tipuri, clasificarea facandu-se in functie de consistenta acestora, cu alte cuvinte, de tesutul care le alcatuieste si care poate fi mai moale sau mai dur, ceea ce le ofera proprietatea de a fi fixe, mobile sau semimobile. Astfel, se impart in trei mari categorii: articulatii fibroase, cartilaginoase si sinoviale.

Articulatiile fibroase

Articulatiile fibroase au rolul de a imbina oasele fix si au un tesut fibro-cartilagen. Aceste imbinari se numesc articulatii de sinatroza, sunt imobile si oasele sunt separate de un tesut conjunctiv foarte subtire care nu permite mobilitatea lor. Totodata, oasele nu au cavitati comune. Astfel de articulatii se intalnesc la cutia craniana, iar imbinarea imobila dintre oase se numeste sutura, fiind asemanatoare cu o cusatura.

Articulatii cartilaginoase

Articulatiile cartilaginoase au rolul de a imbina oasele semimobil si au un tesut cartilaginos. Acestea imbinari poarta denumirea de amfioartroza, articulatia este semimobila si oasele sunt usor deplasabile, fiind separate printr-un strat mai gros de cartilaj sau fibre de tesut conjunctiv. De asemenea, nici in acest caz oasele nu au cavitati comune. Articulatiile cartilaginoase permit o miscare limitata si se intalnesc la coloana vertebrala.

Articulatii sinoviale

Articulatiile sinoviale au rolul de a imbina oasele mobil si sunt compuse din cartilaje care acopera atat articulatia, cat si ligamentul. Oasele au cavitati comune care sunt umplute cu un fluid, denumit lichid sinovial. Rolul acestuia este de a permite mobilitatea, de a lubrifia articulatia si de a impiedica, alaturi de cartilaje, frecarea directa a oaselor. Cele mai multe articulatii ale corpului sunt de natura sinoviala.

Articulatiile sinoviale, primele afectate

Articulatiile sinoviale sunt primele afectate intocmai din cauza faptului ca sunt mobile si extrem de utilizate. Odata cu varsta, lichidul sinovial isi pierde din calitati si proprietati si primele repercusiuni sunt durerile articulare.

La randul lor, articulatiile sinoviale se impart in patru categorii:

-        Articulatii sinoviale de alunecare. Acestea se intalnesc la imbinarea tuturor oaselor mici din corp. Acestea imbina clavicula de omoplat, dar si oasele carpiene si oasele tarsiene.

-        Articulatii sinoviale condiloide imbina oasele carpiene cu oasele antebratului si oasele metacarpiene cu falangele.

-        Articulatii sinoviale balama se intalnesc la cot, la genunchi si la falange.

-        Articulatii sinoviale saiba. Acestea se intalnesc la im binarea oaselor carpiene cu oasele metacarpiene.

ce este bursita

Afectiuni ale sistemului articular in sezonul rece

Temperaturile scazute, umiditatea si presiunea atmosferica joasa agraveaza si chiar pot favoriza aparitia afectiunilor de natura reumatica si articulara, iar primele simptome resimtite sunt durerile intense. Persoanele care se confrunta cu dureri articulare trebuie sa evite pe cat posibil expunerea prelungita la frig. Iata care sunt afectiunile articulare care se agraveaza in sezonul rece!

Artroza

Artroza este cea mai comuna afectiune articulara si afecteaza in special femeile. Conform studiilor, este a doua cauza de invaliditate la nivel mondial in randul persoanelor cu varsta peste 50 de ani. Artroza este cauzata de degradarea progresiva a cartilajului care sustine articulatia si de reducerea productiei de lichid sinovial. Boala este ireversibila si provoaca trosnete in articulatii si dureri la miscare care, odata cu venirea sezonului rece, devin greu de suportat. Osteoartrita, denumita si osteoartroza, este un tip de artroza si nu de artrita, deoarece afecteaza cartilajul si nu membrana care captuseste articulatia, asa cum se intampla in cazul artritelor. Zonele cele mai afectate ale corpului sunt inchieturile mainilor, ale genunchiului, zona cervicala si sacrala a coloanei vertebrale, dar si soldurile.

Fibromialgia

Fibromialgia este tot o afectiune a sistemului articular, dar cu durere resimtita la nivelul  muschilor. Cauzele fibromialgiei nu sunt pe deplin elucidate, insa s-a stabilit, fara a se cunoaste insa si explicatia, ca intre manifestarile dureroase ale fibromialgiei si scaderea temperaturii exista o legatura puternica. Fibromialgia se resimte cu precadere in zona umerilor si in partea de jos a spatelui.

Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o afectiune articulara care se amelioreaza considerabil la caldura, prin urmare, in sezonul rece pacientii diagnosticati astfel se confrunta cu dureri puternice si disconfort de mobilitate de natura sa le impiedice desfasurarea activitatilor zilnice. Poliartrita reumatoida se manifesta in special dimineata prin durere la nivelul articulatiilor, intotdeauna  insotita de rigiditatea acestora.

Ce afectiuni articulare nu tin cont de varsta?

Afectiunile articulare insumeaza peste 200 de boli ce provoaca dureri la nivelul articulatiilor, acestea fiind denumite la modul general artralgie. Afectiunile articulare, cu toate ca tind sa apara odata cu inaintarea in varsta, ca urmare a procesului de imbatranire si degenerescenta, nu este obligatoriu sa tina cont de acest aspect, fiind afectati inclusiv copiii si tinerii. Iata care afectiuni articulare nu tin cont de varsta!

Artrita juvenila

Artrita juvenila, initial denumita artrita juvenila reumatoida, face parte din marea categorie a artritelor, insa apare in copilarie si se manifesta prin inflamarea articulatiilor care devin dureroase si adesea intepenite si aparitia edemului. Conform cercetatorilor, artrita juvenila afecteaza aproximativ 1 din 1000 de copii cu varsta pana in 15-16 ani. In acest moment nu sunt determinate cu exactitate cauzele care conduc la aparitia sa, insa se crede ca se afla in stransa legatura cu sistemul imunitar, cu anumite infectii virale si bacteriene, dar se presupune ca are si o latura genetica. In cazuri foarte rare este posibil sa fie nevoie de interventie chirurgicala pentru corectarea osului, insa acestea se fac doar dupa varsta de 18 ani, atunci cand osul a ajuns la maturitate. Netratata, artrita copiilor poate degenera si poate afecta privirea, aspect care se poate petrece si in cazul adultilor, iar afectiunile cele mai periculoase sunt cataracta, glaucomul si chiar pierderea vederii. Pe de alta parte, artrita juvenila poate afecta buna functionare a inimii, a plamanilor si poate eroda articulatiile.

Osteoartrita

Osteoartrita, denumita si boala articulara degenerativa sau osteoartroza, este o afectiune articulara care se manifesta prin afectarea severa a cartilajului, cu alte cuvinte acesta se distruge mai rapid decat este produs. Cu toate ca boala apare cu precadere la persoanele in varsta, un traumatism al cartilajului sau o suprasolicitarea a acestuia o poate favoriza inclusiv la varste mai fragede. Persoanele care stau prea mult in picioare sau ridica greutati se pot confrunta cu osteaortrita timpurie, situatie petrecuta, atat in cazul sportivilor, cat si al persoanelor supraponderale. Conform studiilor, oasteoartrita la genunchi se soldeaza cu invaliditate la 10% dintre persoanele cu varsta pe 55 de ani astfel diagnosticate. Simptomele includ durere articulara, rigiditate, in special dimineata, la trezire, dar si deformari articulare.

Bursita

Bursita este o inflamatie a bursei, sacul cu lichid care asigura lubrefierea la imbinarea oaselor cu tendoanele, ligamentele si muschii. Se manifesta prin durere articulare, inrosirea si umflarea zonei afectate si chiar crestearea in volum. Poate aparea ca urmare a procesului natural de imbatranire care afecteaza involuntar bursa, insa este si o repercusiune a suprasolicitarii fizice a zonei respective si a miscarilor repetitive care solicita o anume zona. Punctam ca bursita poate aparea oriunde in organism.

Guta

Guta este o alta afectiune articulara din categoria artritelor care nu tine cont de varsta. Apare cu precadere la barbati si se manifesta prin durere, edem, sensibilitate articulara si mancarime a pielii insotita de incalzirea zonei respective. Fata de celelalte afectiuni, simptomele gutei sunt resimtite cu precadere noaptea. Este cauzata de excesul de acid uric din sange, insa este favorizata de obezitate, o dieta bogata in carne si fructe de mare si excesul de alcool, in special de bere.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida apare atunci cand celulele sistemului imunitar ataca celulele membranei sinoviale si se produce inflamatia tesutului care inconjoara articulatia, afectand implicit si ligamentele si tendoanele. Poate aparea la orice varsta, cu precadere la femei, si factorii de risc incriminati sunt tulburarile hormonale, predispozitia genetica, dar si anumite infectii. Articulatiile sunt dureroase, umflate, sensibile, intepenite, pot prezenta noduli si persoana poate anchiloza si se poate simti extrem de obosita.

Spondiloza

Spondiloza este tot o forma de artrita care poate aparea atat la copii, cat si la adulti, de cauze deocamdata necunoscute. Se considera ca are o latura genetica, fiind transmisa de la parinti la copii, dar si un factor de risc de natura infectioasa. Afecteaza cel mai des coloana vertebrala, gatul, genunchii, umerii, dar si coapsele si calcaiele

Alte cauze ale durerilor articulare care nu tin cont de varsta

Durerile articulare pot sa apara, indiferent de varsta, si la persoanele care se confrunta cu boli autoimune, categorie din care face parte lupus, dar si psoriazisul, caz in care vorbim de artrita psoriazica. Aceasta din urma poate provoca artralgie chiar si in lipsa manifestarilor cutanate. De asemenea, cu dureri articulare se pot confrunta si persoanele care sufera de boala Lyme, boala ce poate fi contactata in urma muscaturii unei capuse infestata, dar si cei care sunt diagnosticati cu boala Gaucher, o afectiune caracterizata de acumularea excesiva de lipide la nivelul ficatului, splinei, maduvei osoase sau creierului.

Metode de mentinere si imbunatatire a sistemului articular

Exista o serie de metode pentru mentinerea si imbunatatirea sistemului articular recomandate de medici, care pot fi aplicate, atat ca preventie, cat si cat tratament de ameliorare. Este important de punctat inca de la inceput ca stilul de viata al fiecarei persoane in parte este deosebit de important in mentinerea articulatiilor sanatoase.

Miscarea fizica

Miscarea fizica este de o importanta majora in mentinerea sanatatii articulatiilor un timp cat mai indelungat.  Exista o serie de exercitii fizice care sustin si intaresc articulatiile, categorie fac parte streatchingul si yoga, acestea fiind foarte mult bazate pe mobilitatea corpului si, implicit, pe flexibilitatea articulatiilor. De asemenea, exercitiile aerobice, inotul, joggingul si pedalatul sustin elasticitatea articulatiilor prin imbunatatirea musculaturii, o conditie importanta pentru sanatatea articulara. Totodata, sunt recomandate genoflexiunile, podul pe spate cu ridicare de la sol, statul alternativ intr-un picior si rotirea umerilor cu greutati usoare. Pe de alta parte, trebuie evitate activitatile sportive care presupun un efort intens si care suprasolicita articulatiile.

Sfat: Atunci cand practicati activitati sportive este indicat sa purtati genunchiere si cotiere, dar si casti pentru evitarea leziunilor articulare.

Dieta de slabit

Obezitatea si supraponderabilitatea afecteaza in mod direct sanatatea articulatiilor. Punctam ca fiecare kilogram in plus peste greutatea normala pune o presiune de pana la 4 kilograme asupra articulatiilor, iar zonele cele mai afectate sunt genunchii, soldurile si spatele. Prin urmare, se recomanda scaderea in greutate, insa abordarea unei diete de slabit sanatoase, care sa nu favorizeze carentele in organism.

Sfat: Cantariti-va si calculati-va greutatea normala pe care trebuie sa o aveti in functie de inaltime, varsta si densitate osoasa si faceti tot posibilul pentru a o atinge.

Alimentatia

Faptul ca odata cu inaintarea in varsta se degradeaza articulatiile pune o mare responsabilitate asupra alimentatiei. Se recomanda consumul de alimente bogate in vitaminele C si E, antioxidanti puternici, dar si in vitamina D, aceasta ajutand la fixarea calciului in oase. Fara indoiala, trebuie crescut aportul zilnic de calciu, mineral responsabil de intarirea sistemului osos, dar si aportul de zinc, magneziu si fosfor. Acizii grasi omega-3, colagenul, glucozamina si condroitina sunt, de asemenea, nutrienti indispensabili sanatatii articulare, insa, din pacate, se asimileaza din alimentatie intr-o proportie foarte mica. Din acest motiv, suplimentele alimentare naturale devin de o reala si majora importanta in mentinerea sanatatii articulatiilor. Totodata, trebuie redus consumul de alcool si tutun, dar si sarea si zaharul.

Sfat: Consumati lactate, legume cu frunze verzi, peste, fructe de mare, uleiuri begetale, nuci, migdale, seminte, oua, kiwi, mere, banane, ghimbir, turmeric, dar si cartilajii de rechin sau din oase provenite de la animale, in special bovine.

Ameliorarea durerilor articulare

Durerile articulare pot fi ameliorare acasa prin aplicarea pe zonele cu probleme a gelurilor cu proprietati calmante si antiinflamatorii, dar si prin administrarea de analgezice si medicamente cu rol antiinflamator. Totodata, se poate apela cu incredere la remediile naturale pentru ameliorarea durerii articulare. Astfel, se recomanda alternarea compreselor reci, pe baza de gheata, cu comprese calde, pe baza de sare, ceai de ghimbir sau ceai de schinduf. De o eficienta remarcabila sunt si compresele cu ghimbir ras, ceapa feliata, usturoi zdrobit sau frunze de varza crude aplicate direct pe zona dureroasa. Persoanele care se confrunta cu dureri articulare severe pot apela la fizioterapie, kinetoterapie, acupunctura si terapie balneara.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...